Prisjakt
HemPrisjakts experterHörlurarTopplista - Bästa alternativen till AirPods

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa alternativen till AirPods

10 augusti 2023

2023 och Apples omåttligt populära Airpods fortsätter att toppa sök- & försäljningslistorna. Men de hittills oinvigda nyfikna (eller befintliga Airpods-ägare med träsmak) undrar kanske: Hur bra är de egentligen? Är det bara varumärket eller är Apples lurar faktiskt värda sina pengar?

På många sätt - ja, faktiskt. Apple briljerar ju som bekant vad gäller förmågan att få sina prylar att sömlöst lira tillsammans i det slutna ekosystemet. Det är svårt att rå på hur intuitiva ett par Airpods är speciellt för den oinvigde teknikanvändaren. Man har också lyckats riktigt bra både med brusreduceringen (gäller Airpods Max och Pro gen 2) och kanske framförallt transparency-läget, som verkligen är state of the art och i en egen liga. Spatial audio (aka "Rumsligt ljud") med huvudspårning fungerar också rysligt bra ihop med film & musik i Dolby Atmos-formatet, om du streamar från t ex Apple Music, Netflix, Disney+ eller HBO.

Men om man inte gillar/äger Apple-prylar då? Om man kanske vill ha något mer sport- & träningsoptimerat än vad Airpods Pro erbjuder, eller tycker de fullstora Airpods Max är för dyra och/eller klumpiga? Eller helt enkelt flyr Apples logotyp som pesten?

Här kommer några alternativ för olika syften, som lämpar sig mycket bättre för Android-användare och i vissa fall överträffar Airpods på en eller flera punkter!

1. Sony WF-1000XM5 Wireless In-ear

Mycket bekvämare än XM4, med klarare ljudkvalitet

Inget aptX-stöd, öronpropparna fortfarande inte superbekväma

Det bästa True Wireless-alternativet till Airpods Pro (2) och de avgjort bästa brusreducerande True Wireless-lurarna för Android är Sonys nya WF-1000XM5.

Den förra modellen gjorde mycket rätt, men föll på att de helt enkelt inte var bekväma... alls. I alla fall inte i mina öron. Den nya modellen löser detta med fler och skönare inkluderade öronproppar samt nydesignade lurar som faktiskt är betydligt mindre och lättare - utan att batteritiden försämrats. Nice!

Ljudmässigt är WF-1000XM5 en klar förbättring från XM4, med klarare luftigare diskant och tajtare bas som är mer balanserad i mixen. Jag anser inte att EQ är ett krav med WF-1000XM5.

Övriga nyheter inkluderar Bluetooth 5.3-stöd och multiparkoppling, men Android-användare bör veta om att Sony fortfarande dissar aptX-stöd i förmån för sitt egna LDAC-kodek.

Och för mig personligen är de tätförslutande skumpropparna tyvärr fortfarande inte lika sköna i öronen som silikon... men det lär vara väldigt subjektivt.

Äntligen ett par "gör allt"-lurar med lika bra brusreducering som Airpods Pro 2 som jag kan rekommendera helhjärtat till Android-användare.

Den andra huvudkonkurrenten till dessa är Bose Quietcomfort Earbuds II, som också har våldsamt imponerande ANC men jämförelsevis sämre ljud med hård/onaturlig diskant.


2. Sennheiser Momentum True 3 Wireless In Ear

Riktigt bra ljud & passform, snygg design

Halvdant samtalsljud, ej klassledande ANC

Ett annat riktigt bra - och billigare - allround-alternativ till Airpods Pro 2 som också har finfin ljudkvalitet till musik är Sennheiser Momentum TW3. Jag gillar verkligen hur dessa sitter i öronen, designen med integrerade fenor (olika storlekar medföljer) prickar perfekt balans mellan komfort och optimal stadga för min del.

Brusreduceringen är mycket bättre än i förra generationen och ungefär likvärdig med Huawei FreeBuds Pro 2. Dock långt ifrån så bra som Sony XM5 och Airpods Pro 2.

Jag gillar överlag Sennheisers app som är snyggt designad, låter dig skräddarsy alla touch-kommandon exakt som du vill ha dem, spara olika EQ profiler och även underlättar processen att parkoppla mellan enheter. MTW3 har nämligen inte multiparkoppling vilket är lite irriterande.

Sennheisers bästa proppar är inte bäst på något, men erbjuder både premiumkvalitet, hög komfort/stadga och finfin mix av ljudåtergivning och brusreducering till ett inte alltför högt pris!


3. B&W PX7 S2 Wireless Over-ear Headset

B&W PX7 S2 Wireless Over-ear Headset
Amazon.se

3 746 kr

HiFi Klubben

2 998 kr

Audiokauppa.fi

3 339 kr

Bättre ljudbalans och komfort än tidigare B&W, snygga!!

Något svulstig bas, snålt med funktioner i appen

B&W PX7 S2 är ett av - om inte det allra bästa - alternativet till Apples fullstora Airpods Max. Framförallt om du letar efter något som matchar premiumkänslan och ljudkvalitén i Airpods Max, fast med bättre Android-support.

Jag har tidigare haft invändningar mot det alltför färgade/obalanserade ljudet i B&Ws lurar, men PX7 S2 imponerar med en betydligt mer korrekt klang än sina föregångare. Detta samtidigt som den fina detaljupplösningen och 'underhållningsfaktorn' kvarstår. De har ett klart krispigare och luftigare ljud än Sony 1000XM5.

Komforten är också betydligt bättre än första PX7 och batteritiden bland de bättre med ca 30h speltid per laddning. Brusreduceringen är inte fullt så imponerande som hos Airpods Max och Sony XM4/XM5, men mer än tillräckligt bra för de allra flesta.

En nackdel med PX7 S2 är appen. Den är snygg men enligt mig lite väl snål på personliga inställningar.

PX7 S2 är den första B&W-luren jag verkligen kan rekommendera och ett riktigt välljudande premiumalternativ till Airpods Max för Android-användare.

(PS, skippa PX8, som är betydligt mer svulstiga/färgade i ljudbilden)


4. Beats by Dr. Dre Powerbeats Pro Wireless In-ear

Batteritiden, rent ljud, stadgan, Apple H1

Klumpiga lurar & case, ingen EQ, "bara" IPX4-klassade

Om du vill ha så mycket 'Airpods-känsla' som möjligt men i en design mer anpassad för löpning och gymträning, då bör du överväga Beats Powerbeats Pro.

De har Apples H1-chipp integrerat, så de stödjer bl.a. Spatial Audio och smidig anslutning till dina olika Apple-prylar. Men till skillnad från Airpods har de öronkrokar som ankrar sig fast runt öronmusslan och gör att de sitter som bara berget när du är ute och springer - utan att penetrera öronen särskilt mycket. Det lär uppskattas både av terräng- & långdistanslöpare.

Batteritiden är rejäl på över 10 timmar så du kan med lätthet lämna (det alltför klumpiga) laddetuiet hemma. Och jag gillar de fysiska & taktila knapparna för volym samt play/pause som finns på båda sidor. Lättskött både med handskar och svettiga fingrar!

Ljudet är faktiskt riktigt rent, raffinerat och balanserat med en bråddjup - men stram - bas. Något skarp diskant kanske, men inte så farligt.

Och Android-användare, frukta ej. Till skillnad från Airpods har Beats en kompatibel app som ger tillgång till de viktigaste funktionerna.

Viktigt att känna till är att de ej har någon ANC-funktion. För löpning är det lugnt, då de isolerar väldigt måttligt och därmed bibehåller viss omgivningsmedvetenhet. Men i högljudda miljöer kan det istället vara en nackdel.


5. OnePlus Buds Pro 2 In-Ear Wireless

Utmärkt ljud, komfort och funktionalitet för priset!

"Rumsligt ljud"-funktionen, saknar volymkontroller

Det bästa Airpods Pro-alternativet under 2000 kronor anser jag är OnePlus Buds Pro 2.

De lyckas precis toppa Huawei Freebuds Pro 2 för min del, framförallt tack vare den bättre passformen. Huawei sitter inte klockrent i mina öron och glider gärna ut, plus att touch-kontrollerna är väl laggiga.

OnePlus Buds Pro 2 har en mer underskattad design & finish än Huawei vilket jag föredrar och sitter riktigt bra även för träning. IP55-klassificering innebär dessutom att de lämpar sig bra även för löpning i störtregn.

Vad gäller funktioner finns nästan allt du kan önska (en del av det är gimmicker...) förutom volymkontroll direkt på lurarna. Det saknar jag.

Annars är både ljudkvalitén (så länge du inte använder Rumsligt Ljud, som är kasst jämfört med Apples lösning), brusreduceringen och batteritiden bra. Inte bäst på något, men de flesta köpare lär få allt de behöver till nästan halva priset av Sony WF-1000XM5.


6. Huawei FreeBuds 4 Wireless In-ear

Multiparkoppling, helt ok ljud

Dålig batteritid, dålig ANC

Det (kanske?) bästa alternativet till de "vanliga" Airpods dvs generation 2 och 3 utan öronproppar (för den som inte uppskattar det av komfortskäl) är Huawei Freebuds 4.

Liksom med FreeBuds Pro är det inte alla funktioner som håller vad de lovar. T ex brusreduceringen, som är ganska medioker.

Men ändå, Freebuds 4 ger väldigt mycket för pengarna med sin lätta och bekväma design, helt okej samtalskvalitet och förvånansvärt bra ljudkvalitet till musik. Kanske inte lika bra som Airpods gen 3, men klart bättre än gen 2.

Jag gillar också att man kan justera volymen direkt på 'stammen', vilket jag saknar att kunna göra med mina Airpods. Och att de kan parkoppla med 2 enheter samtidigt.

En sak som dock alltid stört mig med dessa Airpods-kloner är att smarta funktioner som direkt parkoppling och extra låg latens är begränsade till specifika enheter och versioner av appar & operativsystem. Även om du har en Huawei-enhet är det alltså inte säkert att du kan nyttja alla funktionerna.

Och batteritiden, den är dålig. 4 timmar ca med ANC av och bara 2,5 (!!) med ANC på (vilket du dock kan skippa då den ändå inte är så bra...)

Still, ett värdigt Airpods-alternativ under 1000 kronor speciellt om du också har en ny Huawei-telefon.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer