Expertens bästa tips på prylar till ditt kök

Vår köksexpert Paul Allaverdi svarar på frågor om kaffebryggare, blenders och stålstekpannor.

På Prisjakt jobbar vi hårt för att göra det enklare att välja prylar. Vi vill inte att du ska köpa mer, men vi vill att du ska köpa rätt. Därför letar vi igenom Sverige efter de allra bästa experterna, frågar om de vill hjälpa till och låter dem dela med sig av sina bästa råd.

Under Black Week bad vi några av våra experter gör en extra insats och svara på era frågor live på Instagram – för att ni ska kunna fatta bättre beslut i reastressen. Här summerar vi alla kluriga frågor och kloka svar.

🏕️ Friluftsliv • Henrik Pernsteiner
Läs alla frågor och svar

💄 Smink & Hår • Marielle O'Connor
Läs alla frågor och svar

🏠 Smarta hem • Johan Hagsell
Läs alla frågor och svar

🍳 Köksprylar • Paul Allaverdi


🎧 Hörlurar • Björn Sige
Läs alla frågor och svar

📱 Mobiltelefoner • Christoffer Orre
Läs alla frågor och svar

Paul Allaverdi

Paul äger bloggen kaffenytt.se och har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 men han intresserar sig för all slags utrustning som hör hemma i köket. Han brinner för att dela med sig av tips och råd om allt från glassmaskiner till stektermometrar – och förstås allt som behövs för att brygga en riktigt god kopp kaffe.


Till Pauls topplistor


Våra experter är inte sponsrade av andra företag eller tvingade att sätta bra betyg. De får tycka precis vad de vill – de är oberoende. Läs mer här.

Här är de frågor som Paul svarade på mellan klockan 19 och 20 den 23 november.


Kaffe ☕


Ska man ha kaffe i kylen?
Det finns flera alternativ att förvara kaffe, jag har testat kyla, men min personliga favorit är att hålla mig ifrån temperaturväxlingar, så en mörk och sval plats är allra bäst. Se till att försluta ordentligt!


Tips på kaffebryggare som är nästan lika bra (men inte lika dyr) som en moccamaster?
😅

Jag skulle skippa Moccamastern och istället kolla på OBH Nordicas Blooming 2411, som ligger under 900 kronor för tillfället. Den använder något som kallas för blomning, fuktar kaffebädden och det i sin tur hjälper till att bli av med koldioxiden som sker vid rostning. Sammanfattat så hjälper dig detta att extrahera maximal potential från kaffet och slippa för hög syra.


Julklappstips till kaffeälskaren? Gärna tips på en smart eller rolig kaffepryl (max 500 kr)

Aerobie AeroPress, Hario - V60 Craft Coffee Maker Kit, Chemex Classic 6 Koppar & slutligen bästa tipset till sist som även gör störst skillnad i smak. En kaffekvarn Wilfa WSCG2, den är faktiskt nedsatt till 499kr just nu!


Vilken är din absoluta favoritpryl i köket?
💛 Och vilken är din mest onödiga? 😆

Favoriten måste nog vara vattenkokaren Brewista Artisan 0,6L. Det mest onödiga är nog min kaffevåg Acaia Pearl S, det är en jättebra kaffevåg, men den kostar också 2250. Finns världsklass på 600.

Matberedare & assistenter


Har du tips på en bra matberedare?

Jag skulle rekommendera Tefals 5 Seconds Chopper, det är en icke-elektronisk matberedare. Du drar den likt motorn på en motorbåt och på några sekunder har du exempelvis krossat is.


Tips på prisvärd matberedare?

Jag tycker att Hamilton Beach 70720 är riktigt prisvärd (600-700kr), men jag vill iaf nämna Sage Appliances Kitchen Wizz Pro för de som verkligen vill gå all out (dock högt pris på dryga 5000kr). Eller varför inte Tefal Ingenio 5 Second Chopper som använder din styrka och inte el.


Tänker köpa en matberedare till dottern i julklapp har du något förslag på en av god kvalitet?!😃 Jag själv vill köpa en kaffebryggare av god kvalitet för hemmabruk. Har läst tester men blir bara förvirrad så skulle bli glad för tips😁

Matberedare: Hamilton Beach 70720 (ca 700kr) eller Bosch MCM3501M (under 1000kr, men fler extratillbehör). Kaffebryggare: OBH Nordica 2411 Blooming är riktigt fin för under 1000-lappen, vill du ha en mer gedigen skulle jag kika på det många har där hemma = Moccamaster KBG962 AO (ca 2000kr).


Är på jakt efter en köksassistent. Primärt till knåda degar på ca 1-2kg. Men även skära, mixa och riva skulle vara ett plus. Vad ska man välja? Eller är det bättre med en dedikerad knådmaskin?

Ankarsrum Assistent Original AKM6230 är riktigt bra och den är även nedsatt den här veckan med rätt mycket (typ 1500). Till den kan du köpa extrasatser som gör den till en värsting. Degkapaciteten är 5kg på den, men den är nog som bäst vid hälften skulle jag säga.

Blenders


Hej! Tänkte köpa en blender nu under rean. Vad ska jag hålla utkik efter? Är funktioner (typ ice crush/pulse) viktiga? Hur vet jag om motorn håller (watt, rpm...etc.)? Vilket material är bäst? Och sist och slutligen: hur vet jag om bladen är bra? Verkar vara en djungel... Skulle underlätta med lite tips från dig 😀

Här beror det vad du vill att blendern skall kunna göra, jag krossar exempelvis is med en trähammare, så då blir exempelvis den funktionen mindre viktig. Men personligen tycker jag att det är viktigt att blendern skall klara av is, för då kan du göra Frozen Margaritas och det betyder även att den klarar av att göra smoothies på frysta frukter och grönsaker en längre period. Watt-antal betyder inte så mycket om motorn i sig inte klarar av att hantera det, men ca 1200+ iaf.  Jag vill även kunna diska sakerna i diskmaskin. Du kan få ett grymt bra exempel dock: Hamilton Beach 58911. Den har 8 års garanti dessutom!


Vad är de viktigaste sakerna hos en blender? Tänkte köpa en ny nu i dagarna
😊

Att den klarar av frysta produkter. Så kika gärna på en som stolt skryter om sin iskrossarfunktion, det betyder att den kan hantera tyngre grejer även om du inte behöver det. Tänk på vad du ska använda den till och kolla om den klarar av just det. Du kanske bara vill göra soppa, har den soppfunktion? Då skulle det vara en inställning just för dig, sådana funktioner gör kalla ingredienser till en varm soppa när programmet är färdigt etc. 


Måste man ha ice crush/pulse-function på sin blender?

Inga måsten, men det visar lite vad maskinen kan klara av. Vill du bara göra en lätt smoothie så spelar det ju ingen roll. Vill du göra en frozen margarita så är det lite viktigare. 


Hur är det med bladen till en blender? Är de viktigare än motorn?

Om motorn inte är alltför långsam (vilket är svårt idag); så är bladen viktigare. Men vi har rätt så lätt att pricka rätt på blenders i dagsläget, du får 2 av bästa världar istället. 


Om jag vill ha en bra motor till min blender, vad ska jag kolla efter? Watt? RPM?

En blender jag blivit otroligt nöjd med är Hamilton Beach 58911, där RPM ligger på 20 000 (eller 338km/h) och wattantal på 1400. Om maskinen har detta och en naturlig tornadofunktion i själva kannan så kommer du att bli riktigt nöjd. 


Är materialet viktigt när det kommer till blenders?

Ja givetvis, särskilt om du vill ha en komplett blender. Vill du bara ha en "smoothie to go", så finns det rätt så schyssta för ca 800, t.ex. Breville VBL212

Foto: Pixel-Shot, Adobe Stock

Fler köksprylar & tips


Funderar på att köpa en slow cooker. Vad ska jag tänka på? Finns så många olika varianter.

Slow cookers är rätt stora, så tänk på volymen och om du verkligen behöver en istället för en gryta på kokplattan. Om du fortfarande vill ha en slow cooker så finns det olika program som riskokning eller att den också är en tryckkokare. Jag skulle personligen inte nöja mig med en vanlig slow cooker.


Crock-Pot Turbo Express - är det lätt att hitta hur den kan användas? Lätt att rengöra?

Ja det tycker jag, den är rätt så intuitiv med förinställda knappar. I och med att det är nonstick så blir rengöringen väldigt lätt, det glider ju liksom av kokkärlet.


Bästa airfryers för rimligt pris?

Jag skulle säga att ett rimligt pris skulle ligga runt 1500kr, då Philips flaggskepp på 3000 kan vara lite för högt. Tro det eller ej, men Severin FR 2445 XXL 5L är riktigt bra och ligger endast på 1000kr. Vill du dock hålla dig till Philips så finns Philips Avance Collection Airfryer XXL HD9650 för 1900 eller Philips HD9252/90 4,1L Airfryer för 1000.


Vad tror du om framtiden för Thermomix

Det är ju lite av en galen produkt egentligen, aldrig testat den, men skulle verkligen vilja leka med den. Potentialen är ju oändlig då den snart har alla tillagningsmetoder i en och samma maskin. 


Pastamaskin! Vilken ska man satsa på?

Marcato Atlas 150 är den mest beprövade med många tillsatser, men det finns även en motordriven variant i samma modell, dock heter den Marcato Atlas 150 Motor istället.


Hur funkar pizzasten i gasugn?

Det är lite knepigt här, om du inte har ett tjockt block så kan den lätt spricka. Detta är pga den snabba och plötsliga värmen från gasugnen. Jag skulle rekommendera ett pizzastål istället, välj ett som är minst 1cm tjockt.


Vad är det för skillnad på billiga och dyra kastruller och grytor? Är det motiverat att köpa dyra märken?

Självklart är vissa mindre prisvärda än andra, men när det kommer till just kastruller i rostfritt stål så skulle jag inte fixera mig för mycket vid varumärken. Däremot när det gäller grytor med keramisk beläggning så anser jag att det är viktigare, då beläggningen är det enda som står mellan dig och en ful repa.


Tips på bra Carbon Steel stekpanna?

Jag har väldigt god erfarenhet av De Buyer-stekpannor. Men om problemet är att gjutjärn är tungt så finns det ett par lätta från Ronneby bruk som heter Ronneby Bruk Ultra Light.


Hur tar man bäst hand om sina köksknivar? 

Om vi bortser slipning. Så skulle jag säga diska för hand i lagom varmt vatten, torka den lätt efteråt, men låt den stå i diskställ med spetset uppåt i luften. Sedan fungerar en magnetlist perfekt, se bara till att när du plockar fram kniven igen att du drar bladet ifrån magnetlisten för att inte slita ut kniven. 


Hur ofta slipar du dina knivar?

Jag slipar mina 1 gång per månad, men det beror på om jag misskött dem också. Exempelvis skrapat det jag skurit med vassa sidan istället för handen eller baksidan av kniven. För mig är en pålitlig kniv mindre farlig än en slö.

Publicerad:
24 november 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Experten som medverkar i artikeln får ersättning från Prisjakt för att skapa innehåll till Prisjakt. Läs mer om våra experter här.