Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa OLED-TV:n

  • 23 jun 2021
Åge Nielsen
Åge NielsenExpert inom tv

OLED sägs vara framtidens TV. Kanske inte med tanke på livslängden och inbränningsrisken. Men när det gäller bildkvalitet är OLED svårslaget, så länge elektroniken som styr skärmen är välgjord.

Listan innehåller några av de bästa modellerna på marknaden idag från olika prisklasser. De flesta är 65"-storlek, men samma modell ofta går att hitta till ett lägre pris om du väljer en mindre storlek. Samtliga TV-apparater ger en ypperlig bild men skiljer sig i pris samt årsmodell. Nackdelen med flera av dem är ljudet, då en soundbar oftast inte ingår. Listan är inte rangordnad på något sätt, så det är bara att välja det alternativ som passar ditt vardagsrum och dina kriterier bäst.

1. LG OLED65GX 65" 4K Ultra HD (3840x2160) OLED (AMOLED) Smart TV

Bilden

Priset, ingen benställning

LG är kända för sina högkvalitativa skärmar, som ofta också köps av andra TV-tillverkare. Det här är en av LGs egna modeller som släpptes 2020.

Färger, skärpa och kontrast är det som lyfter den här modellen mot föregående modell. LG har förbättrat bildtekniken och skapat en briljant bild med högupplöst material.

För 4K-material som innehåller HDR så visar TV:n en bild nästan i bioklass och har en av marknadens bästa svärta i bilden. Dolby Vision och HDR+ är ytterligare format som TV:n har stöd för.

Den kraftfulla processorn gör ett mycket bra jobb med uppskalning av lågupplöst. Ljudet är lite bättre än vanligt i en platt-TV. Men så bra att en soundbar inte kan göra nytta, så bra är det inte.

Köper du TV:n skall du notera att benställning inte medföljer, den levereras för vägghängning enbart.

En TV i toppklass för dig som vill ha riktigt bra bild.


2. Panasonic TX-65HZ2000E 65" 4K Ultra HD (3840x2160) OLED (AMOLED) Smart TV

Gå till produktsida

Bilden, bilden, bilden, ljudet

Operativsystemet, högt pris

En ny modell av år 2020. Här har Panasonic köpt skärmen av LG, som är den största producenten av OLED. Den är specialdesignad med kylfläns för att kunna ösa på med mycket ljus! Elektroniken som styr allt tillverkas av Panasonic.

Den här TV:n levererar bildkvalitet i toppklass! Så bra att det är svårt att hitta någon bättre idag.

Hela TV:n är av kvalitet rätt igenom - ram och fot är tillverkat i aluminium, inte plast som annars är vanligast.

Panasonic samarbetar med Hollywood och har tagit fram tekniken "Filmmaker Mode" vilket ger en näst intill perfekt bild direkt ur förpackningen.

Självklart stöder TV:n Dolby Vision, HDR10+ bildförbättring samt Dolby Atmos ljudförbättring. Panasonic har också kostat på TV:n ett ljud som är ovanligt bra för en platt-TV. För den som har en sub-bas finns en separat utgång.

För dig som bara vill ha det allra bästa!


3. Philips OLED+ 65OLED935 65" 4K Ultra HD (3840x2160) OLED (AMOLED) Smart TV

Bilden, ljudet, Ambilight

Priset

Den här modellen har Philips har verkligen lyckats med! Ambilight, omgivningsljus runt skärmen, är Philips egna teknik och finns bara hos Philips. Det förhöjer verkligen bildupplevelsen.

Här får du suverän färgåtergivning, bild som är extremt bra och kontrast är avgrundsljup. TV:n har också stöd för ett flertal bildförbättringstekniker som ger en briljant bild!

Operativsystemet Android borgar för stabilitet och många appar. Skärmen är tillverkad av LG men det är Philips elektronik, där en uppdaterad P5-processor gör huvudjobbet som ligger bakom den utsökta bilden.

En speciell teknik känner av logotyper och minskar ljuset på dem för att undvika inbränning.

Ljudet är riktigt bra i och med samarbetet med den kända högtalartillverkaren Bowers & Wilkins. Ljudlisten utgör en del av benställningen och har en total uteffekt på 70W.

Fantastisk bild och bra ljud i en snygg form.


4. Sony Bravia KE-65A89 (KD-65A89) 65" 4K Ultra HD (3840x2160) OLED (AMOLED) Smart TV

Bilden efter inställningar

Priset, kräver inställningar

En finess som inte syns är att benställningen har kabelkanaler som gör att alla kablar kan döljas i dem, smidigt och snyggt!

En annan finess, som verkligen syns, är bildkvalitén! Sonys bästa processor, X1 Ultimate, gör ett briljant jobb. Det här är en av de nyaste 2020-årsmodellerna.

Sony har en mjukare skärpa i bilden än vad man kanske är van vid men det beror på vad man föredrar och är bekant med sedan tidigare. Den är knivskarp men inte så att ögat upplever det så hårt.

Med sin speciella teknik får Sony upp ljusstyrkan i OLED och höjer kontrasten. Färgåtergivningen är i toppklass. Vid snabba bildförflyttningar syns nästan ingen suddighet alls.

Trots att det är en platt-TV är ljudet acceptabelt, ett system med flera högtalarelement är anledningen till det.

För att maximera bilden behövs det göras lite ändringar i inställningarna. Då blir TV:n en av toppmodellerna och levererar ruskigt bra bild.


5. LG OLED83C1 83" 4K Ultra HD (3840x2160) OLED (AMOLED) Smart TV

Prestandan, storleken, tekniken

Priset, vikten

Om du nästan tycker att det är en bioduk som gäller för filmupplevelse hemma är det den här som skall ställas på plats på TV-bänken!

Här har du en hela 83 tum stor OLED-TV med en av marknadens bästa bilder! LG har satt i sin fjärde generation av processorn Alpha 9 som har AI-teknik. Upplösningen som stöds är 4K och tekniker som finns inbyggt är Dolby Vision IQ, Filmmaker Mode och HDR10 Pro.

Är det avkoppling med datorspel mellan filmtittandet som gäller kan spelaren glädja sig åt teknikerna Nvidia G-Sync och AMD Freesync för bästa spelupplevelse. Bilden är hur bra som helst!

Har du en iOS-enhet kan du använda Apple HomeKit eller Siri för att stänga av/sätta på TVn, byta ingång eller ändra volym. Bilden har svart som svart och vitt som vitt. Bländade färgåtergivning och en drömbild!

För den penningstarka spel och filmfantasten är det här en dröm-TV!


Åge Nielsen
Åge NielsenExpert inom tv

Utbildat tekniker inom elektronik. Gått kvällskurs i TV-teknik och hur TV skall repareras. Jobbat i 40 år som professionell servicetekniker inom elektronikområdet med reparationer på komponentnivå. Gediget intresse av hårdvara och hur saker och ting fungerar! Bygger datorer på beställning av vänner och bekanta utefter budget och användningsområde. Har mycket goda kunskaper om hårdvara i datorer. Bred kunskap inom TV, datorer, hårdvara, kameror, ljudanläggningar med mera. Håller mig kontinuerligt uppdaterad inom elektronikbranschen inom nästan alla områden. Aktiv på Sweclockers, eForum och Faktiskt. Var mycket aktiv när forumet Stereo411 existerade.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer