Expertens bästa tips på prylar till ditt smarta hem

Johan Hagsell, vår expert på smarta hem, svarar på frågor om systemval, routrar, robotdammsugare och mycket mer.

På Prisjakt jobbar vi hårt för att göra det enklare att välja prylar. Vi vill inte att du ska köpa mer, men vi vill att du ska köpa rätt. Därför letar vi igenom Sverige efter de allra bästa experterna, frågar om de vill hjälpa till och låter dem dela med sig av sina bästa råd.

Under Black Week bad vi några av våra experter gör en extra insats och svara på era frågor live på Instagram – för att ni ska kunna fatta bättre beslut i reastressen. Här summerar vi alla kluriga frågor och kloka svar.

🏕️ Friluftsliv • Henrik Pernsteiner
Läs alla frågor och svar

💄 Smink & Hår • Marielle O'Connor
Läs alla frågor och svar

🏠 Smarta hem • Johan Hagsell

🍳 Köksprylar • Paul Allaverdi
Läs alla frågor och svar

🎧 Hörlurar • Björn Sige
Läs alla frågor och svar

📱 Mobiltelefoner • Christoffer Orre
Läs alla frågor och svar

Johan Hagsell

Johan har full koll på på smarta hem och allt som ingår i det såsom trådlösa övervakningskameror, nätverk, smarta dörrklockor, routrar mm. Kunskaperna har han fått genom ett tidigt intresse för elektronik, dessutom jobbar han i ett stort företag med ansvar för IT och telefoni. Kunskaperna kring hur man bygger nätverk samt intresset för smarta lösningar som förenklar vardagen har gjort att det i Johans hem finns otroligt många smarta lösningar och automatiseringar. Smarta lösningar i ett hem skall förstås vara enkla för alla i familjen och inte vara för avancerade att använda, tycker Johan.


Till Johans topplistor


Våra experter är inte sponsrade av andra företag eller tvingade att sätta bra betyg. De får tycka precis vad de vill – de är oberoende. Läs mer här.

Här är de frågor som Johan svarade på mellan klockan 19 och 21 den 22 november.


Smarta hem – installationer och routrar


Hur säkert är det? Så oönskade inte kan börja styra mitt hem?

Det är säkert om man tänker igenom hur man skapar sitt smarta hem. Se till att ha en bra router med en ordentlig brandvägg. Lägg alla smarta enheter på gästnätverket så det inte kommer åt dina personliga del av nätverket . Det absolut viktigaste är att använda starka, långa och olika lösenord i alla system. Då har man gjort det väldigt svårt för någon att komma åt ens personliga data. 


Tips för en bra smart router? Har Hue Philip (18 lampor) Sonos högtalare (6st) alla paddor, 3 st smart tv, många Google home system, och jag märker ibland när man ska lyssnar på musik eller tända lampor så dröjer det lite innan man blir kopplat, vi har haft samma router från bredbandbolaget sen vi flyttade till nya huset  så kanske dags att byta till en bättre router dom orkar mer.. har tittat lite på Google Nest router, men oxå deco x60, vi kan lägga 3000 för router vi bor i en radhus på 115 kvm två våningar 75 kvm per våning

Då hade jag rekommenderat TP-Link Deco X60 med två enheter (en per våning). Då får man mycket mesh router för pengarna och TP-link har ett enkelt gränssnitt.


Har du erfarenhet av Telldus? Är det bra? Hört att de tänker byta från Z-wave till nåt annat.

Tyvärr ingen erfarenhet från Telldus


Vilket meshnätverk ska jag välja? Hus: 3 plan ca 90kvm per plan m tjocka tegel/stenväggar.

TP-Link Decon X60 (3 pack) en enhet per våning för bästa täckning


Kan man klara sig med enbart wifi och Google nest hub? Det räcker för mig med detektering av närvaro, avläsning av temperatur, släcka och tända lampor och videokamera. 

Absolut. Nest hub kan styra alla de funktionerna om de smarta enheterna är kompatibla med google home.


Hur ser du på “riskerna” med smarta hem prylar? Med vänlig hälsning, en något nojig person

Det finns alltid risker med att ha ett smart hem uppkopplat. Men har man alla smarta prylar på ett gästnätverk som inte kommer åt ens privata nätverk samt har långa och olika lösenord till allt så har man minimerat riskerna avsevärt. 


Hej hur lägger man in IKEA Gateway på distans till Google Home för att styra?

Gå in på google home appen, välj inställningar, Fungerar med google-fliken som är längst ner, sök Ikea Home smart, logga in med användaruppgifter – sedan är IKEA home länkat med Google home.

Hej, är i färd med att bygga ett nytt hus, vi har för avsikt att automatisera lampor (även fast installation), sensorer, gardiner och markiser i första steget. Finns det ett system som klarar det på ett bra sätt eller ska man köra på flera system och sedan väva samman dessa?

Shelly klarar av det på ett bra sett med sina olika puckar. Dock använder Shellys produkter sig utav Wifi så se till att er router klarar av många enheter. Andra fabrikat för fast installation är Plejd. men de har bara styrning utav lampor så då får man bygga på systemet med andra märken genom en hubb.


Hej, jag är på jakt efter en ny Asus router. Bor i tvåvåningshus med en son som spelar en hel del, en dotter som använder internet för tv och iPad. Själv arbetar jag mycket hemifrån med bl.a databaser. Vilken Asus router skulle du rekommendera Asus ROG Rapture GT-AX 11000 eller Asus ZenWiFi AX XT8? Du får självklart rekommendera någon annan Asus router om det är någon du tror skulle vara bättre lämpad
😊 Idag har jag en Asus RT-AC68U. Önskar tips om en ny Asus router som klarar Wi-Fi 6 och mycket uppkopplingar 😊
Jag skulle rekommendera Asus ZenWiFi AX XT8 då ni skall ha bra täckning för många enheter på två våningsplan. Tänk på att Wifi enheterna måste ha stöd för Wifi 6 för att ni skall få någon nytta av tekniken. 


Hej. Småhusbranschen upplever en högkonjuktur som aldrig förr. Så, hur skall alla dessa hus utrustas med hem-automation som både gynnar miljön och samtidigt ger husägaren en bekväm vardag? Vilket system bör man välja? Vad kostar det?

Då hade jag utrustat huset med Shelly eller Plejd puckar. Shelly är det billigare alternativet som använder sig utav wifi medan Plejd är det dubbla priset jämfört med Shelly och använder sig utav bluetooth. Plejd är välkänt märke hos elektriker i Sverige. Med dessa system kan man automatisera hemmet så att det förbrukar mindre ström genom att släcka lampor som inte behöver stå tända till exempel.


Kvalitetsrouter men ändå prisvänlig?
🙏

TP-Link producerar bra routrar som är väldigt prisvärda då de innehåller mycket teknik för sitt pris. Exakt vilken modell är svårt att säga då jag inte vet erat behov.


Vill ha mottagning överallt och slippa fula sladdar... tips på mesh system eller andra/annan produkter till det?

Asus ZenWiFi AX XT8 mesh system kommer ni få bra täckning utan sladdar med en enhet på samtliga våningsplan.


Hur man snyggast kan gömma fula sladdar
😍

På netonnet finns det till exempel bra kabelgömmor som döljer de fula sladdarna. Finns även golvlister med urfrästa spår där man kan dra kablarna. eller det vanliga med vita eller svarta kabelkanaler.

Foto: Robert Kneschke, Adobe Stock

Robotdammsugare


Bästa robotdammsugaren enligt dig?

Roborock S6 MaxV


Bästa dammsugare som ändå är prisvänlig? 

Roborocks robotdammsugare är prisvänliga och finns modeller i olika prisklasser.


Vilken är den bästa robotdammsugaren i prisklassen 3-4000:-?

Ecovacs Deebot Ozmo 950 eller Roborock S5 Max.


Roborock S6 eller S7, vilken ska jag välja? 

Roborock S7 men har man mycket prylar som ligger framme så är det S6 MaxV med AI kamera som gäller 


Ångmopp eller golvmopp som är elektrisk föredrar du? Vilka är dom bästa i varje kategori?

Angående elektrisk golv eller ångmopp så har jag tyvärr ingen erfarenhet inom detta. 


Smart belysning


Om du började bygga ett smart hem-system för belysning från början, vilken teknik/produkt?

Fokus på budget Ikea trådfri, fokus på rätt färgåtergivning Philips Hue


Bästa smarta ljussystemet? Jag har Phillips hue, men det är ju rätt så dyrt
😅

Om du redan har en Hue hub hade jag köpt Ikea trådfri lampor som är mycket billigare. De går att koppla mot samma hub genom en tredjepartsapp kallad Hue Essentials. 


Jag söker en LED-lampa med E14-fattning med rörelsesensor. Förslag??

Jag känner tyvärr inte till någon tillverkare som producerar E14 lampor med inbyggd rörelsesensor. Bara E27. Kan rekommendera Ikea trådfri med separat rörelsesensor som kopplas direkt till lampan. 


Smarta lås & larm


Vad ska man tänka på när man letar smart hemmalarm? Vill ha ett där man inte behöver betala någon månadsavgift.

Just det ni är inne på. Att det inte finns några dolda månadsavgifter för att få funktionalitet i systemet. Kan rekommendera Eufy Home Alarm Kit som kan utökas med både enheter och övervakningskameror. Med Eufy får du full funktionalitet utan någon månadsavgift. 


Tips på en bra övervaknings-kamera till ett cykelförråd? (Har inga andra smarta hem-prylar)

Eufy cam 2


Smarta lås, Yale som gäller?

När det gäller helheten så är det Yale som gäller. Men finns andra smarta lås som är bättre på vissa delar


Har två Yale Doorman L3 och funderar på att integrera med Yale Smartphone sr-3200i larm. Är det något du kan rekommendera? 

Yale gör bra produkter så tror att detta är ett bra larm om man inte vill ha det uppkopplat mot väktare.  Tänk på att köpa Smart-Living-Modul för att det larmet skall fungera med Yale L3.

Fler smarta produkter

Wifi- eller bluetooth-högtalare till hemmet? Jag funderar på Sonos, men dyrt. Annat prisvärt tips?

Om du är ljudentusiast så är Sonos rätt val. Annars finns det Harman Kardon som är något billigare men grymt ljud. 

Funderar på att köpa Netatmo väderstation i julklapp till pappa 70+ (helt ok digitalt). Ja / nja?

Om din pappa redan har någon smart pryl i hemmet eller är teknikintresserad så absolut!

Hey! söker en vass, smidig och användarvänlig väderstation alt termometer av det lite avancerade laget som dessutom går att integrera i Homey. vill ogärna ha en "app only"-pryl utan helst med nån display :)

Netatmo (se ovan) är den mest avancerade väderstation som fungerar med Homey. Tyvärr har jag inte hittat något system som både har display och är kompatibel med Homey.

Hur många smarta prylar har du hemma?
Hundratalet

Smartaste/roligaste automatiseringen hemma hos dig?

När någon trycker på dörrklockan så ser man vem det är på samtliga skärmar i hemmet.

Publicerad:
23 november 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Experten som medverkar i artikeln får ersättning från Prisjakt för att skapa innehåll till Prisjakt. Läs mer om våra experter här.