
Ljud ska vara njutbart, vare sig man spelar spel, arbetar eller tittar på videos vid sin dator. Här är några olika datorhögtalare för olika behov. Jag har tagit med allt från lite mindre högtalare som du smidigt kan placera på skrivbordet till mer avancerade 2.1-system för gamern.
I den här topplistan har jag främst fokuserat på aktiva högtalare med 2-kanaler men jag har även valt ut två uppsättningar med både fronthögtalare och subwoofer i 2.1-konfiguration. Ingen av dessa högtalare behöver alltså någon extern förstärkare, utan förstärkningen sker i högtalarna. Alla högtalarna håller måttet och är enligt mig säkra kort. Det är bara upp till dig att välja de du tycker passar dig bäst!
1. Audioengine A2+
Ljudkvalitet, anslutningar
Något högt pris
Audioengine är ett amerikanskt företag från Texas som har funnits sedan 2005. De har gjort sig kända för att skapa relativt små men riktigt välljudande aktiva högtalare som är perfekta att använda som datorhögtalare.
Denna modell kan anslutas via bluetooth eller USB. De har också en RCA-ingång för de som vill kunna ansluta dem från ett mixerbord eller försteg.
De leverar ett klart och kraftfullt ljud som jag vågar påstå gör få besvikna. Högtalarna finns i 3 olika färger; rött, vitt och svart där jag tycker att den röda är riktigt cool med sin högglansiga färg som sticker ut.
Nackdelen är att de är ganska dyra och det finns många billigare alternativ som inte alls låter dåligt. Men ljudkvalitén övertygar mig om att de faktiskt är värda sitt pris.
2. Logitech Z533
Smidiga, kraftfull bas
Måndagsexemplar, ej bluetooth
Här är ett relativt billigt men välljudande 2.1-system från anrika Logitech. Det innehåller alltså två mindre högtalare och en subwoofer.
Gillar man bas så får man verkligen det i detta systemet. Här finns en fjärrkontroll med hjälp av vilken man lätt kan ställa in volymen, man kan också ansluta ett par hörlurar eller en telefon via aux-ingången. Riktigt smidigt! Dock finns det ingen möjlighet att använda bluetooth.
Personligen tycker jag att de är snygga och de två små högtalarna tar inte upp så mycket plats på ett skrivbord. Subwoofern ställer man med fördel under skrivbordet.
En del användare har rapporterat att subwoofern avger ett lågt brus när inget ljud spelas upp. Om du är känslig för det så tycker jag att du i så fall ska kolla på ett par andra högtalare.
Sammantaget, bra och smidiga högtalare för pengen men ett litet frågetecken kring kvalitén.
3. Mackie CR3
Välbalanserat, neutralt ljud
Kvalitetskänslan, ej bluetooth
Mackie har gjort studioutrustning i budgetklassen under många år och dessa är bland de billigaste studiomonitorerna man kan hitta.
När det gäller studiomonitorer så är de främst avsedda för kritisk lyssning av musik, men kan med fördel också användas som datorhögtalare om man gillar neutralt och välbalanserat ljud. Ja, de är billiga och nej, de känns inte extremt solida men jag har ägt ett par i över ett år och aldrig haft några problem.
Man ställer in volymen och stänger av dem med den lilla ratten på ena högtalaren. Det medföljer även skumgummi man kan ställa högtalarna på som dämpar vibrationer - bra tänkt av Mackie! Det finns inga möjligheter att ansluta via bluetooth, utan här är det antingen RCA- eller TRS-anslutning som gäller. Däremot finns det en lite dyrare variant med stöd för bluetooth.
Jag gillar ljudet de presterar och har svårt att tänka mig att man kan få mer för pengen om man är på jakt efter studiomonitorer att använda som PC-högtalare.
4. Creative Gigaworks T40 Series II
Ljudkvalitet, tar inte mycket plats
Ej bluetooth
Här är ett par favoriter om man vill ha en smidig "allt-i-ett"-lösning. Två smala relativt små högtalare som låter alldeles utmärkt för sin storlek även om basen inte är överväldigande.
Ljudet är klart och distortionsfritt och det går att ställa in bas och diskant efter egna preferenser med tonkontrollerna. Här går det också att koppla in ett par hörlurar eller exempelvis en telefon via aux-ingången.
De ställs med fördel på var sin sida om ens datorskärm, sedan kopplas de in via den medföljande 3.5 mm-sladden till datorns ljudkort eller hörlursuttaget om man har en laptop. Det jag saknar är bluetooth-anslutning. Hade de haft det hade de varit svårslagna!
Dessa högtalare är av hög kvalitet och designen är i mitt tycke väldigt tilltalande.
5. Edifier R1280DB
Ljudkvalitet, bluetooth
Saknar lite i diskantområden, stora
Dessa högtalare ser lite old-school ut fast med en modern touch. Här får man verkligen mycket för pengarna.
Man kan ansluta dem på många olika sätt, via bluetooth eller optisk kabel och man får även med en smidig fjärrkontroll. De låter också tillfredsställande även om jag personligen saknar lite vad gäller diskantåtergivningen.
En nackdel är att de är relativt stora, så se till att du verkligen får plats med dem på skrivbordet innan köp. På ena högtalaren kan man ställa in diskant och bas och även byta ljudkälla.
För priset tycker jag att de förtjänar din uppmärksamhet, speciellt om du tycker om looken.
6. KEF LSX
HiFi-ljud, byggkvalitet, bluetooth
Priset
Vill man ha äkta HiFi-ljud när man lyssnar på musik vid datorn så är detta ett mycket bra val.
De är en mindre modell än KEF LS50 men har ungefär samma typ av UniQ-element som sina större syskon. Det innebär att de är tvåvägs-högtalare med diskanten inuti den större bas/mellanregisterhögtalaren vilket är en spännande lösning.
Högtalarbaffeln buktar lite utåt för att minimera fasfel och själva högtalarlådorna är otroligt solida och stumma vilket minimerar resonanser. Du får en väldigt fin återgivning av röster och en härlig närvaro i ljudet.
Denna modellen är aktiv och du har alla tänkbara möjligheter att koppla in olika källor till högtalarna. De behöver ingen kabel mellan sig för att fungera men man får ut högre ljudkvalitet om man kopplar ihop dem med den medföljande ethernet-kabeln. Det går bra att ansluta via bluetooth.
Med hjälp av appen kan man styra EQ och det finns till och med möjlighet till rumskorrigering.
Detta är ett par fantastiska högtalare men man får ha i åtanke att de kostar betydligt mer än topplistans övriga modeller. Det självklara valet för den kräsne!
7. Logitech Z407
Trådlös kontroll, bluetooth, ljudet
Byggkvalitén
Logitech har en uppsjö olika modeller av datorhögtalare. Den här modellen utmärker sig genom att den har en trådlös kontroll som också fungerar som en bluetooth-basstation. Det gör att du kan koppla högtalarna trådlöst till din mobil. Kontrollen kan kännas lite ovan i början men när man väl förstår hur den fungerar är det mycket smidigt. Nackdelen är att man behöver byta batteriet varannan månad.
Högtalarna kan kopplas in antingen via 3,5 mm-utgången på datorn eller via micro-usb direkt in i datorn (då fungerar de som en separat ljudenhet i Windows eller MacOS).
En annan smidig sak är att du kan ställa högtalarna både på hög- och lågkant, vilket kan vara bra om man har begränsat med plats på skrivbordet.
Ljudkvaliteten skäms inte för sig - basen är omfångsrik och diskanten blir aldrig skrikig. Byggkvalitén känns dock inte särskilt övertygande, men är ändå OK för pengen.
Passar den som vill ha en smidig, relativt billig lösning utan att kompromissa för mycket med ljudkvalitén.

Passionerad musikälskare och audiofil. Har varit teknikintresserad sedan barnsben. Håller koll på utvecklingen och försöker på olika sätt lära mig mer om hörlurar/högtalare. Har ägt fler hörlurar än vad jag kan räkna. Läser teknikbloggar och är aktiv på olika forum som handlar om musik och HiFi. Den viktigaste aspekten när jag rekommenderar hörlurar eller högtalare är ett bra pris/prestanda-förhållande.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer