Prisjakt

Expertens bästa tips på hörlurar

Vår hörlursexpert Björn Sige svarar på frågor om hörlurar av alla de slag.

På Prisjakt jobbar vi hårt för att göra det enklare att välja prylar. Vi vill inte att du ska köpa mer, men vi vill att du ska köpa rätt. Därför letar vi igenom Sverige efter de allra bästa experterna, frågar om de vill hjälpa till och låter dem dela med sig av sina bästa råd.

Under Black Week bad vi några av våra experter gör en extra insats och svara på era frågor live på Instagram – för att ni ska kunna fatta bättre beslut i reastressen. Här summerar vi alla kluriga frågor och kloka svar.

🏕️ Friluftsliv • Henrik Pernsteiner
Läs alla frågor och svar

💄 Smink & Hår • Marielle O'Connor
Läs alla frågor och svar

🏠 Smarta hem • Johan Hagsell
Läs alla frågor och svar

🍳 Köksprylar • Paul Allaverdi
Läs alla frågor och svar

🎧 Hörlurar • Björn Sige

📱 Mobiltelefoner • Christoffer Orre
Läs alla frågor och svar

Björn Sige

Björn Sige har varit intresserad av teknik i evigheters evighet. Han har sysslat med hörlursbaserad hifi i nio år. På huvudet har han haft hörlurar som kostat allt från 59 till 599 000 kronor. Kvalitet, funktionalitet och design är det han värderar högst och han använder alltid all sin kunskap, erfarenhet och insikt för att ge bästa möjliga köpråd till er läsare.


Till Björns topplistor


Våra experter är inte sponsrade av andra företag eller tvingade att sätta bra betyg. De får tycka precis vad de vill – de är oberoende. Läs mer här.

Här är de frågor som Björn svarade på mellan klockan 19 och 21 den 24 november:


Over-ear & on-ear hörlurar


Vill ha brusreducerande over/on ear-hörlurar! Sonys är för stora & JBL:s är för tajta. Tips?

Hej! Med ”för stora”, menar du att de sitter för löst runt öronen? Eller att de ser klumpiga/uppseendeväckande ut? Behöver du mer kläm-åt så kika på någon av Sennheisers over-ear med brusreducering t ex Momentum Wireless eller PXC-550II. Dock är brusreduceringen i dem mindre effektiv. För diskretare lurar, överväg on-ear som sitter ovanpå öronen t ex Beats Solo Pro, men komforten blir lidande längre stunder.


Vilka over ear skulle du rekommendera? Jag har Sony 910 och tänkte köpa nu under BF. Ca 2k

Än så länge har jag inte sett några riktiga BF-fynd bland overear-lurar men Sony WH-1000XM3 får min röst! Hade ett par själv i över 2 år och det är riktigt robusta, bekväma, pålitliga allroundlurar med suveränt bra brusreducering. Skillnaderna är inte så stora mot den dyrare/nyare 4:an. 


På jakt efter hörlurar i julklapp till systersonen 3 år. Tips?

Hej! Har tyvärr ingen egen erfarenhet med just sådana hörlurar men kanske JBL JR310? Finns både i trådlös och kabelversion, båda har en hopfällbar design och volymbegränsning på 85dB. Kabeln på den ena versionen är av tåligare sort som inte trasslar.


Ska jag satsa på on-ear eller over-ear?

Enda gången on-ear är att föredra över over-ear är om du verkligen behöver något mer kompakt/smidigt av praktiska eller estetiska skäl. On-ear offrar i regel både komfort och ljudkvalitet. Det görs dessutom väldigt få on-ears nuförtiden. Beats Solo Pro är nog de bästa för vardagskonsumenten och Sennheiser hd25 för proffs.


Är Nuraphones bara en gimmick eller något att överväga?

Skräp!


Hej! Kan ej ha brusreducering pga tinnitus. Söker efter over ear med stor "fysisk" dämpning samt med bra mic för samtal. Tips?

Hm! Även med ANC-funktionen helt avstängd tror jag det blir väldigt svårt faktiskt att hitta overear-lurar som dämpar bättre än Sony WH-1000XM3. De har gått ner såpass i pris att de är värda att överväga även helt utan krav på ANC. Dock är mikrofonen sådär, liksom typ alla bluetooth over-ear utan mikrofonbom. Bose Headphones 700 kanske, men de isolerar inte lika bra utan ANC igång och komfort + ljud är subjektivt sämre än Sonysarna. Ska lurarna användas på stan/språng?

Forts:

Kombination. Långa mötesdagar, men också kunna dämpa bullret på tunnelbanan. Micen behöver vara duglig. T ex klagar folk ofta på "eko" när jag pratar i mina Urban Plattan2.

Bose Headphones 700 är de enda jag kan komma på, men se till att prova först då jag personligen inte gillar komforten ovanpå huvudet samt att ljudet är lite skarpt i envis Bose-anda. Men de är det enda heltäckande, icke-headsetet jag använt som har fullt dugligt samtalsljud även i högljudd omgivning. Undrar för övrigt hur många ANC-lurar du testat? Inte alla är lika och de bästa ger en mild/behaglig ANC-effekt utan bakgrundsbrus medan andra ger en påträngande vakuum-känsla och lågmält, konstant sus i bakgrunden.

Forts:

Min tinnitus gick från väldigt låg till katastrof på bara en vecka med airpods pro, så vågar nog inte ANC. Förtydligande, ska inte ta så många samtal på tunnelbanan. Micen behöver funka primärt i kontorsmiljö.

Min rekommendation lutar nog fortfarande åt Bose 700, eller kanske Jabra Elite 85H? Jag har ingen erfarenhet av de sistnämnda dock, så du får gå till närmsta butik som har dem i lager och prova! 

In-ear hörlurar


Hur länge håller Airpods batteri? Hört att man får byta efter ett år. Din erfarenhet?

Jag har ingen egen erfarenhet av att Airpods-batteriet blir drastiskt sämre efter en period (bara att batteritiden allmänt lämnar en del att önska) men däremot känner jag folk vars Airpods presterar dåligt på batterifronten och nästan alltid är urladdade vid behov.


Jag vill ha ett par hörlurar som ser ut som AirPods Pro fast för Android, har du något tips?

Oneplus & Huawei är väl de som liknar Airpods mest designmässigt och erbjuder lurar både med och utan proppar i öronen. Dock känns det lite förvirrande med alla modeller, snabb värdeminskning och begränsad funktionalitet beroende på version av Android/fabrikat av telefon mm.


Kan du ge ett bra förslag på trådlösa in ear hörlurar med bra kvalitet och rimligt pris? 

Självklart! Rimligt pris är ju väldigt individuellt liksom vilka kvalitéer som är prioriterade. Men jag gillar nya Jabra Elite 3 med ett attraktivt nypris på 890 kronor. För det dubbla är Sennheiser Momentum TW2 svårslagna som allroundlurar, gått ner mycket i pris och har fantastiskt fint ljud. 


Vilka är de mest prisvärda in-ear lurarna enligt dig?

Trådlösa eller icke trådlösa? Hifiklubben säljer Sennheiser IE300 (ej trådlösa och ej mikrofon) för 2300 spänn fram tills 30e nov, ett riktigt kap om man vill ha sjukt välljudande & underhållande musiklurar som dessutom har komfort i världsklass! Bland trådlösa lurar är Jabra starka ”gör allt”-lurar under 1000 kr.


Sportlurar


Tips på hörlurar till löpträning? Helst under 2000 kr.

De flesta True wirelesslurar tål löpning men jag tycker att Jabra utmärker sig då just passformen är så bra (förvisso något subjektivt). Kika på Elite 75T (som fått en positiv tweak av ljudbilden via firmware sedan min recension) eller på de nya Active 7, som har en extra greppande finish för optimal stadga. Jabras lurar har också sk HearThrough läge för omgivningsmedvetenhet utomhus. Nysläppta Beats Fit Pro är också intressanta men Sverigereleasen verkar dröja.


Kikar efter bara lurar att springa med. De flesta in-ear trillar ur! Tips?

Jag gillar Jabras lurar, både 75orna och årets nyheter för löpning då de sitter riktigt bra i mina öron även utan hjälp av krokar/fenor och dessutom har medvetenhets/transparensläge, vilket jag tycker är superviktigt om man springer utomhus särskilt kvällstid. Beats Powerbeats 4 och Pro är de bästa med öronkrokar och de släpper igenom en del ljud per design. Vill trycka på vikten att verkligen prova olika öronproppar ordentligt så du verkligen hittar rätt storlek för just dig - it makes all the difference!


Min son vill ha hörlurar när han gymmar, såna stora, trådlösa med brusreducering och kristallklart ljud! Tänkte passa på när d är black friday och köpa d till honom, vilka rekommenderar du? Ca 700kr på rea..

Det är faktiskt väldigt svårt att hitta bra, fullstora lurar trådlöst under 700 kronor - speciellt med brusreducering. JBL 650BTNC är det mest passande jag har erfarenhet utav som jag kan rekommendera. Men för allt över lågintensiv träning hade jag tagit inear istället (t ex Jabra elite 75T). Isolerande over-earlurar blir snabbt varma/svettiga runt öronen och glider gärna av huvudet när du ligger på bänken – bara jobbigt!

Foto: bodnarphoto, Adobe Stock

Gott & blandat


Vilka Airpods har minst ljudkvalitetsförlust i bluetoothöverföringen? 

Samtliga Airpods presterar faktiskt i princip felfritt vad gäller trådlös uppkoppling/prestanda. Dock är det Airpods Max som är den enda ”seriösa” musikförmedlaren anser jag, medan inear-versionerna bara är okej. Max är verkligen en nivå över ANC-lurarna från Sony, Bose, Sennheiser etc speciellt på de områden där konventionella bluetooth-lurar ofta sackar efter, som upplösning och stereoperspektiv. Detta beror troligtvis på att AAC-kommunikationen mellan lurar och Apple-enheter är så väl optimerad. 


Är ration bättre ljud ekvivalent med priset mellan AirPods/pro?

Ljudet i vanliga AirPods 1 och 2 (kan ej tala för nya gen3) är odugligt till seriös musiklyssning anser jag. Pro å andra sidan är helt dugliga för musik (om än långt ifrån bäst), så de är det självklara valet mellan de två utifrån det kriteriet enbart. Om du vill ha Airpods-features och en riktigt grym ljudupplevelse är det dock de stora Max som gäller. 


Kan du rekommendera en bra EQ/PEQ för Android?

SoundID från Sonarworks! Neutralizer finns också men vet inte hur bra det fungerar ”globalt” med olika androidversioner och appar. Sonarworks har också ett fantastiskt plugin (SoundID reference) för windows/mac. Framförallt tänkt för professionellt bruk men funkar utmärkt även som intuitiv & prisvärd systemwide PEQ med förinställda kalibreringsprofiler för många hörlurar. 


Nyfiken på rumsligt ljud. Värt det när det kommer till musik eller mest till tv och spel?

Apple har satsat mycket hårdare på spatial audio än jag trodde och fler och fler mixar kommer ut på Apple music som antingen bygger på Dolby Atmos eller där man t om samarbetat med Apple direkt under masteringprocessen, som t ex B Eilish senaste album. Inte alltid, men ofta låter det faktiskt riktigt bra. Sitter as we speak och lyssnar på Eric Claptons Lockdown sessions med spatial audio/atmos igång med mina Airpods Max och det är riktigt nice!


Vad tycker du är rimlig batteritid på trådlösa lurar? Känns som om vissa dör snabbt.

För true wireless inearlurar tycker jag de ska ha iallafall 6 eller 8 timmars kontinuerlig speltid med respektive utan ANC om de laddar snabbt. För fullstora lurar är batteritid typ aldrig ett problem om du bara laddar då och då, men 20 timmar minst för konkurrensvärde. 


Har du tips på studiolurar som passar bra för hemmastudion (rock)

Pratar vi inspelning eller mixning och mastering?

Forts:

Vi pratar inspelning med en del mixning.

Okej, för inspelning bör du ha slutna lurar. Shure SRH-440 och Audio Technica M50X är klassiska val. Shure är mer neutrala och bekväma men saknar den lägsta basen. Audio technica är mer rock & roll men har lite smiley-frekvensomfång och klämmer åt mer vilket är bra för DJs och på film sets men kanske inte för långa dagar i studion. I premiumklassen kika på Beyerdynamic DT 1770 pro och Shure SRH-1540. Ingen av dessa lurar är 100% neutrala/linjära, så om du verkligen vill vara säker på att du mixar frekvenserna helt korrekt så skaffa Sonarworks reference som har färdiga profiler för samtliga jag nämnt. :-)


Har du ett bra tips på hörlurar som skyddar mot kovid?

Absolut! Överväg Jecklin Float Electrostat. Med dessa på är automatisk social distansering ett faktum vart du än visar dig och därmed låg smittorisk. 

Hur många hörlurar äger du? Svara ärligt :))

Jag äger inte så himla många lurar, är tro det eller ej inte så mycket för prylöverflöd och säljer ofta det jag inte använder. Men mina Airpods Pro följer med vart jag än går. Sedan äger jag även Airpods Max som jag tokälskar både på kontoret och för mer HiFi-lyssning, Sennheiser Momentum TW2 inear för gymmet & bästa möjliga ljudkvalitet i fickformat, samt ett par Bose ”slit & släng” med kabel som alltid ligger i utrustningsväskan när jag jobbar och ska filma intervjuer etc. 


Bästa hörlurarna du någonsin testat?

Det är nog STAX SR-007 mk1. Elektrostatisk konstruktion och fullkomligt ljuvlig, perfekt balanserad, silkeslen ljudåtergivning som ändå får med hela basregistret med bravur. Har ägt ett par och de slår modernare lurar som SR-009, Sennheiser HE-1 och Focal Utopia på fingrarna anser jag. Går dock enbart att köpa begagnade (alt köpa mk2-versionen ny som man sedan får modifiera för likvärdiga prestanda) och de kräver stora och exotiska/dyra förstärkare, STAX egna tar dig bara halvvägs. Det är en hörlur för finsmakare som är villiga att ”put in the effort”, så att säga. 

Publicerad:
25 november 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Experten som medverkar i artikeln får ersättning från Prisjakt för att skapa innehåll till Prisjakt. Läs mer om våra experter här.