Prisjakt
HemPrisjakts experterKaffemaskinerGuide - Brygga kaffe 2.0 - enkla tips för en bättre kaffeupplevelse

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Brygga kaffe 2.0 - enkla tips för en bättre kaffeupplevelse

26 mars 2020

Vill du brygga godare kaffe, men behålla din vanliga elbryggare? Här kommer tips på saker du kan göra för att steppa upp din kaffeupplevelse.

Mal ditt kaffe själv

Den absolut enklaste och största game-changern för att brygga kaffe är att byta från färdigmalet till hela kaffebönor och mala dem själv. För det behöver du en bra kaffekvarn, som du kan hitta tips om i våra experters listor. Och du - drick alltid färskmalet! Det vill säga, mal nytt kaffe för varje bryggning. Det tar faktiskt inte särskilt lång tid och gör all skillnad. Om man ska vara riktigt petig ska man helst hålla sig till tvåminuters-regeln, som innebär att man inte låter det gå mer än två minuter från det att kaffet mals tills dess första kontakt med vatten.

Skölj kaffefiltret

Något många inte reflekterar över men som är en självklarhet bland kaffe-entusiaster är att pappersfiltret du använder påverkar smaken. Skölj alltid kaffefiltret med lite varmt vatten innan du doserar kaffet, så blir du av med mycket av papperssmaken. Köp också pappersfilter av god kvalitet, då de oftast har minst bismak. Bonustips: om du har ork och möjlighet, så testa använda filtrerat vatten vid bryggning. Filtreringskannor är hyfsat billiga och ett renare vatten gör att kaffets aromer verkligen får chans att komma fram.

Kör igenom kaffebryggaren med vatten

Det här tipset kanske känns tidsödande, men ska du få till en riktigt god kopp kaffe finns det inga genvägar! Kör igenom maskinen med bara vatten en gång innan du brygger ditt kaffe. Detta värmer upp maskinen och motverkar förkalkning, som ofta är den största boven när man upplever att kaffet smakar konstigt. Att avkalka maskinen regelbundet (gärna 4-6 gånger om året) är ännu viktigare, det kommer få din maskin att brygga samma resultat varje gång.

Testa specialkaffe

Slutligen så kommer en rekommendation som jag fått från flera av våra kaffeexperter - att testa på specialkaffe. Processen som specialkaffe genomgår är över 10 gånger längre och du får alltid bättre råvaror. Dessa är mindre besprutade och dessutom bättre för magen. Testa till exempel ett kaffe från Johan & Nyström, de har ett bra sortiment och lättillgängliga produkter.


Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Linda rekommenderar 1 produkterOm du blev hjälpt av guiden tror experten att de här produkterna kan vara intressanta för dig.

Topplistor inom Kaffemaskiner

Bästa kaffebryggaren
Bästa kaffebryggarenTopplista av Paul Allaverdi
Bästa manuella kaffebryggaren
Bästa manuella kaffebryggarenTopplista av Paul Allaverdi
Bästa kaffebryggaren med kvarn
Bästa kaffebryggaren med kvarnTopplista av Paul Allaverdi