Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa helautomatiska kaffemaskinen
  • 1 okt 2023
Paul Allaverdi
Paul AllaverdiExpert inom kaffemaskiner

Här listar jag exempel på några riktigt bra helautomatiska kaffemaskiner. Så vad är viktigt att tänka på i en sådan här lista? Jo, jag vill först och främst gärna att maskinerna ska kunna göra flera olika kafferecept, alltså espresso, cappuccino med mera. För det behövs någon sorts mjölkskummare. Det är också viktigt att maskinen håller rätt temperatur.

Jag vill avstå från kapselmaskiner och maskiner som använder sig av förpackat kaffe. Det ger en sämre smak samt är dessutom mycket sämre för miljön. Smaken på kaffet blir helt enkelt godare om du använder hela kaffebönor. Mitt sista krav är därför att maskinerna ska ha en inbyggd kaffekvarn.

Här listar jag exempel på några riktigt bra helautomatiska kaffemaskiner. Så vad är viktigt att tänka på i en sådan här lista? Jo, jag vill först och främst gärna att maskinerna ska kunna göra flera olika kafferecept, alltså espresso, cappuccino med mera. För det behövs någon sorts mjölkskummare. Det är också viktigt att maskinen håller rätt temperatur.

Jag vill avstå från kapselmaskiner och maskiner som använder sig av förpackat kaffe. Det ger en sämre smak samt är dessutom mycket sämre för miljön. Smaken på kaffet blir helt enkelt godare om du använder hela kaffebönor. Mitt sista krav är därför att maskinerna ska ha en inbyggd kaffekvarn.

1. Jura Z10

Bäst på verkligen allt!

Dyr

Detta är en otroligt intressant kaffemaskin. Det är faktiskt den bästa jag gjort kaffedrinkar med. Den har väldigt coola funktioner som jag inte stött på i andra maskiner.

Vi har väl alla vid det här laget testat på Cold Brew, eller någon annan form av iskaffe. Den här maskinen pressar kallt vatten genom kaffepucken och gör på så vis ett kallbryggt kaffe.

Med en fin touch-display kan du lätt navigera till vilken kaffedryck du vill ha. På displayen är det inte bara text utan även bilder på kaffedryckerna. När vi ändå talar om displayen måste jag passa på att berömma den: vanligtvis när det kommer till kaffemaskiner så är menyerna långsamma, men den här är raketsnabb!

Juras nya teknologi som de kallar för P.R.G (Product Recognising Grinder) gör att maskinen automatiskt ändrar malningsgrad efter drycken. De flesta andra helautomatiska kaffemaskiner brukar hålla sig till en och samma malgrad.

Vill du ha en av de bästa automatiska kaffemaskinerna på marknaden så har du funnit den!


2. Jura E8

Välbalanserade recept

Koppen måste flyttas

Jag gillar hur tyst kaffekvarnen är i Jura E8, ljudet är betydligt mildare än hos de flesta maskiner och är perfekt för den som kanske har en sovande bebis i hemmet eller jobbar i en tyst kontorsmiljö.

Något som skiljer denna från Gaggian är att den har en automatiserad inbyggd mjölkskummare och mjölkportionering enligt valt recept. Det enda du behöver göra är att flytta på kaffekoppen och fylla på en separat behållare med mjölk (som givetvis kommer med maskinen).

Maskinen har även en smart vattenlösning, du kan till exempel använda vattenfilter - något som är viktigare i utlandet än i Sverige, men även i Sverige ger filtret en godare smak och gör dessutom att du slipper avkalka maskinen! Teknologin säger till när det är dags att byta filter.

Söker du efter en smart och praktisk kaffemaskin så har du hittat rätt!


3. Gaggia Brera

Bäst espresso!

Manuell mjölkskumning

Gaggia Brera har jag skrivit om tidigare, och givetvis finns den med även på denna lista!

Den här maskinen maler kaffet bra och gör väldigt bra espresso. Mjölkskummaren som följer med är lätt att använda och producerar schyssta kaffedrinkar. Det enda du behöver är en mjölkkanna, helst i rostfritt stål.

Andra trevliga detaljer är att bönhållaren är lufttät, vilket ger den som vill fylla sin maskin med bönor på förhand en stor fördel. Personligen avråder jag alltid från det, men med en väl försluten behållare så ligger du gott till.

Jag tycker att den här gör bäst espresso av alla maskinerna i listan, och för att få en bra grund till kaffedrinkar så behöver du just en schysst espresso. Gaggia Breran kräver dock att du skummar mjölken själv, men är detta inget problem för dig så kommer den passa dig perfekt!


4. Jura E4

Otroligt bra kaffe

Ingen mjölkskummare

Jura E4 förtjänar verkligen en plats på listan. Jag hade svårt att bestämma vilken placering den skulle få, då den är mer begränsad än de föregående, men gör riktigt gott kaffe.

De andra maskinerna i listan har antingen manuell eller automatisk mjölkskummare, men den här har ingen mjölkskummare alls. Den passar med andra ord någon som söker en otroligt simpel maskin som bara gör espresso och kaffe på egenmalda bönor.

Utöver att Jura E4 gör grymt kaffe så är den otroligt enkel när det kommer till rengöring. Den har en kalkmätare som talar om för dig när det är dags att avkalka, och har ett rengöringsprogram för det. Personligen tycker jag att den här maskinen verkligen är "low maintenance".

Vill du bara ha svart kaffe så är jag tvärsäker på att du kommer bli nöjd med denna!


5. Melitta CI Touch

Kan göra två lattedrinkar samtidigt

Stor maskin, ful mjölkbehållare

Vill du ha en maskin som kan brygga två koppar latte samtidigt så är denna perfekt. Vill du även kunna gå iväg och göra annat tills maskinen bryggt färdigt, ja då har du verkligen hittat rätt!

Likt hos de andra maskinerna har du en kaffekvarn och ett begränsat antal recept. Lite färre än de andra, men den gör garanterat sitt jobb och är perfekt för den som vill att maskinen ska sköta allt själv.

I och med att kaffet och mjölken kommer ur samma rör så blir det lite mer omständlig rengöring, men om den underhålls enligt rekommendationerna så kommer ni ha en glad kaffemaskin i många år.

Vill du kunna gå iväg från maskinen och komma tillbaka till en rykande kopp cappuccino utan att behöva göra någonting förutom att trycka på en knapp? I så fall är denna rätt för dig!


6. DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117

Billig, lätt att modifiera, presterar som dyra maskiner!

Lite tråkig display

Även om DeLonghi Magnifica S ECAM är den billigaste på listan, anser jag att den här produkten presterar på en mycket högre prisnivå. Detta mycket på grund av ångstaven som (i frånvaro av en sprutande mjölklang) kan förbättra konsistensen och smaken. Det är möjligt att du kan uppnå bättre resultat med denna produkt än med dyrare alternativ på marknaden.

Det är väldigt enkelt att göra modifieringar på denna produkt. På bara cirka 10 minuter kunde jag anpassa malningsgrad, kaffebönantal, temperatur och mängd kaffe som bryggs till koppen.

DeLonghi Magnifica S har en praktisk display med tydliga indikationer som visar när det är dags att fylla på med vatten eller tömma vattenbrickan. En bra funktion som underlättar. Det finns fyra knappar som du själv kan modifiera för att justera mängden vatten.

Är du på jakt efter en billig kaffemaskin som inte bara maler kaffet åt dig, utan också gör starkt kaffe och kräver minimalt underhåll så anser jag att detta är ett de bästa maskinerna på marknaden. En hidden gem!


7. Melitta Caffeo Varianza CSP

Riktigt bra på allt, prisvärd

Fingeravtryck kan uppstå lätt

Efter en tids testande av Melittas Caffeo Varianza kan jag inte annat än att rekommendera denna maskin - den har allting du vill ha, till ett extremt bra pris!

Den liknar den andra Melittan men är mer åt budgethållet, mestadels när det kommer till design. Funktionerna är extremt många, men vi kan kort gå igenom några. Den rengör alltid sig själv i form av het sköljning, både vid start och avstängning. Den har också extremt många recept, t.ex. Espresso, Ristretto, Cappuccino, Café au lait och många fler.

Mjölkfunktionen är väldigt enkel, du använder bara slangen och den medföljande mjölkbehållaren, men om du vill kan du lika gärna använda ett mjölkpaket och sedan ställa in det i kylen igen. Den har även ett kaffemått på toppen, där kan du fylla i en annan sorts kaffeböna än den du redan fyllt i bönhållaren. Detta ger dig fler valmöjligheter för vad du vill dricka.

Varianza är ett extremt bra val för den som vill ha en maskin som gör allt, och det till ett rimligt pris!


8. DeLonghi Dinamica ECAM 350.55

Enkel men bra, enkel rengöring

Kan bara brygga en kopp åt gången

Denna liknar Melittan på femteplatsen, förutom att du endast kan göra en kaffedrink med mjölk åt gången. Här kommer mjölken inte ur samma rör som kaffet.

Visst kan det anses vara negativt när du endast kan brygga en cappuccino åt gången, men ifall du vet att bara en person i taget ska göra kaffe eller om du vill ha en enkel maskin så passar ju denna utmärkt!

Till skillnad från hos Melittan så är mjölkbehållaren här mycket snyggare, den känns även mer lämpad för att ha i kylskåpet när du gjort din kaffedrink (så du slipper slänga eventuellt överbliven mjölk i diskhon).

När det gäller rengöring så är det som med alla andra maskiner, den sköljer med kokhett vatten och sköter sig själv. Det är bara att tänka på avkalkning ett par gånger om året!

Den bästa helautomatiska kaffemaskinen för det lilla hushållet eller för den som vill ha en enkel maskin.


Paul Allaverdi
Paul AllaverdiExpert inom kaffemaskiner

Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 och matlagningsintresserad sen jag var sju år gammal. Jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom flera decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen. Att jag ens kom in i dryckeskultur ligger i mitt enorma intresse av matlagning. Det har tillkommit väldigt många köksredskap på marknaden senaste 25 åren, och jag har hållit på med matlagning såpass länge att jag vet vilka som faktiskt gör skillnad för slutresultatet. Vid kontakt finner ni mig på: [email protected]

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer