Prisjakt

Nytt från Apple: Här är nya mobilerna i iPhone 14-serien

Apples Far out-event bjöd på flera riktigt tunga lanseringar med iPhone 14-telefonerna som det stora huvudnumret. Här är vår genomgång av allt som visades under kvällen.

Foto: Apple

iPhone 14 och iPhone 14 Plus

De två grundläggande modellerna i den nya serien är iPhone 14 och iPhone 14 Plus. Den minsta modellen är iPhone 14 med en 6.1-tums OLED-skärm medan syskonmodellen iPhone 14 Plus har en större skärm på 6.7 tum.

Båda använder ett omarbetat kamerasystem på både framsidan och baksidan. Enligt Apple tar kamerorna upp till 49 procent bättre bilder i dåliga ljusförhållanden och nattläget har blivit mycket snabbare.

Den kanske största nyheten till iPhone 14-serien är stöd för SOS-meddelanden via satelliter. Ett system som just nu bara fungerar i USA och inte går att använda i Sverige riktigt än.

Vad som däremot fungerar är kraschdetektering som identifierar om du är med om en allvarlig bilolycka. Mobiltelefonen kan automatiskt kontakta räddningstjänsten och uppge vart du befinner dig med hjälp av GPS-koordinater.

En detalj som inte är helt ny med iPhone 14 och iPhone 14 Plus är systemkretsen Apple A15 då denna introducerades med iPhone 13-serien förra året. Vill du ha nya generationens A16-systemkrets så är det dyrare iPhone 14 Pro och Pro Max som gäller.

Priset på iPhone 14 är från 11 995 kronor medan iPhone 14 Plus kostar från 13 495 kronor.

Foto: Apple

iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max

Om du vill ha allt det senaste och bästa som Apple har att erbjuda i en mobiltelefon så ska du sikta på nya iPhone 14 Pro eller iPhone 14 Pro Max.

De här modellerna har de största nyheterna som Apple introducerar med iPhone 14-serien. Exempelvis en helt ny skärm med Always-On-teknik likt med smartklockorna i Watch-serien. Du ser viktig information på skärmen även när den inte är igång, exempelvis tid, datum, påminnelser och väder.

En annan nyhet är utskärningen högst upp på skärmen, även kallad en flärp, som nu är pillerformad. Där finns bland annat selfiekameran, närhetssensorn och Face ID-sensorn – och flärpen har nu blivit en integrerad del av iOS med ett helt nytt aviseringssystem kallat Dynamic Island.

Hjärtat och hjärnan i de nya mobiltelefonerna är Apple A16 Bionic. En helt ny systemkrets med större fokus på energieffektivitet än högre prestanda. Dessutom får du ett ännu bättre kamerasystem än de mindre syskonmodellerna – huvudkameran är nu på 48 megapixel!

Priset på iPhone 14 Pro är från 14 995 kronor medan iPhone 14 Pro Max kostar från 16 495 kronor.

Dynamic Island för iPhone 14 Pro och 14 Pro Max utnyttjar utskärningen i skärmen till max.

6 stora nyheter med iPhone 14-serien

Always-on-skärm

Den största nyheten är en alltid-på-skärm som bara finns till iPhone 14 Pro och 14 Pro Max. Skärmen fungerar precis som med Apple Watch-serien, vilket betyder att du ser information på skärmen även om den är helt avstängd. Lite som en skuggbildning av den viktigaste informationen som tid, datum, aviseringar, väder och påminnelser. Alltid-på-skärmen påverkar batteritiden marginell när den är aktiverad men använder ett lågfrekvensläge så att strömförbrukningen är minimal.

Kraschdetektering

Kraschdetektering är en ny funktion som även inkluderas med Apple Watch Series 8, Watch Ultra och Watch SE. Med förbättrade sensorer inuti mobiltelefonerna så kan din iPhone 14-telefon förstå när du är med om en allvarlig bilkrasch och kontakta räddningstjänsten även när du själv inte kan det. För att det ska fungera används en helt ny accelerometer och ett nytt gyroskop. Läs mer om hur kraschdetekteringen fungerar längre ner.

Apple A16 Bionic

En stor förändring med iPhone 14-serien är hur Apple uppgraderat insidan av telefonerna. För första gången är det bara de två dyraste modellerna som får en helt ny systemkrets. Apple A16 Bionic släpptes med iPhone 14 Pro och 14 Pro Max. Den nya systemkretsen har förbättringar som gör den mer energieffektiv samtidigt som Apple har byggt in teknik som gör att skärmen och kameran i Pro-modellerna fungerar optimalt. Med iPhone 14 och 14 Plus är det istället gamla A15 Bionic från 2021 som gäller.

Dynamic Island

Dynamic Island är ett dynamiskt aktivitetsfält högst upp på skärmen i iPhone 14 Pro och 14 Pro Max. Fältet är en förlängning av den pillerformade utskärningen för kameran och sensorerna på skärmen. Här ser du viktig information, bakgrundsappar som används, aviseringar och mycket mer. Dynamic Island ändrar storlek runt utskärningen vid behov och kan exempelvis bli större när du får ett inkommande samtal så att du inte missar det.

Helt nytt kamerasystem

Alla fyra mobiltelefonerna har ett nytt kamerasystem med en förbättrad huvudkamera, vidvinkelkamera och i Pro-modellerna även en telelins för exempelvis porträttbilder. Huvudnumret är huvudkameran i Pro-modellerna som nu ståtar med 48 megapixel – en rejäl uppgradering från 12 megapixel i de tidigare modellerna. En annan stor nyhet är Photonic Engine, en ny bearbetningsteknik som finns i hela iPhone 14-serien, som använder maskininlärning för att fixa till bilderna så att de är optimala i alla lägen.

SOS-meddelande över satellit

En stor nyhet som just nu bara gäller för amerikanska användare är att iPhone 14-serien kan skicka SOS-meddelanden över satellit. Tekniken demonstrerades av Apple under Far out-eventet och funktionen ger en extra nivå av säkerhet för användaren tillsammans med kraschdetekteringen. SOS-meddelanden kan skickas helt kostnadsfritt under en period efter köpet av en iPhone 14, därefter tillkommer en kostnad.

Viktigt att veta om ProRes i 4K-upplösning

En viktig detalj som är lätt att missa är att videoinspelning i ProRes-formatet med 4K-upplösning endast fungerar med iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max. Du måste dessutom ha minst 256 GB lagringsutrymme för att alternativet ska synas – annars är du begränsad till ProRes i 1080p.

Det betyder att du får en kostnadsökning på minst 1 500 kronor om du egentligen planerade att köpa en iPhone 14 Pro eller 14 Pro Max med bara 128 GB lagring.

ProRes i 4K lagrar 6 GB med videodata på din mobiltelefon om du spelar in en 10 minuter lång video. Samma längd med upplösningen 1080p kräver bara 1,7 GB. Tänk också på att ProRes är låst till maximalt 30 fps.

Två skärmdumpar från TechRax video som visar skärmen när kraschdetektering används.

YouTuber testar kraschdetekteringen i nya iPhone 14

YouTube-kanalen TechRax riggade en bil med en iPhone 14 Pro för att testa hur kraschdetekteringen fungerar. I sin video får vi se hur de kraschar en bil på ett fält och därefter hur mobiltelefonen snabbt detekterar händelsen och med en siren påkallar uppmärksamheten för att därefter kontakta räddningstjänsten. Samma funktionalitet har byggts in i nya Watch Series 8, Watch Ultra och Watch SE.

Apple har en supportsida med information om hur kraschdetektering fungerar på iPhone och Watch här.

FAQ om iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro & iPhone 14 Pro Max

Kraschdetektering är en funktion som känner av om du är med om en allvarlig bilolycka. Om du inte kan kontakta räddningstjänsten själv så gör mobiltelefonen det åt dig. Kraschdetektering kontaktar även en nödkontakt i din kontaktlista helt automatiskt.

1) Always-on-skärm (iPhone 14 Pro & 14 Pro Max)

2) Dynamic Island (iPhone 14 Pro & 14 Pro Max)

3) Apple A16 Bionic (iPhone 14 Pro & 14 Pro Max)

4) Kraschdetektering

5) SOS över satellit (endast utvalda marknader)

6) Omarbetat kamerasystem

7) Ingen mini-modell – däremot en iPhone 14 Plus

Grundmodellen med 128 GB kostar följande enligt vår prisstatistik den 23 september 2022:

- iPhone 14 128GB: 11 985 kronor

- iPhone 14 Plus 128GB: 13 490 kronor

- iPhone 14 Pro 128GB: 14 990 kronor

- iPhone 14 Pro Max 128GB: 16 490 kronor

Ja, alla modellerna i iPhone 14-serien är vattentåliga enligt IP68-klassning. Det betyder att de klarar stänk, regn och även att kan tappas i vatten om oturen skulle vara framme. Telefonerna är även damm och smutståliga enligt samma klassning.

Apple Watch Series 8, Watch Ultra, Watch SE & AirPods Pro 2

Foto: Apple

Apple Watch Series 8

Apple Watch Series 8 introduceras med samma stora skärm som i Watch Series 7, nya urtavlor och fler hälsofunktioner. Bland annat får vi en ny temperaturmätare som kollar din kroppstemperatur var femte sekund. En annan nyhet är att Watch Series 8 kan identifiera om du är med i en bilolycka och automatiskt kontakta räddningstjänsten. Med ett nytt strömsparläge kan du förlänga batteritiden och hålla liv i smartklockan några extra timmar.

Apple Watch Series 8 kostar från 5 495 kronor.

Läs mer om Apple Watch Series 8 här.

5 snabba om Watch Series 8

  • Retina-skärm (41 & 45 mm)
  • Mäter kroppstemperatur
  • Vattentålig enligt WR50
  • Större fokus på kvinnors hälsa
  • Kraschdetektering
Foto: Apple

Apple Watch SE

Nya Apple Watch SE är en ny och billigare smartklocka för dig som vill ha fördelarna med en Watch-klocka på handleden, men inte behöver de där extra finesserna som Watch Series 8 erbjuder. Den här modellen har samma prestanda som Watch Series 8, flera nya urtavlor, krockdetektering och en mycket större skärm än gamla Watch Series 3. Dessutom fungerar modellen med Apples inställningar för dig som vill ställa in smartklockan till ett barn.

Apple Watch SE kostar från 3 395 kronor.

5 snabba om nya Watch SE

  • Retina-skärm (40 & 44 mm)
  • Lika snabb som Watch Series 8
  • Vattentålig enligt WR50
  • Kraschdetektering
  • Cykelkoll för kvinnor
Foto: Apple

Apple Watch Ultra

Apple Watch Ultra är den ultimata smartklockan för dig som vill ha det bästa som Apple har att erbjuda i en smartklocka. Den här modellen använder en boett av titan, har upp till 60 timmars batteritid, extra högtalare och ett helt nytt armband för riktigt tuffa situationer. Watch Ultra har en helt ny GPS-lösning för bättre precision och en ny action-knapp för att exempelvis snabbstarta en träning eller aktivera sirenen. Du kan till och med se hur djupt under vatten du befinner dig!

Apple Watch Ultra kostar från 10 995 kronor.

Läs mer om Apple Watch Ultra här.

5 snabba om Watch Ultra

Foto: Apple

AirPods Pro (andra generationen)

AirPods Pro (andra generationen), även kallad AirPods Pro 2, är äntligen här. De nya in-ear-lurarna använder Apples senaste H2-krets och är optimerade för att ge en mer omslutande och personlig upplevelse med rumsligt ljud. Hörlurarna analyserar dina öron för att skapa en unik ljudprofil som passar just dina öron.

Tack vare H2-kretsen så har även brusreduceringen optimerats och är bättre än någonsin – nu upp till två gånger effektivare brusreducering än vad AirPods Pro klarar. Med de nya öronkuddarna har även den passiva ljudreduceringen förbättrats samtidigt som passformen ska vara bättre.

Batteritiden har ökat till 6 timmar med batteriet i lurarna och totalt 30 timmar med laddningsetuit inräknat. Med en ny högtalare i laddningsetuit så kan du spela ett ljud via Hitta-appen i mobilen för att hitta etuit och äntligen stöds Apple Watch-laddaren för trådlösa laddning.

AirPods Pro (andra generationen) kostar 3 295 kronor.

Läs mer om AirPods Pro (andra generationen) här.

iPhone 12. Foto: Joel Oscarsson

Produkterna som Apple slutar sälja

Samtidigt som Apple presenterade alla sina nya prylar under Far out-eventet så slutade de att sälja en hel mängd äldre produkter.

Bland annat Watch Series 3 och första generationens Watch SE som båda såldes hela vägen fram till att Apples webbsajt stängdes ner inför sin stora presentation.

Watch Series 3 började säljas under 2017 och har tillsammans med första generationens Watch SE varit ett billigare alternativ till de nyare och dyrare modellerna.

Apple har även slutat att sälja flera iPhone-modeller.

I ett svep försvann iPhone 11, iPhone 12 mini, iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max från Apples butikshyllor. Men du kan så klart fortfarande hitta dem under en tid hos svenska återförsäljare.

Apple fortsätter att släppa uppdateringar till mjukvaran i Watch SE, iPhone 11, iPhone 12 mini, iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max.

Däremot kommer Watch Series 3 inte längre att uppdateras och är låst till watchOS 8 som släpptes 2021.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 7 september 2022

Uppdaterad: 23 september 2022

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.