Prisjakt
HemPrisjakts experterKaffemaskinerTopplista - Bästa kaffebryggaren

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa kaffebryggaren

5 mars 2024

Kaffe är en så stor del i mitt liv, och att sköta allt manuellt är väldigt viktigt för mig. Så när jag ska göra en lista för elbryggare som sköter det jag vanligtvis gör för hand har jag jättehöga krav.

För att komma med på listan måste bryggaren vara testad av mig, den ska hålla jämn temperatur vid bryggning, ha enkla funktioner som skapar en bättre upplevelse, vara fin på diskbänken och slutligen ha ett rimligt pris.

Jag vill även uppmärksamma att trots att topplistan har en ordning från 1-5 så betyder det inte att den som hamnar sist är sämst. Jag hoppas att ni har det i åtanke.

1. Moccamaster Manual MOC53

Hög kvalitet, passar alla

Stor, saknar automatiskt droppstopp

Moccamaster Manual MOC53 är kanske den mest berömda superbryggaren, som gjort sig väl förtjänt av sitt rykte.

Detta är den mest solida kaffebryggaren skulle jag säga. Den har kanske inte lika många finesser som vissa andra, men den gör sitt jobb utmärkt under många år.

Moccamastern är väldigt lik Melittas (tredjeplatsen) och även Smegs (fjärdeplatsen) kaffebryggare. När det gäller droppstopp så är det inte ett automatiskt sådant, utan du stänger på egen hand av droppfunktionen - vilket har sina fördelar då du kan brygga enligt "steep"-metoden. Du kan även manuellt välja mellan tre dropplägen: fullt, halvt och stopp. Vid de två första lägena justerar du också hastigheten av droppet, som i sin tur skapar en mildare eller starkare arom.

Detta är en kaffebryggare som håller i en evighet om den sköts med avkalkning, och passar fint för alla.


2. OBH Nordica 2411 Blooming

Har blomningseffekt, bra pris

Ser ut som en kopia i design

OBH Nordicas Blooming 2411 har någonting som vanliga kaffebryggare inte har, nämligen en funktion (eller ett program) som kallas för blomning. Detta fuktar kaffebädden vilket hjälper till att bli av med den oönskade koldioxiden som sker vid rostning. På så sätt extraheras maximal potential från kaffet och vi slipper att få för hög syra.

Priset på denna bryggare gör den till ett ännu bättre val, du får en riktigt bra maskin runt tusenlappen. Som på de flesta ordentliga bryggare finns det ett droppstopp, dock ett manuellt som du själv får klicka på innan du häller upp en kopp. Den har även värmehållning på 40 minuter.

En kaffebryggare som verkligen ger dig valuta för pengarna vad gäller kvalitet och tekniska funktioner. Ett superkap!


3. Melitta Aroma Signature DeLuxe

Bra budgetval, avkalkningsknapp

Billigare variant på Moccamastern

Melitta har varit enorma inom kaffe sen Melitta-filterhållaren i porslin, men har tappat en del inom filterkaffe sedan Moccamaster, Graef och Wilfa kom in på marknaden. Då tog de till styrkor som finns hos Moccamasters kaffebryggare och gjorde en budgetvariant som faktiskt presterar väldigt bra!

Denna bryggare har ett Eco-mode som är väldigt trevligt för den som har apparaten inkopplad konstant, samt en funktion som jag tycker är efterlängtad: en avkalkningsknapp. Den sköter hela processen åt dig, det enda du behöver göra är att ha i rätt avkalkningsmedel.

Söker du efter en kaffebryggare för en lite billigare peng men har ändå höga krav på kaffet så är Melitta Aroma Signature DeLuxe helt rätt för dig!


4. SMEG DCF02

Fin design, jämn bryggning

Högt pris

Vill du ha en kaffebryggare med en unik look som ger ett bra resultat? Med Smegs bryggare får du både gott kaffe och den där 50 tals-känslan.

Det fasta filtret som följer med kan man återanvända om man föredrar att inte köpa pappersfilter. Fördelarna med ett sådant filter är att fler kaffeoljor tar sig ner i koppen vilket skapar ett mustigare kaffe. Det negativa är att det kan komma med lite sump, men vad gör man inte för miljön!

Vid första användning ställer man in den stilrena klockan samt berättar för apparaten vilken hårdhet vattnet i ditt hem har, så bryggaren ska kunna leverera ett så bra resultat som möjligt. Man kan också välja aromstyrka vid varje bryggning.

Detta är en mycket fin apparat som piper när kaffet är klart, har 20 minuters värmehållning och en helt unik look!


5. Melitta Aroma Fresh

Billig för att ha inbyggd kvarn, gör sitt jobb

Saknar lyxiga funktioner

Jag känner att det vore fel att inte ha en kaffebryggare med inbyggd kvarn på listan. Så därför är det inte mer än rätt att inkludera en sådan.

Prismässigt ligger Melitta Aroma Fresh på en bra nivå och är ett klockrent alternativ när du vill ha färskt nymalet och nybryggt kaffe. Så gör jag alltid själv hemma - maler sekunden innan det kommer i kontakt med vatten.

Just kvarndelen kan vi tala om lite till! Den är väldigt enkel att använda, du väljer bara malgrad, styrka på kaffet, och om du ska använda färdigmalet kaffe eller kaffebönor.

Timerfunktion finns också, ett automatiskt program för avkalkning likaså.

Vill du köpa en ny kaffebryggare med inbyggd kvarn så är Melitta Aroma Fresh ett riktigt bra alternativ.


Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 och matlagningsintresserad sen jag var sju år gammal. Jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom flera decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen. Att jag ens kom in i dryckeskultur ligger i mitt enorma intresse av matlagning. Det har tillkommit väldigt många köksredskap på marknaden senaste 25 åren, och jag har hållit på med matlagning såpass länge att jag vet vilka som faktiskt gör skillnad för slutresultatet. Vid kontakt finner ni mig på: [email protected]

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons