Prisjakt

Väljer du mellan iPhone 12 och iPhone 11? Här är skillnaderna

iPhone 12 är en stor uppgradering för de flesta

Med iPhone 12-serien lanserade Apple en kraftigt förbättrad uppställning med mobiltelefoner. De skiljer sig stort på många punkter jämfört med företagets tidigare modeller, inte bara utseendemässigt utan även insidan bjuder på en hel mängd förbättringar.

I den här artikeln går vi igenom många av ändringarna så att du vet skillnaden mellan fjolårets iPhone 11 och nya iPhone 12.

Vi har valt just mellanmodellen iPhone 12 eftersom den modellen väntas bli den mest populära på marknaden. Med det sagt kommer vi även belysa den mindre iPhone 12 Mini och de lite dyrare modellerna iPhone 12 Pro och Pro Max också.

Lästips:

iPhone 11

 • 6,1 tums LCD-skärm (Liquid Retina HD)
 • 4G-stöd
 • Apple A13 Bionic
 • Vidvinkelkameran har bländaren f/1.8
 • Stöd för förra generationens Smart HDR
 • Vattentålig (IP68) ned till två meter i 30 minuter
 • Trådlös laddning med Qi

iPhone 12

 • 6,1-tums OLED-skärm (Super Retina XDR)
 • 4G- och 5G-stöd
 • Apple A14 Bionic
 • Vidvinkelkameran har bländaren f/1.6
 • Stöd för nya Smart HDR 3
 • Vattentålig (IP68) ned till sex meter i 30 minuter
 • Trådlös laddning med Qi och MagSafe
 • Videoinspelning i Dolby Vision HDR
 • Selfiekameran har stöd för Night Mode och Deep Fusion
 • Skärmen använder skyddet Ceramic Shield
Vänster: iPhone 12. Höger: iPhone 11

Designen

Designen till iPhone 12 är plattare och har skarpare kanter än iPhone 11. Utseendet påminner om iPad Pro-serien och har anor tillbaka till 2012 års iPhone 5-serie.

Både storleken och vikten på iPhone 12 har minskat jämfört med iPhone 11. Den nya modellen är 11 procent tunnare, 15 procent mindre och 16 procent lättare.

Vattentåligheten har förbättrats med iPhone 12. Båda modellerna är IP68-klassade vilket betyder att de är både vatten- och dammtåliga. Men iPhone 12 är snäppet vassare med nya tätningar.

Skärmen

Skärmstorleken är identisk på de båda mobiltelefonerna. Det som skiljer dem åt är vilken skärmteknik som används och upplösningen.

Fjolårets iPhone 11 har en relativt ljussvag LCD-skärm med låg upplösning. Med iPhone 12 får du en betydligt ljusstarkare OLED-skärm med dubbla upplösningen.

Praktiska skillnaden är att iPhone 12 ger en ljusare bild med bättre färgåtergivning, högre kontrast och skarpare innehåll. Skillnaden är stor oavsett om du kollar på film, spelar eller bara surfar på internet.

Vänster: iPhone 12. Höger: iPhone 11

Kamerorna

Båda modellerna har två bakre kameror och en främre selfiekamera. Kamerorna på baksidan är en vidvinkelkamera och en ultravidvinkel, båda med upplösningen 12 megapixel.

Det som skiljer dem åt är att iPhone 12 har en större bländare på vidvinkelkameran, f/1.6 tillstället för f/1.8 som med iPhone 11. Den större bländaren gör att mer ljus släpps in genom optiken vilket är bra i dåliga ljusförhållanden.

En fördel för iPhone 12 är att kamerafunktionerna Night Mode och Deep Fusion nu även fungerar med selfiekameran. Med iPhone 12 är det även möjligt att spela in HDR-videor med Dolby Vision, något iPhone 11 inte klarar.

Prestandan

Apple använder nya och förbättrade A14 Bionic-processorn i alla sina iPhone 12-modeller. Fjolårets iPhone 11 använder A13 Bionic.

Det som skiljer dem åt är att A14 Bionic har uppåt 40 procent högre prestanda, är mer energieffektiv och är mycket bättre på maskininlärning.

Den praktiska skillnaden märks inte när du öppnar appar eller spelar, utan främst i situationer när din iPhone använder AI-funktioner och kamerorna.

Lagringsutrymme

Båda mobiltelefonerna kan köpas med samma mängd lagringsutrymme. Det finns tre nivåer på 64 GB, 128 GB och 256 GB.

Om du inte spelar in mycket video i 4K-upplösning och bara installerar ett mindre antal appar så klarar du dig med den billigaste varianten med 64 GB utrymme. I alla andra situationer bör du kolla på 128 GB eller 256 GB för att inte begränsas av lagringsutrymmet.

Ett tips är att du kan använda iCloud för att avlasta mobiltelefonens lagringsutrymme. Tänk bara på att det tillkommer en månadskostnad om du vill ha extra utrymme där istället.

Nu är det slut med EarPods i lådan när du köper en iPhone. Foto: Apple

Batteri och trådlös laddning

Det finns inga tester som visar hur batteritiden skiljer sig mellan iPhone 12 och iPhone 11. Enligt Apples egna siffror på produktsidorna har iPhone 12 en marginell fördel i vissa situationer, men skillnaden där är minimal.

Den stora skillnaden är att iPhone 12-serien stöder MagSafe för trådlös laddning. MagSafe använder magneter för optimal positionering av mobiltelefonen på trådlösa laddare. För att MagSafe ska fungera krävs kompatibla tillbehör som måste köpas separat.

Tillbehören

Varken iPhone 12 eller iPhone 11 har medföljande hörlurar eller strömadapter i lådan. Tidigare skickades båda med iPhone 11 och äldre modeller, men ett nytt beslut från Apple gör att du måste köpa dessa tillbehör själv från och med nu.

Beslutet att inte skicka med hörlurar och strömadapter gäller alla mobiltelefoner som Apple säljer idag. En laddningskabel för Lightning till USB-C ingår fortfarande.

Apple lanserar iPhone 12-serien och HomePod Mini

Den 13 oktober presenterade Apple fyra nya mobiltelefoner och smarthögtalaren HomePod Mini. I den här artikeln går vi igenom vilka produkter som släpptes och berättar om alla nyheterna.

Läs vår lanseringsartikel här

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 22 oktober 2020

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected].