Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa drönaren för resan

  • 6 apr 2022
Oscar Suneson
Oscar SunesonExpert inom drönare

Som fotograf och resefantast så vill jag självklart ta med mig min drönare på alla mina äventyr, oavsett om det rör sig om en fjällvandring eller utlandssemester. Detta ställer höga krav på att drönaren ska vara lätt att ta med sig, vilket jag själv märkte efter att med möda ha släpat med mig en större drönare på olika lågprisflyg och igenom säkerhetskontroller. Den här problematiken har tidigare varit svårlöst, men tack vare att tekniken går framåt så finns det nu faktiskt riktigt kompetenta och kompakta drönare ute på marknaden, oavsett din ambitionsnivå!

Syftet med den här topplistan är alltså att samla de drönare som jag anser är portabla men också bäst i sina respektive storleks- och priskategorier. Så förutom att fundera på storleken och budgeten så kan det vara bra att ta hänsyn till saker såsom önskad kamerakvalité, räckvidd och flygtid. När du väl rett ut dessa saker hoppas jag nu kunna guida dig till ditt nya resesällskap!

1. DJI Mini 2 RTF

Prestandan sett till storlek & pris

Kollsionsskyddet

Uppföljaren till DJI:s mycket populära drönare Mavic Mini heter kort och gott Mini 2. Mini 2 är lika resvänlig med sin minimala vikt (under 249 g) och packstorlek, men innanför skalet har det hänt en hel del!

De största förbättringarna med Mini 2 är att du nu kan filma i 4K-upplösning och ta 12 megapixel-foton i det mer redigeringsvänliga RAW-formatet. Även bildlänken och räckvidden har förbättrats markant, då DJI nu har valt att använda sin pålitliga OcuSync 2.0-teknologi som vanligtvis återfinns i deras dyrare modeller.

När det gäller batteritiden så erbjuder Mini 2 upp emot hela 31 minuter flygtid. Dessutom har dess vindresistans blivit ännu bättre! Om man ska nämna något negativt så är det att den tyvärr saknar kollisionsskydd (förutom på undersidan) samt de mer avancerade "följ mig"-flyglägena.

På det stora hela är Mini 2 en oerhört kompetent drönare sett till storlek och pris - därför blir den min favorit på denna topplista!

Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

2. DJI Air 2S RTF

Prestandan sett till dess storlek

Saknar kollisionsskydd på sidorna

Är du på jakt efter riktigt bra foto- och videokvalitet i ett kompakt format? I så fall kan DJI:s Air 2S vara drönaren du letar efter!

Trots en vikt på endast 595 gram så har den blivit utrustad med en imponerande stor 1-tums-sensor på 20 megapixlar.

Även när det gäller filmandet så glänser Air 2S med en 5,4K videoupplösning, hög datahastighet på 150 Mbsp och förstås flertalet olika filmlägen och funktioner. Översatt så betyder det att detta är en perfekt för dig som vill kunna få ut en hög filmkvalité från dina inspelningar!

Air 2S kan också skryta med en fin batteritid på upp till 31 minuter samt en av marknadens bästa räckvidd och videoöverföringslänkar. Även dess "följ mig"-läge tillhör de bästa du kan hitta för tillfället.

Två nackdelar är dock att den saknar kollisionssydd på sidorna samt en justerbar bländare.

Men sett till dess storlek och prestanda är Air 2S helt klart ett mycket imponerande drönare att ta med på resan!

Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

3. DJI Mavic 3 RTF

Bästa kameran i storleksklassen

Priset

Söker du bästa möjliga foto- och filmkvalitet för att föreviga dina reseäventyr? I så fall bör du kolla in nya DJI Mavic 3!

Med en vikt på strax under 900 gram så kan Mavic 3 ändå stoltsera med både ett "Obstacle Avoidance"-system i toppklass och en flygtid på upp emot hela 46 minuter!

Trots detta är nog Mavic 3:s huvudsakliga säljargument den dubbla uppsättningen kameror där den ena är en telekamera på 12 megapixel.

Huvudkameran från Hasselblad har en upplösning på 20 megapixlar och en sensorstorlek på hela 4/3 tum, perfekt för dig som vill kunna fota även i mörkare ljusförhållanden.

När det gäller filmmöjligheterna så kan Mavic 3 filma i upp till 5,1K med 50 bilder per sekund eller 4K med finfina 120 bilder per sekund.

Största nackdelen med Mavic 3 är tyvärr det höga priset vilket gör att modellen främst riktar sig till ambitiösa hobbyfotografer eller professionella användare.

Men vill du ha den bästa resevänliga foto-drönaren är det nog inget som slår Mavic 3!


4. DJI FPV Combo RTF

Avancerad teknik och nytänkande

Priset och reparationsmöjligheterna

Är du på jakt efter mer fart och spänning än vad en vanlig foto-drönare kan erbjuda så kan DJI:s FPV Combo vara det perfekta resesällskapet för dig!

Aldrig tidigare har det varit så smidigt att flyga en FPV-drönare då du här bjuds på flera flyglägen beroende på din erfarenhet och en imponerande batteritid på upp emot 20 minuter per batteri. Om man vill så finns det även möjlighet att köpa till en extra kontroll där du kan styra drönaren enbart genom handrörelser!

När det gäller kameraspecifikationerna så hjälper den inbyggda stabiliserade 4K-kameran dig att fånga landskapet in i minsta detalj. Det finns även möjlighet att fota 12-megapixel foton för den som önskar.

Ska man nämna något negativt om denna drönare är förstås priset en nackdel men också att det kan bli svårare att laga drönaren på egen hand jämfört med en egenbyggd FPV-drönare.

Sett på det stora hela är detta dock en riktigt bra FPV-drönare för dig på resande fot!


5. DJI Mavic Air 2 RTF

Lite billigare än Air 2S

Kameraprestandan är sämre än Air 2S

Med en batteritid på upp emot 34 minuter samt en videoöverföringsteknik i toppklass kommer du varken behöva konka på en massa batterier eller vara orolig för att tappa bildlänken när du ska ut och flyga.

Dessutom, med den smarta vikbara designen samt en vikt på endast 570 g, så kan denna drönare helt klart klassas som resvänlig.

Trots att Mavic Air 2 har en lite mindre kamerasensor än Air 2S så kan den ändå skryta med möjligheten att fotografera enormt högupplösta 48 megapixel-bilder samt filma i 4K-upplösning med 60 bilder per sekund. Perfekt för dig som vill kunna skapa lite slowmotion-känsla i 4K-upplösning! Air 2 har dessutom blivit utrustad med en av DJI:s mer avancerade "följ mig"-lägen.

Om vi ska nämna något negativt är det att dess "Obstacle Avoidance"-system är inte lika heltäckande som Mavic 2-serien men i övrigt är Mavic Air 2 verkligen ett bra mellanting mellan pris och prestanda.


Oscar Suneson
Oscar SunesonExpert inom drönare

Med ett gediget intresse för teknik, fotografering och vacker natur så blev det ganska naturligt för min del att börja flyga drönare. Jag köpte min första drönare 2015 och sedan dess har det blivit ett antal drönare i olika storlek och prisklasser. Fram tills idag har jag hunnit utbilda mig till kommersiell drönaroperatör och driver nu mitt eget drönarbaserade företag med huvudsakligt fokus på inspektions- och karteringsuppdrag. Till vardags hittar ni mig dessutom ofta i olika "drönar-forum" där jag gärna delar med mig av min kunskap inom området.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplista: Bästa drönaren för resan

  • 28 mar 2022
Tomas Gustafsson
Tomas GustafssonExpert inom drönare

Lika självklart som att du tar med dig kameran och mobilen när du ska ut och resa så ska du idag naturligtvis även ta med dig drönaren. En drönare ger dig möjligheten att kombinera film- eller flygfoto med de traditionella vyerna från en vanlig kamera. På så sätt kan du höja kvalitén och upplevelsen av dina YouTube-filmer eller fotoalbum!

På resan vill man såklart kunna ta riktigt bra bilder, men samtidigt ha utrustning som är transportabel och smidig så du aldrig behöver fundera på om prylen ska med eller lämnas kvar. Alla drönare på denna listan får plats i ditt handbagage på flyget eller i ryggsäcken på bergsklättringen utan att du behöver varken besväras av vikten eller storleken, eller bli missnöjd med bildkvalitén.

1. DJI Air 2S Fly More Combo RTF

Storleken, lätt, prestandan

Saknar manuell bländare

DJI gör, när inte ens ett år har gått, en uppdatering av sin Air 2 och lägger till ett S i produktbeteckningen. Och förstås en hel del annat innanför skalet - för bara ett par tusenlappar mer.

Förbättringen består bland annat av en större sensor, numer på en tum, liksom Mavic Pro 2 också har. En ny videolänk för överföringen, kallad O3, gör att man pressar räckvidden ytterligare något. Därtill får man också filmning i 5.4K/30 fps samt kollisionsvarning uppåt.

I detta fly more-paket får man bland annat med extra batterier och propellrar. Man får även med de viktiga ND-filtren som man som filmare uppskattar för att få ned slutartiden soliga och ljusstarka dagar. Något som behövs, då Air2S tyvärr saknar manuell bländare.

I övrigt är det tydligt hur nära i specifikationerna man nu ligger Mavic Pro 2 men med en avsevärt mycket lägre vikt. Därför är det svårt att inte direkt kora Air 2S till den absolut bästa drönaren på resan.


2. DJI Mavic Air 2 Fly More Combo RTF

Pris, prestanda, portabilitet

Saknar 12V-laddare i flymorepaketet

Mavic Air 2 puttas ned till en andraplacering på listan när dess nya namne nu tagit över.

Det är den utomordentligt lyckade fördelningen av pris, vikt och prestanda som gör att det ändå blir en andraplacering. Den besegrar därmed också Mini 2 (tredjeplatsen) som reskamrat, trots att Mini är mer kompakt.

Den här smidiga maskinen väger omkring ett halvt kilo och kan göras ännu mindre genom fällas ihop. De stora förändringarna jämfört med dess föregångare är bättre flygtid och räckvidd.

Air 2 har hela 48 Mp för stillbild och 4K/60fps för video, dessutom bra kvalité på livevideon tack vare DJI OcuSync 2.0. Lägg därtill sensorer för hinder och en nydesignad handkontroll.

Alltsammans gör att Mavic Air alltid kan hänga med och även den lite kräsnare fotografen blir troligen nöjd.

Det här är maskinen du gärna tar med på resan och med Fly More-kitet är den optimal.

Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

3. DJI Mini 2 Fly More Combo RTF

Kvalitén, funktionerna, liten, lätt

En bit till proffskvalité på bilder

Kan du tänka dig att bära med ett paket gräddfil vart än du reser så kommer du inte tveka på att ta med dig nya Mini 2. Dessutom har du säkert mer nytta av en drönare än en mejeriprodukt, i synnerhet med tanke på de utmärkta egenskaperna såsom videoinspelning i 4K/30fps och foton i RAW-format.

Denna uppdaterade modell har längre räckvidd och drifttid än tidigare, samt bättre vindtålighet. Bland nya finesser kan också nämnas hyperlapse- och panoramafunktion och QuickShot som ger dig olika flyg- och filmningsmönster. För snabb access till film och foto finns en funktion för trådlös nedladdning till telefonen.

Det gör det inte sämre att Mini 2 laddas med en vanlig USB-microkabel, vilket gör särskilda laddare och adaptrar överflödiga.

Boka nu din nästa resa, sen ser du till att bums beställa en Mini 2!


4. DJI Mavic Mini Fly More Combo RTF

Smidig! Mycket för pengarna

Bildkvalitet, vindtålighet, ålder

Även om Mavic Mini rangordnas högt överallt, med bra foto- och filmkvalitet som tillfredsställer de flesta hobbyanvändarna så börjar den nu bli något gammal.

Icke desto mindre så är det en smidig resemaskin med en treaxlig gimbal som gör sitt för att stabilisera filmerna. Det finns också flera olika flygmoder och automatiska funktioner för kameran. Därtill får man en ny och bra app för att kontrollera drönarens funktioner från mobilen.

Det finns såklart drönare som är bättre på flera av egenskaperna jag precis räknat upp, men Mavic Mini har sitt låga pris som en stor fördel. Förutom Mini 2 är det få andra som slår det smidiga, hopfällbara formatet och den låga vikten.

Oavsett om du ska resa till en kompis i grannbyn eller till Borneo så kommer du aldrig tveka på om du ska ta med din Mavic Mini!


5. DJI Mavic 2 Pro (Smart Controller) RTF

Allt i ett, omedelbar take off

Vikt och storlek

Mavic Pro 2 levereras i detta paket med en så kallad smart controller. Det är precis som en handkontroll fast med en inbyggd monitor. Det gör att du inte behöver ansluta en extern telefon eller surfplatta. All information presenteras istället på en skärm med stark kontrast och extremt hög ljusstyrka, långt bättre än på en vanlig modern mobil. Det spelar ingen roll om du står på en solig strand eller på ett fjäll, bilden syns ändå.

Smidigheten på resa är förstås den stora fördelen: batterier är inbyggt och programvaran integrerad, allt följer med och du är startklar omedelbart när du packar upp drönaren.

Nackdelen är det något högre priset som gör att den hamnar längre ned på listan men tro mig, den är värd pengarna. Och i relation till nya Mavic 3 så blir det ett ganska prisvärt köp.


6. DJI Mavic 3 Fly More Combo RTF

Grym bild- och filmkvalité

Dyrast i klassen, lite större

Mavic 3, här i det användbara fly more-paketet, skulle naturligtvis stå överst på pallen om det inte vore för att den är lite större. Den är också ett rejält kliv upp i pris jämfört med de andra drönarna.

Med prestanda i toppklass, 20 megapixelkamera som lagrar både RAW-format, jpg, och 5K-upplösning för film kommer den att tillfredsställa även resande fotografer som normalt bär en systemkamera på axeln.

Trots dess större storlek är den inte otympligare än att den går ned i väskan bland övrig kamerautrustning. Möjligheten att manuellt justera bländaren gör att den får ett försprång framför de flesta andra drönare.

DJI har lyckats stoppa in det bästa vad gäller teknik för att navigera mellan, under och över hinder, följa människor, djur och fordon, helt automatiskt. Därtill har drönaren en räckvidd som sträcker sig långt bortom den man får flyga i Sverige.

För film- och fotoproffset på resa finns det få andra val.


7. Parrot Anafi 4K RTF

180 graders tiltbar kamera, smidig

Udda modell

Parrots Anafi är kanske inte en drönare man tänker på i första hand eller har hört talas om särskilt mycket, då det är svårt för andra tillverkare att inte hamna i DJI:s skugga. Men jag tycker ändå att man ska ge den en chans.

Här hittar du en drönare med hopfällbara armar som blir smidig att transportera när du är iväg på äventyr.

Något som gör att den skiljer ut sig är att kameran går att tilta 90 grader både uppåt och nedåt. Det gör att man med lätthet kan inspektera under exempelvis broar och tak.

Därtill är den genomtänkt vad gäller laddning, som sker med USB-C-kabel. Självklart har den videoinspelning i 4K och fotografering med 21 megapixlar.

En lite udda fågel värd att titta närmare på.


8. DJI Mavic 3 Cine Premium Combo RTF

Komplett paket

Dyr

Den är varken den allra smidigaste resekamraten och definitivt inte den billigaste. Med en prislapp på dryga femtio tusen kronor så är Mavic 3 Cine Premium ingen drönare för gemene man.

Men då skall man också komma ihåg att det följer med en smartcontroller som jag så många gånger lovordat tidigare. Med den enheten så är det farväl till trasslet med kablar till någon extern mobil med ljussvag skärm och med sig i väskan har man allt man behöver för att kunna jobba direkt.

För den professionella fotografen är det svårt att hitta en bättre och smidigare resedrönare.

Den här modellen har också videokomprimeringsformatet Apple ProRes 422 HQ samt en inbyggd SSD-disk, något som, förutom smartcontrollern, bland annat är orsaken till det betydligt högre priset än den vanliga DJI Mavic 3.


Tomas Gustafsson
Tomas GustafssonExpert inom drönare

Med ett medfött intresse för radio och teknik som sedermera blev mitt heltidsjobb, befinner jag mig nu i delen av mitt liv där jag kan både arbeta med och använda drönare på min fritid. Under många år har jag följt drönarmarknaden, både den konsumentinriktade och den professionella. Jag har från början byggt mina egna maskiner från grunden men har förstås också provat (och äger) ett flertal av de produkter som finns på marknaden . Mitt mångåriga fotointresse gör att jag har en god kunskap om kamera- och objektivmarknaden, vilket betyder att jag kommer kunna syna fotoegenskaperna på drönarna lite extra. Jag är dessutom väl insatt i regelverk och juridiska frågor om drönare, så jag hoppas kunna bidra med något för alla ni som går i tankarna på att skaffa er första såväl som tionde maskin.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer