Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa budget-foundation
  • 19 jan 2023
Therese Parner
Therese ParnerExpert inom foundation

Jag fullkomligt älskar att testa nya budget-foundations! För helt ärligt, det är en så himla tillfredställande känsla när man hittar en produkt som är lika bra som en i en betydligt högre prisklass. Numera tycker jag att man kan hitta väldigt många bra produkter som inte kostar skjortan.

Det jag vill att en foundation ska göra är att täcka mina röda partier i ansiktet samtidigt som det inte ska synas att jag är sminkad. Den ska liksom smälta in i huden och bara vara där utan att synas. Den får inte spricka upp under dagen och den får inte bli fläckig.

Här listar jag mina favoriter som jag använder regelbundet och som alla ligger under 300 kr, men de flesta runt (eller till och med under) 100 kronor!

Jag fullkomligt älskar att testa nya budget-foundations! För helt ärligt, det är en så himla tillfredställande känsla när man hittar en produkt som är lika bra som en i en betydligt högre prisklass. Numera tycker jag att man kan hitta väldigt många bra produkter som inte kostar skjortan.

Det jag vill att en foundation ska göra är att täcka mina röda partier i ansiktet samtidigt som det inte ska synas att jag är sminkad. Den ska liksom smälta in i huden och bara vara där utan att synas. Den får inte spricka upp under dagen och den får inte bli fläckig.

Här listar jag mina favoriter som jag använder regelbundet och som alla ligger under 300 kr, men de flesta runt (eller till och med under) 100 kronor!

1. Urban Decay Stay Naked Hydromaniac Tinted Glow Hydrator Foundation 35ml

SÅ fint resultat, naturligt glow!

Kanske inte riktigt budget-pris

Min absoluta favorit för fräschaste looken!

Jag fullkomligt älskar den här foundationen! Huden får ett naturligt glow tack vare att produkten är lite lystergivande. Samtidigt täcker den fint, ungefär mediumtäckning, så den egna huden syns igenom på det absolut bästa sättet.

Den fungerar väldigt bra på min lite torrare hud då den är återfuktande. Jag kan välja att sätta den med puder, eller bara låta den vara. Jag skulle säga att den fungerar för de allra flesta. Har du väldigt oljig hud kan du behöva sätta den med ett nedmattande puder för bäst resultat.

Jag gillar att den finns i många olika nyanser. Också extra plus för att man enkelt kan se hur mycket produkt som är kvar i tuben. Den ligger på gränsen för budget, men är värd varje krona!

För dig som vill ha en återfuktande, lystergivande foundation.


2. BeautyAct Luminous Complexion Foundation

Kicks
1.9
(6)
187 kr
Se pris

Superfin på huden, lystern är magi!

Inte riktigt budget

Den här kvalar också precis in som budget, men oj så bra!

Detta är Kicks egna märke, BeautyAct. För mig som har torr hy passar den som handen i handsken.

Det jag gillar är att den ger min lite matta och glåmiga hud nytt liv i form av massa lyster! Vi pratar inte lyster i form av massa glitter utan lyster som i en riktigt välmående hud. Man ser verkligen fräsch ut när man använder den här.

Den är lätt att jobba in i huden och känns lätt och återfuktande. Täckningen går att bygga upp från medel upp till full täckning utan att det krävs mycket produkt.

Det känns inte kakigt eller som att jag har massa smink på mig trots bra täckning av röda kinder och andra ojämnheter i huden. Den sitter bra hela dagen och glider inte av på näsan, trots flera timmar både framför datorn och i stallet.

För dig som vill ha en naturlig fin lyster!


3. Essence Stay All Day 16h Long-Lasting Make-Up

Priset, täckningen

Luktar lite parfym

En riktig favorit!

Alltså huuuur glad blev jag inte när jag hittade denna 😀 Den är hur bra som helst!

Det här är en foundation som ska sitta hela dagen och det gör den faktiskt. Jag har lite torrare hy så jag blandar den med lite, lite lystergivande fuktcrème (vilket jag gör med många av mina foundations) och då lägger den sig otroligt fint. Tack vare min egengjorda blandning blir huden matt och len istället för matt och torr som den annars kan bli. Det gör en stor skillnad för mig, huden känns lätt på något vis.

Täckningen är riktigt bra. Jag är lite röd på näsan och kinderna och vid ett lager så täcker den det men inte 100%. Vid två lager är den fulltäckande utan att bli kakig.

En riktigt prisvärd foundation för dig som vill att basen ska sitta på plats länge!


4. L'Oreal Infallible 24H Freshwear Foundation 30ml

Håller hela dagen

Oxiderar en aning

En av favoriterna som även klassar ut många av mina dyrare foundations!

Den täcker bra utan att varken bli kakig eller torr. Jag kan bygga upp den från lätt täckande till nästintill fulltäckande och det ser ändå naturligt ut.

Den kommer så långt upp på listan tack vare att den är så anpassningsbar efter hur mycket täckning man vill ha - utan att man ser så sminkad ut!

Den kan oxidera (mörkna) lite, det gör vissa foundations när de kommer i kontakt med hudens naturliga PH-värde. Men testa en nyans ljusare än vanligt bara så funkar det fint.

Jag vill tipsa om att se till att huden är återfuktad innan applicering om du är lite torr samt att applicera den med en fuktad svamp. När jag, som har torr hudtyp, gjort detta så håller den och ser minst lika bra ut som de dyrare märkena.

En budgetfoundation som verkligen har imponerat på mig!


5. Catrice HD Liquid Coverage Foundation 30ml

Fint resultat, dryg

Dåligt utbud av färger/nyanser

Superbillig och superbra, är det ens möjligt? Yes det är det! Catrice har här en riktig fullpoängare!

Jag tycker huden blir både slät och väldigt len. Den täcker även sjukt bra. Ändå upplever jag inte att jag känner mig sminkad i den här foundationen då den är väldigt tunnflytande och liksom smälter in i huden.

Hade det varit lättare att hitta en färg i rätt underton och nyans så hade den kommit ännu högre upp. Men det kan var lite svårt att hitta rätt färg då utbudet av nyanser inte är det största... det drar ner betyget något. Men i övrigt en riktigt bra foundation!

Resultatet av Catrice Liquid Coverage blir en matt finish som ser naturlig ut. Ett plus är att jag tycker den suddar ut mina porer på näsan så de blir mindre synliga.


6. IsaDora Active All Day Wear 24H Foundation 35ml

Håller hela dagen, ändrar inte färg

Inte fulltäckande

Är du som jag - en aktiv person som inte vill att din foundation ska smetas ut i hela ansiktet på ett fult sätt bara för att du blir lite varm? Då tror jag att du kommer älska denna! Isadora har här en foundation som är både svett- och fukttålig! Den håller väldigt bra.

Isadora Active All Day är en tunnare foundation. Jag upplevde den nästan som en BB Cream i början, men täckningen är mycket bättre. Du kan dessutom bygga upp den så du får upp till en medel-täckning. Resultatet blir himla fint, du får en hud som ser väldigt naturlig och fräsch ut.

Ett plus är att jag inte tycker att den oxiderar, den ändrar sig alltså inte i färgen under dagen. Den har även en väldigt smidig förpackning, som en tandkrämstub!

Om du är en aktiv person som vill ha ett hållbart och naturligt resultat - testa denna!


7. Catrice True Skin Hydrating Foundation

Sitter bra, känns knappt

Få nyanser att välja på

Det här en en foundation som står på mitt sminkbord och som jag gärna sträcker mig efter en "vanlig" dag, när jag vill känna mig fräsch och inte behöva tänka på basen efter att jag lagt på den.

Om du hör till den mindre skara som kan hitta en färg som passar din hudton - då har du här en riktigt bra foundation. Tyvärr finns den inte i så många nyanser, vilket gör det lite svårt för alla att hitta en bra färg. Men jag har hittat en färg som fungerar riktigt bra för mig och därmed har jag även en riktigt härlig bas!

Det är en medeltäckande foundation, som knappt känns på huden. Den är återfuktande, men ger dig inte den där "återfuktade looken" utan är matt när den torkar ner.

Jag tycker att den gör ett bra jobb och sitter bra på plats under dagen om jag fixerar den med lite puder.

En bra vardagsfoundation!


8. Wet N Wild Photo Focus Foundation

Täckningen, priset

Luktar lite färg, ingen pump

Här har vi en foundation som ger ett fulltäckande resultat bara med ett tunt lager!

Har du som jag, lite röda partier på exempelvis kinderna och runt näsan? Med denna foundation är det inga problem alls att dölja detta! På mig räcker det med ett tunt lager, men du kan också bygga upp den utan att det blir kakigt.

Jag skulle säga att det här är en foundation som passar dig med normal till oljig hudtyp bäst, för den ger ett väldigt matt resultat som kanske inte passar en torr hudtyp optimalt. Men om man återfuktar ordentligt innan man applicerar den så funkar det även på lite torrare hud.

Det som är lite negativt är att den inte har någon pump, utan en spatel vilket inte är lika hygieniskt. Dessutom luktar den lite färg. Men resultatet blir så himla bra, så det är förlåtet!


Therese Parner
Therese ParnerExpert inom foundation

Hallå! Jag heter Therése och älskar allt som har med smink, hår och skönhet i stort att göra! I grunden är jag utbildad hud- & spaterapeut och jag har även gått utbildning till makeup artist. Nu är det många år sen jag jobbade med detta, men intresset består! Jag tycker det är superkul att testa nya skönhetsprodukter och jag brukar få höra att jag har liiiite för mycket av den varan från min kära sambo...

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer