Prisjakt
HemPrisjakts experterGrillarTopplista - Bästa grillen

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa grillen

10 januari 2024

Här sammanfattar jag mina personliga favoritgrillar i fallande prisklass, som spänner över kolgrillar, gasolgrillar, pelletgrillar och kamados. Hemma hos mig finns olika typer av grillar av en enkel anledning – vissa passar bättre för olika ändamål. Liksom antalet plattor på din spis eller olika typer av kastruller har olika grillar sina fördelar. Visst, i grund och botten kan man laga vad som helst på vilken grill som helst, men varför göra det svårare för sig? Finns det något som heter för många grillar?

1. Kamado Joe Big Joe II 24"

Mångsidig (pizza, röka, grilla), utrymme, storleken äter kol

Stor, tung

Här är ett monster, men i mina ögon ett prisvärt monster!

Med en vikt på 179 kg är detta ren kärlek. Grillen har en invändig diameter på 61 cm, robusta sidobord, delad firefox, delad deflektorsten, två olika nivåer, utdragbar askkopp med mera.

Kamado Joe inkluderar funktioner som andra tar extra betalt för, och allt levereras med generösa livslånga garantier.

När det kommer till premiumkamados är det de svarta (Primo), gröna (Green Egg) och röda (Kamado Joe) modellerna som man ska kika på. Därefter är det pris, storlek, tillbehör och funktioner som blir avgörande.

Med denna senaste modellen (II) tillkom det nya gångjärnet och låsanordning, som gör att du kan öppna locket med lillfingret och sedan låsa det lika enkelt.

Även om det finns en version III med mer utrymme och några fler förbättringar, kan du spara pengar genom att välja denna modell. Det är mycket pengar för en grill men prisvärt med tanke på vad man får!


2. Napoleon Rogue 525-1 XT

Rostfri, enkel att hantera och städa, tillbehör, garantier

Gasol är inte för alla, vid nattkörning går det mkt bränsle

Napoleons Rogue-serie är en blandning av proffsgrill och en riktigt bra grill till hemmagrillaren.

Den är byggd som en smidig allround-grill men med samma brännare och flavorizers som de tyngre grillarna i Pro-serien. Vilket gör den till den perfekta grillen för hemmagrillare som inte vill kompromissa med kvalité eller funktion.

Napoleons gasolgrillar är utrustade med det patenterade Jetfire-tändsystemet, vilket gör att varje enskild gasbrännare tänds, även om en slocknar.

525 XT har ett isolerat lock som ger en ökad och jämnare värmeeffekt. Dessutom har den en sizzle zone till vänster som kan nå temperaturer upp till 900 grader!

Det mesta är gediget och snyggt förpackat i en rostfri miljö. Man startar grillen med en hand och gasflaskan förvaras snyggt inuti kabinettet (godkänt).

Alla andra aktörer i branschen har försökt kopiera Napoleons patenterade mönster på gallret men ingen har lyckats.

Det är omöjligt att misslyckas med denna grill!


3. Traeger Pro D2 575

Wifi, enkel att använda, tar liten plats

Något begränsad användning

Här har vi en mindre pelletsgrill. Men man ska inte förringa den.

Lyxen att stå i köket med sina gäster och kunna starta och övervaka grillen från telefonen via wifi är oslagbar. Enkel att hantera med möjlighet att justera temperaturen med bara ett knapptryck!

Pulled pork, rökt lax m.m. är en barnlek. Och varm blir den, temperatur upp till 260 grader. Man ser temperaturen på grill respektive den inbyggda proben i telefonen, och behöver inte springa ut i onödan.

Traeger Pro D2 575 kommer utrustad med två galler i olika nivå så utrymme finnes trots de kompakta yttre formaten.

Denna typ av grill passar bäst till s.k. low & slow. Du kan skapa ett körschema eller använda de förinställda programmen, fylla på med lämpliga pellets och starta grillen. Beroende på vilka pellets du nyttjar får du olika rökkaraktär. När kör du din första brisket?


4. Weber Performer Deluxe GBS 57cm

Gasoltändning, förvaring, känslan

Rost, korgen undertill känns upp&ner

Grillarnas grill. Originalet!

Här nånstans peakade plåtgrillarna. Du får det som alla förknippar med klassisk grillning i en bättre version.

Ut med briketterna i koltrågen, tryck på knappen till gasoltändaren och du är igång. Slut på att söla med tändvätska som förpestar maten. Och vid sidan av grillen finns en förvaringslåda i plast där du säkert kan förvara kol eller briketter.

Framsidan pryds av ett set krokar för tänger och stekspade. Jag älskar verkligen att flippa upp locket i sidled med en rörelse, och belönas med weberklonket.

Den här grillen är utrustad med GBS-system och det finns därför ett enormt utbud på tillbehör. Grillen står stadigt på fyra hjul, varav två är låsbara.

Jag tycker att Weber Performer Deluxe GBS är så bra att jag har två stycken...


5. Kamado Joe Jr 13''

Storleken, kvalitet, drar lite kol

Storleken, endast ett plan

Här har vi en liten Kamado. Men låt inte de små yttre måtten lura dig. Den ger samma körglädje och kvalitet som Kamado Joes större modell, inkluderat den livslånga garantin.

Grillen klarar enkelt uppgiften med att grilla varmkorv under en avslappnad lördagslunch, likväl som att genomföra en långsam tillagning av pulled pork under natten. Den drar dessutom väldigt lite bränsle och är lättskött. Min favorit när jag ska knäppa igång familjens kycklingfiléer. Varför dra igång en stor grill när du klarar dig på denna?

Utseendet är inte fy skam det heller, och den passar lika bra på balkongen som i grillhörnan på en bänk. Att den bara har ett plan och inte har delad deflektor och galler beror på den begränsade ytan (37 cm), vilket gör det svårt att skapa två värmeszoner.

För dig som är stark anses den vara campingvänlig med sina "nätta" 31 kg. Förvara den enkelt i den medföljande ställningen eller skaffa tre fötter i samma glada röda färg. Prismässigt är Kamado Joe Jr mest och bäst i sin klass!


6. Weber Go Anywhere Brikett/Kol

Smidig storlek, 2 zoner, svalnar snabbt, portabel

Dålig isolering pga plåt, vinglig att bära

En klassisk grill, perfekt för en promenad i hamnen eller på campingen. Den finns överallt, och det med rätta! Med bra storlek, justerbara spjäll för luftflöde är den enkel att förvara och bära med sig.

Jag använder briketter på den ena halvan för att skapa en varm sida och en svalare indirekt sida. Weber Go Anywhere ger dig möjlighet att grilla eller röka i princip vad som helst.

Den kan upplevas som något vinglig att bära, ett tips är att använda ett spänne för extra stabilitet. Men uppställd och låst i benställningen är den stabil. Det är också viktigt att den kommer upp lite så att man inte orsakar en brand p.g.a. värmen neråt.

Weber har både ett tändrör och grillverktyg som passar in under locket. Dessutom flödar Youtube av tips för de som söker.

Portabel och prisvärd!


Trött på misslyckade grillningar så köpte jag för ca 12 år sen min första klotgrill. En helt ny värld öppnade sig! Efterföljande åren deltog jag i olika kurser och häckade aktivt på de större webbplatserna, för att förbättra kunskaperna och få inspiration. Numer så håller jag själv grillkurser och agerar grillkock på tillställningar. Bland det bästa jag vet är att ägna en hel lördag till att förbereda kvällsmaten. Det blir en 3-rätters i traditionell bbq-style. Ofta har köttet fått gå på grillen redan fredag natt. Äger i nuläget 7 grillar.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons