Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa bärsjalen
  • 29 sep 2023
Angelica Fredin
Angelica FredinExpert inom bärselar

Första tiden hemma med babyn kan kännas omvälvande. Med en trikåsjal kan du ha din baby nära dig för massa mys och även få händerna fria. Trikåsjal går att använda direkt på BB, går att amma i, passar olika kroppstyper och är så mjuk och mysig att det känns bekvämt att bära länge. Utbudet är stort och här kommer mina favoriter som du kan lätt kan klicka hem!

Första tiden hemma med babyn kan kännas omvälvande. Med en trikåsjal kan du ha din baby nära dig för massa mys och även få händerna fria. Trikåsjal går att använda direkt på BB, går att amma i, passar olika kroppstyper och är så mjuk och mysig att det känns bekvämt att bära länge. Utbudet är stort och här kommer mina favoriter som du kan lätt kan klicka hem!

1. Coracor Baby Wrap

Hög kvalitet, många snygga färger

Kan upplevas gungig med tyngre barn

Så många snygga färger och fina mönster! Jag beställde hem en av alla som lockade mig och blev så nöjd över att färgerna verkligen stämde överens med produktbilderna.

Denna trikåsjal är i ekologisk bomull och har en glansig finish som känns sval. Den levererades i en kartong där det även låg en tydlig instruktionsfolder.

Sjalen är en så kallad tvåvägsstretch, vilket innebär att den stretchar både på bredden och längden. Det gör den enkel att använda även för nybörjare.

Coracor har lyckats skapa en trikåsjal med hög kvalitetskänsla. Den finns i så många olika fina mönster att jag inte behöver välja mellan utseende och funktion!


2. Ergobaby Aura Wrap

Väldigt tunn och sval

Smal = kort användningstid

Letar du efter en tunn bärsjal? Här är en av marknadens tunnaste sjalar gjord i 100% viskos från eucalyptus och acacia.

Sjalen stretchar mest på bredden vilket gör att den känns stadig trots att den är så tunn. Den har olika sömmar och det underlättar verkligen när du knyter, det är lätt att se om den har vridit sig. Du kan då vrida tillbaka så den mörkare sömmen hamnar rätt.

När den inte används viks den ihop i en liten påse som är fastsydd i ena änden på sjalen.

Får du en sommarbebis eller vill ha en sjal som tar minimalt med plats i väskan är detta ett bra alternativ!


3. Babylonia Tricot-Slen Bamboo

Len, sval, passar större bebisar

Något bred för nyfödda

Det går inte att lista trikåsjalar utan att nämna Babylonia! Med över 10 år på marknaden har dom hunnit lansera många olika sjalar.

Den jag vill tipsa om är gjord i 100% bambuviskos, vilket gör den sval med en glansig och len känsla. Sjalen är något bredare och passar därför även större bebisar.

Då den är en envägsstretch klarar den också lite tyngre bebisar. Att den är stum på längden underlättar dessutom när du spänner sjalen, vilket öppnar för att knyta på andra sätt än det traditionella.

Letar du efter en sval sjal och har en lite större baby är detta ett toppenalternativ!


4. Aldoria Bambu Soft

Sval, tar liten plats i väskan

Räcker bara till ca 6 månader

Aldoria Bambu Soft är precis som namnet avslöjar: en mjuk trikåsjal gjord av 100% bambutrikå.

Detta är en av få tillverkare som i sitt tvättråd informerar om det går att tvätta sjalen i 60 grader! Lägre temperaturer är förstås att föredra för miljöns skull och för att behålla kvalitet. Men dagen du verkligen måste tvätta den ordentligt kan det vara skönt att veta att du kan tvätta den i högre temperaturer.

Utöver ett genomtänkt materialval är sjalen också stickad i ett ribbat mönster vilket ska hjälpa att leda bort värme. Jag upplever sjalen som svalare än bomullssjalar och den tar liten plats när den inte används.

Sjalen är tunn och ganska smal och passar bra direkt från nyfödd upp till ca sex månaders ålder.


5. Moby Wrap Evolution

Snygg, prisvärd, bomull

Lite för varm under sommaren

Moby har flera olika trikåsjalar och detta är en sjal i 100% bomull. Det är en stadigare envägsstretch, vilket innebär att den stretchar på bredden men inte på längden.

Sjalen är väldigt mjuk, följsam och finns i olika mönster och färger. Moby finns i flera modeller och alla är väldigt prisvärda! Det lättaste sättet att skilja på modellerna är att kolla hur mycket vikt de klarar av. Det som generellt gäller för Moby är högre vikt = tjockare sjal.

Föredrar du bomull mot huden tycker jag att Moby gör toppenbra sjalar. De är precis lagom breda för att funka direkt från nyfödd.


6. Babylonia Tricot-Slen Organic

Klarar upp till 15 kg

Passar inte de minsta nyfödda

Babylonia har flera olika trikåsjalar och denna variant i bomull är en stadigare modell som passar dig som har en tyngre baby, eller tycker att din tunnare trikåsjal börjar kännas svajig.

Sjalen är bred och stadig vilket gör att du kan använda den tills ditt barn är upp till tre år eller väger 15 kg! Sjalen är även i envägsstretch (stretchar bara åt ett håll), vilket gör den lättare att använda om du vill knyta den på olika sätt.

Så du som gillar de där nattningsstunderna i trikåsjal och har en tyngre bebis, ja då kan Babylonias Tricot-Slen i bomull passa dig!


7. JPMBB Original Wrap

Lång användningstid

Kan upplevas varm på sommaren

JPMBB Original Wrap är en lite stadigare modell av bärsjal som du kan använda upp till ca 14 kg.

Trikåsjalen har förstärkning på framsidan vilket kan kännas bra och stöttande när barnet blivit tyngre. Förstärkningen ser ut som en sydd ficka på framsidan. Personligen tycker jag inte att det är smidigt att förvara saker så nära babyns rygg, det blir onödigt knöligt för barnet.

Trikåsjalen är i tvåvägsstretch och har mycket stadigare stretch än andra trikåsjalar som innehåller elastan.

Gillar du trikå sedan tidigare och vill fortsätta bära ditt barn i ett trikåmaterial fungerar denna bärsjal länge, även när ditt barn har passerat 1 år.


8. Love Radius Ring Sling

Smidig och tar liten plats i väskan

Kräver att du spänner ordentligt för att stötta babyn rätt

Love Radius Ring Sling är 170cm lång och träs som en enkel loop och spänns sedan genom ringarna som är fastsydda i ena änden. Detta gör att bärare oavsett storlek kan använda denna sjal och storleken kan även anpassas när babyn växer.

Ringsjalen är gjord i trikåtyg vilket gör att den är enkel att använda och väldigt mjuk mot babyn. Den enkla designen i just denna typ av bärdon gör den till ett perfekt komplement till barnvagnen eller för de där kortare bärstunderna inomhus.

Jag hade själv med mig just en sådan här ringsjal till BB och tyckte det var skönt att ha en kortare sjal som inte krävde så mycket knytande och inte tryckte mot min mage.

Ringsjalar är väldigt enkla att använda men vissa kan uppleva dom krångliga att använda första gången.


Angelica Fredin
Angelica FredinExpert inom bärselar

När jag fick mitt första barn bodde jag då med två hundar som behövde rastas flera gånger om dagen och detta behövde lösas även att jag bodde tre trappor upp utan hiss! Det var starten till en djupdykning av bärdon. Tre barn senare har jag hunnit testa över 50st bärdon, nördat ner mig i bärsjalar, utbildat mig till Bärabarncoach genom brittiska Slingababy UK och Carried. Jag tror att bära sin baby i en bärsele, sjal eller annat bärdon är ett perfekt hjälpmedel i vardagen som ger babyn den närhet den önskar och händerna fria att göra annat! Utöver att vara bärbara-entusiast har jag även erfarenhet av försäljning och reklamation, kvalitet är något som jag värdesätter

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer