Prisjakt
HemPrisjakts experterGrillarTopplista - Bästa keramiska grillen

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa keramiska grillen

3 januari 2024

Att grilla på keramisk grill har växt lavinartat de senaste tre åren. De lite finare märkena av keramiska grillar är lätta att skilja åt: de är gröna (Green egg), röda (Kamado Joe) eller svarta (Primo). I denna lista har jag kastat in utmanaren Sumo, som är den första "billiga" keramiska grill som kunnat utmana de tre stora tillverkarna på allvar.

Fördelen med keramiska grillar är att de drar lite kol, håller temperaturen länge och kan gå upp till extremt höga temperaturer. De är enkla att tända och du kommer vara redo att köra maten redan efter 15-20 minuter. Det keramiska skalet isolerar dessutom och håller kvar naturliga oljor i maten, vilket ger ett otroligt saftigt och mört resultat. Bland nackdelarna får inköpspris och tyngden räknas in, samt att man måste köpa bra kol.

På byggaffärer kan du ibland hitta väldigt billiga modeller av keramiska grillar, men dessa ska du undvika! De rostar och har tunna garantier. Om priset på grillarna i listan avskräcker så köp hellre en mindre variant. Alla grillar jag listar här finns i mindre modeller och har generösa garantier, ibland till och med livslång garanti för keramiken.

1. Big Green Egg XXL

Kvalitet, storlek

Priset, klent utrustad från start

Här är en keramisk grill som har allt: storlek, kvalitet och showoff-effekt. Grannarna kommer att svimma när de ser denna.

Priset är rejält, och det är även grillen. Man får plats med en halv gris rakt över grillytan á 73 cm. Torrvikten på 170 kg gör att man måste planera var den ska stå. Här är inte ens ställningen inräknad.

Allt man har att jobba med i denna maskin är av toppkvalitet, ner till minsta reglage. Herrejösses vilken maskin! Krukan är av högsta kvalitet, Nasa har optimerat luftvägen till perfektion och hela produkten känns gedigen och alldeles underbar. Gubbarna på Holy Smoke kör ett par sådana här i sin maskinpark, vilket säger en del.

Hela grillvärlden är överens om att en keramisk grill inte kan bli bättre. Har du råd, köp!


2. Kamado Joe Big Joe II 24"

Delad firebox, låsbart lock

Krångligt att återmontera firebox

Kamado Big Joe II - nu med flera uppdateringar såsom delad firebox, ny toppventil, askopp och annan benställning.

Här får du många smarta lösningar som är unika för Kamado Joe. Delad firebox är de ensamma om, det betyder att ringen du lägger kolet i är delad som en tulpans blomma. Det gör att fireboxen inte kan spricka.

Man kan öppna grillen med ett lillfinger och låshaken är snillrikt utformad. När man stänger locket så låser den automatiskt, vid öppning trycker man bara in reglaget och locket kan öppnas. Grillytan är på 61 cm.

Grillen levereras rikligt utrustad med bland annat divide & conquer. Med den kan du dela av grillen så du får en hetare zon och en svalare. Apropå tillbehör så har Kamado Joe mängder! Tillbehörsåterförsäljare finns i stort sett alla städer i Sverige, så du behöver inte leta länge.

Ska du bara ha en grill resten av livet så har du hittat den. Tills du köper en till, för så bra är den!


3. Kamado SUMO Maxi 25"

Priset, storleken, tillbehör ingår

Relativt nytt märke

Här är en välutrustad grill som räcker gott och väl för 10 personer.

Det flexibla grillgallret med flera nivåer ingår som standard, så du kan ha en halva på lägre nivå över direkt glöd om så önskas. Grillytan är 57cm i diameter.

Årets modell kommer med en uppdaterad lockpackning, sidobord och nya hjul vilket gör den till en fullfjädrad klassdräpare. Den kostar hälften av konkurrenterna, och maten smakar precis lika bra.

Kamado sumo ger livstids garanti på keramik och jag har inte hört nån vara missnöjd med sin grill. Det enda frågetecknet är att märket är relativt nytt, och då kommer frågan hur mycket en livstids garanti är värd om företaget skulle gå i konkurs. Men efterfrågan efter lite billigare kamados är stor, så det borde inte vara någon fara.

Flera grillmästare promotar med all rätt Sumo, och duger det åt Johan Jureskog är det gott nog för mig!


4. Kamado Joe Classic 18"

Kvalitet, komplett

Lite liten för stora partaj

Här är en klassiker för dig som vill ha en kamadogrill i högsta kvalité och med de bästa garantierna, men kanske inte vill betala för alla extrafunktioner.

Den kommer med divide & conquer samt en stabil benställning på hjul. Precis som sina syskon klarar den av att leverera grillning på mycket höga temperaturer, eller en low and slow över natten. Grillytan är 46 cm.

Detta är en perfekt grill för dig som är redo att överge plåtgrillar och vill komma igång på det keramiska spåret. Här bjuds du på ett stort spann av tillbehör och all grillglädje en kvalitetsgrill kan ge. Man kan utöka till både två och tre plan, vilket gör att man får plats med mer än man tror.

Det enda negativa är att den kanske kommer bli övernyttjad, för du kommer ha svårt att låta bli den. Kommer den hinna svalna mellan körningarna?


5. Kamado Joe Jr 13''

Rostfritt galler, supersnygg

Otymplig, liten grillyta

Kamado Joe Junior är perfekt för dig som vill grilla på stranden eller i parken.

Joe Junior har alla fördelar med en keramisk grill och de särdrag som Kamado Joe är känd för, men i en mer kompakt och lättare version. Det medföljande specialanpassade stativet har inbyggda handtag för att göra grillen lättare att bära. Den är också populär att bygga in i små bänkar och köksöar t.ex. i ett utekök eller i en vagn. Grillytan är på 34 cm.

"Bara" 31 kg gör att den kan hänga med på campingen och ge den rätta grillkänslan. Den passar även bra på en balkong. Den skäms inte för sig utseendemässigt heller!

Den kommer bara med ett plan och därför kan den vara lite liten. Men å andra sidan så är den igång på ett kick och räcker gott till dig som vill köra ett par stekar snabbt och enkelt.

Liten men naggande god. Ett glas rosé och entrecotegrillning i sommarsolen, anyone?


Trött på misslyckade grillningar så köpte jag för ca 12 år sen min första klotgrill. En helt ny värld öppnade sig! Efterföljande åren deltog jag i olika kurser och häckade aktivt på de större webbplatserna, för att förbättra kunskaperna och få inspiration. Numer så håller jag själv grillkurser och agerar grillkock på tillställningar. Bland det bästa jag vet är att ägna en hel lördag till att förbereda kvällsmaten. Det blir en 3-rätters i traditionell bbq-style. Ofta har köttet fått gå på grillen redan fredag natt. Äger i nuläget 7 grillar.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons