Relaterade artiklar

iStock.com / Natalia Bodrova

Robotgräsklippare

Robotgräsklipparen sköter gräsklippningen åt dig så att du får mer tid över till annat. Här tipsar vi om allt du måste känna till när du planerar att köpa en robotgräsklippare.

Robotgräsklippare är självgående gräsklippare som sköter klippningen utan att du behöver göra något. De är batteridrivna och använder en laddningsstatation som de själv hittar tillbaka till batteriet börjar ta slut. Med ett säkerhetsstaket som du sätter längs kanterna på gräsmattan och runt träd vet klipparen vilka områden den ska hålla sig till.

Storleken på gräsmattan och branta slänter

Robotgräsklippare klarar inte hur stora gräsmattor som helst. De är anpassade för upp till en viss storlek. Välj en modell som är anpassad för en något större yta än din gräsmatta. Då vet du att robotgräsklipparen inte begränsas av trädgårdens storlek. Tänk också på att välja en modell som klarar av lite högre gräs utan problem. Tillverkarna är gärna lite väl generösa i specifikationerna om vad deras modeller klarar.

Robotgräsklippare kan få problem i branta slänter eller på ojämna gräsmattor. Vet du att gräsmattan lutar kraftigt måste du välja en starkare modell. Är gräsmattan ojämn behövs lite större hjul som är anpassade för det. Trånga, stängda utrymmen och hinder på gräsmattan kan också ställa till det för ibland robotgräsklipparna. Läs tester för att se vilka modeller som klarar hinder bäst.

Om din gräsmatta är större än vad en klippare klarar kan du använda flera robotgräsklippare som arbetar tillsammans.

Navigering

Normalt lägger du en signalkabel runt området där robotgräsklipparen ska arbeta. När robotgräsklipparen kommer fram till kabeln känner den av en radiosignal och vänder om. Inbyggt i klipparen sitter en dator som ser till att hela gräsmattan blir klippt, även om robotgräsklipparen ser ut att köra planlöst fram och tillbaka över gräsmattan.

Om du har sammanhängande gräsmatta på både framsidan och baksidan ska robotgräsklipparen ha stöd för bizoner. Annars måste du manuellt flytta den mellan de olika gräsytorna. Tänk på att skarpa hörn och ojämna former är lättare att hantera för de dyrare klipparna. En billigare modell kommer att lämna oklippta områden som du måste sköta manuellt.

Robotgräsklippare med tillhörande guidekabel har lättare för att hitta tillbaka till laddningsstationen.

Laddningsstationen

Laddningsstationen är platsen som robotgräsklipparen återvänder till varje gång den har klippt färdigt gräsmattan, där den laddar batterierna och tar skydd för regn (om det finns en regnsensor på klipparen). Placera laddningsstationen på gräsmattan och lämna gott om utrymme både framför och på sidorna. Med ett skydd för väder och vind över stationen så håller sig robotgräsklipparen fräschare längre.

Batteritid

En grundregel är att robotgräsklipparen ska klippa längre än den laddar. Om klipparen snabbt måste tillbaka till laddningsstationen kan det bero på flera saker. Exempelvis att batteriet börjar bli dåligt, att knivarna är slöa eller att gräsmattan är blöt. Om du laddar klipparen i starkt solljus blir batteriet varmare och tar då längre tid att ladda. Glöm inte att rensa undersidan från gammalt gräs som kan ha fastnat.

Ladda alltid batterierna i temperaturer över nollgradigt och underhållsladda åtminstone ett par gånger under vinterhalvåret.

Knivarna

Det är viktigt att du alltid har vassa knivar i din robotgräsklippare. Hur ofta du måste byta knivarna beror på storleken på gräsmattan och hur stor gräsmatta du har. En tumregel är att knivarna bör bytas var tredje eller fjärde vecka, eller efter 75 till 100 timmars klippning när gräsmattan är på 1 000 kvadratmeter.

När du kollar skärpan på knivarna kan du skrapa lite på en nagel med kniven. Jämför skärpan längst ut med delen närmast basen på kniven. Om den yttre delen av knivseggen glider på nageln istället för att gripa tag mot eggen är det läge att byta eller slipa.

Det finns knivar till robotgräsklippare som är enkelslipade på ena sidan och de som är vändbara med en egg på båda. Tjockleken varierar beroende på modell, men är i regel mellan 0,5 och 1,0 millimeter. När du köper nya knivar ska det medfölja lika många skruvar som knivblad i förpackningen.

Kolla noga att knivarna matchar din robotgräsklippare innan du monterar dem.

Stöldskydd

Välj bara robotgräsklippare med stöldskydd. Personlig PIN-kod, inbyggt larm och GPS-spårare är bra skydd som gör det mindre attraktivt att stjäla klipparen. Om du glömmer bort PIN-koden måste du besöka en serviceverkstad för att få en ny. Har din robotgräsklippare blivit stulen ska du anmäla det till återförsäljaren. Då blockeras den från service och underhåll på verkstaden.

Säkerheten

Robotgräsklippare har roterande blad som kan skada både människor och djur. Om du har barn eller husdjur rekommenderas modeller där knivdisken har infällbara blad. Knivarna ska sluta rotera om robotgräsklipparen lyfts från gräsmattan när den används.

Eftersom robotgräsklippare inte tar hänsyn till vad som finns på gräsmattan är det viktigt att du tar bort allt som inte bör finnas där. Exempelvis slangar, leksaker och stenar. Många mindre djur är mest aktiva på natten, som igelkottar. Därför ska du alltid köra robotgräsklipparen under dagtid.

Om robotgräsklipparen kör över exempelvis sten är det viktigt att knivarna inte splittras så att metall hamnar i gräsmattan. Använd bara knivar av hög kvalitet som böjs istället för att gå sönder i delar.