Prisjakt
HemPrisjakts experterBarnstolarTopplista - Bästa barnstolen

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa barnstolen

29 november 2023

Min erfarenhet säger att den bästa barnstolen är den som kan torkas av lättast... eller är det den som är snyggast? Kan det vara både och?

När jag skulle köpa en barnstol ville jag att den skulle matcha med resten av inredningen och inte ta upp så mycket plats. Dessutom skulle den vara säker och skön för barnet att sitta i. Jag ville även att den skulle vara rymlig och kunna växa med barnet, så jag skulle slippa byta. Här kommer jag att tipsa om några barnstolar, varav tre jag själv äger.

1. Stokke Steps Baby Set

Stokke Steps Baby Set

Nids4Kids

500 kr

Smidig, genomtänkt, snygg design

Något utstickande bakben

En modern, innovativ barnstol som jag har hemma. Du kan välja själv vilken färg du vill ha på sitsen och benen och skapar på så sätt en unik färgkombination.

Det går att köpa till en babysitter som kan klickas på stolen, så att även en nyfödd bebis kan sitta i den. Babysittern kan också ställas på golvet.

Bygelsetet som ingår i detta paket har en ryggdel som kan klickas av. På så sätt kan man justera djupet mellan mage och rygg, vilket gör att den passar även lite större barn.

Eftersom setet går att ta lös blir det mycket enklare att rengöra. Det ingår även en bricka som klickas på bygeln (till det köpte jag även ett silikonunderlägg så tallrikar kunde sugas fast).

När barnet blivit tillräckligt stort för att sitta utan bygelsetet tar man helt enkelt bort det. Då är själva sitsen väldigt rymlig, både på bredden och djupet. Maxvikten är 84 kg. Det finns en justerbar platta för fötterna.

Jag gillar denna stol mer än Tripp Trapp för att alla tillbehör är smidigare att klicka på och av. Den är dessutom mycket enklare att hålla ren!


2. Cybex Lemo 4 in 1 Set

Elegant, lång användningstid, hjul

Tung

Denna barnstol från Cybex kan användas redan från bebisens första tid ända tills barnet blivit stort (maxvikt 95 kg). I detta paket ingår både babysitter, babysits, bricka och stol.

Babysittern är jättesmidig under bebisens första månader. Man klickar på den på matstolens ram och kan då ha bebisen i bordshöjd. Babysittern är supermjuk och har säkerhetssele. Under det lena inlägget finns ett mesh-liknade tyg som ger ett bättre luftflöde.

Efter sex månader när bebisen kan hålla upp huvudet själv kan man byta till babysits med bricka. Både sitsen och brickan är gjorda av plast och därför enkla att hålla rena.

Stolen är snygg, stilren och mycket enkel att justera. Det finns en spak under sittplattan där man med en vridrörelse ändrar sitthöjden.

Det sitter hjul i bakbenen som underlättar att skjuta bak stolen eller flytta den. Frambenen har två silikonpluggar som du kan behålla om stolen står på parkett, eller ta bort om den ska stå på matta.

Passar föräldrarna som vill ha en stol med lååång användningstid!


3. Stokke Tripp Trapp + Babyset + Bricka

Tillbehören, lång användningstid

Bygeln är lite knepig

Detta har varit klassiker i så många år, och det med rätta.

Tripp Trapp är en funktionell stol som växer med barnet. Maxvikten som stolen får belastas med är 136 kg.

Det finns ett tillbehör som heter Newborn Set att köpa som gör det möjligt att ha spädbarnet vid matbordet redan från födseln. Runt 6-7 månader kan barnet istället behöva en bygel för att inte glida ur stolen, vilket medföljer här.

Jag upplevde att en bricka var väldigt användbart, det kan då klickas på bygelsetet. När barnet blir lite extra spralligt finns även en sele du kan köpa till.

Vid ungefär två års ålder tog vi bort både sele, bygelsetet och brickan. Då kunde vi även sänka sittplattan så dottern kunde sitta i jämnhöjd med bordet. Plattan för fötterna kan också justeras.

Stolen är gjord av trä så den är robust, men inte överdrivet tung. Den kommer i otroligt många färger och köper du en helt ny stol har du möjlighet att registrera för förlängd garanti.

Funkar från födsel till stort barn.


4. IKEA Langur

Ingår sittskal, stabil, snygg

Finns ingen bricka att köpa till

En för mig helt ny stol! Kan vara ett budgetalternativ till Stokke Tripp Trapp och Stokke Steps.

Den stora skillnaden om man jämför med Stokke-stolarna är att denna inte har något tillbehör för att kunna användas direkt från födseln.

Vad kan den då erbjuda? Jo, den kommer med ett sittskal som har både bygel och säkerhetsbälte. Det finns en dyna att köpa till om du vill att den ska bli mer ombonad. Skalet kan sedan enkelt tas bort för att göra stolen till en juniorstol.

Sitthöjden är väldigt bra för ett vanligt matbord. Det breda, L-formade underredet är stabilt så stolen inte ska tippa när barnet klättrar i och ur stolen.

Något unikt är att fötterna är justerbara, vilket gör att den kan stå stadigt även på ojämna golv.

En barnstol som är lätt att hålla ren, har en enkel design, är smidig och kommer med ett sittskal så den går att använda från ca 6 månader.


5. IKEA ANTILOP Barnstol med säkerhetsbälte

Lätt att ta med på resan, billig

Saknar fotstöd, inga färgval

Titta här om du är ute efter en enkel stol! Tar ni en lunch på Ikea har ni säkert möjlighet att testa den och få en försmak.

Denna har vi köpt två gånger för att ha med oss på resande fot. Selen ingår, vilket nog är det viktigaste i en barnstol så barnet inte kan ramla ur. Benen kan klickas av vilket gör den optimal att ta med i bilen. Vi har även kunnat förvara den under sängen när den inte använts.

Ikea säljer några tillbehör till denna stol, såsom en uppblåsbar dyna samt en bricka. Båda är av plast så rengöringen är väldigt enkel.

Stolen är rymlig, men jag skulle rekommendera en dyna för ett barn under 1 år så den inte blir för stor. Men det är såklart olika från barn till barn.

Passar dig som letar efter en prisvärd barnstol att använda från ca 6 månader.


6. Graco Snack & Stow

Många tillbehör, priset, hopfällbar

Tar mycket plats som uppställd

Graco Snack & Stow funkar från att barnet kan sitta utan stöd, dvs från ungefär 6 månader.

Denna stol är lite högre än andra, vilket kan vara skönt om man har ett högre matbord. Dyna, sele och bricka ingår och det går att fälla ihop stolen.

Tyget på dynan går att torka av med en fuktig trasa och brickan är justerbar i tre lägen, vilket är ett plus då det kan hjälpa barnet att sitta bättre. Även fotstödet kan justeras i två lägen.

Denna typ av hopfällbara stolar kan ibland kännas lite rangliga. De tar också mer plats då benen måste sträcka ut sig längre för att kunna stå stabilt. Benen är också som en ram, vilket gör dom enklare att snubbla på.

Denna stol passar som en extrastol, kanske hos föräldrar eller i sommarstugan där man vill kunna stuva undan stolen enkelt. En prisvärd modell med flera tillbehör inkluderat.


Under flera år nu har barns säkerhet intresserat mig stort! Frågar du mina vänner (oavsett om de har barn eller inte) säger de att jag är en bilstolsnörd. Jag har tidigare jobbat i många år inom handel och då kunnat få regelbunden uppdaterad utbildning från bilstolsleverantörer och även NTF-certifiering inom säkerhet i bil. Jag gillar små detaljer som gör stor skillnad och därför skriver jag också om andra kategorier inom barnprodukter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons