Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa drönaren under 5000 kr

  • 28 mar 2022
Tomas Gustafsson
Tomas GustafssonExpert inom drönare

Vad får man för under 5000 kronor idag? Knappt en middag för hela familjen på en finare restaurang. Istället för att lägga pengarna på en matbit så kan man alltid köpa en drönare för samma peng och få ett nöje som räcker längre än endast en kväll.

Här är ett antal maskiner i varierande prisklass som förhoppningsvis kommer skänka lite glädje till hela familjen. Man får naturligtvis vad man betalar för och det gäller såväl mat som drönare. Är du den person som vanligtvis är vilsen när du ska fatta köpbeslut så behöver du inte känna så nu. Här får du tips på prisvärda drönare och en snabb guidning för maskiner som kostar under 5000 kr.

1. DJI Mini 2 RTF

Lätt, liten smidig - alltid med

Begränsningar i bildkvalité

Med ett strategiskt viktigt pris på precis under 5000 kr är det svårt att inte ge DJI Mini 2 en förstaplacering på listan. Det är också välförtjänt, då många av de funktioner och egenskaper som återfinns hos dyrare maskiner finns i denna, men till den imponerande vikten 249 gram.

Kameran levererar exempelvis bilder i RAW-format, vilket möjliggör kraftfullare efterbearbetning. Därtill håller videofilmerna upplösningen 4k/30fps och för att skapa dessa finns flera nya foto- och flygfunktioner.

Bland flygegenskaper i övrigt så märks bättre vindtålighet, maxhastighet och räckvidd. Handkontrollen är dessutom nydesignad och liknar Mavic Air 2:s, där mobilen sätts på ovansidan istället för på undersidan, vilket jag tycker är bättre.

Passar som första eller tionde drönare, för nybörjare eller erfarna.

Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

2. DJI Mavic Mini Fly More Combo RTF

Liten och prisvärd

Vindkänslig. Något daterad

Ett av de senaste tillskotten i DJI-familjen heter Mavic Mini. Den kom som ett kanske lite oväntat men ändå korrekt släpp under hösten 2019.

Det stora med den här drönaren är att den är så liten. Med en vikt på endast 249 gram så kvalar den in som en av de mest smidiga reskamraterna under 5000 kr.

Kameran är bra och filmar i 2,7k och 30 bilder per sekund, vilket duger gott för många. Den har en hel del funktioner som är tänkt att göra manövreringen av maskinen lite enklare för piloten, exempelvis färdiga flygmoder.

Även om Mavic Mini inte är bäst på något och numer är slagen av Mini 2 på flera punkter så är det mycket drönare för pengarna. Den ligger dessutom en dryg tusenlapp under 2:an, vilket trots allt ger den en bra placering.


3. Ryze Tech Tello RTF

Mycket för pengarna

Saknar gimbal för kameran

Tellon är en billig, liten drönare från DJI och Ryze som på få sätt kan mäta sig med de större och dyrare maskinerna, men om man betänker priset så är det en trevlig liten sak.

Kameran, som sitter monterad i fronten, är helt OK och fotar i 5 megapixlar och filmar i 720p. Den flyger lika bra inomhus som utomhus om man bara tar hänsyn till vindarna. En kul finess är att drönaren kan programmeras för olika tricks eller flygrutter med programmeringsspråket Scratch.

Tellon har också en inbyggd höjdmätare, något som få drönare i den här prisklassen har. Höjdmätaren gör att drönaren klarar av att hålla höjden på en stabil nivå hela tiden. Därtill finns ett flertal kul flygmoder och en rimligt bra batteritid.

Helheten gör att den här drönaren platsar på listan.


4. Emax TinyHawk II FPV RTF

Allt i ett för FPV-flygning

Mer för lek än nytta

Emax TinyHawk II FPV RTF är precis som beteckningen säger ett komplett kit för first person view-flygning.

Här har du allt som behövs för att komma igång och flyga med glasögon på ditt huvud.

I och med att paketet är gjort för att flyga inomhus så behöver du inte bekymra dig om att sätta drönaren i en tallkrona det första du gör. Här övar du istället inomhus och med fördel på en plats som har lite större ytor med olika rum och korridorer, kanske på jobbet. Drönaren har också lysdioder som lyser om om man vill flyga i mörker.

I och med att drönaren är skyddad av en bur så blir den också relativt krocktålig och det, tillsammans med att den är så liten, gör den även ofarlig för människor som man eventuellt råkar flyga in i.


5. Xiaomi Mi Drone Mini RTF

Liten, lätt och ganska billig

Begränsade möjligheter - lekmaskin

Xiaomi har haft några drönare på marknaden en tid nu utan att gensvaret kanske blivit översvallande men denna lilla maskin kan ändå vara något att titta på.

Drönaren fjärrstyrs via mobiltelefonen på 5,8 GHz WiFi och det gör att man får tillbaka en bild i HD-upplösning. Bilder sparas på ett minneskort i drönaren. Propellerskydden hjälper till att inte göra ofrivilliga krascher inomhus. Du laddar den med en USB-kabel som därefter ger omkring tio minuters flygning.

Med en särskild infraröd funktion så kan man "kriga" mot en annan, likadan drönare. Mi Drone är därmed förstås tänkt mer som en leksak eller på sin höjd en instegsmaskin för att lära sig lite om flygtekniken och potentialen hos drönare och för det är den helt ok!


6. Xiaomi Mi Fimi X8 Mini 4K RTF

Många funktioner till ett bra pris

Mindre beprövat (drönar)märke

Fimi, som är ett varumärke under betydligt mer välkända Xiaomi, har haft några drönare på marknaden en tid nu.

Med denna maskin försöker man sig antagligen på att konkurrera med DJI:s Mavic Air 2 men kanske även Mini 2. Med ett pris som är betydligt lägre än det man betalar för en Air 2 så kan man således göra en inte obetydlig besparing på en Fimi X8.

Modellen har en flygtid på över 30 minuter, 4K-kamera för film och 12 MP-kamera för vanligt foto med tillhörande råbilder och en räckvidd på bortåt åtta kilometer, så på pappret har den klart godkända specifikationer.

En handkontroll ingår naturligtvis och denna ansluts till telefonen där man sedan styr drönaren med hjälp av en app som också medger ett flertal olika flygmoder och funktioner.

Armarna är hopfällbara, vilket gör att den är portabel och lätt att ta med sig.


Tomas Gustafsson
Tomas GustafssonExpert inom drönare

Med ett medfött intresse för radio och teknik som sedermera blev mitt heltidsjobb, befinner jag mig nu i delen av mitt liv där jag kan både arbeta med och använda drönare på min fritid. Under många år har jag följt drönarmarknaden, både den konsumentinriktade och den professionella. Jag har från början byggt mina egna maskiner från grunden men har förstås också provat (och äger) ett flertal av de produkter som finns på marknaden . Mitt mångåriga fotointresse gör att jag har en god kunskap om kamera- och objektivmarknaden, vilket betyder att jag kommer kunna syna fotoegenskaperna på drönarna lite extra. Jag är dessutom väl insatt i regelverk och juridiska frågor om drönare, så jag hoppas kunna bidra med något för alla ni som går i tankarna på att skaffa er första såväl som tionde maskin.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplista: Bästa drönaren under 5000 kr

  • 21 mar 2022
Oscar Suneson
Oscar SunesonExpert inom drönare

Som fotointresserad är det inte så konstigt att min första drönare var en drönare särskilt anpassad för just fotografering, men vad vissa kanske inte tänker på är att det också finns flera andra typer av drönare. Vad jag vet finns det ingen regelrätt indelning men själv tycker jag att leksaksdrönare, fotodrönare, industriella drönare och FPV-(First Person View)/racing-drönare är en ganska bra indelning som täcker in de allra flesta drönartyper.

Tyvärr räcker inte budgeten för att kunna ta med några industriella drönare på den här listan men jag har försökt att åtminstone täcka in de övriga kategorierna. Så oavsett om du är intresserad av att köpa en billigare leksaksdrönare, en fotodrönare eller vill uppleva stridspilot-känslan som en FPV-drönare ger, så hoppas jag att du kommer hitta det du söker inom den givna budgeten.

1. DJI Mini 2 RTF

Storleken och prisvärdheten

Saknar inbyggt kollisionsskydd

Hösten 2019 släppte DJI den mycket populära drönaren Mavic Mini och bara ett år senare följer de upp med den nya och förbättrade Mini 2!

Här finns det verkligen mycket att älska, såsom dess minimala storlek och vikt (max 249 g), en flygtid på upp emot 31 minuter samt en förbättrad vindresistans.

Dessutom har kameran fått sig ett rejält lyft då du nu kan både filma i 4K-upplösning samt ta 12 megapixelfoton i det mer redigeringsvänliga RAW-formatet. Inte nog med det, även videolänken och räckvidden har förbättrats markant i och med att DJI valt att använda sig av deras Ocusync 2.0-teknik, vilket vi tidigare bara hittat bland deras dyrare modeller.

Tyvärr stödjer inte Mini 2 funktionen 'Active Track' (att drönaren själv kan följa efter ett förvalt objekt) och den saknar även kollisionsskydd. Men sett till det stora hela så lär du inte hitta en bättre drönare än Mini 2 i denna prisklass!

Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

2. Ryze Tech Tello RTF

Priset

Kamerakvalitén

Om du aldrig har flugit en drönare och inte vet om det är flygfoto eller FPV-flygning som lockar dig mest så kan Tello vara ett bra förstaval. Här kanske du inte kan förvänta dig några fantastiska bildresultat eller enastående racing-egenskaper, däremot får du en lättflugen drönare till ett överkomligt pris.

Tello styrs enkelt med hjälp av din smartphones pekskärm, men för den som vill finns även möjligheten att skaffa en fysisk kontroll. Perfekt för dig som vill utvecklas ännu mer som drönaroperatör. Skulle olyckan vara framme så är Tellon lite extra slagtålig tack vare dess propeller-skydd.

Den kan flygas både inomhus och utomhus om vädret tillåter och tack vare dess batteritid på 13 minuter så hinner du få en hel del träning.

Om du vill testa om drönarflygning är något för dig kan jag helt klart rekommendera Tello som din första drönare!


3. Emax TinyHawk II FPV RTF

Flygklar och högpresterande drönare

Man kan växa ur tillbehören på sikt

Emax är sedan tidigare kända för att tillverka prisvärda racingdrönare och uppföljaren i Tinyhawk-serien utgör verkligen inget undantag.

Mycket har förbättrats i denna modell då vi nu bl.a. hittar en kamera från välkända Runcam under skalet. Tillsammans med en uppgraderad videotransmitter lyfter det helt klart videokvalitén till nya höjder!

En annan nyhet är det förbättrade kamerafästet som nu gör att du kan vinkla kameran efter just din flygstil. Dessutom så kan Tinyhawk II, till skillnad från originalet, flygas på både 1S- och 2S-batterier. Det innebär i praktiken att du får möjlighet att välja mellan mer flygtid eller mer kraft!

Visserligen kanske du i takt med att dina färdigheter ökar också kommer vilja uppgradera t.ex. den medföljande kontrollen, men för dig som prioriterar att komma igång med flygandet direkt så är detta startkit ändå ett bra val.


4. DJI Mini SE RTF

Prisvärdheten

Lägre kameraprestanda än DJI Mini 2

DJI Mini SE kan bäst beskrivas som att man har tagit skalet av den nyare DJI Mini 2 men behållit den invändiga tekniken från den äldre DJI Mavic Mini. Resultatet blir en mycket prisvärd drönare med en vindtålighet i toppklass sett till till sin storlek och vikt (249 g).

Med Mini SE så kan du både ta 12 megapixel foton eller filma i upp till 2,7K med upp till 30 bilder per sekund. När det gäller bildlänken och räckvidden är den tyvärr inte lika tekniskt avancerad som den hos Mini 2 men ändå fullt tillräcklig för de flesta flygningar. Batteritiden däremot tillhör toppklassen med en flygtid på uppemot hela 30 minuter!

Det jag kan sakna lite hos DJI:s Mini-serie är att den inte har något renodlat Active Track-läge (att drönaren själv kan följa efter ett förvalt objekt) eller ett inbyggt Obstacle Avoidance-system. Men trots några nackdelar så är DJI Mini SE ändå en mycket prisvärd drönare!


Oscar Suneson
Oscar SunesonExpert inom drönare

Med ett gediget intresse för teknik, fotografering och vacker natur så blev det ganska naturligt för min del att börja flyga drönare. Jag köpte min första drönare 2015 och sedan dess har det blivit ett antal drönare i olika storlek och prisklasser. Fram tills idag har jag hunnit utbilda mig till kommersiell drönaroperatör och driver nu mitt eget drönarbaserade företag med huvudsakligt fokus på inspektions- och karteringsuppdrag. Till vardags hittar ni mig dessutom ofta i olika "drönar-forum" där jag gärna delar med mig av min kunskap inom området.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer