
Vad får man för under 5000 kronor idag? Knappt en middag för hela familjen på en finare restaurang. Istället för att lägga pengarna på en matbit så kan man alltid köpa en drönare för samma peng och få ett nöje som räcker längre än endast en kväll.
Här är ett antal maskiner i varierande prisklass som förhoppningsvis kommer skänka lite glädje till hela familjen. Man får naturligtvis vad man betalar för och det gäller såväl mat som drönare. Är du den person som vanligtvis är vilsen när du ska fatta köpbeslut så behöver du inte känna så nu. Här får du tips på prisvärda drönare och en snabb guidning för maskiner som kostar under 5000 kr.
1. DJI Mini 2 RTF
Lätt, liten smidig - alltid med
Begränsningar i bildkvalité
Med ett strategiskt viktigt pris på precis under 5000 kr är det svårt att inte ge DJI Mini 2 en förstaplacering på listan. Det är också välförtjänt, då många av de funktioner och egenskaper som återfinns hos dyrare maskiner finns i denna, men till den imponerande vikten 249 gram.
Kameran levererar exempelvis bilder i RAW-format, vilket möjliggör kraftfullare efterbearbetning. Därtill håller videofilmerna upplösningen 4k/30fps och för att skapa dessa finns flera nya foto- och flygfunktioner.
Bland flygegenskaper i övrigt så märks bättre vindtålighet, maxhastighet och räckvidd. Handkontrollen är dessutom nydesignad och liknar Mavic Air 2:s, där mobilen sätts på ovansidan istället för på undersidan, vilket jag tycker är bättre.
Passar som första eller tionde drönare, för nybörjare eller erfarna.
2. DJI Mavic Mini Fly More Combo RTF
Liten och prisvärd
Vindkänslig. Något daterad
Ett av de senaste tillskotten i DJI-familjen heter Mavic Mini. Den kom som ett kanske lite oväntat men ändå korrekt släpp under hösten 2019.
Det stora med den här drönaren är att den är så liten. Med en vikt på endast 249 gram så kvalar den in som en av de mest smidiga reskamraterna under 5000 kr.
Kameran är bra och filmar i 2,7k och 30 bilder per sekund, vilket duger gott för många. Den har en hel del funktioner som är tänkt att göra manövreringen av maskinen lite enklare för piloten, exempelvis färdiga flygmoder.
Även om Mavic Mini inte är bäst på något och numer är slagen av Mini 2 på flera punkter så är det mycket drönare för pengarna. Den ligger dessutom en dryg tusenlapp under 2:an, vilket trots allt ger den en bra placering.
3. Ryze Tech Tello RTF
Mycket för pengarna
Saknar gimbal för kameran
Tellon är en billig, liten drönare från DJI och Ryze som på få sätt kan mäta sig med de större och dyrare maskinerna, men om man betänker priset så är det en trevlig liten sak.
Kameran, som sitter monterad i fronten, är helt OK och fotar i 5 megapixlar och filmar i 720p. Den flyger lika bra inomhus som utomhus om man bara tar hänsyn till vindarna. En kul finess är att drönaren kan programmeras för olika tricks eller flygrutter med programmeringsspråket Scratch.
Tellon har också en inbyggd höjdmätare, något som få drönare i den här prisklassen har. Höjdmätaren gör att drönaren klarar av att hålla höjden på en stabil nivå hela tiden. Därtill finns ett flertal kul flygmoder och en rimligt bra batteritid.
Helheten gör att den här drönaren platsar på listan.
4. Emax TinyHawk II FPV RTF
Allt i ett för FPV-flygning
Mer för lek än nytta
Emax TinyHawk II FPV RTF är precis som beteckningen säger ett komplett kit för first person view-flygning.
Här har du allt som behövs för att komma igång och flyga med glasögon på ditt huvud.
I och med att paketet är gjort för att flyga inomhus så behöver du inte bekymra dig om att sätta drönaren i en tallkrona det första du gör. Här övar du istället inomhus och med fördel på en plats som har lite större ytor med olika rum och korridorer, kanske på jobbet. Drönaren har också lysdioder som lyser om om man vill flyga i mörker.
I och med att drönaren är skyddad av en bur så blir den också relativt krocktålig och det, tillsammans med att den är så liten, gör den även ofarlig för människor som man eventuellt råkar flyga in i.
5. Xiaomi Mi Drone Mini RTF
Liten, lätt och ganska billig
Begränsade möjligheter - lekmaskin
Xiaomi har haft några drönare på marknaden en tid nu utan att gensvaret kanske blivit översvallande men denna lilla maskin kan ändå vara något att titta på.
Drönaren fjärrstyrs via mobiltelefonen på 5,8 GHz WiFi och det gör att man får tillbaka en bild i HD-upplösning. Bilder sparas på ett minneskort i drönaren. Propellerskydden hjälper till att inte göra ofrivilliga krascher inomhus. Du laddar den med en USB-kabel som därefter ger omkring tio minuters flygning.
Med en särskild infraröd funktion så kan man "kriga" mot en annan, likadan drönare. Mi Drone är därmed förstås tänkt mer som en leksak eller på sin höjd en instegsmaskin för att lära sig lite om flygtekniken och potentialen hos drönare och för det är den helt ok!
6. Xiaomi Mi Fimi X8 Mini 4K RTF
Många funktioner till ett bra pris
Mindre beprövat (drönar)märke
Fimi, som är ett varumärke under betydligt mer välkända Xiaomi, har haft några drönare på marknaden en tid nu.
Med denna maskin försöker man sig antagligen på att konkurrera med DJI:s Mavic Air 2 men kanske även Mini 2. Med ett pris som är betydligt lägre än det man betalar för en Air 2 så kan man således göra en inte obetydlig besparing på en Fimi X8.
Modellen har en flygtid på över 30 minuter, 4K-kamera för film och 12 MP-kamera för vanligt foto med tillhörande råbilder och en räckvidd på bortåt åtta kilometer, så på pappret har den klart godkända specifikationer.
En handkontroll ingår naturligtvis och denna ansluts till telefonen där man sedan styr drönaren med hjälp av en app som också medger ett flertal olika flygmoder och funktioner.
Armarna är hopfällbara, vilket gör att den är portabel och lätt att ta med sig.

Med ett medfött intresse för radio och teknik som sedermera blev mitt heltidsjobb, befinner jag mig nu i delen av mitt liv där jag kan både arbeta med och använda drönare på min fritid. Under många år har jag följt drönarmarknaden, både den konsumentinriktade och den professionella. Jag har från början byggt mina egna maskiner från grunden men har förstås också provat (och äger) ett flertal av de produkter som finns på marknaden . Mitt mångåriga fotointresse gör att jag har en god kunskap om kamera- och objektivmarknaden, vilket betyder att jag kommer kunna syna fotoegenskaperna på drönarna lite extra. Jag är dessutom väl insatt i regelverk och juridiska frågor om drönare, så jag hoppas kunna bidra med något för alla ni som går i tankarna på att skaffa er första såväl som tionde maskin.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer