Experten tipsar om bästa prylarna till friluftslivet

Friluftsfantasten Henrik Pernsteiner svarar på frågor om tält, sovsäckar, kängor och bästa turmaten.

På Prisjakt jobbar vi hårt för att göra det enklare att välja prylar. Vi vill inte att du ska köpa mer, men vi vill att du ska köpa rätt. Därför letar vi igenom Sverige efter de allra bästa experterna, frågar om de vill hjälpa till och låter dem dela med sig av sina bästa råd.

Under Black Week bad vi några av våra experter gör en extra insats och svara på era frågor live på Instagram – för att ni ska kunna fatta bättre beslut i reastressen. Här summerar vi alla kluriga frågor och kloka svar.

🏕️ Friluftsliv • Henrik Pernsteiner


💄 Smink & Hår • Marielle O'Connor
Läs alla frågor och svar

🏠 Smarta hem • Johan Hagsell
Läs alla frågor och svar

🍳 Köksprylar • Paul Allaverdi
Läs alla frågor och svar

🎧 Hörlurar • Björn Sige
Läs alla frågor och svar

📱 Mobiltelefoner • Christoffer Orre
Läs alla frågor och svar

Henrik Pernsteiner

En friluftsexpert som är väldigt optimistisk gällande antal tält och mängd friluftsprylar som faktiskt kan rymmas i ett hushåll. Henrik jobbar extra som guide och är aktiv inom en ideell organisation som vandringsledare. Han testar ständigt nya produkter för att utvecklas och utmanar gränser för hur friluftsliv kan bedrivas. Henrik är självlärd från grunden och har numera fler mil under kängorna och nätter utomhus än han kan minnas. Frågar du Henrik hur många tält du egentligen behöver så blir hans svar: ett till!


Till Henriks topplistor


Våra experter är inte sponsrade av andra företag eller tvingade att sätta bra betyg. De får tycka precis vad de vill – de är oberoende. Läs mer här.

Här är de frågor som Henrik svarade på mellan klockan 19 och 21 den 20 november:

Tält & sovsäckar


Tips på en billig, bra sovsäck under sommarhalvåret? Behöver inget fancy
😊

De flesta sovsäckar kommer i specifika herr- och dammodeller. Det finns flera prisvärda sovsäckar med syntetfyllning från Helsport, Haglöfs, Bergans och Mountain Hardwear bland annat. Titta på komforttemperaturen för sovsäcken och att den är testad enligt normen EN 13537 så kan du jämföra hur varma olika modeller är med varandra och hitta en som passar just dig om du är frusen eller varm av dig! 😉 För användning enbart sommartid endast hade jag valt en sovsäck med komforttemperatur minst + 5 grader om du ska åka till fjällen.


Hej! Jag skulle behöva en (ultralätt) sovsäck med god komfort för temperaturer några grader under nollstrecket, och har sett många rekommendationer för såväl Western Mountaineering (t ex Hummingbird UL 20) som Feathered Friends (t ex Ultralite). Det känns dock som att gå över ån efter vatten att köpa USA-producerade varor, och jag undrar om du har någon rekommendation för en europeisk produkt att satsa på. Roberts säckar är ju populära på Utsidans forum (jag tänker här närmast på deras UL 500), men du kanske har någon annan favorit. Så lätt som möjligt med bibehållen hög kvalitet och M-komfort för åtminstone runt -5. Stort tack på förhand!

Mitt tips är att snegla på Cumulus sovsäckar ifall du inte redan upptäckt dem. Det är en polsk tillverkare som tillverkar både sovsäckar och dunkläder bland annat. De ligger riktigt bra i pris och du kan dessutom skicka in dina produkter till dem och för en rimlig peng få dem fyllda med mer/nytt dun ifall du efter några år upplever att de börjat tappa i loft (typ fluffighet). 😀


Tips på tält till en liten familj? Vi åker bara ut på sommaren och campar inte så ofta.

För camping så hade jag tittat på Marmot Limestone 4P. Det är ett rymligt tält med dubbla ingångar som ligger bra i pris och dessutom från en väletablerad tälttillverkare.


Tält är ju snordyrt. Har du tips bland de billigaste varumärkena eller är de bara skräp?

Precis som du redan är inne på så är det så att kvalitet kostar. Sedan är det i vilket sammanhang tältet ska användas. De absolut billigaste tälten för omkring 500 kronor är inte anpassade för att användas i fjällen. Om du vill ha ett billigare tält som ändå fungerar hade jag tittat på märken som Jack Wolfskin och Urberg (Outnorths eget märke). De senare brukar finnas på kampanj och ibland ända upp till halva priset!


Tips på bra men prisvärda tältpinnar? Vanliga runda som snurrar runt i marken går bort.

Exped har prisvärda kvalitetstältpinnar som jag kan rekommendera. MSR och Hilleberg har väldigt många specifika varianter på tältpinnar med hög kvalitet, men det är en annan prisklass.

Foto: Lindsay Martin, Unsplash

Campingutrustning


Vilket tycker du är det mest prisvärda liggunderlaget (som inte är cellfoam)?

Ska du vandra med liggunderlaget under barmarkssäsongen men inte har så höga krav på att det ska isolera från markkyla hade jag valt någon av de billigare modellerna från STS (Sea to Summit) så som Ultralight Mat eller någon av Expeds prismedvetna underlag så som AirMat eller SynMat Basic. De är samtliga prisvärda, tar liten plats i packningen och är bekvämare än ett vanligt liggunderlag i cellfoam.


Hej! Har du tips på prisvärd solcellsladdare som faktiskt funkar bra också?

Priset har en tendens att sticka iväg när det ska vara en pålitlig solcellsladdare. SolarJack 25W och BigBlue 3 är bra laddare. Den senare kan du ofta hitta på internationella webbutiker till ett rimligt pris. 

Personligen har jag ofta elektroniken avstängd största delen av tiden när jag är ute (om jag inte fotograferar) och så har jag med en eller två rejäla powerbanks istället som jag passar på att ladda om jag passerar en stuga nån gång. Det är en smaksak som så mycket annat. 😊


Hej Henrik! Vad är ditt bästa tips på turmat?
😊

Om du har möjlighet så skulle jag säga att mitt bästa tips är att torka själv. Erik Tornblad är lite av en guru på området och han har släppt flera böcker på ämnet turmat. En personlig favorit där du kan göra de mesta förberedelserna hemma är svamprisotto med riven parmesan på och till det en hårdbrödmacka och lufttorkad skinka. Till efterrätt är det gott och enkelt med chokladfromage med minimarshmallows på. 😃


Vilket är ditt favoritgaskök?

Roligt att du frågor då jag har testat väldigt många olika kök! För året runt bruk tycker jag MSR Whisperlite Universal är ett pålitligt och mångsidigt kök. Det kan du köra både gas och flytande bränsle på och det är enkelt att rengöra.

Ska du ha ett lätt sommarkök så är Optimus Crux eller SOTO Windmaster två väldigt bra kök. 👍🏻


Nån oväntad pryl du gillar att ha med dig när du campar?

Gott kaffe är något jag tycker om att lyxa till det med så min kokkaffepanna får följa med mig både på fjället och när jag campar.


En sjysst pannlampa om man ger sig ut på höst/vinter? 💡

Jag gillar starkt Black Diamond Storm. Den är tillräckligt vattentät för att klara alla sorters väder och är tillräckligt kraftig för att lysa upp även när det är riktigt dåliga väderförhållanden. Ett alternativ om du vill ha möjligheten att använda uppladdningsbara batterier är Petzl Actik Core. Med den kan du köra på det uppladdningsbara batteriet så länge det håller och sen switcha över till vanliga batterier, perfekt för långa mörka dagar och nätter i fjällen på vintern. ❄ Såklart finns det starkare lampor än dessa men då är det på bekostnad av batteritid och de är mer lämpliga för löpning eller mer fartfyllda aktiviteter.

Kläder & skor


Har du några tips på stabila kängor som ändå inte blir för trånga/hårda? (Tänker tåbox)

Jag tycker om Meindl Island som även finns i en wide version för oss med lite bredare fötter. Sedan har jag bra erfarenheter av kängor från Crispi och Alfa också. Titta gärna på de tillverkare som har specialiserat sig på att endast tillverka kängor. Det är lite som om du vill ha exempelvis en god stek, då går du inte till restaurangen som även serverar pizza, husman och kinamat 😉


Kängor: Meindl eller Lundhags? 

Tuff fråga! 😅 Jag föredrar Meindl. Jag vet att det finns många som verkligen älskar sina Lundhagskängor, men jag känner minst lika många som också har problem med dem, oftast att de läker. Är man beredd på att lägga en del tid på skovård, även när man är ute på tur, så har absolut Lundhags många fördelar jämfört med en membrankänga. Jag är lite bekväm av mig på så vis och föredrar att keep it simple och tar med ett par vattentäta sockor ifall Meindl kängorna mot all förmodan blir blöta inuti. 😊


Bästa kängorna med lite högre skaft? Ska mest gå kortare sträckor men vill ha bra skor.

Det absolut viktigaste är att du hittar en modell som passar dina fötter så prova, prova, prova i butik. Generellt brukar jag säga att titta i första hand på kängor från en tillverkare som har specialiserat sig på just kängor. Alfa, Meindl och Crispi har flera modeller för både normala, breda och smala fötter. Själv använder jag Meindl Island ofta för de passar mina fötter väldigt bra.


Tips på funktionell skaljacka som inte kostar ”skjortan”
😂

Kolla in skaljackorna från Mountain Hardwear exempelvis jackan Exposure 2 i Gore-Tex Paclite. Paclite är lite tunnare i materialet  än vanlig Gore-Tex, men det andas desto bättre och levererar fortfarande väldigt bra väderskydd. En mer traditionell skaljacka är Knife Edge Jacket från Marmot. Det är en Gore-Tex jacka med tejpade sömmar och till ett bra pris. Vill du testa membran från andra tillverkare är skaljackorna från Bergans ofta schyssta till bra pris och då slipper du betala för att det just är Gore-Tex.


Har aldrig åkt turskidor men vill gärna. Har du erfarenhet? Bra att tänka på inför första köp?

Jo jag har testat och ägt fler par turskidor än jag egentligen vill erkänna. 😅 

Det första jag tänker på är att du behöver prova ut spannet på skidorna i butik så att de inte ligger platt mot underlaget när du står på dem. Ska du åka med ryggsäck eller pulka så kommer du belasta skidorna olika mycket så åker du med ryggsäck behöver du köpa skidor för din vikt+ryggsäckens vikt när den är lastad för att få rätt spann.

Mitt andra råd är att köpa skidor som är anpassade för den terräng du kommer att åka i. Ett par raka och styva skidor fungerar bra när det är platt men åker du där det är kuperat och vill kunna gå på lite toppar så är det skidor som är mjukare och har lite timglasform som är mer rätt för det. Åsnes Nato/Ingstad är bra allroundskidor som jag haft många roliga turer med. Happy touring! ❄

Publicerad:
22 november 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Experten som medverkar i artikeln får ersättning från Prisjakt för att skapa innehåll till Prisjakt. Läs mer om våra experter här.