Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa robotgräsklipparen

  • 8 apr 2022
Patrik Hedin
Patrik HedinExpert inom robotgräsklippare

Att köpa robotgräsklippare kan vara ungefär lika svårt som att köpa tv. Det är en riktig djungel av olika begrepp man inte har den minsta aning om vad de betyder. Här ska jag försöka förenkla processen för dig som är nybörjare och bara behöver en robotgräsklippare som gör jobbet.

Är det inte skönt att veta att man varje dag kommer hem till en nyklippt gräsmatta? Eller om man åker iväg på semester så slipper man oroa sig över hur högt gräset kommer vara när man kommer hem igen. Eftersom jag jobbar som planskötare på en av de större arenorna i Göteborg klipper jag rätt så mycket gräs dagligen, så jag valde direkt att skaffa robotgräsklippare till min gräsmatta när vi flyttade till hus. Jag har delat upp min lista: 1-3 är de med kapacitet mellan 600-1000 m² som jag tycker är bäst. 4-6 klarar lite större gräsmattor.

1. Husqvarna Automower 310 Mark II

Mycket pålitlig

Husqvarna Automower 310 Mark II är den klippare jag verkligen kan rekommendera för gräsmattor under 1000 m².

Med de stora bredmönstrade däcken klarar den komplexa trädgårdar samt även lutningar upp till 40% (22 grader) oerhört bra. När den behöver laddas söker den själv efter laddstationen, antingen via signalerna laddstationen skickar ut, guidekabeln eller begränsningskabeln.

Via displayen kan du bestämma vilka dagar den ska klippa, vilka timmar på dygnet du vill att den klipper och hur långt den ska följa guidekabeln innan den ska börja klippa. Du har en manuell höjdjustering där du kan ställa in klipphöjden mellan 2-6 cm.

Klipptiden ligger på 70 min och laddtiden på 60 min. Den klipper ca 60 m² per timme. På den roterande knivdisken sitter tre rakbladsliknande knivar som gör snitten på grässtrået väldigt fina.

Denna klippare passar utmärkt till både de komplicerade och enklare tomterna.


2. Gardena SILENO Life (750m²)

De smarta funktionerna

Behöver vara plant vid laddstation

Gardena SILENO Life 750 klipper (som man kan gissa genom namnet) tomter på upp till 750 m².

Detta är en väldigt pålitlig robotgräsklippare med fina funktioner. Exempelvis SensorControl anpassar automatiskt klipptiden efter tillväxten på gräset och frostsensorn gör att den hoppar över klippningen när den känner att temperaturen är för låg.

Vid installation så hjälper en programmeringsassistent dig. Man uppger bara gräsmattans storlek och önskade klipptider, så räknar den ut ett klippschema åt dig.

Även denna klippare har en guidekabel så att den vid trånga passager ändå enkelt hittar hem till laddstationen. Med hjälp av de stora mönstrade däcken klarar den att klippa vid upp till 35% (ca 19 grader) lutning. Klipphöjden (20-50 mm) justerar du enkelt via ett vred.

Om du vill ha en lättanvänd klippare med många smarta funktioner är detta valet för dig!


3. McCulloch ROB S600

Priset, enkel

Bara ett framhjul

Även denna klippare har guidekabel, vilket innebär att den är lätt att installera och att du kan placera laddstationen där du själv vill ha den.

Den klarar lutningar upp till 35% (ca 19 grader) och klipphöjden kan ställas mellan 20-50 mm. Den klipper trädgårdar upp till 600 m² med en normal klipptid på 65 min per laddning. Vid installationen har du även en enkel guide som tar dig genom allt steg för steg.

Du kan ha koll på din robot via telefonen, Rob-app heter appen. Där kan du pausa roboten, skicka hem den till laddstationen samt bestämma vilka dagar och tider den ska klippa. En nackdel är att den bara har ett hjul, vilket kan göra att den fastnar lättare.

Det är egentligen inte något som sticker ut med just denna mer än priset. Om du vill ha en bra robot men inte lägga så mycket pengar på den, då kan detta vara rätt köp!


4. Honda Miimo 3000

Bra i sluttningar, stor maxarea

Ingen guidekabel

Honda Miimo 3000 har en klippkapacitet på helt otroliga 4000 m²!!

Den klarar lutningar på maximalt 47 % (25 grader) och har en klippbredd på 250 mm, vilket gör att den klipper 170 m²/tim. Klipphöjden ställer du elektroniskt mellan 20-60 mm.

Du kan även ställa en målhöjd, vilket betyder att den själv sänker klipphöjden lite åt gången tills den är nere på målhöjden du ställt in. Detta är oerhört bra, då det blir jobbigt för roboten om man ställer ner den för mycket på en gång.

Med bara 45 min i laddtid och hela 90 min klipptid så förstår man att den hinner klippa mycket på ett dygn. Även denna klippare kan du koppla upp till telefonen för att ställa in klipptid osv. Om ett fel inträffar kan roboten via appen skicka en felrapport till supportsystemet och din återförsäljare kan då koppla upp sig via fjärrstyrning för att försöka lösa problemet.

Om du har en tomt/halv fotbollsplan på 4000 m² kan jag varmt rekommendera denna klippare!


5. Robomow RK2000

Terränggående hjul, snyggt resultat

Tråkigt utseende

Vill du ha gatans mest välklippta gräsmatta, se hit, detta är produkten för dig.

Denna klippare från Robomow levererar ett enastående resultat. Det som gör den intressant och ovanlig är att man flyttat knivarna på klipparen från mitten ut på sidorna vilket ger klippning utöver hjulbredden (genialiskt). Detta gör alltså att du slipper gå med trimmern efter kanterna där andra klippare vanligtvis inte kommer åt.

Du kan också schemalägga hur du vill att klipparen ska klippa, enkelt och smidigt! Du kan även justera klipphöjden mellan 20-100 cm, det gör att mattan kan få precis det utseendet du vill ha. Klipparen har också en sensor som gör att den saktar in när den börjar närma sig hinder

Detta är klipparen för dig med lite större gräsmatta då den klarar 2000 m².


6. Husqvarna Automower 430X

Funktionerna, kvalitén

Priset

Ibland får man bortse från priset. Jag vet att den kostar, men jag kan inte låta bli att tipsa om den då Husqvarna har arbetat fram så många bra finesser och funktioner.

Denna modell ingår i X-serien. Den är bra nog att ta sig an de tuffaste terrängerna på din tomt. Den klarar t.ex. lutningar på 45%!

Denna klippare är utrustad med energisnåla led-lampor som blinkar om något är fel. Det känns lyxigt och praktiskt då man ofta i mörkret bara hör klipparen - nu kan du också se den.

Den har en så kallad väder-timer, men vad innebär då det? Jo, den känner av när det regnar, är soligt eller torrt och anpassar hur länge/ofta den klipper. Den anpassar också arbetstiden efter din gräsmatta och hur fort gräset växer. Detta minskar slitaget på din klippare avsevärt.

Det finns så mycket att skriva om denna klippare. Men vill du ha ett bra märke, en klippare som håller länge och erbjuder massa smarta funktioner så är detta rätt alternativ. Den klarar tomter på upp till 3200 m².


Patrik Hedin
Patrik HedinExpert inom robotgräsklippare

Hej! Två av mina stora intressen är padel samt gräsklippare och grässkötsel. Padel har jag spelat i snart 3 år och tränar det 2-3 gånger i veckan. Mitt andra stora intresse är just gräsklippare och att få gräsmattan hemma så fin som möjligt, det började redan 2008 då jag började sköta om fotbollsplaner runt om i Göteborg. Där fick man köra många olika gräsklippare, stora som små. Till vardags jobbar jag numera på en stor fotbollsarena i Göteborg där jag är planskötare. Jag älskar att testa nya produkter och här på Prisjakt har jag även fått chans att skriva vad jag tycker om dem.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer