Prisjakt
Annons

Bärselar & bärsjalar

254 produkter

Sortera efter:

Bärselar & bärsjalar

Bärselar och bärsjalar ger avlastning, stabilitet och fördelar barnets tyngd. Tvättbar klädsel gör det lättare att hålla selen eller sjalen ren. Väljer du en bärstol bör du kolla vilken maxvikt den klarar, vilken bärposition den ska ha och om det finns spädbarnsinlägg. Du kan även kolla om axelbanden går att korsa för bättre avlastning. Produkter inom denna kategori kan också kallas Bärstol, Bärryggsäck och Bärsele & bärsjal.

Saknar du någon produkt på Prisjakt?

Frågor och svar om bärselar / bärsjalar

Du kan använda en bärsele redan från första dagen och en bra modell går att justera hela vägen upp till barn som är två eller tre år gamla. Kolla i användarmanualen för att se om din bärsele har ett läge för nyfödda och följ instruktionerna. Se till att bärselen är anpassad för barnets vikt och att speciellt de minsta barnen har rätt stöttning vid nacke och höfter.

Rent teoretiskt så är det möjligt att dra åt sjalen för hårt, men barnet kommer att reagera om det blir för tight runt kroppen. Ett litet barn ska sitta ordentligt fast i en sjal och utan större utrymme till rörelser, men så klart med möjligheten att andas utan att det blir ansträngt. Se till att barnets ansikte är synligt och att det finns två fingrars bredd mellan hakan och bröstkorgen. En åtsittande sjal ska ge stöd åt barnets nacke, rygg och lår.

Ett nyfött barn behöver ordentlig stöttning vid nacke och höfter, och mår bäst av att vara inåtvänd mot bäraren. Det ger extra trygghet och minskar risken att barnet blir överstimulerat, vilket kan ske vid framåtvänd bärning. Ett tips är att vänta åtminstone sex månader med att vända barnet framåt, både i bärsele och i barnvagnen.

Ett nyfött barn kan inte hålla huvudet upprätt själv. Det är viktigt att bebisen vilar tryggt mot bäraren och att nackstödet går hela vägen upp till öronsnibben. Tänk på att inte ha längre nackstöd än öronsnibben då det varken skyddar eller stabiliserar bättre, och det blir svårare att kontrollera hur barnet mår.

Att bära barnet med en sjal eller sele är inte helt riskfritt. När du provar vad som passar bäst för just dig och ditt barn så ska du kontrollera att nackstödet är tillräckligt, att barnet får tillräckligt med luft utan att hakan pressas mot bröstet, och att det inte finns några möjligheter för barnet att ramla ut på sidorna av sjalen eller selen. Kolla regelbundet efter slitage och skador före användning.

Det är helt upp till dig om sjalen eller bärselen är det bästa alternativet för ditt barn. Vissa föredrar en bärsjal medan andra talar sig varma om bärselar. Båda gör att du har händerna fria till annat. En bärsjal kan ta lite längre tid att vänja sig vid eftersom det kräver övning innan knytningen sitter rätt för både dig och barnet. Bärselen kräver i sin tur justeringar för att sitta korrekt om ni är två eller fler som använder den.