Prisjakt
HemPrisjakts experterBilbarnstolarTopplista - Bästa bilbarnstolen för långa barn

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa bilbarnstolen för långa barn

29 november 2023

För bara några år sen fanns det inte riktigt några självklara kandidater till denna lista. Men nu är det nya tider! För er med långa barn som ändå vill låta dem fortsätta åka bakåtvänt så länge det går (klokt, eftersom det är säkrast) - här kommer mina tips till er. Jag kommer gå igenom både några färska nyheter och old goodies!

1. BeSafe Stretch

Passar upp till 125 cm, praktisk

Ryms förmodligen ej i framsätet

Ännu en gång levererar BeSafe. Inte så förvånande egentligen, de har ju bara jobbat med barns säkerhet i bil i typ 50 år.

Denna nya stol är revolutionerade. Den är godkänd för bakåtvänt åkande upp till 36 kg, vilket är vad framåtvända stolar brukar vara godkända för. Den är alltså gjord för att passa ett barn som är hela 125 cm, ca 7 år.

Detta är möjligt tack vare bygeln som sitter framtill på stolen och ger upp till 26 cm benutrymme. Bygeln hjälper också med att få en stabilare montering. Stolen monteras med bilens bälte och förankringsband.

Magneter vid sidorna gör det enklare att sätta i barnet, det är också skönt att stolen inte har några klumpiga sidopartier som vissa har. Stolen går att luta i olika lägen om barnet skulle somna under färden.

BeSafe har alltid hög kvalité på allt material och lyckas även med utseendet. Det kan vara lite knepigt att montera stolen i framsätet, då det måste finnas bra med utrymme mellan bilstolens högsta punkt och bilrutan.

Passar dig som söker en riktigt bra bakåtvänd bilstol som barnet kommer kunna åka i länge!


2. Axkid One+ 2

Lätta att montera tack vare isofix

Högre prislapp

Här har vi en stark konkurrent till BeSafe Stretch. Varför? Jo, för Axkid var före BeSafe med att erbjuda en bakåtvänd bilstol med längre användningstid. De har redan hunnit uppdatera sin stol med en massa extra finesser.

Denna bilbarnstol monteras BARA med Isofix, som sitter i underredet av bilstolen. Det krävs därför att du har det i sätet där du vill ha stolen. Tack vare Isofix går monteringen snabbt och enkelt, och det är även lätt för mor- och farföräldrar att lära sig.

Den har också en bygel som ger en stabil montering på sätet. Det är enkelt att justera huvudkudden med en knapp.

Den är utrustad med sidokollisions-skydd (ASIP) som tar emot kraften vid en eventuell sidokrock. Det finns chock absorberande material i hela stolen och aluminiumram för bättre skydd. Den är även testad och godkänd enligt plus-testet.

Bilbarnstolen väger strax under 10 kilo, vilket gör den lämplig för er som har flera bilar eller inte äger en bil själva. Den är perfekt för de som söker en stol som kan användas i många år. Stolen kan användas upp till 23 kg och för barn upp till 125 cm i längd, vilket vanligtvis motsvarar ungefär 7 år.


3. Axkid Minikid 3

Axkid Minikid 3

Bonti

4 999 kr

Lätt att montera tack vare enkla förankringsband

Stolen får en fast lutning vid montering

Axkid har verkligen slagit till på stort. Även här fortsätter de att konkurrera med BeSafe.

Med denna uppdatering har de gjort rygglängden 10 cm längre än föregående modell. Stolen klarar upp till 36 kg, ca 7 år.

Monteringen sker med bilens bälte och de automatiska förankringsbanden. Dessa unika band gör det sååå mycket enklare att montera. De hjälper till när du drar åt, så du behöver inte dra för kung och fosterland för att kunna spänna tillräckligt.

Stolen har en kompakt storlek utvändigt för att den inte ska ta för mycket plats i bilen, men den erbjuder fortfarande generöst med utrymme till barnet inuti i stolen. Axkid har inte glömt sidokollisions-skyddet i denna modell heller.

Stolen har en liten lucka där det finns en snabb installationsguide med bilder.

En lättmonterad bilstol som passar alla säten och vilken bil som helst - gammal som ny.


4. Britax Max-Way Plus

Britax Max-Way Plus
BabyWorld

595 kr

Nids4Kids

129 kr

Beba Barnbutik

249 kr

Prisvärd, passar även mindre bilar

Svårare att montera i passagerarsätet

Här har vi en modell som länge varit en hjälp för familjer med långa barn. Den fungerar upp till ca 5 år och 25 kg. Även plus-testad!

För ett tag sen uppgraderade Britax denna modell med sidokollisions-skydd på vardera sida. Man snurrar den så den kommer så nära bildörren som möjligt och hjälper att absorbera energin vid en eventuell kollision.

Stolen har en bygel under framdelen av stolen. Den hjälper att få rätt vinkel på stolen, t.ex. om barnet behöver mer lutning för att hen fortfarande är liten och ofta sover i bilen. Ju äldre barnet är, desto mindre lutning ska det vara.

På underdelen av baksidan sitter det två "klack"-liknade delar. De visar hur långt ut på sätet stolen får sitta. Du monterar den med bilens bälte och förankringsbanden som följer med.

Tack vare sin kompakta storlek utvändigt passar denna stol även i mindre bilar med långa barn. Den funkar också bra som en extrastol till mor-/farföräldrar. Kostar inte skjortan heller.


5. BeSafe iZi Plus X1

Mycket utrymme, passar alla bilar

Tung, krångligare att flytta

Här har vi en gammal goding. Men den passar inte alla. Om du till exempel letar en lätt stol som du vill kunna flytta på ofta ska du titta på de andra stolarna i listan.

Jag har trots detta valt att ta med den, för den är unik med sin justerbara bygel. Tack vare bygeln kan man skjuta ifrån stolen från sätets rygg och på så sätt skapa ett otroligt benutrymme. Detta betyder att du kan kompromissa plats från framsätet för att ge mer till stolen. Den är mer "old school" på det sättet.

Här finns det inlägg för när barnet är under ett år och fortfarande behöver extra stöd. Magneter hjälper till att hålla upp den interna selen, vilket underlättar att lyfta i och ur barnet. Stolen monteras med bilens bälte och förankringsband som medföljer. Räcker upp till 25 kg.

Passar dig som inte behöver flytta runt stolen så ofta, har bra med utrymme i bilen och inte är rädd att kavla upp ärmarna. Belöningen blir en tillförlitlig, klassisk bilstol med robust montering och bra utrymme för barnet.


Under flera år nu har barns säkerhet intresserat mig stort! Frågar du mina vänner (oavsett om de har barn eller inte) säger de att jag är en bilstolsnörd. Jag har tidigare jobbat i många år inom handel och då kunnat få regelbunden uppdaterad utbildning från bilstolsleverantörer och även NTF-certifiering inom säkerhet i bil. Jag gillar små detaljer som gör stor skillnad och därför skriver jag också om andra kategorier inom barnprodukter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons