Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Mest prisvärda mobiltelefonen

  • 27 dec 2021
Ted Larsson
Ted LarssonExpert inom mobiltelefoner

Bara för att du inte vill lägga 10 000 kronor eller mer på en ny telefon betyder det inte att du inte kan få en kanontelefon. Vad som är prisvärt är så klart subjektivt och påverkas av många faktorer såsom kravbild och budget.

I min topplista har jag gjort ett tappert försök att hitta den gyllene medelvägen mellan prestanda, funktionalitet och pris. Visserligen kanske de utvalda modellerna saknar en eller två avancerade funktioner som återfinns i toppmodellerna, men de kompromissar inte med användarupplevelsen som helhet. Hoppas du finner rekommendationerna användbara. Trevlig läsning!

1. Samsung Galaxy S20 FE SM-G781B/DS 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB

Så nära flaggskepp du kommer

Snabbare laddare borde ingå

Galaxy S20 FE (FE står för Fan edition) är Samsungs lineup tänkt att fylla tomrummet bakom de allt dyrare toppserierna.

Galaxy S20 FE känns lite som en mix mellan S20 och Note 20-serien och trots det lägre priset erbjuder Galaxy S20 FE nästan allt vi vant oss vid hos storasyskonen - stark prestanda, utmärkta kameror, trevlig skärm och bra batteritid. Lägg därtill vattentålighet (IP68) och trådlös laddning. Dessutom förser Samsung dig med uppdateringar under tre år.

Kompromisserna för att hålla ner priset är få och sånt som sällan märks vid dagligt användande. Exempelvis är byggmaterialet plast, skärmupplösningen något lägre och kamerorna saknar gimmickar såsom superzoom. Däremot borde man kostat på sig att skicka med en laddare som ger maxeffekt och därmed laddar fortare.

Vill du kombinera maximal valuta med hög prestanda och nästan samma kvalitet som Samsungs flaggskepp? Då är Samsung Galaxy S20 FE ett riktigt kap.


2. Xiaomi Redmi Note 10 Pro Dual SIM 6GB RAM 128GB

Batteritiden, skärmen & priset

Ingen 5G

Redmi är ett av två varumärken i Xiaomi-sfären som med sitt uttalade prisfokus lyckas ta en plats på den här listan.

Om du letar efter en prisvärd telefon bör du inte förbise Xiaomi Redmi Note 10 Pro. Utrustningsnivån är hög och inkluderar en stor 120 Hz OLED-skärm, gamingkompatibel Snapdragon 732-processor och stereohögtalare med imponerande ljudbild. Addera en 108 megapixel huvudkamera och en makrolins som faktiskt är användbar och du får en väldigt kompetent telefon.

Byggmaterialet är glas och enheten är stänksäker (IP53), något som känns lyxigt med tanke på prislappen. Stort batteri (5020 mAh) och snabbladdning är också välkomna tillskott liksom FM-radio, NFC och utbyggbar lagring.

Klarar du dig utan 5G är det här tveklöst en av årets mest plånboksvänliga modeller. Xiaomi Redmi Note 10 Pro har få svagheter och med tanke på priset är de lätta att leva med.

Kort sagt: löp och köp!


3. Xiaomi Poco F3 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB

Extremt mycket telefon för pengarna

Kamerorna

Poco är ett oberoende varumärke inom Xiaomi-koncernen och erkänt skickliga på att nyttja varje krona till max, något nya Poco F3 utan förbehåll lever upp till.

På många plan spelar Xiaomi Poco F3 i samma liga som avsevärt dyrare konkurrenter. Det gäller i synnerhet den superba AMOLED-skärmen på 6,67 tum som bjuder på full HD-upplösning, 120 Hz uppdateringsfrekvens och imponerande ljusstyrka.

Prestandan är klassledande med Snapdragon 870, 6 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme. Dessutom är enheten väldesignad och utrustad med stort batteri som kan snabbladdas, samt grymma stereohögtalare.

Även Poco F3 har sina svagheter och dit hör kamerorna, även om huvudkameran är godkänd. Vidare lyser officiell vattentålighet och trådlös laddning med sin frånvaro.

Det finns få, om ens någon telefon som kan konkurrera med Poco F3 när det kommer till prestanda kontra pris. Kan du bara leva med en något sämre kamerauppsättning är köprekommendationen stark.


4. Asus ZenFone 8 ZS590KS 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB

Kompakt utan att snåla på prestanda

Intetsägande design

Asus ZenFone 8 är något så sällsynt som en kompakt Android-telefon med toppspecifikationer. Främsta konkurrenten är iPhone 12 med sina snarlika yttermått och funktioner.

Imponerande ingenjörskonst gör att man trots mindre kostym lyckats få plats med ett fullfjädrat flaggskepp under skalet. Specifikationerna består av en Snapdragon 888-processor, 120 Hz AMOLED-skärm, 4000 mAh batteri med snabbladdning, stereohögtalare och vattentålighet.

En annan detalj som sticker ut är att ZenFone 8 "bara" har två bakre kameror, men istället har de dubbla användningsområden. Huvudkameran (64 MP) fungerar nämligen som 2x förlustfri zoom och vidvinkeln (12 MP) kan ta makrobilder. Bildkvalitén håller överlag högklass.

Som vanligt numera är Asus gränssnitt avskalat och ligger nära original-Android. Det enda som egentligen inte håller flaggskeppsnivå är att trådfri laddning saknas.

Söker du en nättare Android-telefon utan kompromisser är Asus ZenFone 8 ett givet köp.


5. Apple iPhone SE (2nd Generation) Dual SIM 3GB RAM 64GB

Mycket för pengarna och ilsnabb

Batteritiden och daterat utseende

Prisvärd och iPhone i samma mening? Med den budgetvänliga iPhone SE har det blivit dags att ompröva den gamla sanningen.

iPhone SE må se ut som en iPhone 8-klon, men skenet bedrar. Mest överraskande är valet av processor - A13 Bionic (samma som i iPhone 11 Pro). Ingen budget här alltså, samt prestanda som räcker under många år framöver. Dessutom utlovas uppdateringar i minst fyra år.

Ett fullfjädrat iOS är naturligtvis inkluderat. Vattentålighet (IP67) och trådfri laddning är också användbart. Kameran är grym i dagsljus, men det lysande mörkerläget från storasyskonen saknas, liksom ansiktsigenkänningen som ersatts med en hemknapp. iPhone SE:s kryptonit är emellertid det snävt tilltagna batteriet.

Med iPhone SE har Apple lyckats hitta en perfekt balans mellan pris och funktion.

Youtubern Marques Brownlee recenserar iPhone SE.

Ted Larsson
Ted LarssonExpert inom mobiltelefoner

Ted Larsson eller den personliga teknikern som jag skämtsamt brukar kallas av människor i min närhet, vilket väl egentligen säger det mesta om mitt tekniknörderi. Försöker alltid hålla mig uppdaterad med det senaste på området och har förmodligen ägt fler mobiltelefoner än vad som är hälsosamt. "Det finns inga genvägar fram till den perfekta prylen" som Farbror Barbro hade uttryckt det. Precis så är det! Det krävs mycket efterforskning och kunskap för att kunna fatta ett välgrundat köpbeslut och det är där jag hoppas kunna hjälpa just dig på vägen.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer