Prisjakt

Allt vi vet om iPhone 14 – modellerna, storlekarna, datumen

Kamera på 48 megapixel, ingen iPhone 14 mini och mini-LED i i skärmen. Det ryktas vitt och brett om Apples kommande mobiltelefoner. Här är vår genomgång av alla uppgifter som finns idag.

Apple har presenterat iPhone 14-serien, Watch Series 8, nya Watch SE, Watch Ultra och AirPods Pro 2.

Läs om nyheterna i vår lanseringsartikel här

Under hösten 2022 kommer Apple att presentera nya och förbättrade mobiltelefoner i iPhone 14-serien. Om du är nyfiken på vad de kan bjuda på för nyheter så har vi redan idag en hel mängd rykten, påstådda läckor och uppgifter som kan ge oss en vink om Apples planer för iPhone-serien.

Här summerar vi många av de uppgifter som cirkulerar om iPhone 14-serien idag. Från vilka modeller som kan släppas till skärmstorlekar, kameraupplösningar och batteristorlekar. Vi vill vara tydliga med att allt du läser här under ska tas med en rejäl nypa salt eftersom Apple aldrig bekräftar uppgifter om osläppta produkter. Vi kan bara hoppas på många av de förbättringar som kan dyka upp.

Vad hoppas och tror du mest på ska komma med iPhone 14-serien? Skicka ett mejl och berätta!

Apple har skickat ut inbjudningar till eventet Far out som hålls den 7 september. Under eventet väntar vi oss flera nya mobiltelefoner och smartklockor, samt hett efterlängtade AirPods Pro 2.

Den 7 september håller Apple i sitt stora iPhone-event kallat Far out.

De senaste uppdateringarna om iPhone 14

Kamerorna i iPhone 14-serien väntas blir märkbart större (2022-09-06)

Bilder på vad som sägs vara tredjepartsskal för de två större och dyrare modellerna i iPhone 14-serien har lagts ut på internet, och om de är äkta så kan du räkna med en mycket tydligare kamerautbuktning på baksidan. Vi vet att Apple sannolikt tänker använda nya sensorer och högre upplösning på åtminstone huvudkameran till iPhone 14 Max och 14 Max Pro, och nu får vi en indikation på att även optiken blir märkbart större.

Källa: iMore

Den här bilden kan indikera storleken på optiken till Apples nya mobiltelefoner. Foto: yeux1122, Naver

iPhone 14 och 14 Pro använder en "förbättrad" variant av gamla Apple A15 (2022-09-05)

Det har länge ryktats att de billigare varianterna av iPhone 14 inte får nya A16-processorn, utan behåller A15 som iPhone 13-serien använder. Nu kommer ytterligare detaljer som stärker de uppgifterna. Enligt Tim Higgins på The Wall Street Journal så kan iPhone 14 och 14 Pro ha en förbättrad variant av Apple A15, nämligen den den som sitter i iPhone 13 Pro och 13 Pro Max. En krets som har 25 % högre grafikprestanda än standardvarianten av A15 som finns i iPhone 13 och 13 mini.

Källa: Macrumors

(Bekräftat) iPhone 14-serien kan presenteras den 7 september (2022-08-17)

Apple-kännaren och ryktessläpparen Mark Gurman har avslöjat att Apples stora lanseringsevenemang av iPhone 14 kan ske den 7 september. Han säger också att Apple har meddelat sina butiker om att butikssläppet av iPhone 14-serien sker den 16 september. Apple håller normalt sina iPhone-evenemang under september månads första hälft, så Mark Gurmans datum är ett rimligt antagande. Mer information följer.

Källa: Macrumors

Always-On-skärm i de dyrare modellerna (2022-07-30)

Med senaste beta-versionen av iOS 16 så har Apple lagt till nya bakgrundsbilder med stöd för Always-On-skärmar. Det är dynamiska bakgrundsbilder som visas olika beroende på om skärmen på mobiltelefonen är avstängd eller används. Det är den senaste av flera referenser till Always-On-skärmar som väntas dyka upp i åtminstone de lite dyrare modellerna i iPhone 14-serien.

Källa: 9to5mac

Se äldre uppdateringar längre ner i artikeln

Då tror vi att iPhone 14 släpps

 • Presenteras i september eller oktober 2022
 • Kan släppas till butikerna vid ett senare tillfälle

Apple släpper vanligtvis sina nya mobiltelefoner under hösten. De vanligaste månaderna är september och oktober. Om Apple inte påverkas alltför mycket av den pågående komponentkrisen så är är det sannolikt att iPhone 14-serien presenteras under höstmånaderna som de tidigare åren.

Apple är duktiga på att säkra komponenter till sina produkter, men det finns en risk att vi bara får en presentation under hösten och att prylarna släpps kort inpå julhandeln istället. Det skulle inte vara första gången Apple senarelägger en lansering. Med Watch Series 7 så presenterades smartklockan i september medan släppet kom en månad senare.

De senaste uppgifterna om lanseringen av iPhone 14-serien är att Apple håller sitt stora lanseringsevenemang den 7 september och att butikssläppet sker veckan senare den 16 september.

Modellerna i iPhone 14-serien

 • Skärmstorlekar mellan 6,1 tum och 6,7 tum
 • Ingen iPhone 14 mini

Apple ändrar om rejält med iPhone 14-serien med bara två skärmstorlekar och ingen iPhone 14 mini. Vad vi tror oss veta idag är att vi får två modeller med 6,1-tumsskärm och två med 6,7-tumsskärm. Om det stämmer släpper Apple för första gången två mobiltelefoner med den största skärmen.

De officiella namnen får vi inte veta förrän Apple officiellt presenterar iPhone 14-serien. Om vi ska göra en gissning utifrån alla uppgifter som finns idag kan uppställningen se ut så här:

Om du vill skaffa en iPhone med mindre skärm än 6,1 tum så finns fortfarande några alternativ. Exempelvis iPhone 12 mini och 13 mini med 5,4-tumsskärmar. Vill du ha en ännu mindre skärm finns iPhone SE med 4,7-tumsskärm.

Här är en konceptbild som visar hur en pinhålskamera skulle kunna se ut i iPhone 14. Foto: Ben Geskin, Twitter

Skärmstorlekarna till iPhone 14-serien

 • 2022 blir slutet för LCD i iPhones
 • OLED-skärmar precis som iPhone 12 och 13

Apple har under flera år fasat ut LCD-skärmarna och använder idag nästan uteslutande OLED-skärmar i sina mobiltelefoner. Det är bara två modeller som fortfarande använder LCD idag – iPhone 11 och iPhone SE – och båda väntas sluta säljas under 2022.

När Apple släpper iPhone 14-serien och tredje generationens iPhone SE kommer OLED att användas i alla företagets mobiltelefoner. Och när slutet kommer för LCD kan företaget ta nästa steg i skärmarnas utveckling, från OLED till mini-LED och micro-LED.

Redan idag använder Apple mini-LED i flera av sina produkter, bland annat i sina dyrare surfplattor och bärbara datorer.

Vi tror att Apple fortsätter använda OLED i sina kommande mobiltelefoner för 2022. Om iPhone 14-serien får mini- eller micro-LED så tror vi att det är de större, lite dyrare modellerna iPhone 14 Max eller iPhone 14 Pro Max som omfattas innan Apple gör en större övergång.

Kamerorna

 • Minst en kamera på 48 megapixel
 • Bättre lågljusegenskaper

Alla Apples mobiltelefoner sedan iPhone 6s har kameraupplösningen 12 megapixel. Samtidigt har konkurrenterna Samsung och Xiaomi tagit klivet upp till 64 och 108 megapixel i några av sina senare mobiltelefoner.

Med iPhone 14-serien kan Apple för första gången på sju år öka upplösningen på åtminstone en av kamerorna och det rejält, upp till hela 48 megapixel enligt de uppgifter vi har idag.

En högre upplösning ökar chansen till fler och finare detaljer i dina fotografier. Det gör också att du kan zooma in mer i bilderna utan att kvaliteten försämras. Samtidigt ökar risken att bilderna blir sämre i dåliga ljusförhållanden. Fler pixlar betyder mindre ljus till varje enskild pixel, vilket leder till brus som gör att detaljerna istället blir färre.

Om Apple faktiskt ökar upplösningen tror vi att de använder så kallad "pixel-binning" som slår ihop flera små pixlar till en större. Resultatet är en lägre upplösning, men mycket bättre bildkvalitet.

Kan sakna flärpen högst upp på skärmen

 • Pinhålskamera
 • Ingen flärp överst på skärmen

Alla iPhones har en så kallad flärp överst på skärmen. Det är en svart utskärning som bland annat huserar selfiekameran och en högtalare.

Med iPhone 14-serien kanske flärpen försvinner på åtminstone en eller två av modellerna. Apple påstås nämligen använda en så kallad pinhålskamera som gör att utskärningen inte behövs.

Något som talar för att ändringen kommer är att många andra tillverkare inte längre har flärpen kvar i sina egna telefoner.

Frågan är bara om det är med iPhone 14, tredje generationens iPhone SE eller 2023 års modeller.

Samma design som med iPhone 12 och 13

 • Tjockare mobiltelefoner med infällda kameror
 • Ny, extra dyr variant med titanlegering

Apple väntas använda samma platta design till iPhone 14-serien som med iPhone 12 och iPhone 13. Det betyder att de behåller utseendet som introducerades med surfplattorna i iPad Pro-serien, men inte utan några märkbara förändringar.

Vi har sett uppgifter som pekar på att Apple tänker göra sina nya mobiltelefoner lite tjockare för att kunna fälla in kamerorna i chassit. Kameror som får större kamerasensor och bättre optik som behöver mer plats. Det skulle samtidigt göra det möjligt för batteriet att blir större så att batteritiden ökar.

Apple kan även lansera ett nytt material som kompletterar den befintliga glas- och aluminiumdesignen - nämligen en titanlegering. Precis som med Apple Watch-serien där vissa modeller använder en titanboett.

Foto: Apple

Mest prisvärda iPhone

Om du har planer på att köpa en ny iPhone så kanske du undrar vilka modeller som är de mest prisvärda just nu? Vår expert Christoffer Orre listar de mest prisvärda och bästa iPhone-modellerna så att det är lättare för dig att välja rätt.
Se expertens alla val här

Med iPhone 14 får vi 20 procent bättre prestanda, WiFi 6E och MagSafe. Om vi ska tro de rykten som går idag. Foto: Apple

Always-On-teknik i skärmarna till iPhone 14 Max och 14 Pro Max

 • Tydliga referenser till Always-On-skärmar hittade i iOS 16
 • Kan släppas med de dyrare modellerna

Det ryktas att Always-On-tekniken från Apple Watch-serien kommer att släppas till åtminstone vissa modeller i iPhone 14-serien.

Vad det betyder är att viktig information visas på skärmen även när den är avstängd eller inaktiv, exempelvis klockan och datum. Det ska potentiellt även gå att se väder, hur många olästa meddelanden du har och batterinivåer på både mobiltelefonen och anslutna Apple-prylar.

En indikation på att tekniken kommer till iPhone 14-serien är nya bakgrundsbilder som Apple har lagt till i beta-version av iOS 16.

Bakgrundsbilderna har flera lager med information och beroende på vilken status skärmen har så visas olika bildlager. När skärmen är avstängd eller inaktiv så visas en nedtonad variant av bakgrundsbilden och när skärmen är aktiv så visas en annan, ljusare och mer färgrik variant.

Så kraftfulla är iPhone 14-modellerna

 • Apple A16 med högre prestanda
 • Fortsätter använda 5nm istället för 3nm

Det är knappast någon högoddsare att Apple tänker använda en ny och förbättrad så kallad SoC-krets med iPhone 14-serien. Åtminstone till två av mobiltelefonerna. Det har ryktats att Apple tar steget till en snabbare 5nm-teknik med Apple A16-kretsen vilket i teorin möjliggör högre hastigheter utan att energiförbrukningen ökar.

De senaste två åren har Apple ökat prestandan i sina systemkretsar med cirka 20 procent från år till år. Det troligt att vi får se en likvärdig prestandaökning med Apple A16, om inte ännu högre om företaget kan använda sina lärdomar och teknik från M1-serien i sin nya systemkrets.

Idag finns inte många rykten eller spekulationer kring Apple A16-kretsen. Men det vore rimligt att anta överlag bättre prestanda, högre energieffektivitet, kraftfullare AI-funktioner och mycket mer.

Enligt Apple-kännaren och analytikern Ming-Chi Kuo så kan de billigare modellerna i serien behålla A15 Bionic som introducerades med iPhone 13-serien. Bara de dyrare Pro-modellerna får A16 Bionic skriver Kuo i ett meddelande på Twitter.

Väntas få WiFi 6E istället för WiFi 6

 • Vissa modeller i iPhone 14-serien kan ha stöd för WiFi 6E
 • Bara ett fåtal routrar stöder WiFi 6E idag

Det pratas om att Apple tänker släppa ett så kallat AR-headset under 2022. Glasögon som förstärker verkligheten genom att projicera intressant information om omgivningen framför ögonen på använder.

För att AR-headsetet ska fungera på rätt sätt måste den trådlösa anslutningen både kunna skicka data tillräckligt snabbt och med så låg fördröjning som möjligt. Nya och förbättrade WiFi 6E har den kapaciteten som behövs.

Därför tror vi att Apple planerar att gå från WiFi 6 i dagens modeller till WiFi 6E i kommande iPhone 14-serien.

För att kunna använda den fulla kapaciteten med WiFi 6E krävs att både mobiltelefonen och routern har stöd för standarden. Eftersom WiFi är bakåtkompatibel behöver man inte köpa en ny router för att använda det trådlösa nätverket, tekniken faller tillbaka på en äldre standard när det behövs.

Oklart hur stor batterikapaciteten är

 • Större batterikapacitet än tidigare
 • Kraftfullare snabbladdning

Det finns faktiskt inga uppgifter alls om hur batteriet kommer att ändras med iPhone 14-serien. Åtminstone inga säkra sådana. Om Apple väljer att göra sina nya mobiltelefoner lite tjockare för att kamerorna ska få plats så kan utrymmet för batteriet öka. Och det betyder förhoppningsvis lite bättre batterikapacitet.

Inte heller har vi några uppgifter om hur MagSafe kommer att ändras i framtiden. Med ett nytt ekosystem av tillbehör som använder MagSafe vore det rimligt att Apple tänker behålla magneterna även med sina nya mobiltelefoner.

Alla iPhone-modeller från iPhone 8 och senare har stöd för snabbladdning med Apples strömadaptrar från 18 watt. Många Android-telefoner klarar 65 watt eller snabbare, så det är inte orimligt att Apple skruvar upp hastigheten lite till med 2022 års modeller.

Med iPhone 13 kan du använda ett fysiskt SIM-kort. Det är inte lika säkert att det fungerar med iPhone 14-serien. Foto: Apple

Kan ha Face ID-sensor under skärmen

 • Face ID-sensorn sitter under skärmen
 • Touch ID med ny, Apple-utvecklad teknik

Touch ID kan göra en efterlängtad återkomst med iPhone 14-serien. Det är många som saknar den klassiska hemknappen som Apple slutade använda efter iPhone 8 och iPhone 8 Plus. Någon hemknapp med iPhone 14-serien tror vi inte på, men däremot en fingeravtrycksläsare som sitter under skärmen.

Flera andra mobiltillverkare har redan den funktionaliteten i sina mobiltelefoner medan Apple har valt att satsa helt på ansiktsigenkänning med Face ID-sensorn som sitter på mobiltelefonernas framsida. Kanske får vi se en kombination av Touch ID i skärmen och Face ID framöver.

Väntas fortsätta med Lightning istället för USB-C

 • Europakommissionen kan tvinga Apple att använda USB-C
 • Ryktas att kommande modeller blir helt portlösa

Det har länge ryktats att Apple tänker lämna Lightning-porten till fördel för USB-C, precis som de redan gjort med flera av surfplattorna i iPad Pro-serien. Och med lagförslag från Europakommisionen om att tvinga mobiltillverkarna att använda USB-C så kan

Apple har dock sagt att de anser en tvingande lag för USB-C att vara hämmande för teknikutvecklingen. Så företaget är uppenbarligen inte speciellt positiva till förslaget.

Samtidigt arbetar Apple för utveckligen av MagSafe som använder magneter för att hålla fast laddare och mobilhållare på baksidan mobiltelefonerna i iPhone 12- och iPhone 13-serien. Det är sannolikt att MagSafe återkommer med iPhone 14 och att det blir ett steg mot en helt sladdlös iPhone.

Vad vi tror om laddningsporten: Apple kommer att behålla Lightning-porten med iPhone 14 och gå helt portlöst med framtida modeller innan USB-C blir ett krav.

Kan bara ha eSIM på utvalda marknader

 • Kan använda två digitala SIM-kort samtidigt idag
 • Utan SIM-kortsläsare finns mer plats till andra komponenter

En ständig utmaning med dagens allt mer avancerade mobiltelefoner är att göra så mycket som möjligt på en så liten yta som det bara går. Därför arbetar mobiltillverkarna ständigt med att optimera utrymmet och hitta nya sätt att effektivisera designen så mycket det kan.

Ett sätt att spara lite plats är att ta bort den fysiska platsen för SIM-kort och minneskort.

Apple har aldrig haft plats för ett minneskort, men däremot plats för SIM-kort. Åtminstone finns det en för stunden då ett nytt rykte säger att Apple vill ta bort den fysiska SIM-kortplatsen och endast erbjuda digitala SIM-kort i vissa av sina nya modeller.

Det skulle göra att insidan får lite extra plats åt andra komponenter och Apple kan effektivisera tillverkningen lite till. Här i Sverige skulle övergången säkert inte vara speciellt knepig då eSIM fungerar med alla våra stora operatörer. Men så är det inte på alla marknader idag.

Därför är det inte troligt att Apple tar bort SIM-kortplatsen på alla sina framtida modeller. Vår gissning? Att de två dyraste modellerna bara stöder eSIM medan de två billigare har kvar SIM-kortplatsen.

Här bevakar du iPhone 14-serien innan mobiltelefonerna släpps

Alla äldre uppdateringar om iPhone 14

iPhone 14 och 14 Max kanske inte får en ny systemkrets (2022-03-14)

Kända analytikern Ming-Chi Kuo säger att iPhone 14-serien kan delas upp med två olika systemkretsar. Med iPhone 14 och 14 Max kan A15 Bionic från iPhone 13-serien användas medan de två Pro-modellerna iPhone 14 Pro och 14 Pro Max får nya A16 Bionic under skärmen. Alla fyra mobiltelefonerna ska använda samma mängd RAM-minne, men bara Pro-modellerna nyare LPDDR5 (de andra får LPDDR4X).

Källa: Ming-Chi Kuo, Twitter

Ingen Face ID under skärmen förrän 2023 eller 2024 (2022-01-21)

IR-kameran som används till Face ID kanske inte kan placeras under skärmen förrän med kommande års iPhone-modeller. Tidigast 2023 eller 2024 om uppgifterna stämmer. Läckaren Ross Young skriver att flärpen visserligen kan tas bort ändå och att Apple kan välja en pinhålsvariant till kameran och en pillerformad design till sensorerna och högtalaren.

Källa: Twitter

ProMotion-tekniken finns bara i de dyrare iPhone 14-modellerna (2022-01-17)

Det säger kända Apple-läckaren Ross Young. ProMotion är en skärmteknik som gör att skärmen automatiskt väljer bildvisningsfrekvens mellan 10Hz och 120Hz. Ju högre desto mjukare bildvisning, men också högre energiåtgång. Idag används ProMotion bland annat i skärmarna till iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max samt iPad Pro-serien.

Källa: Twitter

Apple halverar lagringsutrymmet i instegsmodellerna i iPhone 14-serien (2021-12-29)

När iPhone 14-serien släpps kan åtminstone två modeller ha så lite som 64GB lagringsutrymme i den billigaste prisklassen. Det är en halvering från Apples tidigare modeller där exempelvis iPhone 13 och 13 mini började på 128GB. Om uppgiften stämmer är det ett steg bakåt i utvecklingen för iPhone-serien, men det kan vara möjligt med en lägre prislapp.

Källa: Macrumors

Ingen fysisk SIM-kortplats (2021-12-26)

En eller flera modeller i iPhone 14-serien kan släppas utan fysisk SIM-kortplats. Det rapporterar Macrumors som säger att en anonym tipsare kontaktat dem med uppgiften. Om det stämmer måste användarna förlita sig på eSIM-stödet som redan finns i Apples modernare iPhone-modeller

Källa: Macrumors

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 5 januari 2022

Uppdaterad: 6 september 2022

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.

Foto: Apple

Här köper du iPhone 13, 12 & 11 billigast

Missa inte de bästa erbjudandena på iPhone 13, 12 och 11. Många butiker har riktigt låga priser på iPhones och andra Apple-prylar under årets stora readagar – här ser du de lägsta priserna just nu!

Se alla erbjudanden här

Foto: Joel Oscarsson

Så här bra är Apples nya – vi har testat iPhone 12

Med en rejäl uppdatering av design och skärm kan iPhone 12 på allvar utmana förra årets Pro-modell från Apple.

Läs hela testet här

Foto: Daniel Haaf

Prisjakt testar nya iPhone SE

Spoiler-varning: Nya iPhone SE är en utmärkt mobiltelefon för dig som vill ha en liten och behändig iPhone med bra kamera – utan att plånboken blir gapande tom.

Läs hela testet här