Prisjakt
HemPrisjakts experterHögtalareTopplista - Bästa datorhögtalarna

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa datorhögtalarna

12 september 2024

Ljud ska vara njutbart, vare sig man spelar spel, arbetar eller tittar på videos på sin dator. Här är några olika datorhögtalare för olika behov. Jag har tagit med allt från lite mindre högtalare som du smidigt kan placera på skrivbordet, till mer avancerade 2.1-system för gamern. Jag har även tagit med ytterligare ett alternativ för den som vill spara lite plats på skrivbordet; en soundbar anpassad för datorn.

I den här topplistan har jag främst fokuserat på aktiva högtalare med 2-kanaler men jag har även valt ut två uppsättningar med både fronthögtalare och subwoofer i 2.1-konfiguration samt en soundbar. Ingen av dessa högtalare behöver alltså någon extern förstärkare, utan förstärkningen sker i högtalarna. Alla högtalarna håller måttet och är enligt mig säkra kort. Det är bara upp till dig att välja de du tycker passar dig bäst!

1. Audioengine A2+

Ljudkvalitet, anslutningar

Något högt pris

Audioengine är ett amerikanskt företag från Texas som har funnits sedan 2005. De har gjort sig kända för att skapa relativt små men riktigt välljudande aktiva högtalare som är perfekta att använda som datorhögtalare.

Denna modell kan anslutas via bluetooth eller USB. De har också en RCA-ingång för de som vill kunna ansluta dem från ett mixerbord eller försteg.

De leverar ett klart och kraftfullt ljud som jag vågar påstå gör få besvikna. Högtalarna finns i 3 olika färger; rött, vitt och svart där jag tycker att den röda är riktigt cool med sin högglansiga färg som sticker ut.

Nackdelen är att de är ganska dyra och det finns många billigare alternativ som inte alls låter dåligt. Men ljudkvalitén övertygar mig om att de faktiskt är värda sitt pris.


2. Logitech Z533

Smidiga, kraftfull bas

Måndagsexemplar, ej bluetooth

Här är ett relativt billigt men välljudande 2.1-system från anrika Logitech. Det innehåller alltså två mindre högtalare och en subwoofer.

Gillar man bas så får man verkligen det i detta systemet. Här finns en fjärrkontroll med hjälp av vilken man lätt kan ställa in volymen, man kan också ansluta ett par hörlurar eller en telefon via aux-ingången. Riktigt smidigt! Dock finns det ingen möjlighet att använda bluetooth.

Personligen tycker jag att de är snygga och de två små högtalarna tar inte upp så mycket plats på ett skrivbord. Subwoofern ställer man med fördel under skrivbordet.

En del användare har rapporterat att subwoofern avger ett lågt brus när inget ljud spelas upp. Om du är känslig för det så tycker jag att du i så fall ska kolla på ett par andra högtalare.

Sammantaget, bra och smidiga högtalare för pengen men ett litet frågetecken kring kvalitén.


3. Creative Gigaworks T40 Series II

Ljudkvalitet, tar inte mycket plats

Ej bluetooth

Här är ett par favoriter om man vill ha en smidig "allt-i-ett"-lösning. Två smala relativt små högtalare som låter alldeles utmärkt för sin storlek även om basen inte är överväldigande.

Ljudet är klart och distortionsfritt och det går att ställa in bas och diskant efter egna preferenser med tonkontrollerna. Här går det också att koppla in ett par hörlurar eller exempelvis en telefon via aux-ingången.

De ställs med fördel på var sin sida om ens datorskärm, sedan kopplas de in via den medföljande 3.5 mm-sladden till datorns ljudkort eller hörlursuttaget om man har en laptop. Det jag saknar är bluetooth-anslutning. Hade de haft det hade de varit svårslagna!

Dessa högtalare är av hög kvalitet och designen är i mitt tycke väldigt tilltalande.


4. Edifier R1280DB

Ljudkvalitet, bluetooth

Saknar lite i diskantområden, stora

Dessa högtalare ser lite old-school ut fast med en modern touch. Här får man verkligen mycket för pengarna.

Man kan ansluta dem på många olika sätt, via bluetooth eller optisk kabel och man får även med en smidig fjärrkontroll. De låter också tillfredsställande även om jag personligen saknar lite vad gäller diskantåtergivningen.

En nackdel är att de är relativt stora, så se till att du verkligen får plats med dem på skrivbordet innan köp. På ena högtalaren kan man ställa in diskant och bas och även byta ljudkälla.

För priset tycker jag att de förtjänar din uppmärksamhet, speciellt om du tycker om looken.


5. Creative Stage SE

Smidighet, enkelhet, prisvärdhet

Plastig, dammagnet

Soundbars som man kan ha under skärmen börjar bli alltmer populära eftersom de inte kräver särskilt mycket plats, men kan ändå erbjuda ett bra ljud.

Denna ljudlimpa från Creative är en prisvärd sådan med mycket som talar för den; den är snygg, har fjärrkontroll, bluetooth och en smidig volymkontroll.

Man kan även göra en del ljudindställningar. Ett intressant take på EQ är att du kan ställa in ljudet om du vill ha det "varmare" eller "kallare" vilket är annorlunda än de traditionella inställningar för bas och diskant som brukar finnas. Jag gillar också att de har en funktion för "surround sound" som faktiskt breddar ljudbilden. Ljudkvalitén är annars fullt godkänd och limpan kan absolut spela med fullt respektabel volym om man så vill. Men förvänta dig inga under ljudkvalitetsmässigt.

Det sämsta med denna är dock att den är en dammagnet som kräver att man ofta torkar av den men gör man det så är den å andra sidan snygg. Den är också rätt plastig men väger å andra sidan inte särskilt mycket. Kan bara kopplas in via USB och har alltså ingen 3.5 mm AUX-ingång.

För den som vill ha en enkel och praktiskt lösning som inte kostar skjortan.


6. KEF LSX II

Ljudkvalitet, appstöd

Priset

Vill man ha äkta HiFi-ljud när man lyssnar på musik vid datorn så är detta ett mycket bra val.

KEF LSX II är en mindre variant jämfört med KEF LS50, men har ungefär samma typ av UniQ-element som sina större syskon. Det innebär att de är tvåvägs-högtalare med diskanten inuti den större bas/mellanregisterhögtalaren, vilket är en spännande lösning. Dessa är en vidareutveckling av de mycket populära LSX.

Högtalarbaffeln buktar lite utåt för att minimera fasfel och själva högtalarlådorna är otroligt solida och stumma vilket minimerar resonanser. Du får en väldigt fin återgivning av röster och en härlig närvaro i ljudet.

Denna modellen är aktiv och ger dig många alternativ att ansluta olika källor till högtalarna. De behöver ingen kabel mellan sig för att fungera men man får ut högre ljudkvalitet om man kopplar ihop dem med den medföljande ethernet-kabeln. Det går också bra att ansluta via bluetooth.

Med hjälp av appen kan man styra EQ och det finns till och med möjlighet till rumskorrigering.

Mjukvarumässigt är det en mycket bättre upplevelse än föregångaren och de har också lite fler anslutningsmöjligheter.

Detta är ett par fantastiska högtalare men man får ha i åtanke att de kostar betydligt mer än topplistans övriga modeller. Det självklara valet för den kräsne!


7. Razer Nommo V2 Pro

Generell ljudkvalitet

Baskvalitet

Det här är den uppdaterade Razer Nommo i Pro-version. Pro-versionen utmärker sig framförallt genom att det medföljer en dosa som styr volymen och andra funktioner, samt att subwoofern inte är trådlös. Annars är det i princip samma högtalare. Jag tycker dock att smidigheten med att ha en trådlös volymkontroll och subwoofer är värd de extra pengarna.

Ljudet är bra och självklart ganska basigt, men det jag slås av är att det faktiskt går att höra placeringen av fotsteg och andra detaljer, särskilt om man tweakar ljudet i mjukvaran. Därför blir det ett bra alternativ för den gamer som inte vill använda hörlurar.

Ljudkvaliteten när man lyssnar på musik är också fullt godkänd, men för att det ska bli riktigt bra behöver högtalarna placeras nära där man sitter; annars försvinner en hel del av känslan. Det jag också märker är att kvaliteten på basen inte är i paritet med fronthögtalarna. Här borde Razer ha jobbat mer med att skapa en bättre detaljrikedom, så att även detaljer i de lägre frekvenserna kunde höras.

Priset för det här setet är lite i överkant, vilket inte direkt gör dem prisvärda. Å andra sidan finns det få högtalare som är så små och därmed lättplacerade, och som dessutom har en trådlös subwoofer och massor av bra funktioner, så jag kan ändå tycka att priset är motiverat.

Varje högtalare har RGB-lampor som lyser bakåt och ger en cool effekt mot en vägg. Självklart går det också att ställa in ljuset helt efter tycke och smak i Razers mjukvara, och du kan få dem att samspela med övriga Razers produkter.

Ett bra val för gamern!


Passionerad musikälskare och audiofil. Har varit teknikintresserad sedan barnsben. Håller koll på utvecklingen och försöker på olika sätt lära mig mer om hörlurar/högtalare. Grundare av den största svenska hörlursgruppen på Facebook. Har ägt fler hörlurar än vad jag kan räkna. Läser teknikbloggar och är aktiv på olika forum som handlar om musik och HiFi. Den viktigaste aspekten när jag rekommenderar hörlurar eller högtalare är ett bra pris/prestanda-förhållande.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons