Prisjakt testar nya iPhone SE

Spoiler-varning: Nya iPhone SE är en utmärkt mobiltelefon för dig som vill ha en liten och behändig iPhone med bra kamera – utan att plånboken blir gapande tom.

Text:
Daniel Haaf

Du har säkert redan läst vår supertydliga spoiler-varning vid rubriken, så jag kan säga det redan här: iPhone SE ersätter iPhone 8 som en utmärkt mobiltelefon för dig som vill ha en helt ny iPhone under 6 000 kronor att använda i flera år.

Nya iPhone SE är tillverkad i aluminium och glas med en gedigen känsla när jag håller i den. Storleksmässigt är den behändigt liten och känns mycket prisvärd för vad man får. Med det sagt så är den här modellen inte lämpad för alla typer av mobilanvändare idag.

Här går jag igenom mina tankar om iPhone SE efter att ha använt den en tid. Jag har medvetet valt att inte gå på djupet kring specifikationer. Istället utgår jag mer från vardagligt användande för att få en känsla av hur telefonen känns och fungerar.

Fördelar

 • Utmärkt kvalitetskänsla
 • Både främre och bakre kameran tar utmärkta fotografier i bra ljusförhållanden
 • Prisvärd för vad telefonen ger i en ny iPhone
 • Mycket bra prestanda i både vanliga appar och spel
 • Flera år med uppdateringar till iOS
 • Stöd för trådlös laddning och snabbladdning

Nackdelar

 • iPhone SE är inte innovativ på något vis
 • Ljussvag LCD-skärm med låg upplösning
 • Batteritiden är inte speciellt imponerande
 • Snabbladdare ingår inte
 • Inget stöd för Face ID
 • Har svårt för mörkerfotografering

Det finns fem nämnvärda saker att hålla koll på när du packar upp din nya iPhone SE. Förutom mobiltelefonen hittar vi en 5 watts standardladdare, en laddningskabel och sladdanslutna in-ear-lurar för telefonens Lightnings-port. Det finns även en liten pin för att trycka ut släden för SIM-kortet.

Utöver det hittar vi även två klistermärken med Apples logotyp och ett välkomsthäfte.

Skal och skärmskydd ingår som vanligt inte. Jag rekommenderar att du skaffar båda samtidigt som du köper en ny mobiltelefon. Då minskar du skaderisken redan när telefonen plockas upp ur lådan för första gången.

Det här ingår när du köper nya iPhone SE

 • iPhone SE
 • 5 watts mobilladdare
 • Lightning-kabel
 • Hörlurar med Lightning-anslutning
 • Välkomsthäfte med två klistermärken & SIM-kortpin

Installation

Fem minuter och tio sekunder. Så lång tid tog det från att telefonen sattes igång till att den var redo att användas.

Och då ska sägas att minst en minut var väntan på att Apple skulle göra sin magi i bakgrunden när vi registrerade ett nytt Apple-konto. Så runt fyra minuter om du redan har ett Apple-konto du vill använda.

Har du redan en iPhone eller iPad med samma Apple-konto som du vill använda i din nya iPhone? Då går det ännu snabbare att göra alla inställningar. Nya iPhone-enheter kan nämligen hämta alla inställningar, appar och inloggningsuppgifter från befintliga Apple-prylar i närheten.

Ett litet tips: Om du registrerat ett helt nytt Apple-konto ska inte glömma att aktivera kontot. Kontrollera din mejl efter aktiviteringsmejlet från Apple. Utan aktivering så begränsas vad du kan göra med din mobiltelefon.

Storlek och kvalitet

Nya iPhone SE är en liten och behändig mobiltelefon. Storleksmässigt är den identisk med iPhone 8, vilket gör den betydligt mindre än många andra telefoner på marknaden idag.

Kvaliteten på telefonen känns gedigen. Chassit av aluminium och baksidan av glas visar inga tendenser att flexa när jag försiktigt lägger lite press på den med fingrarna.

Storleksmässigt är iPhone SE perfekt för både jackfickan och byxfickorna. Faktum är att den nästan känns försvinnande liten. Och även om sidorna är relativt hala så ger baksidan av glas ett bekvämt motstånd mot fingrarna.

Med ett skal på iPhone SE kommer telefonen att bli snäppet större, men också säkrare att hålla med ett bättre grepp på sidorna.

Det är till en början svårt att vänja sig vid storleken på telefonen. Vikten på 148 gram är hela 24 procent lägre än en iPhone 11 och 16 procent lägre än vad min iPhone XS väger. Det är delvis tack vare den lilla skärmen från iPhone 8 som gör att Apple kan hålla nere storleken och vikten, men för en del kan det vara ett högt pris att betala för nättheten.

Det tar tid – men du vänjer dig

4,7 tum känns helt enkelt väldigt litet idag. De första dagarna känns allt jag gör för smått och opraktiskt på skärmen. De digitala tangenterna har krympt, likaså ikonerna på hemskärmen. Och Facebook-flödet känns mer klaustrofobiskt än någonsin.

Men efter några dagars användning har iPhone SE dock vuxit till sig och skärmstorleken känns inte lika liten som den första tiden med telefonen.

Med ovan sagt så är jag kanske inte heller rätt målgrupp för iPhone SE. Den som skaffar den här telefonen uppskattar sannolikt telefonen för sin lilla storlek och då är en liten skärm sannolikt inte heller ett problem.

Snabbhet och filmtittande

Den här mobiltelefonen är ruskigt snabb. Under den lilla skärmen sitter samma processor som finns i iPhone 11-serien – och den klarar att köra precis allt du slänger på den från App Store.

Visst har iPhone SE snäppet mindre internminne än iPhone 11 (3 GB vs 4 GB), men det är inget jag märker när jag hoppar mellan appar, webbläsarflikar och spel.

Två av spelen jag testade var Hungry Dragon och Asphalt 9: Legends. De rullade på utan att hicka och inte en enda gång upplevde jag prestandaproblem som kunde påverka upplevelsen.

Vad som däremot hade en märkbar påverkan var skärmen. Storleken, upplösningen och skärmtypen är helt enkelt inte lika bra som OLED-skärmarna i syskonmodellerna iPhone XS och iPhone 11 Pro. Färgerna är inte lika starka, ljusstyrkan i skärmen inte lika hög och kantskärpan på grafiken är lite mer hackig med iPhone SE.

Om skärmen får mig att tveka inför ett köp? Nej, absolut inte för mig som bara spelar lite då och då, men det är absolut nämnvärt med en så stor skillnad. Jämför gärna en iPhone SE med en OLED-telefon i butik innan du gör ett köp.

Samma batterikapacitet som iPhone 8 begränsar

När det kommer till filmtittande så är upplevelsen ungefär densamma som med spelandet.

Eftersom iPhone SE har en LCD-skärm blir svart inte riktigt svart utan mer mörkgrått. Det märks främst på de sorgekanter som ofta dyker upp när man kollar på film. Tydligast skillnad mot OLED är det när du använder telefonen i en mörk omgivning då både kontrasten och skärmens lägre ljusstyrka blir som tydligast.

Även skärmstorleken kändes till en början obekvämt liten. Men precis som med storleken på själva telefonen så tog det bara en kort stund innan jag vande mig.

Den här telefonen är kanske inte en optimal mediamaskin, men den gör sitt jobb utan problem. Tänk bara på att batteriet är identiskt med iPhone 8, vilket inte är på den postiva sidan. Ska du på långfärd är det bra att ha ett portabelt batteri tillgänglig, för en hel dags användning med både film och spel kan bli svårt.

Kamerorna

Kamerorna i iPhone SE är inte de mest imponerande på pappret. På baksidan sitter en ensam kamera på 12 megapixel med optisk bildstabilisering. En lägre upplösning än i de flesta moderna Android-telefoner på marknaden idag.

Trots att upplösningen är så låg upplever jag att iPhone SE tar förvånansvärt bra fotografier. I bra ljusförhållanden är resultaten skarpa och detaljrika med bra färgåtergivning. Telefonen överdriver inte färgerna som många andra mobiltelefoner. Det dynamiska omfånget är inte i toppklass, men överlag hade jag inga problem med vardagligt fotograferande.

Om du zoomar in till 100 procent kommer du märka att den lågupplösta kameran inte riktigt hänger med konkurrenterna. På en liten mobilskärm ser allt bra ut, men på min stora 4K-skärm är det tydligt att iPhone SE inte fångar findetaljerna så bra. Till kamerans försvar så är de flesta mobiltelefoner inte bra på det heller.

En nämnvärd detalj är att kameran inte tycker om direkt motljus, oavsett om det är solen eller en lampa i taket. Det blir snabbt reflektioner och fotografierna blir färgfattiga med dålig kontrast.

Utsikten från Prisjakts kontor i Ängelholm en mulen dag i maj. Bra exponering och detaljrikt.

Under sämre ljusförhållanden måste kameran kämpa ännu mer. Detaljerna blir färre, färgerna mattas av och det digitala bruset ökar. Men det är inte värre än att Apple gör ett utmärkt jobb med att behålla skärpan i fotografierna. Nämnvärt är att iPhone SE inte har det nattläge som introducerades med iPhone 11-serien, så om du vill ta fotografier i mycket mörka förhållanden så måste du uppgradera till den serien istället.

Närbild på böcker för att visa skillnaden i digitalt brus under olika ljusförhållanden

Givetvis har iPhone SE ett porträttläge för både den främre och den bakre kameran.

Här under är ett exempel på hur det vanliga fotoläget med den främre kameran skiljer sig från porträttläget. Med porträttläget aktiverat suddas bakgrunden på digital väg för att lyfta fram ansiktet.

Och visst fungerar det riktigt bra, även om det vid en närmare granskning är tydligt att det är en digital lösning och inte ett längre teleobjektiv.

Vänster: Normalt bildläge. Höger: Porträttläge

Högtalarna

Oavsett om du lyssnar på musik, kollar på film eller spelar så har iPhone SE tillräckligt med kraft för att fylla ett mindre rum med ljud.

När jag på ett högst ovetenskapligt vis mätte ljudnivån med en Blue-mikrofon ansluten till min iPad Pro så uppmättes 113 dBA som högst. Det är snäppet lägre än med min iPhone XS som nådde 114 dBA. Jag mätte på exakt samma avstånd med båda mobiltelefonerna och det var låten Hello med Adele som stod för skönsången.

Det är inga problem att höra tal i filmer och sång i musik. Även när jag skruvar upp volymen rejält så upplever jag ingen distortion från högtalarna.

Skillnaden mellan iPhone SE och iPhone XS är liten men märkbar. Med iPhone SE får jag ett svalare ljud som känns snäppet tunnare än med iPhone XS. I det stora hela är jag imponerad över att iPhone SE med sina små högtalare klarar med ett så rejält ljud som den gör.

En detalj som säkert inte förvånar är att telefonen inte har en 3,5mm-hörlurskontakt. Eftersom jag använder AirPods-hörlurar så är det inget problem, men det är kanske värt att veta för en del av er att hörlurskontakt inte finns. Vill du använda dina sladdanslutna hörlurar med iPhone SE finns adaptrar för det. Någon adapter ingår tyvärr inte i lådan.

Summering

Nya iPhone SE är ett bra val för dig som vill ha en liten och snabb iPhone som kostar under 6 000 kronor. Visst kan jag anmärka på att telefonen har samma gamla LCD-skärm och batterikapacitet som iPhone 8, dessutom saknas en behövlig snabbladdare. Men den nya processorn och kameran väger upp för de få brister jag kan peka ut. Det här är en iPhone som kommer att skänka mycket glädje åt användarna under flera år utan att plånboken spräcks.

Specifikationer för iPhone SE

 • Lanseringsår: 2020
 • Skärmstorlek: 4,7 tum, LCD
 • Skärmupplösning: 750 x 1 334 pixlar
 • Fysiska mått: 138,4 x 67,3 x 7,3 mm
 • Vikt: 148g
 • Processor: Apple A13 Bionic
 • Internminne: 3 GB
 • Lagringsutrymme: 64 GB, 128 GB, 256 GB
 • Bakre kamera: 12 megapixel, f/1.8
 • Främre kamera: 7 megapixel, f/2.2
 • Videoinspelning: Upp till 4K-upplösning med 60 fps
 • Ljud: Stereohögtalare, ingen hörlurskontakt
 • Batteri: 1 821 mAh, snabbladdning (18 watt)
 • Vattentålig: Ja, med IP68
 • Anslutningar: WiFi 802.11ax, Bluetooth 5.0, GPS, NFC, Lightning-kontakt

Det här testet genomfördes av Daniel Haaf på Prisjakts redaktion. Vi har köpt mobiltelefonen på egen hand och ingen har kunnat påverka vårt omdöme.