Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa kameran för vlogg och YouTube

  • 20 apr 2022
Joakim Ewenson
Joakim EwensonExpert inom kameror

Internet och YouTube har gett den stora massan möjligheten att själv få producera videomaterial och nå ut med sitt budskap, vad det än må vara! Det är svårt att inte bli motiverad och inspirerad av de stora vlogg-stjärnorna som Jon Olsson och Therése Lindgren bland många andra, och kanske du är sugen på att skapa ditt eget material?

I min lista över bästa kameran för vlogg och YouTube tar jag upp några olika alternativ för dig som vill börja med vlogging, eller för dig som har börjat med mobilkameran och vill vidareutveckla dig inom området. Jag har försökt hålla kostnaderna nere så gott som möjligt, med lite häftigare saker i slutet för dig som vill drömma dig bort en stund!

1. Sony ZV-1

Gjord för vloggare

Micro-USB istället för USB-C

Vad passar bättre in på toppen än en kamera som verkligen är tillverkad för att just vlogga?!

Nya Sony ZV-1 är nämligen väldigt specifikt framtagen för dig som vill vlogga och göra det på bästa tänkbara vis med gott om specifika funktioner för att underlätta din vlogg-vardag!

Inte nog med att du här får inspelning i upp till 4K-upplösning med bildstabilisering, riktigt bra och följsam autofokus, du hittar även en vridbar skärm på precis rätt sätt samt inbyggda mikrofoner för bästa möjliga ljud även utan tillbehör.

Vill du komplettera med ännu bättre ljud? Då finns stöd för att bygga vidare med extern mikrofon när så önskas.

Det enda jag inte förstår, är varför man valt Micro-USB istället för USB-C för laddning, men trots det så blir Sony ZV-1 en solklar vinnare för dig med vlogg-ambitioner!


2. Canon PowerShot G7 X Mark III

Mikrofoningång, laddning via USB-C

Det finns gott om skäl till varför Canons PowerShot G7 X i alla dess generationer varit populära vloggkameror.

Specifikationerna kanske inte alltid varit på topp men slutresultatet har trots det ändå överpresterat kameror som på papperet är bättre, allra mest sett till autofokus och extremt tilltalande färger.

Denna tredje generation G7 X åtgärdar dessutom en av de större bristerna på tidigare generationer: nu får du äntligen möjlighet att koppla in extern mikrofon och därmed få bättre ljud i dina inspelningar!

Inte nog med det, den tredje generationen stödjer även laddning via USB-C samt möjligheten att streama live till exempelvis YouTube direkt från kameran, utan behov av dator eller annan teknik som mellanhand.

Canon PowerShot G7 X III kostar en bra slant, men den är bland det bästa och mest kompakta du kan köpa just nu!


3. Canon EOS M50 Mark II + 18-150/3,5-6,3 IS STM

Live-streaming direkt via Wi-Fi

Canon har verkligen tänkt till och tagit hänsyn till den nya generationens kreatörer när de tagit fram M50 II.

Inte nog med att du har (i min mening) rätt typ av vrid- och vändbar skärm, du har även såväl mikrofoningång som HDMI-utgång.

Dess kanske bästa partytrick är dock möjligheten att kunna streama direkt till YouTube från kameran över Wi-Fi, helt utan att behöva en dator att skicka det via. Sjukt smidigt för vissa, kanske inte helt nödvändigt för alla.

Även det inspelade materialet levererar rent tekniskt bra och självklart får du möjlighet att spela in i 4K-upplösning om du så önskar.

Canon EOS M50 II är en i allra högsta grad högintressant kamera för dig som vill kunna byta objektiv men ändå inte gå upp i storlek för mycket.


4. Sony CyberShot DSC-RX100 IV

Extremt kompakt, extremt kompetent!

Saknar mikrofoningång

En annan av de riktigt vanliga kamerorna när det kommer till vlogging är Sonys RX100-serie. Jag har själv ägt och använt en tidigare generation av dessa och de levererar riktigt bra videokvalité om än till ett något högre pris än tidigare nämnda Canon G7X.

Det yttre är mycket kompakt, smidigt och får plats i jackfickan alldeles utmärkt! Givetvis går det utmärkt att koppla upp RX100 IV till din telefon för styrning och överföring, och som litet ess i rockärmen så erbjuder den här varianten dessutom filmning i 4K samt funktioner för slow-motion.

Tillsammans med ett ljusstarkt objektiv med ett bra zoom-omfång så är det här ett något dyrare men också mycket bra alternativ för vloggaren.


5. Canon EOS R + EF-EOS R Adapter

Proffsfunktioner, exempelvis C-LOG

Bristande funktioner för slow-mo

Det är väl helt rimligt att avsluta den här listan med ett riktigt toppalternativ va? Vad passar då bättre än det jag själv använder för att filma klipp till min YouTube-kanal "Teknik med Ewenson"?

Canon EOS R är kanske inte kameran med de allra bästa specifikationerna på papperet men i verkligheten är det en fantastiskt trevlig och kompetent kamera som levererar absolut underbara resultat sett till såväl färger och bildkvalité som autofokus.

Med den vinklingsbara skärmen och möjligheten till digital bildstabilisering så är detta ett utmärkt alternativ för vloggning, kopplat med lämpligt objektiv så klart.

Givetvis finner du här även möjligheten att styra kameran med din mobil samt föra över såväl bilder som filmer direkt till telefonen när du är klar.

Canon EOS R är tveklöst listans dyraste alternativ men för dig med något större budget så är den ett utmärkt val!


Joakim Ewenson
Joakim EwensonExpert inom kameror

Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer