Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa bildskärmen

  • 24 mar 2022
Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom bildskärmar

Det här med datorskärmar är som en enorm djungel, det finns hur många som helst och man kan aldrig hitta en skärm som är perfekt för alla ändamål. Därför kommer jag i min lista gå igenom flera skärmar som är bra på olika saker och som jag rekommenderar utifrån mina egna erfarenheter.

Vare sig du är en gamer som spelar mycket FPS-spel som behöver snabb uppdateringsfrekvens eller en designer med krav på god färgåtergivning och upplösning så kommer du här att hitta den bästa bildskärmen för just dig!

1. Dell UltraSharp UP3216Q 32" 4K UHD IPS

4K-upplösning, grym färgåtergivning

Dyr, breda skärmkanter

Första skärmen är en Dell på 32". Denna skärm passar dig som jobbar med design eller har som hobby att redigera foton eller video. Den här skärmen har 4K-upplösning och en IPS-panel som ger väldigt väldigt bra färgåtergivning med stöd för 1,07 miljarder färger!

Skärmen har bländskydd vilket är en självklarhet för den kräsne designern. I övrigt körs skärmen på 50hz alternativt 60hz, så detta är inget för den som vill spela FPS-spel. Skärmens enorma fördelar visar sig istället i bildkvalitén.

Skärmen har också en inbyggd USB-hubb vilket kan vara väldigt händigt om man vill ha USB-portar lättillgängliga.

Denna skärm är för dig som är kräsen kring färgåtergivning, kvalité och vill ha de där lilla extra detaljerna. Den passar även dig som gillar att ha en stor skärm men fortfarande få grymt bra bild tack vare den höga 4K-upplösningen.


2. Dell UltraSharp U2721DE 27" QHD IPS

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5
(2)
Gå till produktsida

Prisvärd, 65W USB-C laddning

Saknar G-sync eller dylikt

Denna skärm från Dell är en utmärkt arbetsskärm. Den är utrustad med en 1440p-upplöst IPS-panel vilket ger en väldigt bra bildkvalité.

Skärmen har en praktisk och snygg design med tunn ram. Du kan koppla in skärmen via HDMI, Displayport eller USB-C. En enorm fördel med USB-C på denna skärm är att om du till exempel har en ny Macbook inkopplad till den så laddas även datorn via skärmen till viss del. Detta gör att denna skärm är populär för kontorsarbete där man använder laptops.

Skärmen har stöd för 16,7 miljoner färger och körs på 60hz med en responstid på 5 ms. Den långsamma responstiden är inget för dig som spelar FPS-spel men bildkvalitén är riktigt fin.

En prisvärd skärm som i min mening är väldigt smidig att koppla in till sin Macbook!


3. Acer Predator XB323UGP (bmiiphzx) 32" Gaming QHD IPS

G-Sync, 170Hz, 0.5ms

1440p på 32" är i lägsta laget

Här har vi ett väldigt bra alternativ för den som vill ha en riktigt bra skärm för spel och film. Skärmen har en IPS-panel som ger då väldigt bra betraktningsvinklar.

Skärmen är 32" stor vilket är ganska stort för en gamingskärm men som till fördel kan användas för filmtittande och spelande på längre avstånd, till exempel om man kopplar in en spelkonsol.

Skärmen kan med fördel hängas upp på VESA-fästen om man så önskar. Kopplas in med HDMI eller DisplayPort.

Upplösningen är 1440p eller QHD vilket mer eller mindre är ett krav på en så här stor skärm. Till det har panelen en maximal uppdateringsfrekvens på 170Hz och en responstid på 0.5ms.

Denna skärm är som gjord för att spela snabba actionspel på, särskilt FPS-spel!


4. LG UltraGear 27GL850 27" Gaming QHD IPS

Både Freesync & G-Sync

144hz istället för 165hz

Denna skärm är på 27" och från LG. Den lämpar sig för dig som spelar mycket spel.

Med en upplösning på 1440p och en uppdateringsfrekvens på 144hz flyter spel på väldigt bra. Denna skärm också kompatibel med både Freesync och G-sync så det spelar ingen större roll vilket märke du har på ditt grafikkort.

Skärmen har en Nano IPS-panel med 1 ms responstid vilket ger en perfekt färgåtergivning. Skärmen är också utrustad med HDR 10 för att förbättra färgerna ytterligare.

Skärmen kan med fördel roteras 90 grader om du vill använda den för att till exempel läsa e-böcker.

Jag skulle rekommendera den här skärmen till dig som tycker färgåtergivning och snabb respons är viktigt!


5. Asus VG278QR 27" Gaming Full HD

Priset

TN-panel med sämre färgåtergivning

Sista skärmen är ännu en skärm från ASUS. Denna skärm har jag valt att ta med för att den levererar en riktigt, riktigt bra prestanda för ett ganska lågt pris.

Skärmen är tyvärr i 1080p upplösning men för den som spelar FPS-spel är det oftast 1080p som gäller, även om 1440p blivit allt vanligare.

Skärmen har en fantastisk responstid på 0.5 milisekunder och en uppdateringsfrekvens på 165hz som kan vara värd kompromissen med 1080p. Skärmen är även utrustad med både G-sync teknologi och FreeSync vilket förstår ökar värdet på den här skärmen.

Tyvärr är det en TN-panel som inte levererar riktigt lika bra färgåtergivning som en IPS-panel men med tanke på priset tycker jag absolut man kan överväga den. Skärmen kommer givetvis med VESA-fäste (100 x 100 mm). I övrigt så kopplas skärmen in via HDMI, DisplayPort eller med DVI.

Bra prestanda till ett bra pris!


Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom bildskärmar

Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter och älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer