Prisjakt

Så här bra är Apples nya – vi har testat iPhone 12

Med en rejäl uppdatering av design och skärm kan iPhone 12 på allvar utmana förra årets Pro-modell från Apple

Den här artikeln är skriven av våra kompisar på Surfa.se, på uppdrag av Prisjakts redaktion

Text & foto:
Joel Oscarsson

Publicerad:
29 oktober 2020

Apple iPhone 12-serien har nått butiker, åtminstone till hälften. Lilla iPhone 12 mini och stora iPhone 12 Pro Max lanseras om några veckor. Apples ”vanliga” iPhone brukar dock vara den mest populära modellen. Då är det roligt att Apple har lagt lite extra krut på syskonet till den dyrare Pro-serien. Vi har testat iPhone 12 i vardagen och i labbet i en vecka för att se om den borde vara din nya iPhone.

Apple iPhone 12 är en stor nyhet i iPhone-världen. Det finns många anledningar till det men den enskilt största är sannolikt designen. Ny iPhone-design skapar alltid mycket uppmärksamhet från konsumenter som är ute efter det senaste. Denna gången är designnyheterna ganska stora.

Den snälla och runda design som föregångarna har använt sedan iPhone 6, har slängts ut och in kommer en hård och kantig design med inspiration från till exempel Apples iPad Pro-serie. Den nya designen behåller en skärm med en stor flärp för kameran på framsidan och en fyrkantig kameramodul på baksidan. Sidorna är platta med matt aluminium och när vi håller telefonen i handen är det uppenbart att Apple har sparat på yttermåtten.

iPhone 12 är en betydligt mer kompakt mobil än sin föregångare, trots den oförändrade skärmstorleken. Det är en designförändring som får iPhone 11:s klumpiga skärmramar att se inte bara ett, utan flera år gamla ut i jämförelse. Designnyheterna är en stor vinst för Apples ”vanliga” modell.

Fördelar:

  • Utmärkt AMOLED-skärm
  • Kompakt design i jämförelse med iPhone 11
  • Mycket bra huvudkamera
  • 5G-stöd för framtidssäkring


Nackdelar:

  • Föråldrad Lightning-kontakt
  • Det ingår ingen laddare
  • Saknar telefotokamera
Hårdare och kantigare än föregångaren. Sidorna är platta med matt aluminium.

En viktig nyhet i den nya designen är MagSafe. Tekniken som lånar namnet från en gammal laddningsanslutning i MacBook-datorer, finns nu på baksidan av nya iPhones. Tekniken består av en ring av magneter. Med magneternas hjälp kan tillbehör såsom mobilskal, kreditkortshållare och bilhållare monteras på baksidan av mobilen. Magneterna hjälper tillbehören att placeras rätt och gör det enkelt att snabbt fästa den nya MagSafe-laddaren på baksidan av mobilen. Nu behöver vi inte vakna upp på morgonen och upptäcka att telefonen har glidit av laddaren.

Den riktiga potentialen i MagSafe-systemet kommer dock främst i framtida tillbehör, när tillbehörstillverkare kan hitta användningar av systemet som varken vi eller Apple har hittat än.

Skärmen på iPhone 12 är lika stor som hos iPhone 11, men yttermåtten har krympt något.

Skärm

Skärmen är den andra stora nyheten i iPhone 12. Den har gått från medioker till väldigt bra. Föregångarens LCD-skärm har bytts ut mot en AMOLED-skärm med dubbla antalet pixlar. Det ger en tillräcklig pixeltäthet som nu gör det närmast omöjligt att se brister i upplösningen, hur nära vi än tittar.

OLED-tekniken bidrar dessutom med otrolig kontrast och svärta. Eftersom tekniken bygger på enskilt upplysta pixlar, kan de stängas av helt för att ge riktigt svart svärta. Med en otrolig ljusstyrka ser HDR-material dessutom riktigt bra ut.

Med det sagt här skärmen fortfarande en stor brist. Medan konkurrenterna har valt att lansera snabba 90 Hz- och 120 Hz-skärmar under 2020, stannar Apple kvar på 60 Hz. Det gör att iPhone 12 känns lite långsammare än de supersnabba konkurrenterna när vi bläddrar på hemsidor och spelar spel.

iPhone 12 har högre upplösning och detaljrikedom än föregångaren, men också en helt ny konstruktion.

Vi har kollat lite extra noga på den nya skärmen. I bilden här ovan ser vi de två skärmarna under ett mikroskop. Vi kan se att iPhone 12 har lite högre upplösning och detaljrikedom men också att de två skärmarna har helt olika konstruktion. Den klassiska LCD-skärmen i iPhone 11 har pixlar som är rakt uppradade med tre subpixlar vardera, en röd, en grön och en blå. AMOLED-skärmen i iPhone 12 har en helt annan struktur som består av dubbelt så många gröna subpixlar som blåa eller röda. Den annorlunda strukturen kan ge en lite suddig bild i lågupplösta skärmar. iPhone 12 har tillräckligt många pixlar för att ge en skarp bild, hur noga vi än tittar.

Med AMOLED-skärm har iPhone 12 bättre skärpa än iPhone 11.

Den mest uppenbara skillnaden mellan LCD och AMOLED är den sistnämndas utmärkta kontrast. Skärmen kan erbjuda total svärta som ger svarta bilder som är svarta, inte gråa. Detta ser vi i bilden här ovan, där iPhone 12 blir helt svart vid toppen av bilden och iPhone 11 snarare är grå.

Batteri

Batteritid är en knäckfråga för många och Apple har ett lite skakigt rykte. Med årets modell gör den nya skärmen det svårt för iPhone 12 att hålla samma batteritid som iPhone 11. Våra tester visar mycket riktigt att batteritiden är lite sämre med iPhone 12 än den var med iPhone 11. Med det sagt kan många krävande användare fortfarande vänta sig 30–40 procents marginal vid slutet av dagen. Det är en batteritid som är betydligt bättre än vad till exempel iPhone X eller iPhone XS kunde ge. För många konsumenter som uppgraderar från gamla iPhones har iPhone 12 därför potential att bli ett batterilyft.

En strömslukande skärm gör det svårt för iPhone 12 att hålla samma batteritid som iPhone 11. En kul nyhet är MagSafe, som håller till exempel laddaren på plats med hjälp av magnet.

Kamera

Kameran är en del av nya iPhone som inte har fått så stor uppmärksamhet av Apple. Företaget skryter med ett bättre objektiv men vi har svårt att se någon skillnad, i ljusa eller mörka miljöer. Det betyder att iPhone 12 fortsätter att leverera bra prestanda för klassen. Dock har den svårt att konkurrera med avancerade Android-mobiler som ofta erbjuder bra zoom, något iPhone 12 helt saknar.

En betydligt större nyhet är då videokamerans nya stöd för att filma i Dolby Vision, HDR. Det nya stödet ger kameran möjlighet att fånga fler färger och större dynamik i både ljusa och mörka delar av bilden. Det ger imponerande videokvalitet.

HDR och den kvalitet som iPhone 12 kan leverera är visserligen ingen nyhet för branschen men i vanlig ordning har Apple hittat en lite smidigare lösning än konkurrenterna. Dolby Vision spelas nämligen in som standardformat och kräver därför ingen extra inställning för att fungera, som det gör med konkurrenterna. När videon ska spelas upp visas den i full kvalitet. När videon delas kan den automatiskt skickas i ett mer kompatibelt SDR-format, beroende på vilken enhet som är mottagare. Det fungerar bra och ger enkel tillgång till en helt ny nivå av videokvalitet.

Kameran på iPhone 12 håller hög kvalitet och innehåller flera nyheter, men vi har svårt att se att det nya objektivet gör någon skillnad i bildkvalitet.

Prestanda och 5G

Bakom alla nya funktioner finns nya kretsar. Apple A14 är den nya, egenutvecklade processorn som gör att företaget fortsätter dominera på marknaden när det gäller processorkraft. Apple blir nu först med en ny tillverkningsteknik, byggd på fem nanometer-teknik. Den nya tekniken ger bättre energieffektivitet och gör att prestandan kan öka till nivåer som får de mest kraftfulla Android-mobilerna att se pinsamma ut i jämförelse.

Den nya processorn introducerar också stöd för 5G-teknik. I Sverige finns stöd för så kallade sub6-frekvenser, som kommer att byggas ut på allvar med start nästa år. På kort sikt kommer det främst ge mer pålitlig prestanda i städer med utbyggnad över resten av Sverige under de kommande åren. På kort sikt är 5G knappast en anledning att uppgradera till iPhone 12. Det är snarare en bonus som hänger med på köpet.

Standardmodellen av iPhone 12 står sig mycket starkt mot iPhone 11 Pro.

Sammanfattning

Apple iPhone 12 är en stor uppgradering för Apples ”vanliga” iPhone. Uppgraderingen är så stor att vi är beredda att beskriva iPhone 12 som bättre än iPhone 11 Pro. Det säger mycket. Förändringarna med kameran är visserligen små och i praktiken kan nyheterna från både processorn och 5G-stödet vara svåra att märka, åtminstone till en början. Med den nya skärmen och den mer kompakta designen är det i alla fall ett nöje att använda och hålla iPhone 12. Denna gången är inte vanliga iPhone full av tråkiga kompromisser. Om du är ute efter en ny iPhone, och inte känner att du måste ha det absolut bästa, är iPhone 12 ett utmärkt val.

Klicka här för att se alla iPhone 12-modeller på Prisjakt.

Den här artikeln är skriven av en redaktionell samarbetspartner, på uppdrag av Prisjakts redaktion. Vi väljer samarbetspartners som står för samma konsumentjournalistiska principer och samma opartiskhet som vi själva. Ingen förutom Prisjakts redaktion och samarbetspartnerns redaktion har påverkat innehållet i artikeln. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Vi länkar till vår samarbetspartner som en service till våra läsare. Produkterna i artikeln har lånats ut av tillverkaren, utan krav på motprestation. Joel Oscarsson nås på [email protected].

Surfa.se finns en mer omfattande version av det här testet, som en del i Svenska Smartphoneguiden, förmodligen världens största köpguide för smartphones med över 240 testade mobiltelefoner.