Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa alternativen till AirPods

  • 30 jun 2021
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Att Apples AirPods - de små hårtorksliknande tingesterna som spånade memes på reddit - skulle bli en framgångssaga på iPodnivå kan väl inte många ha förutspått. Men är de värda all denna hype? Är de så himla bra egentligen? Ja och nej. Apple har verkligen satt standarden med användargränssnittet i AirPods. De kräver ingen app, du behöver aldrig gå igenom någon parkopplingsprocess eller ladda ner långsamma uppdateringar manuellt. Funktionaliteten är sömlöst inbakad i iOS som välkomnar dig med en läcker animation när du tar ut lurarna ur sitt case. Du behöver heller aldrig oroa dig för dropouts, latens och andra typiska bluetooth-skavanker. "It just works", för att använda en gammal klyscha. Så länge du äger Apple-prylar förstås. Annars fungerar de som vilka bluetooth-lurar som helst - fast med sämre ljudkvalitet och kortare batteritid än flertalet konkurrenter för samma pengar. Hm.

Jag älskar hur pålitliga mina AirPods Pro är. Jag vet att om jag bara snabbt vill se en YouTube-video, eller om en kund plötsligt ringer, så är de redo på stört. Och brusreduceringen är förvånansvärt grym. Men för musik används de nästan inte alls, då jag tycker att ljudet är medelmåttigt som bäst jämfört med mina andra lurar. Jag kan heller inte träna med dem, då de glider ut för lätt ur öronen.

För att få de stora massorna att köpa en produkt idag måste den vara användarvänlig. Och det är många konkurrenter som lyckats bättre än du kanske tror med den aspekten. Det är bara det att AirPods kastar en så stor skugga att det kan vara svårt för dem att dela rampljuset. Här kommer en inblick i de bästa alternativen!

1. Sony WF-1000XM4 Wireless In-ear

Förbättrad design, ANC:n, ljudet

Ej multiparkoppling

Det bästa allround-alternativet till Airpods Pro (med aktiv brusreducering) är tveklöst Sony WF-1000XM4.

De har Sonys mest avancerade och väloptimerade ANC-prestanda hittills, som nu även effektivt kan motverka vindbrus. Ljudkvalitén också i toppklass för TW-lurar och vida överlägsen vad du får ut ur Airpods Pro.

Man har tagit fram en helt ny design som är IPX4-klassad och mer ergonomisk/sitter säkrare i öronen än föregångaren. Etuiet är också halverat i storlek, samtidigt som batteritiden blivit ännu bättre och nu håller i 8 timmar per laddning. Bravo!

För vissa användare med kompatibla enheter stödjer de Sonys egna LDAC-kodek, för högupplöst musikstreaming. Dock saknar de multiparkoppling vilket är lite synd då detta adderades i de fullstora XM4orna. Men Sonys intuitiva app finns för både iOS och Android och fungerar kanonbra för både ljudinställningar och personifiering av touch-interface.

Detta är de överlag bästa TW-lurarna på marknaden just nu, och slår Airpods Pro på allt utom iOS-parkoppling/switching samt medhörsfunktionen.

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

2. Sennheiser Momentum True 2 Wireless

Klassledande ljud, mångsidiga

Halvdan ANC, ej multiparkoppling

Även om de framförallt är tänkta för musikälskare som prioriterar ljudkvalitén först är Sennheiser Momentum TW2 (andra generationen) definitivt bland de mest mångsidiga True Wireless-hörlurarna just nu.

De är snygga, bekväma, sitter tryggt nog i örat och är tåliga nog för att användas för medelintensiv träning. Touchgränssnittet är responsivt och kan skräddarsys. Batteritiden är bra och laddetuiet är välbyggt/kompakt. Brusreduceringen, om än inte fantastisk, gör väl nytta i kollektivtrafiken och passthrough-läget fungerar också rätt bra när du behöver det.

Jag har en del anmärkningar dock; halvdan ANC-prestanda, långsamma firmware-uppdateringar samt avsaknad av trådlös laddning samt multiparkoppling.

Kan du leva med dessa är Sennheiser Momentum TW2 helt klart bland de mest tilltalande och framförallt välljudande Airpods-alternativen.

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

3. Sony WF-1000XM3 In-ear

Ljudkvalitén, ANC, mångsidiga

Passformen, ej multiparkoppling

Med XM4 på toppen hamnar de något daterade XM3 lite lägre ner på listan, men erbjuder fortfarande en jäkligt stabil allround-upplevelse till en riktigt bra peng.

ANC:n är inte bäst, men mer än bra nog för det mesta och ljudbilden är välbalanserad, naturlig och detaljerad. Batteritiden är också fortfarande över medel i segmentet.

Dock kan passformen vara svår att få till och därmed också förslutningen, vilket även påverkar ANC-effektiviteten. De är bland de sämre alternativen i segmentet för träning/löpning, laddetuiet är stort/klumpigt och för ljudentusiasterna saknar de lite kraft i lågbasen jämfört med uppföljaren XM4.

Men med tanke på att priset gått ner såpass får de ändå anses vara ett av de allra mest övertygande AirPods (Pro)-alternativen och ger jäkligt mycket för pengarna både vad gäller kvalitet och funktionalitet.

Youtube-kanalen Unbox Therapy gör en unboxing av Sony WF-1000XM3 och testar hörlurarna.

4. Beats by Dr. Dre Studio Buds Wireless

Både för iOS och Android, bra ljud

Medelbra ANC och samtalskvalitet

Nya Beats Studio Buds är något så ovanligt som ett par Apple-lurar (Apple är ju sedan några år moderbolaget för de som inte visste) med lika stor förkärlek för Android-användare som iOS-dito.

De har en clean, sportig design med IPX4-svettålighet och är Beats första in ear-lurar med stöd för aktiv brusreducering (dock en enklare variant än Airpods). De har solida 8 timmars batteritid och riktigt bra ljudkvalitet i mellansegmentet.

De dumpar H1-chippet från Airpods vilket b.la. innebär att de inte synkar sömlöst över ditt iCloud-nätverk. Men i gengäld erbjuder de snabb parkoppling med både iOS- och Androidenheter och för de sistnämnda kan du få ytterligare funktionalitet via Beats app.

Studio Buds kan vara Beats förnuftigaste modell hittills och ett utmärkt allround-alternativ oavsett mobilplattform.


5. Beats by Dr. Dre Powerbeats Pro Wireless In-ear

Batteritiden, Apple H1, basen

Klumpigt laddetui, "intensivt" ljud

Träningslurarna Powerbeats Pro är förvisso inte så mycket ett AirPods-alternativ som de är ett AirPods-komplement, men jag tycker ändå att de förtjänar en plats på listan eftersom de erbjuder mycket av den funktionalitet som gör AirPods-plattformen så bra - fast i ett utförande som atleter och i synnerhet löpare lär föredra.

Powerbeats erbjuder exakt samma intuitiva parkopplingsprocess med Apple-enheter som AirPods. Men Androidanvändare behöver inte känna sig helt snuvade då Beats har en app i Play-butiken.

Till skillnad från AirPods har Powerbeats superb batteritid, fysiska kontroller med volymknappar, orubblig passform... och ett löjligt klumpigt laddetui. De har dock ingen aktiv brusreducering och sluter inte tätt, vilket är bra vid utomhuslöpning men inte alltid uppskattat på ett högljutt gym.

Audiofiler lär också tycka att ljudbilden, om än väldigt krispig med faktiskt riktigt kvalitativ bas, är lite för framfusig särskilt på hög volym.

Marques Brownlee recenserar Powerbeats Pro och berättar varför de är bättre än Airpods.

6. Huawei Freebuds Pro Wireless In-ear

Ambitiöst med funktioner, bra pris

Halvdan brusreducering, copycat (?)

Huawei är kanske den mest offensiva aktören på marknaden vad gäller att ta fram s.k. "Airpods-kloner". Säga vad man vill om det, men man får gott medge att de inte ligger på latsidan vad gäller att erbjuda farligt mycket Airpods-godis för pengarna.

Freebuds Pro är deras just nu mest ambitiösa modell. På pappret matchar och/eller överträffar de Airpods Pro på nästan alla punkter (för många för att lista). Historiskt sett har dock Huawei delvis lovat mer än de faktiskt levererar i praktiken vad gäller kvalitet/prestanda, så jag hade nog tagit de hajpade rubrikerna med en nypa salt.

De kan parkoppla smidigt med en snygg intro-animering precis som Airpods Pro, men då bara med vissa Huawei-enheter. Dock stödjer de tacksamt nog multiparkoppling vilket gör livet lite enklare även för icke-Huaweiägare. Jag gillar också att de stödjer svepgester för volymändring, varför finns inte detta på Airpods?

Man kan nog välja att se Freebuds Pro som en skamlös kopia, eller som ett tekniskt överlägset alternativ till väsentligt mindre pengar. Upp till konsumenten!


Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast med speciell förkärlek till musik, foto & ljud&bild-media. Här på Prisjakt skriver jag om personligt ljud och då särskilt hörlurar. Jag har sysslat med hörlursbaserad HiFi i 9 års tid och har haft otaliga hörlurar på huvudet allt från 59 kronor till 599000 kr. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i ämnet till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer