Expertens bästa tips på mobiltelefoner

Vår mobiltelefonexpert Christoffer Orre svarar på frågor om precis det – mobiltelefoner!

På Prisjakt jobbar vi hårt för att göra det enklare att välja prylar. Vi vill inte att du ska köpa mer, men vi vill att du ska köpa rätt. Därför letar vi igenom Sverige efter de allra bästa experterna, frågar om de vill hjälpa till och låter dem dela med sig av sina bästa råd.

Under Black Week bad vi några av våra experter gör en extra insats och svara på era frågor live på Instagram – för att ni ska kunna fatta bättre beslut i reastressen. Här summerar vi alla kluriga frågor och kloka svar.

🏕️ Friluftsliv • Henrik Pernsteiner
Läs alla frågor och svar

💄 Smink & Hår • Marielle O'Connor
Läs alla frågor och svar

🏠 Smarta hem • Johan Hagsell
Läs alla frågor och svar

🍳 Köksprylar • Paul Allaverdi
Läs alla frågor och svar

🎧 Hörlurar • Björn Sige
Läs alla frågor och svar

📱 Mobiltelefoner • Christoffer Orre

Christoffer Orre

Christoffer är en småbarnspappa av årgång -86 som gått från att, för att det är kul, pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således hyser han stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Christoffer driver sedan fem år sajten enkelteknik.se där han publicerar guider och recensioner kring det mesta.


Till Christoffers topplistor


Våra experter är inte sponsrade av andra företag eller tvingade att sätta bra betyg. De får tycka precis vad de vill – de är oberoende. Läs mer här.

Här är de frågor som Christoffer svarade på mellan klockan 19 och 21 den 25 november:


Mobiltelefontips


Tips på mobil med bra kamera?

iPhone 13 Pro/Pro Max tillsammans med Samsung Galaxy S21 Ultra är väl ungefär så bra det blir i kameraväg just nu. Annars skulle jag säga att majoriteten av mobilerna med en prislapp kring 4000 kr och uppåt i regel har ganska vettiga kameror för pengarna.


Mamma behöver en ny mobil. Hon ringer, sms:ar, tar några bilder ibland. Vad känns rimligt?

Från mina upplevelser skulle jag säga att det är värt att skippa de allra billigaste telefonerna. Framförallt då många är ganska sega att använda, även när de är nya. Är man okej med priset (cirka 4000 kr) är iPhone SE 2020 ett superalternativ, framförallt pga. användarvänligheten. Några billigare men också bra alternativ är OnePlus Nord CE, Moto G30 och Xiaomi Redmi 9.


Har du tips på ny Samsung till mamma (60+)? Kört Galaxy S innan men behöver ej det värsta. 

Galaxy A22 är för strax över 2000 kr ett prisvärt alternativ som fungerar alldeles utmärkt. För det dubbla finns även Galaxy A52s som är bättre på det mesta men ändå inte kostar skjortan jämfört med Samsungs toppmodeller.


Apel 13

Utan att vara helt säker på frågan svarar jag definitivt att det är en riktigt bra telefon.


Bästa mobilen för att ringa med och ta emot SMS för äldre person som har dålig syn? Har en Doro ej bra! 

Både iOS och Android-telefoner erbjuder numera faktiskt ganska bra hjälpfunktioner för exempelvis nedsatt synförmåga (uppläsning av menyval och text, förstoring av text/bilder etc.). iPhone SE (2020) är inte alls ett dåligt val här. Hos Android skulle jag säga någon av modellerna med lite större skärm och en prisklass nära eller ovanför 3000 kr-strecket (för att undvika att telefonen upplevs som långsam).


Går det att få tag på (Samsung Galaxy note s20 ultra) ??

Hm, Galaxy S20 Ultra och Galaxy Note 20 Ultra är, om jag inte är helt ute och cyklar, två olika modeller. Båda finns att få tag på hos exempelvis CDON. Någon Note S20 Ultra verkar inte finnas alls :-/

Bästa mobilen om jag vill film o klippa i luren? Hittar bara tips där det pratas stillbild.

Ser man specifikt till bra kameror är ju iPhone 13 Pro/Max, Sony Xperia 1 III och Samsung Galaxy S21 Ultra bland det bästa telefoner man köpa. Utöver det skulle jag investera i någon av de många appar avsedda för just videoredigering då dessa oftast vida överstiger de inbyggda möjligheterna i telefonerna.


Behöver en rimligt prissatt mobil som tål stötar, fukt och byggdamm. Tips?

CAT har en hel del intressanta modeller som fixar det mesta, där S62 Pro (cirka 6000 kr) är en av de bättre. Även BV9800 Pro från Blackview (cirka 5500 kr) ska vara en väldigt bra ”arbetstelefon”. En lite billigare modell som också står sig helt okej är CAT S42H+ (cirka 2800 kr).


Vad är skillnaden mellan 13 PRO och 13?

iPhone 13 Pro har högre uppdateringshastighet på skärmen (120Hz mot 60Hz), vilket ger ett trevligare flyt i det mesta som görs på telefonen. En ytterligare kamera (2x zoom) utöver de två som finns på vanliga iPhone 13. Pro-modellen har också fler funktioner för just videoinspelning och mörkerfoto samt stödjer Apples videoformat ProRes.


Vad är skillnaden mellan 13 PRO och 13?

iPhone 13 Pro har högre uppdateringshastighet på skärmen (120Hz mot 60Hz), vilket ger ett trevligare flyt i det mesta som görs på telefonen. En ytterligare kamera (2x zoom) utöver de två som finns på vanliga iPhone 13. Pro-modellen har också fler funktioner för just videoinspelning och mörkerfoto samt stödjer Apples videoformat ProRes.


Jag är sugen på en kompakt Android. Pallar inte av min gigantiska Sony längre. Tips? 

Asus ZenFone 8 är väl en av de mest omtyckta lite mindre Android-telefonerna. Specifikationerna når inte upp till värstingmodellerna men den står sig ändå riktigt bra. Google Pixel 4a och 5 är även de bra, lite mindre, telefoner. Tyvärr är de lite knepiga att få tag på i Sverige.

En prisvärd mobil med bra kamera ?

Så länge du inte fotar i jättemörka miljöer är Xiaomi Redmi Note 10 Pro ett riktigt bra väl (cirka 3500 kr). Steget upp finns OnePlus Nord 2 (cirka 4300 kr) som tar väldigt bra bilder för pengarna. 


Vad säger vi om kameran i Oneplus 9 Pro eller Xiaomi 11T Pro?

Jag skulle säga att båda modellerna, gällande kamerorna, överlag presterar bra och även hyfsat likvärdigt. Sedan finns det garanterat de som föredrar den ena framför den andra av olika anledningar. Var jag tvungen att välja någon skulle jag säga Oneplus, men jag har egentligen inga jättebra argument för det.

Foto: ViacheslavLakobchuk, Adobe Stock

Gott & blandat


Mest spännande mobilnyheten du väntar på 2022?

Det har ju länge ryktats om en vikbar iPhone-modell. Det vore riktigt häftigt, men troligen inget vi får se under 2022. Annars är det nog just de nya teknikerna med flexibla skärmar som känns mest spännande. Tillverkaren Oppo har ju t.ex. visat upp en koncept-telefon med utrullbar skärm!


Går det inte att byta batterier på t ex en Huawei? Om inte - Varför? Om inte - finns det ett enda mobilmärke som har utbytbara batterier? När ska laddare som passar till alla märken komma?

Även om de fortfarande finns minskar mängden telefoner med löstagbara batterier ständigt. Hos toppmodellerna (och hos Huawei) finns i princip ingen telefon där batteriet går att byta på egen hand. Samsung, Nokia och Moto har några modeller där batteriet går att knäppa loss. Men de går att räkna på ena handen. Anledningarna stavas nog både tunnare telefoner och mer försäljning, tyvärr.

Multiladdare finns i lite olika varianter redan idag. Däremot verkar det ju också bli verklighet att EU under 2022 kommer tvinga mobiltillverkare att börja använda en och samma laddstandard (USB-C).


Vad ser du som nästa stora utveckling inom smartphones? 

Personligen hoppas jag på fler spännande vikbara telefoner. Här finns massvis med potential när tekniken väl utvecklats tillräckligt. Annars gissar jag att Pokemon Go endast var en liten vink kring hur AR-tekniken kommer användas i framtiden. Med rätt typ av sensorer kan en telefon läsa av det mesta. Lite sådär spännande och Skynet-läskigt på samma gång.


Vad använder du för lagring av mobilbilder? Mitt iCloud börjar bli fullt :-(

Personligen använder jag Dropbox (2 TB-varianten). Är man däremot Apple-användare fullt ut är också betalvarianterna av just iCloud väldigt smidiga. Även OneDrive är ett prisvärt och vettigt alternativ.


Kan man på något sätt automatisera vidarekoppling genom genvägar? (
🍎)

Så vitt jag känner till och försökt läsa mig till verkar det inte vara möjligt. Utan det är den långa vägen tyvärr :-/ iOS är generellt ett trevligt operativsystem, men ibland kan det kännas onödigt låst.


Har du tips på bra rengöringsverktyg till iphone (kontakt, högtalare och mic)?

Utan att behöva öppna telefonen skulle jag säga att tryckluft på burk och liknande gör ett ganska bra jobb att rensa bort dammrester. Var dock noga med att endast blåsa korta, korta stunder och inte för nära telefonen för att undvika att kondens bildas. För själva laddkontakten kan en tunn (inte för spetsig) plast- eller trästicka göra underverk. Var dock väldigt försiktig så kontaktytorna inte vidrörs för mycket.


Hur många mobiler tror du att du ägt hittills?

Jag ofta kvar med samma telefon så länge jag verkligen inte behöver uppgradera. Däremot testar jag gärna funktionerna hos nyare telefoner så ofta jag för möjlighet. Men en 15 olika modeller har jag nog utan problem hunnit med att äga under mina 35 år.

Publicerad:
26 november 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Experten som medverkar i artikeln får ersättning från Prisjakt för att skapa innehåll till Prisjakt. Läs mer om våra experter här.