Prisjakt
HemPrisjakts experterKaffemaskinerTopplista - Bästa manuella kaffebryggaren

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa manuella kaffebryggaren

7 november 2023

Manuella kaffebryggare är något jag har extra bra koll på, då jag brygger manuellt flera gånger om dagen. Det bästa med manuella kaffebryggare är att det är du som har kontrollen över kaffet och därför också det fantastiska resultatet.

I denna lista tipsar jag om de bästa manuella kaffebryggarna jag har testat. Jag försökte täcka in så många olika varianter på bryggmetoder som möjligt, så alla ska kunna hitta något som passar dem. Kaffebryggarna i listan är inte rangordnade utan passar olika behov, men alla är helt otroliga bryggare som är beprövade, pålitliga och håller i många år. Som vattenkanna rekommenderar jag en med svanhals (gooseneck), det finns både elektroniska och såna du kan värma på spis.

1. Hario V60 2-4 Koppar

Billig och så manuellt det kan bli!

Det absolut bästa kitet om du ska börja med pour-over! Jag förstår verkligen inte att paketet innehåller 100 filter, kaffemått, V60 02 i hårdplast och en stor kanna i glas endast för 199kr. Det är det bästa priset för en så komplett produkt! Jag älskar Hario och detta är en av många Hario-produkter jag har hemma. Så vill du testa deras pour-over så tycker jag absolut att du ska börja här, då den fungerar minst lika bra som deras versioner i koppar eller keramik - skillnaden är endast värmefördelning och estetik. Personligen älskar jag spåren i sidorna som ger en lufttät kontakt mellan filter och filterhållaren. Hario ger dig möjligheten att brygga precis som du vill och alternativen på recept aldrig tar slut, till skillnad från en "Kalita" med platt botten. Passa på och köp ett pour-over kit från Hario, kanske som en gåva eller till ditt första kaffeäventyr.


2. Hario V60 Dripper Copper

Oändligt med recept och kunskap

Svår att bemästra

Den här är min absoluta favorit när det gäller manuell bryggning. Jag älskar att brygga med Hario V60 och har gjort det i över ett decennium. Som student så var deras kopparvariant lite för dyr, men när jag väl fick den i födelsedagspresent kunde jag inte släppa den ur sikte.

I och med kopparmaterialet leds värmen otroligt snabbt, se till att inte bränna dig på sidan bara. De märkliga mönstren på insidan av hållaren gör att pappersfiltret förblir tätt slutet mot hållaren när du "förvattnar" filtret (dvs sköljer det för att bli av med pappersmaken).

Alla Hario V60-filterhållare är konformade, vilket ger dig stor frihet i ditt kaffebryggande. Du kan göra ett sött, syrligt, starkt eller milt kaffe.

Om du söker efter en utmaning så är denna helt perfekt för dig!


3. Chemex Classic 6 Koppar

Vacker, bra pris

För att uppnå kaffets mest rena smak så behöver du en bryggare som verkligen filtrerar bort alla oljor. Detta är vad du får med en Chemex.

Chemex är en bryggare som funnits med länge, den har till och med varit med i TV-serien Vänner och jag blir överlycklig varje gång jag ser den i ett avsnitt. Många trodde att den var en karaff för kaffe och inte en bryggare, fast den egentligen är bägge.

Varje helg brygger jag en kanna Chemex på morgonen, oftast för att friska upp minnet av kaffet jag ska recensera just då. Till min Chemex har jag ett glaslock som håller kaffet varmt mycket längre.

Jag gillar verkligen att ha en kaffebryggare som är allt i ett, både filterhållare och kanna. Det är bara att slänga filtret i komposten och sätta sig med en kanna gott, nybryggt kaffe.

Billig, snygg och otroligt pålitlig!


4. Aerobie AeroPress

Mångsidig, billig, portabel

Tar en stund att brygga

Vill du ha en mångsidig kaffebryggare så tycker jag att Aeropress är ett mycket bra val.

Bryggaren är väldigt enkel men kan skapa otroligt fina koppar kaffe. Likt Chemex så får du en ren kopp, men Aeropress har även fler användningsområden som andra bryggare inte klarar av.

Vanligtvis bryggs kaffe genom ett pappersfilter, men här kan du byta ut munstycket till ett metallfilter. Det finns olika anledningar till detta, t.ex. om man vill använda mindre papper eller få ut mer oljor ur kaffebönorna. På så vis kan du skapa en falsk espresso.

Själv tar jag ofta med mig Aeropressen på resande fot. Den må vara liten, men den kan faktiskt brygga upp till fyra koppar! Skaparen av produkten ville inte göra Areopressen större, utan menar att man kan göra ett starkare kaffe och tunna ut det.

Ett bra köp för varje kaffeälskare, otroligt tacksam att ta med på äventyr!


5. Wacaco Nanopresso

Bra espresso för liten peng

Svår att bemästra i början

Detta har blivit lite av en favoritbryggare hemma hos mig. Den är helt annorlunda från de andra på listan, men väldigt bra.

Det enda som krävs för att göra en riktig espresso (yes, ni läste rätt!) med denna lilla bryggare är vatten, kaffe och två händer som är redo att pumpa. Till skillnad från en ordentlig espressomaskin så kommer trycket (det som mäts i bar) inte vara i en fin rak linje, men å andra sidan kan du med denna få en otrolig espressoupplevelse ute i naturen!

Varje gång jag reser så är detta kaffemaskinen jag tar med mig, oavsett om det är till skogen, badstranden eller en storstad. Då har jag givetvis också med mig min lojala termos och kaffekvarn.

Vill du få till en schysst kopp espresso helt manuellt, utan ström och i den grönaste av natur så är detta ett självklart kort!


6. Espro Press P7 4 Koppar

Espro Press P7 4 Koppar
Bagaren och kocken

1 399 kr

Power

1 499 kr

Glas & Interior

1 399 kr

Enkelt, bra resultat varje gång

Bra, men inte fantastiskt kaffe

Här är marknadens utan tvekan bästa kaffepress. Vi har ju de traditionella franskpressarna från Bodum, men utan rätt malning får du i en hel del kaffesump i kaffekoppen, i alla fall om du vill dricka upp allt ur pressen. Med en Espro så kommer du inte lida av det alls, här behöver du endast ha rätt mängd kaffe, rätt temperatur, tålamod i 4 minuter så kommer du få en riktigt bra kopp kaffe! Espro har två väldigt fina meshfilter som gör att den filtrerar 10 gånger bättre än en vanlig franskpress. Pressen finns i lite olika utföranden och material i prisklasser mellan 400-1200 kronor, så det är bara att välja modell efter din budget. Men jag föredrar denna då den är snygg och även ger en termoseffekt, för en lång kaffestund. Vill du ha en kaffebryggare som ger ett jättebra resultat varje gång så är Espros kaffepress perfekt för dig!


7. Kalita Wave 185 Dripper 5 Koppar

Svår att misslyckas med

Skapar inga underverk

Den här pour over-drippern heter Kalita Stainless Wave Dripper 185.

Denna dripper är konformad likt Hario och Chemex och har också ett eget pappersfilter som passar just den. Men det som skiljer den här från de andra bryggarna är botten - den är nämligen helt platt, vilket gör det mycket enklare att brygga kaffet.

När du använder en konformad filterhållare vill du ha en jämn bädd av kaffe, och det är faktiskt svårt att få till varje gång. Men med Kalitas platta botten så sjunker allt så jämnt som möjligt helt naturligt.

Du kanske inte kommer få den bästa koppen i ditt liv med en Kalita, men absolut inte heller en medioker. Detta är en väldigt användarvänlig och bra produkt att börja med om du är ny inom manuell bryggning!


8. Bialetti Moka Express 3 Koppar

Enkel, billig, kraftig smak!

Sump i botten

Det lilla charmtrollet på spisen, och det säger jag med kärlek! Denna Mokabryggare har jag använt i 8 år och den håller fortfarande, man behöver bara byta ut gummiringen vartannat år (för ca 20 kr). Tanken med en mokabryggare är att du ska kunna göra en espresso i hemmet, men personligen tycker jag att trycket är alldeles för lågt för att göra en espresso, så det blir helt enkelt en 'moka' istället. Den är väldigt billig och jag har två stycken olika. Den är tyvärr inte lämplig för en induktionshäll, så har du en sådan får du köpa denna variant istället. Nu när jag har en induktionshäll så använder jag den här i skogen, med ett stormkök eller gaskök. Hur mysigt låter inte det? Vill du ha ett starkt kaffe som bryggs direkt på spisen utan några svårigheter så köp en Bialetti-mokabryggare - originalet av Alfonso Bialetti.


Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 och matlagningsintresserad sen jag var sju år gammal. Jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom flera decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen. Att jag ens kom in i dryckeskultur ligger i mitt enorma intresse av matlagning. Det har tillkommit väldigt många köksredskap på marknaden senaste 25 åren, och jag har hållit på med matlagning såpass länge att jag vet vilka som faktiskt gör skillnad för slutresultatet. Vid kontakt finner ni mig på: [email protected]

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer