Prisjakt

Väljer du mellan iPhone 14 och iPhone 13? Här är skillnaderna

iPhone 14 är en ny och spännande mobiltelefon, men är den värd sina tusenlappar jämfört med iPhone 13? Här får du svaret.

Äntligen är iPhone 14-serien här och med det får vi många spännande nyheter för den som är beredd att öppna plånboken och uppgradera sin gamla mobiltelefon.

Men hur stora är egentligen förbättringarna och är det verkligen värt de där tusenlapparna om man väljer en iPhone 14 istället för iPhone 13?

Vi djupdyker bland alla nyheter och lyfter fram alla stora skillnader mellan de båda iPhone-modellerna.

Lästips:

Få schysstare deals direkt i din inkorg. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Viktigt att veta om iPhone 14

 • 6.1-tums Super Retina XDR
 • 4G och 5G
 • Apple A15 Bionic (5-kärnig GPU)
 • Helt nytt kamerasystem
 • Photonic Engine & Deep Fusion
 • Kraschdetektering
 • WiFi 6 & Bluetooth 5.3
 • Förbättrad accelerometer & gyroskop
 • IP68-klassad vattentålighet

Läs mer om iPhone 14 här

Viktigt att veta om iPhone 13

 • 6.1-tums Super Retina XDR
 • 4G och 5G
 • Apple A15 Bionic (4-kärnig GPU)
 • Två bakre kameror & selfiekamera
 • WiFi 6 & Bluetooth 5.0
 • Deep Fusion
 • IP68-klassad vattentålighet

Läs mer om iPhone 13 här

Designen

Utseendemässigt så är mobiltelefonerna nästan helt identiska. Det finns inga stora, visuella skillnader som gör att du enkelt skiljer dem åt.

Faktum är att de enda skillnaderna är knappt märkbara. Med iPhone 14 har vikten minskat från 173 gram till 172 gram och tjockleken har ökat något, från 7,65 mm till 7,8 mm. Inga större förändringar alltså.

Vattentåligheten har inte förändrats mellan de båda modellerna. Båda möter kraven för IP68 vilket betyder att de kan nedsänkas till 6 meters djup i upp till 30 minuter utan att ta skada. Bäst är dock att aldrig utsätta din mobiltelefon för väta och att snabbt torka av den vid kontakt med vatten.

Kamerorna

Båda modellerna använder dubbla, bakre kameror på 12 megapixel där ena är en huvudkamera och den andra en ultravidvinkel.

Det som skiljer dem åt är att iPhone 14 använder ett helt nytt kamerasystem med förbättrade sensorer och ny optik. Du får större pixlar i bilderna vilket ger bättre bildkvalitet i dåliga ljusförhållanden. Upp till 49 procent bättre bildkvalitet kan du förvänta dig enligt Apple.

En annan nyhet med iPhone 14 är en förbättrade TrueDepth-kamera på framsidan. Kamerorna i iPhone 14 använder en ny teknik kallad "Photonic Engine" som använder smarta algoritmer för att stärka kvaliteten i bilderna, speciellt i mörka partier.

Videoinspelningen är nästan identisk mellan de båda telefonerna. Här utmärker sig iPhone 14 bara på en liten punkt, nämligen med stöd för cinematiskt läge för videor med kortskärpedjup i 4K-upplösning. Med iPhone 13 är upplösningen begränsad till 1080p.

Lagringsutrymme

Lagringsutrymmet är helt identisk mellan de båda modellerna. Du kan välja storlekar på 128 GB, 256 GB och 512 GB. Det finns ingen plats för minneskort och vill du ha mer utrymme krävs en iPhone 14 Pro eller 14 Pro Max som klarar upp till 1 TB.

Normalanvändaren som installerar många appar och spel klarar sig bra med 128 GB, men för den som vill ha det där extra utrymmet är 256 GB att rekommendera. Speciellt om du spela in många videor i 4K-upplösning eller ofta ladda ner musik och videor för offlinebruk.

Ett tips är att du kan använda iCloud för att avlasta mobiltelefonens lagringsutrymme. Tänk bara på att det tillkommer en månadskostnad om du vill ha extra utrymme där istället.

Skärmen

Både mobiltelefonerna använder exakt samma skärm och har en identisk flärp högst upp på skärmen där kamera och sensorer sitter.

Det betyder att du får en Super Retina XDR-skärm med storleken 6.1 tum och upplösningen 2 532 x 1 170 pixlar oavsett vilken av telefonerna du väljer. Båda har True Tone-stöd och en maximal ljusstyrka på 1 200 cd/m2 (normalt upp till 800 cd/m2).

Ovanpå skärmen ligger ett skyddande lager kallat Ceramic Shield som även återfinns så långt bak som till iPhone 12-serien. Vår råd är att du skaffar ett ordentligt skärmskydd av härdat glas för extra skydd och helst ett tåligt skal som minskar risken för skador från stötar och slag.

Prestandan

Om du skaffar iPhone 14 eller 14 Plus så får du exakt samma systemkrets – A15 Bionic – som släpptes med iPhone 13 Pro och 13 Pro Max under 2021.

Samma systemkrets används även i iPhone 13, men med en liten skillnad. Grafikprocessorn har en kärna mindre, alltså fyra kärnor istället för fem kärnor. Den extra kärnan ger en betydande prestandaökning i situationer som använder maskininlärning och AI – upp till 18 procent mer enligt Apple.

Överlag kommer du inte att märka någon skillnad på iPhone 14 och iPhone 13 rent prestandamässigt. Båda mobiltelefonerna är kraftfulla och energieffektiva, laddar appar och spel snabbt och flyter på bra med iOS 16 utan konstigheter.

Batteri och trådlös laddning

Med iPhone 14 får du något bättre batteritid jämfört med iPhone 13. Båda modellerna har stöd för MagSafe och Qi-laddning, samt snabbladdar batteriet upp till 50 procent på 30 minuter med en 20-wattsladdare. Så långt är det ingen skillnad.

Däremot har iPhone 14 upp till sju procents längre batteritid i vissa situationer. Det motsvarar en timmes extra videouppspelning eller streaming. Eller upp till fem timmar extra ljuduppspelning om du exempelvis lyssnar på musik och poddar.

Skillnaden kanske känns liten, men det är en välkommen extratid som kommer att märkas när batterikapaciteten minskar med tiden.

iPhone 13 är fortfarande ett toppenval om du vill spara pengar. Foto: Apple

Så mycket dyrare är iPhone 14 än iPhone 13

Med iPhone 14-serien passade Apple på att höja sina priser – rejält. Du får betala upp till 22 procent mer för en iPhone 14 jämfört med iPhone 13 när föregångaren släpptes för ett år sedan.

iPhone 14

Priserna är hämtade från Prisjakt och visar lägstapriset den 12 september 2022.

iPhone 13

Priserna är hämtade från Prisjakt och visar lägstapriset den 16 september 2021.

Priserna på Apple AirTag har ökat kraftigt

Samtidigt som iPhone 14-serien fick en ordentlig prishöjning så passade Apple även på att prishöja AirTag-serien. Priserna på Apples webbsajt har ökat från 350 kronor och 1 195 kronor till 450 kronor respektive 1 495 kronor. Det är en ökning med 29 procent för ett 1-pack och 25 procent för ett 4-pack.

De två största nyheterna i iPhone 14 som iPhone 13 INTE har

Två helt nya kameror på baksidan och en selfiekamera på framsidan. Foto: Apple

Ett helt nytt kamerasystem

 • Huvudkamera på 12 megapixel med bländaren f/1.5
 • Ultravidvinkel på 12 megapixel med bländaren f/2.4
 • Selfiekamera på 12 megapixel med bländaren f/1.9
 • Cinematiskt läge med upp till 4K med 30 bps
 • Photonic Engine

Den största nyheten med iPhone 14 är att kamerorna har förbättrats och det rejält. Precis som med iPhone 13 så är det fortfarande två kameror på baksidan och en på framsidan som gäller. Även upplösningen på 12 megapixel är samma. Men det som skiljer dem åt är helt nya kamerasensorer på insidan och även förbättrad optik.

Tillsammans med större bländare betyder det att kamerorna släpper in mer ljus från omgivningen, genom optiken och in till sensorerna. De större pixlarna på sensorerna betyder att mer ljusdata kan omvandlas till en digital signal vilket i sin tur bygger upp dina bilder.

Resultatet är bilder med fler detaljer och mindre brus i främst dåliga ljusförhållanden.

En annan nyhet är Photonic Engine. Det är en avancerad kamerafunktion för att med hjälp av den nya hårdvaran i iPhone 14-serien och maskininlärning optimera varje enskild bild som du tar. Photonic Engine använder Deep Fusion som introducerades av Apple under 2019, men fungerar bara med iPhone 14-serien. Även om du har en iPhone 13 med iOS 16 så finns inte Photonic Engine tillgänglig.

Kraschdetektering

En stor nyhet för alla säkerhetsmedvetna är funktionen för kraschdetektering. Den gör att din iPhone 14 kan förstå när en allvarlig olycka uppstår, exempelvis i en bil eller buss, och automatiskt kontakta räddningstjänsten om du inte kan det själv.

Kraschdetektering använder sig av en helt ny accelerometer och ett förbättrat gyroskop som inte finns i iPhone 13-modellerna. Du kan alltså inte få kraschdetektering på äldre mobiltelefoner även om du uppdaterar din gamla telefon med iOS 16.

Nämnvärt är att även Watch Series 8 och Watch Ultra har kraschdetektering.

iPhone 14 har bättre batteritid än iPhone 13

När Apple släppte iPhone 13 så ökade batterikapaciteten med 15 procent jämfört med föregångaren iPhone 12. Nya iPhone 14 har visserligen lite större kapacitet än iPhone 13, men skillnaden är bara två procent. Istället är det andra, energieffektivare komponenter och optimeringar som bidrar till att nya modellen har längre batteritid.

iPhone 14

Batterikapaciteten är 12.68 wattimmar (Wh)

 • Videouppspelning: Upp till 20 timmar
 • Videostreaming: Upp till 16 timmar
 • Ljuduppspelning: Upp till 80 timmar
 • Snabbladdning: 50 % på 30 minuter

iPhone 13

Batterikapaciteten är 12.41 wattimmar (Wh)

 • Videouppspelning: Upp till 19 timmar
 • Videostreaming: Upp till 15 timmar
 • Ljuduppspelning: Upp till 75 timmar
 • Snabbladdning: 50 % på 30 minuter

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 12 september 2022

Uppdaterad: 28 november 2023

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.