Prisjakt

Populäraste böckerna just nu – topplista 2023

Behöver du lästips inför hösten/vintern och undrar vilka de mest eftersökta böckerna är? Här tipsar vi om de populäraste böckerna, bokserierna och författarna på Google. Kanske hittar du din nästa favorit i listan?

1. Harry Potter-serien

Den absolut mest eftersökta bokserien på Google är den fantastiska sagan om trollkarlen Harry Potter.

I serien som omfattar sju böcker får vi följa J.K. Rowlings underbara berättelse om hur Harry Potter förvandlas från en vardaglig mugglarpojke till en trollkarl som håller världens öde i sina händer.

Det här är en ikonisk bokserie som verkligen är värd att sträckläsas. Oavsett om du redan har sett filmerna eller inte. Serien har släppts i en rad olika varianter och nu senast som en exklusiv 20-årsutgåva med helt nytt omslag.

J.K. Rowling har även flera andra böcker på Harry Potter-temat, men som står utanför huvudserien med de sju böckerna. Exempelvis Harry Potter och det fördömda barnet som är en bok i två delar, samt Fantastiska vidunder och var man hittar dem. Perfekt när du är klar med huvudböckerna och vill läsa mer ur Harry Potter-universumet.

De sju böckerna om Harry Potter

2. Böcker av Astrid Lindgren

Sveriges kanske populäraste barnboksförfattare – Astrid Lindgren – är också en av de mest eftersökta på Google.

Astrid Lindgren släppte sin debutbok "Britt-Marie lättar sitt hjärta" redan 1944, men först året därpå tog hennes karriär fart på allvar när Pippi Långstrump introducerades. Sedan dess har hon släppt många populära och folkkära berättelser som fångat såväl stora som små läsare genom åren.

Ingen har nog missat den spännande berättelsen om Ronja Rövardotter, buset på Saltkråkan med Tjorven och Båtsman i huvudrollen, och lillfiguren Nils Karlsson-Pyssling som som lär Bertil att bli en pyttefigur genom att säga "killevippen".

Populära böcker av Astrid Lindgren

Hur många böcker har Astrid Lindgren skrivit?

Totalt skrev Astrid Lindgren 34 kapitelböcker och 41 bilderböcker, men idag finns fler än 200 böcker av eller om henne. Den första boken publicerades 1944 och heter "Britt-Mari lättar sitt hjärta". Den senaste boken publicerades 2018 och heter "Never Violence!". Hennes böcker är översatta till över 100 språk och har sålts i fler än 165 miljoner exemplar världen över.

3. Ungdomsböckerna i Pax-serien

Du har väl inte missat ungdomsböckerna i den Pax-serien? Serien är skriven av de tre författarna Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson, och består av tio böcker.

Som du kanske redan märkt så är boktitlarna tydliga referenser till den fornnordiska mytologin. Det avslöjar lite om innehållet i böckerna som tar forntida väsen till ett modernt Mariefred. En stad där bröderna Alrik och Viggo bor, och som måste slåss mot mörkrets makter tillsammans med sina vänner.

Serien riktas främst åt barn i mellanåldern på 9 till 12 år. Men det hindrar så klart inte dig som vuxen från att ta del av böckerna! Varför inte läsa tillsammans med barnen? Förutom bokserien så finns även målarböcker med tema från böckerna för dig som vill förlänga upplevelsen från serien.

Böckerna i Pax-serien

Foto: BullRun, Adobe Stock

Pappersbok, e-bok eller ljudbok – det här ska du tänka på

Pappersboken håller fortfarande greppet om läsarna, men e-böcker och ljudböcker växer sig allt starkare. I den här artikeln tipsar vi om viktiga saker du måste tänka på i valet av bok. Är det värt att gå över till e-bok idag eller är ljudböcker bättre? Vilka är fördelarna med att läsa pappersböcker? Här är allt du måste veta.

Läs mer om vad du ska tänka på i valet av boktyp här.

4. Lars Kepler-böcker

Lars Kepler är en av de storsäljande namnen med fler än femton miljoner sålda exemplar i sextio länder. Ett välkänt namn hos alla bokälskare som djupdyker bland spännande deckare.

De åtta böckerna har fängslat läsarna ända sedan första boken – Hypnotisören – släpptes 2009. Boken är en kriminalroman vars inledning med flera brutala mord leder in kriminalkommissarie Joona Linna i en spiral av spännande intriger som med högt tempo leder läsaren genom de åtta böckerna.

Lars Kepler är en pseudonym för författarna Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. Tillsammans har de skrivit alla åtta böcker i bokserien, samt den helt fristående thrillerboken Playground som släpptes 2015.

Böckerna i Kepler-serien

Skamvrån är sjunde boken i bokserien om Emma Sköld.

5. Böcker av Sofie Sarenbrant

Sofie Sarenbrant är en prisbelönt författare som debuterade 2010 med boken "Vecka 46". Den banade vägen för hennes senare böcker med bokserien om Emma Sköld i spetsen – en bokserie som hjälpte henne att utnämnas till "Årets svenska deckarförfattare" två år i rad (2019 och 2020).

Emma Sköld-serien har rönt stora framgångar både i pappersformat och som ljudbok. Böcker som "Visning pågår", "Syndabocken", "Skamvrån" och "Mytomanen" har alla prisats som några av de mest köpa pappersböckerna och e-böckerna från 2015 och framåt.

Den senaste boken från Sofie Sarenbrant släpptes 2021 och heter "Munkavle". Det är en bok om konsekvenserna av övergrepp mot barn, självtvivel som förvandlas till mod och en berättelse som skänker styrka och hopp till drabbade.

Böckerna i Emma Sköld-serien

Fler böcker av Sofie Sarenbrant

6. Böcker av Selma Lagerlöf

De flesta har nog sett Selma Lagerlöf på den svenska tjugokronorssedeln som användes fram till 2016 (den nya sedeln pryds av Astrid Lindgren), men visste du att hon har några av de mest eftersökta böckerna på Google?

Debutromanen "Gösta Berlings saga" släpptes 1891 och satte Selma Lagerlöf på kartan över svenska författaren. Den banade vägen för hennes andra bok, Osynliga länkar, som släpptes tre år senare. Den kanske mest kända utgivningen är "Nils Holgerssons underbara resa" som finns att läsa på fler än 60 olika språk.

Selma Lagerlöfs största bedrift var att hon, efter flera nomineringar, blev första kvinna och svenska att tilldelas nobelpriset i litteratur. Hon är också första kvinna att bli invald i Svenska Akademien.

Populära böcker av Selma Lagerlöf

7. Böcker av Stephen King

Stephen King är en författare som knappast behöver någon närmare presentation. Han har dominerat genren för skräckböcker och även gjort några stora avtryck inom filmvärlden med adapteringar av flera populära böcker.

Storhetstiden för Stephen King var under 80-talet när han släppte tunga titlar som Den flyende mannen, Eldfödd, Det, Lida, Jurtjurykyrkogården, Shawshank Redemption och Dimman. Redan på 70-talet släpptes även de ständigt populära böckerna Varsel och Pestens Tid, medan 90-talet bjöd på välskrivna romaner som Den gröna milen, Köpllust och Sömnlös.

Den absolut bäst säljande boken någonsin är Varsel som har passerat 350 miljoner sålda exemplar. Boken trendade på TikTok under 2023 och släpptes som film 1980 med Jack Nicholson i huvudrollen.

Populära böcker av Stephen King

8. Böcker av Emma Hamberg

Emma Hamberg är en svensk författare med ursprung i Vänersborg. Redan som tonåring vann hon en serieteckningstävling i Stockholm och har sedan dess släppt en hel rad böcker, gjort en strippserie, varit programledare för ett radioprogram i P3 och suttit som chefsredaktör för Veckorevyn.

Den senaste bedriften av Emma Hamberg är boken "Au revoir Agneta" som är den officella uppföljaren till succéromanen "Je m'appelle Agneta" (som är den just nu populäraste titlen av Hamberg på Prisjakt).

Bland priserna som hennes böcker har vunnit genom åren så ser vi att "Je m’appelle Agneta" står för flera av dem. Bland annat fick boken ljudbokspriset 2022 i kategorin Feelgood och den vann både Adlibrispriset och Storytel Awards 2021.

Populära böcker av Emma Hamberg

9. Vem-böckerna av Stina Wirséns

Ett extra lästips är de populära Vem-böckerna av Stina Wirséns. Det här är underbara böcker med fina illustrationer och läsvärda berättelser för de minsta barnen. Många av böckerna tar upp starka känslor och uttryck som de små figurerna Nalle, Fågel, Kanin, Katt och Nallegrisen brottas med.

Bilderböckerna i Vem-serien passar bra till yngre barn i åldrarna tre till sex år. Den första boken heter "Vems byxor?" och den släpptes 2005. Sedan dess har många fler böcker släppts och översatts till 15 olika språk. En stor fördel med böckerna är att barnen känner igen sig i både de små figurerna och deras känslor, vilket gör det lättare för vuxna att prata om exempelvis när man blir arg på någon annan.

Populära Vem-böcker

Populära böcker på Prisjakt

Så här långt har vi sett vad som är mest eftersökt på Google, men vad vill våra egna användare helst läsa? Vi har kollat statistiken och hittat de tio mest sökta böckerna på Prisjakt.

Med det rådande världsläget är det inte förvånande att "Det fallna imperiet: Ryssland och väst under Vladimir Putin" toppar listan med god marginal. Boken är skriven av Martin Kragh som tar ett helhetsgrepp om Vladimir Putin och leder oss genom Rysslands historia med en röd tråd som hjälper oss att förstå bakgrunden till läget idag.

På topplistan hittar vi även böcker om matlagning, snickarglädje i trädgården och matlagning. Om du har små barn hemma så kan "Musse & Helium. Jakten på Guldosten" bli en ny favorit.

Topplistan baseras på statistik från Ahrefs i kombination med vår egen besöks- och sökhistorik på Prisjakt. Statistiken hämtades från Ahrefs och Prisjakt den 15 april 2022.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 22 maj 2022

Uppdaterad: 13 november 2023

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.