Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa datorhögtalarna

  • 15 mar 2022
Daniel Norrby
Daniel NorrbyExpert inom högtalare

Ljud ska vara njutbart, vare sig man spelar spel, arbetar eller tittar på videos vid sin dator. Här är några olika datorhögtalare för olika behov. Jag har tagit med allt från lite mindre högtalare som du smidigt kan placera på skrivbordet till mer avancerade 2.1-system för gamern.

I den här topplistan har jag främst fokuserat på aktiva högtalare med 2-kanaler men jag har även valt ut två uppsättningar med både fronthögtalare och subwoofer i 2.1-konfiguration. Ingen av dessa högtalare behöver alltså någon extern förstärkare, utan förstärkningen sker i högtalarna. Alla högtalarna håller måttet och är enligt mig säkra kort. Det är bara upp till dig att välja de du tycker passar dig bäst!

1. Audioengine A2+

Ljudkvalitet, anslutningar

Något högt pris

Audioengine är ett amerikanskt företag från Texas som har funnits sedan 2005. De har gjort sig kända för att skapa relativt små men riktigt välljudande aktiva högtalare som är perfekta att använda som datorhögtalare.

Denna modell kan anslutas via bluetooth eller USB. De har också en RCA-ingång för de som vill kunna ansluta dem från ett mixerbord eller försteg.

De leverar ett klart och kraftfullt ljud som jag vågar påstå gör få besvikna. Högtalarna finns i 3 olika färger; rött, vitt och svart där jag tycker att den röda är riktigt cool med sin högglansiga färg som sticker ut.

Nackdelen är att de är ganska dyra och det finns många billigare alternativ som inte alls låter dåligt. Men ljudkvalitén övertygar mig om att de faktiskt är värda sitt pris.


2. Logitech Z533

Smidiga, kraftfull bas

Måndagsexemplar, ej bluetooth

Här är ett relativt billigt men välljudande 2.1-system från anrika Logitech. Det innehåller alltså två mindre högtalare och en subwoofer.

Gillar man bas så får man verkligen det i detta systemet. Här finns en fjärrkontroll med hjälp av vilken man lätt kan ställa in volymen, man kan också ansluta ett par hörlurar eller en telefon via aux-ingången. Riktigt smidigt! Dock finns det ingen möjlighet att använda bluetooth.

Personligen tycker jag att de är snygga och de två små högtalarna tar inte upp så mycket plats på ett skrivbord. Subwoofern ställer man med fördel under skrivbordet.

En del användare har rapporterat att subwoofern avger ett lågt brus när inget ljud spelas upp. Om du är känslig för det så tycker jag att du i så fall ska kolla på ett par andra högtalare.

Sammantaget, bra och smidiga högtalare för pengen men ett litet frågetecken kring kvalitén.


3. Mackie CR3

Välbalanserat, neutralt ljud

Kvalitetskänslan, ej bluetooth

Mackie har gjort studioutrustning i budgetklassen under många år och dessa är bland de billigaste studiomonitorerna man kan hitta.

När det gäller studiomonitorer så är de främst avsedda för kritisk lyssning av musik, men kan med fördel också användas som datorhögtalare om man gillar neutralt och välbalanserat ljud. Ja, de är billiga och nej, de känns inte extremt solida men jag har ägt ett par i över ett år och aldrig haft några problem.

Man ställer in volymen och stänger av dem med den lilla ratten på ena högtalaren. Det medföljer även skumgummi man kan ställa högtalarna på som dämpar vibrationer - bra tänkt av Mackie! Det finns inga möjligheter att ansluta via bluetooth, utan här är det antingen RCA- eller TRS-anslutning som gäller. Däremot finns det en lite dyrare variant med stöd för bluetooth.

Jag gillar ljudet de presterar och har svårt att tänka mig att man kan få mer för pengen om man är på jakt efter studiomonitorer att använda som PC-högtalare.


4. Creative Gigaworks T40 Series II

Ljudkvalitet, tar inte mycket plats

Ej bluetooth

Här är ett par favoriter om man vill ha en smidig "allt-i-ett"-lösning. Två smala relativt små högtalare som låter alldeles utmärkt för sin storlek även om basen inte är överväldigande.

Ljudet är klart och distortionsfritt och det går att ställa in bas och diskant efter egna preferenser med tonkontrollerna. Här går det också att koppla in ett par hörlurar eller exempelvis en telefon via aux-ingången.

De ställs med fördel på var sin sida om ens datorskärm, sedan kopplas de in via den medföljande 3.5 mm-sladden till datorns ljudkort eller hörlursuttaget om man har en laptop. Det jag saknar är bluetooth-anslutning. Hade de haft det hade de varit svårslagna!

Dessa högtalare är av hög kvalitet och designen är i mitt tycke väldigt tilltalande.


5. Edifier R1280DB

Ljudkvalitet, bluetooth

Saknar lite i diskantområden, stora

Dessa högtalare ser lite old-school ut fast med en modern touch. Här får man verkligen mycket för pengarna.

Man kan ansluta dem på många olika sätt, via bluetooth eller optisk kabel och man får även med en smidig fjärrkontroll. De låter också tillfredsställande även om jag personligen saknar lite vad gäller diskantåtergivningen.

En nackdel är att de är relativt stora, så se till att du verkligen får plats med dem på skrivbordet innan köp. På ena högtalaren kan man ställa in diskant och bas och även byta ljudkälla.

För priset tycker jag att de förtjänar din uppmärksamhet, speciellt om du tycker om looken.


6. KEF LSX

HiFi-ljud, byggkvalitet, bluetooth

Priset

Vill man ha äkta HiFi-ljud när man lyssnar på musik vid datorn så är detta ett mycket bra val.

De är en mindre modell än KEF LS50 men har ungefär samma typ av UniQ-element som sina större syskon. Det innebär att de är tvåvägs-högtalare med diskanten inuti den större bas/mellanregisterhögtalaren vilket är en spännande lösning.

Högtalarbaffeln buktar lite utåt för att minimera fasfel och själva högtalarlådorna är otroligt solida och stumma vilket minimerar resonanser. Du får en väldigt fin återgivning av röster och en härlig närvaro i ljudet.

Denna modellen är aktiv och du har alla tänkbara möjligheter att koppla in olika källor till högtalarna. De behöver ingen kabel mellan sig för att fungera men man får ut högre ljudkvalitet om man kopplar ihop dem med den medföljande ethernet-kabeln. Det går bra att ansluta via bluetooth.

Med hjälp av appen kan man styra EQ och det finns till och med möjlighet till rumskorrigering.

Detta är ett par fantastiska högtalare men man får ha i åtanke att de kostar betydligt mer än topplistans övriga modeller. Det självklara valet för den kräsne!

Vår expert Andreas Theander har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

7. Logitech Z407

Trådlös kontroll, bluetooth, ljudet

Byggkvalitén

Logitech har en uppsjö olika modeller av datorhögtalare. Den här modellen utmärker sig genom att den har en trådlös kontroll som också fungerar som en bluetooth-basstation. Det gör att du kan koppla högtalarna trådlöst till din mobil. Kontrollen kan kännas lite ovan i början men när man väl förstår hur den fungerar är det mycket smidigt. Nackdelen är att man behöver byta batteriet varannan månad.

Högtalarna kan kopplas in antingen via 3,5 mm-utgången på datorn eller via micro-usb direkt in i datorn (då fungerar de som en separat ljudenhet i Windows eller MacOS).

En annan smidig sak är att du kan ställa högtalarna både på hög- och lågkant, vilket kan vara bra om man har begränsat med plats på skrivbordet.

Ljudkvaliteten skäms inte för sig - basen är omfångsrik och diskanten blir aldrig skrikig. Byggkvalitén känns dock inte särskilt övertygande, men är ändå OK för pengen.

Passar den som vill ha en smidig, relativt billig lösning utan att kompromissa för mycket med ljudkvalitén.


Daniel Norrby
Daniel NorrbyExpert inom högtalare

Passionerad musikälskare och audiofil. Har varit teknikintresserad sedan barnsben. Håller koll på utvecklingen och försöker på olika sätt lära mig mer om hörlurar/högtalare. Har ägt fler hörlurar än vad jag kan räkna. Läser teknikbloggar och är aktiv på olika forum som handlar om musik och HiFi. Den viktigaste aspekten när jag rekommenderar hörlurar eller högtalare är ett bra pris/prestanda-förhållande.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplista: Bästa datorhögtalarna

  • 26 jan 2022
Victor Svaleklint
Victor SvaleklintExpert inom högtalare

Sitter du mycket framför datorn så kan ett par bra högtalare vara en mycket god investering. Youtube, Spotify eller tråkiga skollektioner kan bli betydligt roligare om man eliminerar det burkiga ljudet från en laptop.

Här listar jag mina fyra favoriter när det kommer till högtalare för datorn. Passar både för stationära och laptops. I listan plockar jag ut de bästa från olika prisklasser, något för alla behov och allas plånböcker med andra ord. Håll till godo!

1. Audioengine A2+

All-round, kvalitén, snygg design

Mina personliga favoriter!

Audioengine A2+ är de högtalare jag använder till min stationära dator. De kopplas lätt in trådlöst med hjälp av en adapter som sätts i datorn och är grymma all-round-högtalare.

Vill man kan man köpa till en subwoofer (bas) som kopplas in via RCA (de färgglada tre kablarna man ofta ser bak på gamla TV-apparater.)

Själv är jag supernöjd med dessa högtalare utan subwoofern, både när det kommer till musik och tal. För att inte tala om dialog i datorspel som fungerar utmärkt.

A2+ lanserades för ett par år sedan vilket betyder att priset har sjunkit, men kvalitén består.

Passar dig som sitter mycket framför datorn och vill ha ett par högtalare som fungerar till allt. En varm rekommendation, med andra ord!


2. Logitech Z407

Pris, kvalitét, framtida klassiker

En klassiker i nytappning.

Ni minns kanske de gamla klassiska Logitech-högtalarna som fanns i vart och vartannat hem. Själv hade jag ett par T15 som tjänade mig troget i upp emot tio år. I Z407 hittar vi nytappningen på dessa och de är precis lika trogna som sina föregångare.

Med sin snygga design passar de lätt in i hemmets inredning och är små nog att få plats på de flesta skrivbord.

Kontrollen som medföljer kan vara krånglig till en början, men efter lite användning förstår man att den faktiskt kan tillföra en hel del individuell anpassning för just ditt lyssnande.

Logitech Z407 är det bästa valet för dig som vill ha ett par bra högtalare till ett bra pris, som kommer vara med dig länge.


3. Creative T100

Bra ljud, bra pris

Svag bas

En liten kompakt högtalare med bra ljud och separat kontroll, men som även kan styras via datorn. Kopplas med fördel via Bluetooth 5.0 men det finns även klassisk AUX eller optisk kabel.

Detta är ett par slimmade högtalare vars ljud inte kommer golva dig, men det är absolut tillräckligt för vardagligt surfande och bakgrundsmusik för den som arbetar hemifrån.

Prislappen är kanske dess största fördel: man får mycket ljud för pengarna, dock utan den tunga basen många eftersträvar.

Creative T100 behöver strömförsörjning vilket gör dem mindre portabla. Visst kan du lätt packa ner dem inför en längre resa, men med fördel står de stadigt på ett skrivbord där du gärna vill spara lite extra plats.

Passar perfekt till dig som har en mer permanent setup och vill ha ett par högtalare som ger bra ljud till ett bra pris.


4. Razer Nommo Chroma

Bra pris, bra bas

Ett par högtalare signerade gaming-märket Razer.

Med sin speciella design riktar sig dessa högtalare till dig som spelar på datorn. Razer Nommo Chroma finns även i en Pro-version där en subwoofer ingår, men i mitt tycke är det mycket extrapengar för lite ljud. Nommo Chroma är nämligen en av de bättre datorhögtalarna med en bra bas.

Kopplas med fördel via USB men det finns även en klassisk AUX.

Med gaming kommer också mycket gimmicks. RGB står för Red, Green, Blue och indikerar att produkten har blinkande lampor. Detta har även Nommo Chroma och de kan programmeras att blinka i takt med basen. I mitt tycke inget mer än just en gimmick men en funktion värd att nämna.

Bakom dessa gimmicks hittar vi dock ett par solida högtalare med förvånansvärt bra bas som passar perfekt till gaming.


Victor Svaleklint
Victor SvaleklintExpert inom högtalare

Med ett stort intresse för allt vad teknik heter har jag specialiserat mig på automation. Smarta lampor, röststyrning, självgående hushållsartiklar och den lilla extra komforten har alltid varit av stort intresse. För att alla skall ha tillgång till smarta hem har jag länge arbetat som tekniker och personligen installerat otaliga smarta och individanpassade lösningar. Själv har jag automatiserat hela mitt hem, både för bekvämligheten och för jag uppskattar utmaningar. Mitt ledord är att automation är för alla, såväl nybörjaren som den inbitne entusiasten.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer