Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Mest prisvärda mobiltelefonen
  • 31 maj 2023
Christoffer Orre
Christoffer OrreExpert inom mobiltelefoner

Prisvärt kan ju betyda en hel del. Här vill jag använda begreppet för att beskriva ett litet men kompetent gäng mobiltelefoner som är riktigt bra på det mesta och egentligen inte kompromissar särskilt mycket alls för den prisklass de befinner sig i.

Målet med listan är att få med ett par prisvärda modeller både i den lite högre prisklassen samt några i den snäppet lägre. Gemensamt för samtliga varianter är att de fungerar riktigt bra för sitt pris. Både sett till övergripande kvalitet, prestanda och användarupplevelse. Hoppas du hittar en modell som passar just dig!

Prisvärt kan ju betyda en hel del. Här vill jag använda begreppet för att beskriva ett litet men kompetent gäng mobiltelefoner som är riktigt bra på det mesta och egentligen inte kompromissar särskilt mycket alls för den prisklass de befinner sig i.

Målet med listan är att få med ett par prisvärda modeller både i den lite högre prisklassen samt några i den snäppet lägre. Gemensamt för samtliga varianter är att de fungerar riktigt bra för sitt pris. Både sett till övergripande kvalitet, prestanda och användarupplevelse. Hoppas du hittar en modell som passar just dig!

1. Google Pixel 7 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB

Samsungs Tensor G2-krets (samma som hos Pixel 7 Pro)

Ingen optisk zoom

Det tisslades och tasslades länge kring när Googles egen telefonserie skulle lanseras i Sverige. Nu har detta äntligen hänt och idag är det svårt att hitta en mer kompetent telefon i det övre mellansegmentet än deras Pixel 7. Av flertalet anledningar.

Först och främst är byggkvalitén fantastiskt trevlig. På insidan använder telefonen Googles egenutvecklade systemkrets Tensor G2 som ger ett bra flyt både vid generell användning, samt vid spel, serie- och filmtittande.

Huvudkameran på 50 megapixel tillsammans med Googles AI presterar utmärkt och AMOLED-skärmen med 90 Hz-uppdateringshastighet ger användarupplevelsen ett ordentlig lyft jämfört med en vanlig 60 Hz-skärm.

Lägg där till en av de bästa och mest rena (inte så mycket onödig programvara) Android-upplevelserna och du har en telefon som fixar i stort sett allt alldeles utmärkt.

Vill du åt en ännu bättre kamera, rappare prestanda och en lite större telefon är storebror Pixel 7 Pro också ett fantastiskt val. På samma sätt är Google Pixel 6a ett kanonalternativ om du får ner priset något och klarar dig med en lite enklare kamera och föregående års systemkrets. Även nya Pixel 7a är extremt likvärdig vanliga Pixel 7 men saknar t.ex. snabbladdning och en del foto- och videolägen.


2. Samsung Galaxy A53 SM-A536B/DS 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB

En riktigt bra vardagstelefon för de flesta

Något klumpig design

Har man någon gång använt en Samsung-mobil har man i princip använt alla, på gott och ont. Oavsett vilket vet man åtminstone i regel vad man får i telefonväg från Samsung.

För just Galaxy A53 handlar det om en kompetent Android 12-telefon med överlag god prestanda, oavsett vad man vill använda telefonen till.

Skärmen är en förhållandevis stor historia på 6,5 tum. Bildkvalitén är riktigt bra och skärmen har en uppdateringshastighet på hela 120 Hz vilket skapar ett trevligt flyt vid all typ av användning.

De tre kamerorna på baksidan presterar alldeles lagom bra, det 5000 mAh-stora batteriet håller utan problem liv i telefonen väl över en dag och kan dessutom snabbladdas i 25 W.

Samsung Galaxy A53 är kort sagt en ganska familjär Android för dig som vill ha en vanlig telefon som bara fungerar och dessutom gör det bra.


3. Apple iPhone SE 2022 (3rd Generation) 5G 4GB RAM 128GB

Samma systemkrets som hos iPhone 14 (A15 Bionic)

Ingen Face ID

När det kommer till Apple-telefoner finns det några modeller som inte gör ett allt för stort hål i plånboken sett till vad man får. Här landar den senaste varianten av iPhone SE (gen 3) högt upp på listan.

Det allra bästa med just tredje generationens iPhone SE är att den använder samma systemchip som storebror iPhone 14 (A15 Bionic). Något som inte bara ger telefonen riktigt bra prestanda utan också adderar bland annat flertalet avancerade bildförbättringsfunktioner för kameran.

Det enda man ska ha med sig gällande just SE-varianterna av iPhone är att de saknar Face-ID och använder den lite äldre designen med en hemknapp längst ner.

Bortsett från det och framförallt prestandamässigt är iPhone SE (gen 3) svårslagen när det kommer till pris kontra funktion. Vill du komma ner ytterligare lite i pris och vet med dig att du kanske inte fotar och filmar jättemycket kan det även vara värt att ta en titt på 64 GB-modellen av telefonen.


4. Apple iPhone 13 5G 4GB RAM 128GB

128 GB lagring är äntligen minimistandard

Endast 60 Hz uppdaterings-hastighet på skärmen

Vill du åt i stort sett alla de senaste funktionerna hos en iPhone skulle jag påstå att det i dagsläget inte finns en enda vettig anledning att välja en iPhone 14 framför den extremt kompetenta och något billigare 13-modellen.

Systemchippet i de både telefonerna är för det första detsamma (A15 Bionic). Därtill får du hos iPhone 13 en ljusstark och tydlig OLED-skärm, 5G-stöd och den nya minimistandarden för lagringsminne på 128 GB (jämfört med tidigare 64 GB).

Den enda nämnvärda skillnaden mellan iPhone 13 och 14 är att den senare har en uppgraderad kamerasensor. Det är dock ingen stor skillnad och både bilder och filmer infångande med iPhone 13 ser alldeles utmärkta ut.

iPhone 13 passar dig som vill ha de allra senaste Apple-funktionerna utan att behöva betala extra för att det står 14 efter telefonens namn.


5. OnePlus 11 5G Dual SIM 16GB RAM 256GB

Den senaste hårdvaran i en prisvärd förpackning

Ingen trådlös laddning, endast IP64-ceritifierad

Ytterligare en telefon i den lite dyrare kategorin av prisvärd är klassiska OnePlus senaste alster, OnePlus 11. Här kombineras toppspecifikationer av rang med en prisnivå som, även om den är hög, förhoppningsvis inte äter upp hela plånboken.

Som systemkrets har OnePlus placerat den ruskigt snabba Snapdragon 8 Gen 2. I den lite dyrare varianten av telefonen, med 256 GB lagringsutrymme, har denna fått sällskap av hela 16 GB internminne. Något som både möjliggör användning av massvis med appar samtidigt och även gör telefonen ganska framtidssäker. På tal om framtid lovar OnePlus också minst fyra års uppdateringar av telefonens operativsystem samt minst fem års säkerhetsuppdateringar!

Bortsett från den goda grundprestandan ger samtliga tre kameror på baksidan (och även den på framsidan) utmärkta fotograferingsmöjligheter. Det finns bättre kameramobiler, men OnePlus 11 presterar trots allt utmärkt och levererar levande bilder i de flesta ljusförhållanden.

Lägg här till en inkluderad laddare på hela 100W som fyller telefonens batteri på strax under 25 minuter, en kanonskärm med variabel uppdateringshastighet från 1 till 120 Hz för ökat flyt, och bättre batteritid och du har en riktig topptelefon.


6. Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB

Svårslagen prestanda för priset

Maximalt 30 bilder per sekund vid Full-HD-inspelning (1080p)

Xiaomi har sedan starten profilerat sig som ett företag med inriktning på ett prisvärt sortiment. Just Redmi Note 11 Pro är en av de mer fullproppade telefonerna när det kommer till specifikationer.

Med en alldeles lagom snabb Snapdragon 695-processor, 6 GB internminne tillsammans med 128 GB lagring och 5G-stöd kommer man ohyggligt långt för pengarna.

Det kanske allra bästa med telefonen är dock dels AMOLED-skärmen med smidiga 120 Hz-uppdateringshastighet, dels snabbladdningen som klarar hela 67 W. Något som laddar upp halva det 5000 mAh-stora batteriet på endast 15 minuter.

Som grädde på moset finns huvudkameran med en sensorupplösning på 108 megapixel som tar riktigt bra bilder.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro passar dig som vill ha ordentligt med prestanda och samtidigt vara lite snällare mot plånboken.


7. OnePlus Nord CE 2 Lite 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB

Förvånansvärt mycket telefon för pengarna

Maximalt 30 bilder per sekund vid Full-HD-inspelning (1080p)

Vill du lägga så lite pengar som möjligt men ändå inte tumma på prestanda till den grad att telefonen börjar bli obrukbart irriterande är troligen Nord CE 2 Lite från OnePlus en av de mer kompententa alternativen just nu.

På insidan huserar en förvånansvärt kompetent Snapdragon 695-systemkrets som med hjälp av 6 GB internminne och 128 GB lagringsutrymme utgör en oförskämt bra grund sett till det förhållandevis låga priset. Huvudkameran på baksidan levererar med sin upplösning på 64 MP vidare riktigt trevliga bilder och filmer.

Designen är hyfsat diskret och nedtonad medan skärmen istället stoltserar med Full-UD-upplösning och en uppdateringsfrekvens på hela 120 Hz. Vilket bidrar till en följsam och smidig användarupplevelse oavsett vad som görs på telefonen.

Även batteritiden är bra och det 5000 mAh-stora batteriet fixar upp till två dagars användning. Skulle du behöva toppa upp batteriet stöder telefonen även snabbladdning i upp till 33 W via den medföljande väggladdaren.

OnePLus Nord CE 2 är för dig som vill ha bra prestanda, men gärna till ett så lågt pris som möjligt.


Christoffer Orre
Christoffer OrreExpert inom mobiltelefoner

Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer