Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa bärselen

  • 1 maj 2023
Angelica Fredin
Angelica FredinExpert inom bärselar

Det finns så många olika bärselar att välja mellan! Så länge selen är godkänd och testad för att användas som babyprodukt finns det inga dåliga selar. Men alla passar inte alla. Generellt går det att grovt dela upp selar i två grupper: dom som går att bära med bebisen vänd både utåt och inåt, och dom som enbart funkar med bebisen vänd inåt. Den första gruppen brukar vara något dyrare än selarna som erbjuder endast en position. Jag vill här lista mina favoritselar bland dom vanligaste tillverkarna och kommer ta upp modeller som går att använda längre än 8 månader.

Det finns så många olika bärselar att välja mellan! Så länge selen är godkänd och testad för att användas som babyprodukt finns det inga dåliga selar. Men alla passar inte alla. Generellt går det att grovt dela upp selar i två grupper: dom som går att bära med bebisen vänd både utåt och inåt, och dom som enbart funkar med bebisen vänd inåt. Den första gruppen brukar vara något dyrare än selarna som erbjuder endast en position. Jag vill här lista mina favoritselar bland dom vanligaste tillverkarna och kommer ta upp modeller som går att använda längre än 8 månader.

1. Ergobaby Omni Dream

Smarta funktioner, flera bärsätt

Svårt att få till med nyfödd

Denna uppdaterade variant av Ergobaby Omni har fått lite tunnare vaddering på axelbanden, något som inte alls är negativt utan endast ger en bättre känsla.

Selen funkar från nyfödd men allra bäst från ca strl 56. Den är lätt att använda och har ett svängt midjebälte med svankstöd, vilket passar min kropp perfekt! Det är just svankstödet som gör denna selen till min favorit. När jag bär på ryggen finns det inga remmar som skär in i magen, då svankstödet fördelar vikten bra även vid ryggbärande.

Denna sele har genomtänkta funktioner som reflexdetaljer, liten avtagbar väska på midjebältet och att axelbanden går att korsa. Axelremmarna har fästpunkter vid babyns rygg vilket gör att du behöver tänka till när du spänner selen.

Passar dig som vill ha en sele med många bärpositioner och justerbara axelband.


2. Tula Baby Carriers Explore

Finns i väldigt många fina tryck!

Går ej att korsa axelbanden

Detta är en bärsele som är utformad för att passa många och som ska kunna bäras under en längre period. Den är tänkt att fungera från nyfödd men jag tycker att den passade oss som bäst efter stl 56.

Selen erbjuder flera bärpositioner:

  • Mage mot mage
  • Utåtvänd (från ca 6 månader)
  • Rygg

Selen är sydd i en bomullscanvas som känns hållbar och samtidigt mjuk. Det ger en hint om att den verkligen kommer att klara av att tvättas i maskinen, och användas dagligen utan att slitas för fort.

Jag gillar att den är i bomull, det känns trevligt mot huden och mysigt mot den lilla babyn. Inställningarna är verkligen enkla och det finns inte mycket som kan ställas in fel.


3. Najell Easy

Enkel, bra sele för resan

Något stor för nättare föräldrar

Easy som i lätt! Denna sele träs på över huvudet, panelen fälls ner, man sätter i babyn och knäpper panelen. Ja, väldigt enkelt!

Det jag gillar med Najell Easy är att jag kan ta ur babyn genom att bara fälla ner panelen. Det gör denna sele perfekt på stan, resan eller andra tillfällen där du behöver ta ur babyn men inte vill behöva ta av dig selen. Du kan låta din jacka sitta kvar och ha på dig ryggsäcken, men ändå enkelt kunna knäppa loss bebisen för ett blöjbyte.

Ett extra plus är att selen har magnetiska spännen, vilket gör det snabbt att knäppa panelen. Brukar du ha svårt med pilliga spännen är det verkligen en hjälp!

En lättanvänd sele som passar när du är på språng.


4. Tula Baby Carriers Free to Grow

Prisvärd, enkel att använda

Går ej att korsa axelbanden

Tula har många fina selar och släpper olika mönster varje år. Det finns mönster och färger för alla!

Free to Grow är väldigt enkel att använda. Inställningarna är få och när du väl ställt in den för ditt barn behövs du inte justera inställningar om mormor eller farfar ska bära babyn. Det går väldigt snabbt att instruera någon annan att bära i selen.

Selen har ett rakt midjebälte vilket tyvärr inte sitter helt perfekt på mig som är ganska liten. Men det är ändå en sele som jag verkligen kan rekommendera till dig som vill ha en enkel modell!


5. Izmi Baby Carrier

Minimalistisk, sval och lätt

Ingen vaddering

På denna sele finns ingen vaddering i vare sig midjebälte eller axelband. Det är en mycket minimalistisk modell från Izmi.

Tricket med en sele som denna är att kunna spänna den så pass mycket att babyn sitter tight mot dig och friktionen mellan er hjälper till med avlastningen. Dom breda korsade axelbanden ska ligga platta, utspridda och tighta mot din rygg för att kännas bekväma.

Izmis bärsele tar minimalt med plats i väskan, ihoprullad är den ungefär lika stor som en mindre petflaska!

En bra sele att ha med som backup till dig som ofta använder barnvagn men ibland vill bära. Den får enkelt plats i en större handväska.


6. Najell Original

Många användningsområden, hip-seat

För brett och stort midjebälte

Denna sele erbjuder många bärpositioner och kan göras om till ett hip-seat. Det innebär att du tar av själva selen och endast behåller midjebältet med en sittkudde för barnet. Mitt barn älskar sittkudden och den underlättar framförallt för personer utan tydligt definierade höfter.

Har du ett barn som gillar att bli buren utåt ger även sittkudden bättre avlastning. Det mest negativa är att selen kan upplevas stor för små bärare, är du petite kan den vara något för stor.

Najell har precis som på alla sina selar magnetiska spännen, vilket underlättar för dom som tycker det är pilligt med klickspännen.


7. BeSafe Haven Carrier

Genomtänkta finesser, sittkudde

Något tunga spännen

Denna sele har något som jag aldrig sett förut, nämligen en uppblåsbar sittkudde!

På midjebältet sitter en liten ventil där du kan blåsa upp sittkudden som då vecklas ut från midjebältet. Sittkudden ska användas när babyn blivit tyngre och tillräckligt gammal och stabil för att bäras utåt.

Det märks att denna sele skapats av en tillverkare som producerar bilbarnstolar. Alla spännen och remmar är väldigt genomtänkta och väldesignade. När du spänner åt axelbanden glider remmarna väldigt bra och det krävs ingen kraft för att få den rätt justerad. Selen har också många små finesser, t.ex. små knappar på axelbanden som gör dem smalare när du bär barnet utåt.

Har du ett barn som gillar att sitta utåt passar denna sele toppen!


8. Ergobaby Aerloom

Innovativ design, passar de flesta

Dyr, kort användningstid

Tänk dig att man gjort om en sneaker till en sele. Lite så känns Ergobaby Aerloom!

Denna sele är tillverkad i återvunnet material och de olika delarna är stickade i olika mönster. Över babyns rygg är materialet mer stormaskigt och luftigt, närmare babyns ben och där selen ska bära mer tyngd är materialet tätstickat. Selen är alltså inte tillverkad i klassiskt vävt tyg, utan istället i stickad polyester (87% återvunnen från petflaskor).

Nackdelen är att den känns ganska liten och har kort användningstid, vilket då inte riktigt motiverar det höga priset.

Selen är väldigt ny på marknaden och känns innovativ i sin design. Den sitter bra på mig som är spädare och jag tror den kan passa de flesta kroppstyper.


9. Manduca First

Bra position för babyn!

Något stor för nättare föräldrar

Manduca First har ett rejält, avlastande midjebälte och axelband som går att korsa.

När du ska använda selen för första gången kan den upplevas krånglig, då sättet att ställa in den för större barn inte känns självklart. Men när du väl gett lärt dig så är det lätt att gilla Manduca! Barnet hamnar i en väldigt bra position och det känns nästan omöjligt att placera hen fel eller obekvämt.

Det tråkiga med denna sele är samma som jag upplever hos flera bärselar, att den är något stor på mig.

Selens panel är rundad och känns ergonomisk. Ska du bära länge passar denna sele er båda!


Angelica Fredin
Angelica FredinExpert inom bärselar

När jag fick mitt första barn bodde jag då med två hundar som behövde rastas flera gånger om dagen och detta behövde lösas även att jag bodde tre trappor upp utan hiss! Det var starten till en djupdykning av bärdon. Tre barn senare har jag hunnit testa över 50st bärdon, nördat ner mig i bärsjalar, utbildat mig till Bärabarncoach genom brittiska Slingababy UK och Carried. Jag tror att bära sin baby i en bärsele, sjal eller annat bärdon är ett perfekt hjälpmedel i vardagen som ger babyn den närhet den önskar och händerna fria att göra annat! Utöver att vara bärbara-entusiast har jag även erfarenhet av försäljning och reklamation, kvalitet är något som jag värdesätter

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer