Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Isofix och i-Size - detta behöver du veta

  • 25 mars 2020
Linda Advized
Linda AdvizedExpert inom bilbarnstolar
Isofix och i-Size - detta behöver du veta
Isofix och i-Size är två begrepp som har att göra med säkerheten för bilbarnstolar. Här går vi igenom vad de betyder.
Vad är Isofix?

Isofix är ett fästsystem för bilbarnstolar. Om du har en bilbarnstol med Isofix så kan du fästa den i de små metallöglorna som sitter monterade i bilens säten, istället för att fästa stolen med bilbältet. Bra att veta är att både bilen och stolen måste ha Isofix. Det finns stolar med Isofix i alla kategorier av bilstolar - från babyskydd till bälteskuddar. Dock gör Isofix på framåtvända stolar och bälteskuddar inte så stor skillnad vid krock. Isofix passar bäst för bakåtvända stolar och babyskydd. I våra experters topplistor kan du hitta tips på bakåtvända bilbarnstolar och de bästa babyskydden just nu.

Fördelar och nackdelar med Isofix

Fördelen med Isofix är att det är nästintill idiotsäkert. Det går lätt att montera, och även om du skulle göra ALLT fel så ger det ändå tillräckligt med skydd vid en krock. Om man istället fäster stolen med bilbältet kan man råka montera löst, vilket gör risken för skada mycket större. Enda nackdelen med Isofix är att benutrymmet kan bli lite mindre och att stolarna oftast bara är godkända upp till 18 kg.

Vad är i-Size?

i-Size är en del av godkännandet R129 för bilbarnstolar som kom 2013 (det gamla godkännandet Ece R/44 kommer dock att gälla parallellt i flera år till). Det finns i-Size-godkända stolar i alla kategorier av bilstolar förutom bälteskuddar. Vad innebär det då att en bilstol är i-Size-godkänd? Ja, för det första så måste ett barn i en i-Size-stol åka bakåtvänt upp till minst 15 månader. Stolarna måste ha skydd för sidokrock eftersom krocktest från sidan ingår i godkännandet. En i-Size-godkänd bilbarnstol har även Isofix.

Fördelar och nackdelar med i-Size

Fördelen med i-Size är såklart att det är en indikator på att stolen är säker och att den har skydd för sidokrock. Du får även alla fördelar som följer med Isofix - att montering är säkrare och enklare att göra rätt. Nackdelen är att i-Size-stolar följaktligen bara fungerar i bilar som har Isofix och att de bakåtvända stolarna bara går att använda upp till 105 cm och ca 18 kg. Man bör därför köpa en bältesmonterad bakåtvänd stol efter att barnet växt ur sin i-Size-stol, så hen kan åka säkert upp till 5-6 år.


Linda Advized
Linda AdvizedExpert inom bilbarnstolar

Hej! Jag heter Linda och är content curator på Prisjakt Experter. Det innebär bland annat att jag redigerar material som ska publiceras, samt att jag har kontakt med våra fantastiska experter! Jag skriver också guider ibland som jag hoppas du som besökare kommer få användning för.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer