Prisjakt

Årets riktiga julklapp 2023: Boken

Svenskarna vill få spännande bladvändare under julgranen i år – här är årets riktiga julklapp 2023!

I en tid där våra liv blir allt mer digitala och skärmar upptar en stor del av vardagen söker sig allt fler till det fysiska medier.

Enligt Svenska Bokhandlarföreningen slog boken försäljningsrekord under 2021 och var nära ett nytt rekord 2022. På Prisjakt har vi sett en kraftig ökning i köpintresse där böcker var nära dubbelt så populära i november och december i fjol jämfört med två månader tidigare.

Tillsammans med analysföretaget Kantar har vi undersökt intresset för olika julklappar under granen i år. Av tio alternativ med bland annat pengar, mobiltelefon och kläder på listan, blev boken det populäraste valet. Hela 35 procent de tillfrågade i undersökningen skulle uppskatta att få en bok i julklapp!

Visste du?

  • Böcker är mer uppskattade under julgranen än både pengar och mobiltelefoner
  • Varannan ung kvinna (52 %) vill ha en bok i julklapp enligt vår undersökning
  • Boken trendar på Prisjakt med växande köpintresse 2022 och 2023
  • Dubbelt så många tillfrågade vill hellre ha en bok än smycken i present
Böcker ger läsglädje för både små och stora. Foto: Johnér Produktion, Scandinav

Tre snabba frågor till kulmedbok

Vi ställde tre frågor till Caroline som har kontot kulmedbok på Instagram. Där tipsar hon om nya barnböcker varje vecka för både små och stora barn.

Bästa boken du har läst i år?

En av de bästa böckerna som jag har läst i år är Värma händer om Betty från 1930-talets Stockholm. Så otroligt gripande berättelse. Värma händer är del två i en bokserie och alla tre böckerna heter; Räkna hjärtslag, Värma händer och Käraste vänner. Kan så rekommendera om man tycker om historia, samhällsskildring och vill ha en varm roman. 

En barnbokserie som jag tycker mycket om är Månvind & Hoff (9-12 år). Jag läste den fjärde boken i år, Blodspakten. Den första boken heter Nattkorpen och vann Augustpriset 2021. En bokserie med spänning och historia där jag verkligen dras rakt in i 1800-tals miljön. 

Har du tips på en bok att ge bort i julklapp?

Till de allra minsta barnen kommer jag ge böcker med mycket strukturer. Böcker som har mjuka och hårda flikar, speglar, är färgglada och har flikar som går att dra ut. Här kan jag tipsa om Tittut- böckerna och om Var är…? Det finns flera att välja mellan!   

Till de äldre barnen kan faktaböcker vara en rolig och spännande present. Kanske böcker om Rymden och Dinosaurier. Tips är dessa två böcker; Enkla och roliga fakta om rymden och Enkla och roliga fakta om Dinosaurier. Kan även rekommendera Upptäck naturen, det finns om fåglar, insekter, ja allt möjligt roligt och intressant som finns i naturen. 

Ger jag en bok till en vän eller släkt så utgår jag från personens intresse, allt från hobbyböcker till att jag tittar på vad som just nu finns på de olika topplistorna. Det brukar alltid vara säkert val. 

Har du tips till den som vill börja läsa att komma igång?

Ett generellt tips som jag upplever fungerar för både barn och vuxna är att ha böcker framme, överallt. Lättillgängligt. Och till barnen i barnens höjd, så barnen alltid når böckerna. Samt att ha böcker utspritt i hemmet. Kanske på toaletten? En pall i hallen? I bilen? Och såklart i väskan!
Att alltid se böckerna tror jag är en viktig nyckel till att börja läsa. Så de blir lätt att ta fram. 

Ett annat tips är att skapa en mysig omgivning. Sätt er ner med dämpad belysning och mjuka filtar. Eller så bara släng dig i soffan eller sätt dig mitt på golvet med barnen och bara – LÄS! Vill barnen inte lyssna, läs ändå medan de leker, så blir du som en mjuk röst i deras lek. Och oftast, inte alltid, men ibland kommer de bli nyfikna och titta lite, så får både du och barnen läsning.

Om Årets riktiga julklapp

Vi på Prisjakt gör det lättare för dig att ta bättre köpbeslut. Det gör vi på flera olika sätt, bland annat genom att ha koll på marknaden och följa de trender som dyker upp. Vår Årets "riktiga" julklapp är ett träffsäkert alternativ till HUI:s Årets julklapp, baserat på en marknadsanalys och vår egen statistik. Vi vet vad svenskarna på riktigt vill lägga under julgranen i år.

Tidigare vinnare

BookTok har tagit bokvärlden med storm

Du har väl inte missat världens kanske största och mest tillgängliga bokklubb – #booktok på TikTok. Där hittar du mängder av boktips, läsinspiration och de hetaste nyheterna på bokmarknaden. Böckerna som trendar på TikTok ändras hela tiden och vi lovar att du aldrig kommer att få slut på bra bokidéer!

Läs mer om BookTok och se tips på populära böcker här.

Experten Joakim tipsar om bästa läsplattorna

Det är praktiskt och smidigt att läsa böcker på en läsplatta. Du får plats med hundratals böcker rakt ner i väskan och kan läsa när det är mörkt i rummet. Dessutom köper du alla böcker direkt från läsplattan om du vill. Smart och enkelt. Frågan är bara vilken modell som är bäst för just dig. Vi har svaret!

Här är de fem bästa läsplattorna just nu

Bästa tipsen på härliga barnböcker

Barnbibliotekarien och bokexperten Kristina Wihlney tipsar om de bästa barnböckerna just nu. Fem böcker för de minsta barnen som garanterat inspirerar till mer läsglädje. Den första boken har ett tema som alla föräldrar känner till alltför väl och den ingår i en mycket populär bokserie för barn från författaren Stina Wirsén. Kan du gissa vilken bok det är?

Se listan på barnböcker här.

Boktopplistan 2023 – det här söker flest efter idag

Behöver du lästips inför hösten/vintern och undrar vilka de mest eftersökta böckerna är? Här tipsar vi om de populäraste böckerna, bokserierna och författarna just nu. Kanske hittar du din nästa favorit i listan? På nionde plats hittar du de ständigt populära Vem-böckerna av Stina Wirséns, men kan du gissa vilken serie som är etta?

Se hela topplistan för 2023 här.