Prisjakt
HemPrisjakts experterBilbarnstolarTopplista - Bästa bältesstolen

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa bältesstolen

29 november 2023

En bältesstol är sista steget i bilbarnstols-resan. Denna stol kan man byta till när barnet är minst fyllda 4 år och väger 15 kg. Detta för att barnets kropp ska hunnit komma så långt i utvecklingen att hen klarar av att sitta framåtvänd. Men det rekommenderas att vänta ända upp till 5-6 år, se gärna listan med tips på bakåtvända bilstolar för långa barn.

Här får du mina tips på de bästa bältesstolarna!

1. BeSafe iZi Flex FIX i-Size

Anpassningsbar, tillbehör medföljer

Höftbältesguiden kräver lite övning

Denna modell har allt och lite till!

Till att börja med är den testad efter i-Size, vilket är tuffare krocktester. Stolen växer med barnet hela vägen upp till ca 12 år/150 cm.

Sidokollisions-skydd sitter på vardera sida av stolen och går enkelt att haka av, till exempel om du ska ha flera framåtvända stolar i bredd. Du behåller skydden på den sidan som är närmast dörren.

Här kan barnet själv i förväg ändra lutning för att sitta lite bekvämare. Det följer även med en kudde man knäpper på bilens bälte för att absorbera energin vid en eventuell kollision. Kudden funkar också som stöd under hakan om barnet somnar till.

Du monterar stolen med de snabba och enkla Isofix-fästena. Om din bil saknar Isofix gör det inget, det funkar även att använda bilens bälte.

I denna modell följer det med en höftbältes-guide som säkerställer att bältet sitter rätt i alla lägen. Det kan kräva lite inlärning. Stolen har ett bärhandtag ifall du behöver transportera den.

Detta är en stol som anpassar sig både efter barnet och bilen, utan att kompromissa med något.


2. Britax KidFix i-Size

Lätt att flytta med tydliga knappar

Lite bredare, kan inte ha 3 i rad i baksätet

Britax har skapat en i-Size-testad bältesstol och passade då på att göra om allt från grunden. De har dock behållit den generösa sittytan.

Sitsen är skapad för att minska belastningen i nacken vid en eventuell kollision. Här kan barnen sitta upp till 150 cm och ca 12 år, tack vare att huvudstödet växer med barnet. Detta ger dessutom ett ergonomiskt stöd även om barnet skulle somna.

Ryggens skal är uppgraderat med ventilationshål för ett bättre luftflöde vid varmare temperaturer. Klädseln är enkel att ta på och av om den behöver tvättas.

Britax tar även hänsyn till miljön och förpackar sina produkter i växtbaserade material.

Stolen kan monteras antingen med Isofix eller med bilens bälte. Om ni behöver flytta mycket på den kan det vara intressant att veta att den endast väger 6,5 kg.

Har du haft Britax tidigare kommer du definitivt vilja testa denna uppgraderade variant. Du kommer att fortsätta vara lika nöjd (om inte nöjdare) med alla finesser.


3. Maxi-Cosi Kore i-Size

Click assist light, lättanvänd

Lite svår att hitta i fysisk butik

Maxi-Cosi har också hängt med i svängarna och skapad en bältesstol som klarar av i-Size-tester.

En fördel med Maxi-Cosis stolar är att det alltid är lätt att förstå sig på dem. Med denna har de även tänkt på att barnet ska kunna förstå den. Stolen har försetts med något Maxi-Cosi kallar "Click assist light". Den här funktionen sköter sig själv och lyser upp varje gång bältet ska klickas i. Med detta hjälpmedel blir det enklare att hitta bältesspännet.

Designen har gjorts lite öppnare så barnet enklare ska kunna ta sig in och ut ur stolen. Det är extra bra för er med mindre bilar där dörröppningen kanske inte är så stor.

Även denna kan monteras både med Isofix och med bilens bälte. Sitsen är vadderad för mer komfort och huvudstödet kan höjas och följa med barnets utveckling ända upp till 12 år.

Denna stol passar er som gillar coola och smarta detaljer!


4. Axkid Bigkid 2

Förlängd rygg, nätt, ASIP

Smalare sittyta

Detta är en förbättrad variant av föregångaren Axkid Bigkid. Det som blivit bättre är bland annat att rygglängden är 6 cm längre, vilket ger både mer komfort och säkerhet.

Den är försedd med ASIP-sidokollisions-skydd, fyra olika lutningslägen för mer komfort under resan och vadderad klädsel. Ryggen kan justeras i nio olika lägen för att växa med barnet. Stolen räcker upp till ca 12 år och 36 kg.

Stolen är relativt nätt utan att kompromissa på säkerhetsdetaljerna. Sittytan är dock något smalare.

Denna stol passar dig som letar efter en bra bältesstol men vill hålla det enkelt vad gäller utseendet och detaljerna.


5. Britax KidFix III S

Britax KidFix III S

Det saknas återförsäljare för denna produkt

Många bra säkerhetsfunktioner

Lite tyngre, ej i-Size-testad

Denna stol är försedd med sidokollisions-skydd, bälteskudde och bälteshållare. Ett samlat säkerhetspaket som erbjuder det lilla extra.

Kidfix-modellen har funnits på marknaden i många år och utvecklas ständigt. Om du undrar varför den hamnade lite längre ner på listan är det för att den inte är testad efter i-Size, den har inte heller den nya Britax-sitsen som minskar belastningen på nacken.

Men! Det betyder absolut inte att stolen inte är bra. Den har ju trots allt lyckats få en plats i listan ;)

Den är något tyngre, därför passar den dig som kommer ha den mestadels i samma bil och inte kommer flytta runt den så mycket.


6. Maxi-Cosi RodiFix AirProtect

Maxi-Cosi RodiFix AirProtect

Det saknas återförsäljare för denna produkt

Lätt, mjuk/flexibel

Ingen bältesguide, ej i-size

En bältesstol med låg vikt som är enkel att hantera.

Huvudkudden ger extra stöd tack vare V-formen som omfamnar barnets huvud. Frigoliten är absorberande och ger ett förstärkt sidokollisions-skydd.

Sittytan är något smalare och stolen passar därför smala och långa barn. Sidorna är lite mer flexibla än vad man är van vid med bilstolar. Denna flexibilitet ger både ett följsamt skydd om olyckan är framme, men det är även bra ur en annan synvinkel. Nämligen om en vuxen ska sitta bredvid - då är det faktiskt väldigt mycket bekvämare när det är tajt om plats.

Denna bältesstol räcker upp till ca 12 år och 150 cm. Sitsen går att luta, men det krävs att en vuxen gör det innan ni åker.

Denna kan passa bra som en extrastol till föräldrarna då den är smidig att montera och lätt att bära.


Under flera år nu har barns säkerhet intresserat mig stort! Frågar du mina vänner (oavsett om de har barn eller inte) säger de att jag är en bilstolsnörd. Jag har tidigare jobbat i många år inom handel och då kunnat få regelbunden uppdaterad utbildning från bilstolsleverantörer och även NTF-certifiering inom säkerhet i bil. Jag gillar små detaljer som gör stor skillnad och därför skriver jag också om andra kategorier inom barnprodukter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons