Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Tåligaste mobilerna

19 december 2023

Tänk att vi kommit till en punkt där i princip varenda person går runt med en ömtålig elektronisk enhet i fickan som inte bara är dyr, och dessutom inte särskilt tålig. Så kan vi ju inte ha det. I denna lista tänker jag därför försöka mig på att ta fram ett gäng mobiltelefoner som för det första klarar av att trilla ur nämnda ficka utan att gå sönder så snart de slår i golvet. Men som också fixar att tas med ut i ösregnet, följa med till byggarbetsplatsen eller - om man ska dra det till sin spets - går att betro sitt barn med.

De listade modellerna är inte bara ovanligt tåliga utan givetvis också användbara när det kommer till prestanda, kameror och övrig funktionalitet. Jag hoppas du hittar en modell som känns spännande!

1. Nokia XR21 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB

Ovanligt trevlig design, god prestanda

Kamerorna är precis godkända, endast 128 GB lagring

När Nokia lanserade XR21 valde de att kalla den för en smartphone-variant av klassiska 3310. Vilket ju säger en hel del om hållbarheten.

Med Nokia XR21 får du en IP69K-klassad Android-telefon som både fixar att tappas i golvet och framför högtryckstvätten (om du råkar göra det). För att vara en tålig telefon är XR21 också en hyfsat smidig pjäs och det räfflade mönstret runtom gör telefonen lätt att hålla i.

Den 6,49 tum stora skärmen har en uppdateringshastighet på 120 Hz för en smidigare användningsupplevelse och fungerar utmärkt för det mesta. Ljusstyrkan på maximalt 550 nits är därtill fullgod. På insidan drivs telefonen av en Snapdragon 695 tillsammans med 6 GB internminne. Vilket översätter till att i stort sett allt i app-väg fungerar utmärkt.

Extra kul är även att Nokia ger hela 3 års garanti på telefonen samt erbjuder 1 års gratis skärmutbytesgaranti om du på något sätt ändå skulle lyckas ha sönder skärmen.

Nokia XR21 passar dig som vill ha en tålig smartphone som både är snabb och dessutom har en ovanligt trevlig design, för att vara just en tålig smartphone. Vill du komma undan lite billigare finns också lillebror XR20 som trots en långsammare systemkrets och något sämre skärm står sig riktigt bra.


2. CAT S75 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB

Satellit-SMS-tjänsten, undervattensläge för foto & film

Skärmens ljusstyrka är precis godkänd, bara 128 GB lagring

CAT (Caterpillar) tillverkar inte bara supertunga (och dyra) maskiner. De har även ett finger med i telefonbranschen.

CAT S75 är en av företagets nyare telefoner med fokus på en robust konstruktion utan ett allt för robust utseende. Snarare är S75 en av de mer nätta, ovanligt tåliga telefonerna på marknaden. Precis som hos många andra telefoner i kategorin är skärmen något nedsänkt i den omkringliggande ramen för att motverka sprickor vid ett fall.

IP-klassificeringen är satt till IP68/69K. Vilket betyder att telefonen utan problem fixar både damm och vatten. På grund av vattentätheten ner till 5 meter finns till och med ett undervattensläge för foto.

Kamerorna är godkända och Dimensity 930-chippet gör att allt flyter på i bra hastighet utan nämnvärda otrevligheter.

Det allra bästa med just S75 är dock den inbyggda prenumerationstjänsten för att skicka SMS via satellit, i fall att det saknas mobiltäckning där man befinner sig. För cirka 50 kronor i månaden får man skicka 50 meddelanden via satellittjänsten (går att öka om man tror sig behöva skicka fler). En riktigt användbar funktion för rätt person!

CAT S75 passar dig som vill ha en relativt smidig telefon som ändå håller för det mesta. Extra intressant blir den även för dig som vill åt möjligheten att kunna kommunicera med omvärlden på platser där mobiltäckning saknas.


3. UleFone Power Armor 18T 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB

Ordentlig batteritid, inbyggd värmekamera

En rejält stor och tjock telefon

Företaget med det lite lustiga namnet UleFone har varit med i gemet ganska länge och fokus har alltid legat på mobiltelefoner modell "det gör inget om du tappar dem". Armor 18T är inget undantag.

Här får du en riktigt ordentlig telefon. Både sett till ut- och insida. Vikten är massiva 409 gram. Något som tillsammans med den robustskrikande designen verkligen påminner om att tåligheten ligger högst upp på fokuslistan. På insidan huserar även ett ovanligt stort batteri med en kapacitet på hela 9 600 mAh. Ungefär dubbelt så stort som ett vanligt mobilbatteri. Något som resulterar i en batteritid på väl över tre dagar vid normal användning.

IP-klassificeringen är satt till IP69K och telefonen fixar att tappas från 1,5 meters höjd. Skärmen är godkänt ljusstark och Dimensity 900-kretsen gör att allt flyter på som det ska. Kamerorna är därtill okej och telefonen stoltserar också med både en mikroskopkamera (!) samt en kvalitativ värmekamera (för att vara monterad i en mobiltelefon).

UleFone Armor 18T passar dig som vill ha en riktigt robust telefon med ovanligt lång batteritid. Värmekameran är ett ovanligt trevligt tillskott och både internminnet på 12 GB samt lagringsminnet på 256 GB är för en gång skull okej tilltagna.


4. Oukitel WP19 Dual SIM 8GB RAM 256GB

Över en veckas batteritid vid normal användning!

Väldigt stor och tung, kamerorna är precis godkända

Om du kände att UleFone Armor 18T här innan hade ett stort batteri med sin 9 600 mAh-variant är det ändå småpotatis mot det 21 000 mAh-stora batteriet som sitter i WP19 från Oukitel. Något som gör att telefonen klarar sig väl över en vecka vid normal användning!

Vill du bara ha telefonen som en nödlösning är den dokumenterade standby-tiden annars hela 2 252 timmar. Ungefär tre månader. Gillar du att prata är taltiden därtill specificerad till cirka 5 dagar (122 timmar). Inte dåligt!

Bortsett från batteriet står sig telefonen också helt okej i konkurrensen. Med IP69K- och MIL-STD-810G-klassificeringar fixar telefonen de flesta varianter av väder, vind och fall. Helio G95-systemkretsen är alldeles lagom snabb och i kombination med 8 GB internminne och 256 GB lagring har telefonen också en ganska stabil insida.

Skärmen på 6,78 tum är fullt godkänd och levererar en tydlig och kontrastrik bild. Ytterligare trevliga plus med telefonen är möjligheten till omvänd laddning. Alltså att du, via sladd, kan ladda upp andra saker genom telefonens batteri. Samt att en av kamerorna är en mörkerseende-variant.

Oukitel WP19 passar dig som vill ha bästa möjliga batteritid till varje pris. Givetvis tillsammans med en övrigt också godkänd prestanda.


5. Samsung Galaxy Xcover6 Pro 5G SM-G736B/DS Dual SIM 6GB RAM 128GB

Löstagbart batteri, trevlig design och skärm

Något dyr sett till prestandan

När det kommer till lite större tillverkare är det, bortsett från Nokia, i stort sett endast Samsung som med sin Xcover-serie faktiskt har åtminstone en avstickare av lite mer tåliga telefoner i sitt stall.

Xcover-serien har alltid aspirerat att leverera telefoner som i mångt och mycket påminner om vanliga smartphones, men som håller bättre. Något som också stämmer in med Xcover 6 Pro som med sitt hyfsat smidiga utseende lätt kan "misstas" för en helt vanlig mobil, om än en relativt stor sådan med sin höjd på hela 168,8 mm.

IP-klassificeringen landar här på IP68 vilket betyder helt damm och vattensäker. Telefonen har även testats enligt MIL-STD 810H för att bland annat kunna överleva fall på upp till 1,5 meter utan problem.

Insidan styrs av Snapdragon 778G-kretsen tillsammans med 6 GB internminne och 128 GB lagringsutrymme. En okej uppsättning komponenter, men en lite vassare systemkrets och 256 GB hade absolut varit att föredra. Men allt fungerar trots allt godkänt.

Skärmen är även den godkänd och har dessutom 120 Hz uppdateringshastighet för en ännu smidigare upplevelse vid scrollande. Ett stort plus är också att telefonen har ett löstagbart och utbytbart batteri. Något som få telefoner har idag.

Samsung Galaxy Xcover 6 Pro passar dig som vill ha en okej mellantelefon med extra fokus på hållbarhet. Dessutom från en känd tillverkare.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer