Prisjakt
HemPrisjakts experterHörlurarTopplista - Bästa alternativen till AirPods Max

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa alternativen till AirPods Max

1 mars 2022

Apples premiumlurar Airpods Max är i skrivande stund bland de allra bästa i sitt segment (trådlösa over-ear med aktiv brusreducering). Känsla och kvalitetsintryck lever mer än upp till priset och i min recension kunde jag dessutom konstatera att ANC-implementeringen är den hittills bästa vi har sett på marknaden.

Även musikfrälsta har mycket att uppskatta hos Airpods Max framförallt ihop med Apple music, då den optimerade AAC-streamen, det kraftigt växande utbudet av både lossless-filer & spatial audio-support samt inte minst den finfina, detaljerade och väl skulpterade ljudbilden tillsammans ger en mycket god och pålitlig trådlös ljudupplevelse. Spatial audio ger också en riktigt fräck hembio-simulering med anpassade titlar från Apples filmbibliotek.

Addera till sist Airpods-familjens karakteristiskt klassledande användarvänlighet och du har en produkt som är en ren fröjd att använda, faktiskt långt mer än förväntat enligt undertecknad.

MEN helhetsintrycket bygger på att du redan har en eller helst flera Apple-prylar i vardagslivet att använda dem ihop med. I ett Windows/Android/Googleekosystem försvinner mycket av briljansen. De är dessutom åt det klumpigare hållet vilket för mig gjort att de lämnar hemmet mycket mer sällan än t ex ett par Sony eller Bose. Och batteritiden, om än fullt tillräcklig för de flesta, kan inte mäta sig med kategorivinnarna vad gäller de längsta transportsträckorna.

Behöver du verkligen ett par Airpods Max i ditt liv, eller kan du komma undan billigare och ändå bli lika nöjd? Och om du är Androidanvändare, finns det en motsvarighet? Nedan följer några rekommendationer!

1. Apple AirPods Pro Wireless In-ear (2019)

Samma användarvänlighet, bra ANC

Bara ok ljud, halvdan batteritid

För dig som inte behöver over ear!

Det allra främsta Airpods erbjuder är integreringen och smidigheten ihop med iOS-prylar. Om det bara är det du vill ha presterar Airpods Pro precis lika bra som Max. De har lika intuitiv ANC-implementering, 'Transparens'-läget är nästan lika bra och de har fullt stöd för Rumsligt ljud med head-tracking.

De är inte lika kompetenta som de stora Max på att dämpa ljud (+ att det susar lite i de aktiva lägena, till skillnad från Max som är helt tysta), de har inte alls samma batteritid per laddning och ljudkvalitén är bara medelbra i True Wireless-segmentet. Jag saknar dessutom att kunna justera volymen direkt på lurarna som jag kan med Max.

Men så är Pro också in ear-lurar som du kan ha med dig i fickan; bara det är en faktor som gör dem mer lockande för de flesta användare. Trots att Max ger en helt överlägsen ljudupplevelse på alla sätt är det fortfarande Pro som alltid följer med mig vart jag än går.


2. Sony WH-1000XM4 Wireless Over-ear Headset

Grym ANC, smidiga, mångsidiga

Sådär samtalsljud, 'plastig' design

Det bästa ANC-alternativet till Airpods Max, för Android & Windowsanvändare, är Sony WH-1000XM4.

De kostar mindre, brusreduceringen är i samma klass, de är lättare/smidigare/mer portabla, batteriet håller längre och ljudkvalitén är fortfarande tillräckligt bra för de allra flesta - även om de inte är lika findetaljerade och nyanserade i ljudet som Max.

De kan heller inte konkurrera vad gäller byggkvalitet och användarvänlighet med iOS-enheter, men känns för den delen varken ömtåliga eller krångliga, mycket tack vare förbättrade touch-kontroller mot XM3 och en app för båda plattformar som är enkel att använda. Och multiparkopplingsförmåga.

WH-1000XM4 (och de billigare XM3 om du klarar dig med 90% av funktionerna) är fortfarande de överlag förnuftigaste och mest allsidiga ANC-lurarna för de allra flesta konsumenter.


3. Bose QuietComfort 35 II Wireless Over-ear Headset

Bose QuietComfort 35 II Wireless Over-ear Headset
cdkey.se

2 690 kr

HandelsAvenyn

4 499 kr

Smidiga, komforten, neutrala

Något föråldrade

Det bästa Airpods Max-alternativet för resenären är Bose QC35-II.

De har några år på nacken, men är fortfarande de kanske smidigaste och mest bekväma over ear-lurarna du kan hitta för portabelt bruk - ännu bekvämare i min mening än Sony.

Ljudbilden är också mer neutral än i Sony XM4 vilket purister lär uppskatta. ANC-prestandan är fortfarande riktigt bra. Och vill du liksom med Airpods Max hellre ha fysiska kontroller jämfört med att behöva använda touch-svepgester så får du det här.

De är lite föråldrade och saknar vissa nyttiga funktioner som Sony erbjuder, t ex förstärkning av omgivningsljud och automatisk play/pause när du tar på och av dem. Batteritiden är heller inte lika lång.

Om du vill ha QC35-II fast i lite modernare förpackning så finns även nya QC45, som dock låter sämre ur kartong och i mitt tycke kräver att du tweakar i equalizer-inställningarna.


4. Bang & Olufsen BeoPlay H95 Wireless Over-ear

Snyggast i världen? Balanserat ljud

Priset! Bara ok ANC

För designälskaren med Androidlur!

För dig som framförallt lockas av premiumkänslan i Airpods Max men inte vill eller kan använda iOS-enheter kan Bang & Olufsen H95 vara ett alternativ. Ett prisvärt sådant är de knappast dock, då B&O begär saftiga 8500 för sina lyxlurar. Men de kommer iallafall i ett metallcase som faktiskt skyddar lurarna bra. Och de har en väldigt imponerande batteritid på upp till 38 timmar.

Jag skulle nog ranka Airpods Max lite högre i absolut ljudkvalitet, men B&O är i nacken och flåsar. Och om Airpods Max är nr 1 vad gäller att ha ett lättanvänt kontrollgränssnitt är H95 en tveklös tvåa, med sina stora och roterande kontrollhjul för volym och ANC-styrka och likvärdig funktion med både iOS och Androidprylar. ANC:n är dock bara OK och inget att hurra över.

När lyxkänsla och balanserat ljud står högst på listan och kostnaden inte är en faktor!


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer