Prisjakt

Apple har lanserat iPhone 12-serien – här är alla modellerna

Fyra nya mobiltelefoner och högtalaren HomePod Mini

Äntligen har Apple lanserat iPhone 12-serien med fyra nya mobiltelefoner. Den minsta modellen är iPhone 12 Mini, följt av iPhone 12, iPhone 12 Pro och slutligen flaggskeppsmodellen iPhone 12 Pro Max.

Under samma evenemang presenterade Apple även en ny högtalare till det smarta hemmet – HomePod Mini. En mindre och billigare variant av stora HomePod från 2018.

I den här artikeln har vi samlat den viktigaste informationen om Apples nya mobiltelefoner och andra prylar från evenemanget.

Lästips:

Skärmarna

Med iPhone 12-serien har Apple lämnat LCD-tekniken bakom sig och fokuserar helt på OLED i sina mobiltelefoner. Företaget kallar skärmtekniken för Super Retina XDR och den klarar en ljusstyrka på upp till 1 200 nits med HDR-aktiverat. Den enda skillnaden på skärmarna i de fyra iPhone 12-modellerna är skärmstorleken och upplösningen.

LIDAR-sensor

En stor nyhet med flaggskeppsmodellerna Pro och Pro Max är att de använder samma LIDAR-sensor som finns i senaste iPad Pro-modellerna. LIDAR-sensorn används bland annat för avancerade AR-effekter och hjälper kameran att fokusera i dåliga ljusförhållanden.

5G och wifi 6

En stor nyhet är att iPhone 12-serien har stöd för 5G. Det betyder att de marknader som har ett välutbyggt 5G-nät kan erbjuda högre hastigheter och kortare fördröjningar vid surfning och spel över internet. Med iPhone 12-serien fortsätter Apple att använda wifi 6 vilket inte på något vis är anmärkningsvärt. Om 2021 års modeller stöder nyare wifi 6e återstår att se.

Prestanda

Alla fyra modellerna i iPhone 12-serien använder nya Apple A14 Bionic-processorn. Enligt Apple har den nya processorn en ny, sexkärnig design med 11,8 miljarder transistorer. Den ska vara upp till 50 procent kraftfullare än ledande alternativ för Android-telefoner.

MagSafe

Apple nyintroducerar MagSafe-systemet för trådlös laddning. Med inbyggda magneter är det lättare för mobiltelefonen att placeras exakt rätt på den trådlösa laddaren. Magneterna kan användas av laddare, skal och andra tillbehör. MagSafe-systemet stöder snabbladdning med upp till 15 watt.

Ceramic Shield

Alla modellerna i iPhone 12-serien släpps med nya "Ceramic Shield" från Corning. Det är en beläggning på skärmen som minskar risken för repor och stötskador. Enligt Apple har nya beläggningen fyra gånger så bra tålighet mot tappskador och är tåligare än alla andra glasskydd till smartphones.

Strömadapter och hörlurar medföljer inte i lådan

När du packar upp din nya mobiltelefon från Apple får du räkna med att själv tillhandahålla både strömadapter och hörlurar. Anledningen är enligt Apple att de vill minska miljöpåverkan genom att börja använda mindre lådor till mobiltelefonerna. Dessutom har många redan en strömadapter hemma sen tidigare som kan användas.

Foto: Apple

Missa inte prissänkningarna på iPhones under Black Friday

Black Friday är readagen med kanske störst chans till låga priser på mobiltelefonerna i iPhones-serien. I vår Black Friday-artikel om iPhones tipsar vi om de lägsta priserna, ger köptips och gör det enklare för dig att hitta rätt i prisdjungeln.

Se alla priser på Apples senaste iPhones här

Foto: Apple

iPhone 12 Mini

Den minsta mobiltelefonen i Apples nya serie heter iPhone 12 Mini. Den har en jämförelsevis liten skärm på 5,4 tum och är i princip en kopia av den snäppet större syskonmodellen iPhone 12. Det enda som skiljer dem åt är den fysiska storleken.

Enligt Apple är det här den minsta, tunnaste och lättaste 5G-telefonen i världen. Kanterna runt telefonen har hållits till ett minimum med den ny, iPad Pro-inspirerade designen. Den här modellen har tre kameror – en huvudkamera och en vidvinkelkamera på baksidan och en selfiekamera på framsidan.

Trots att iPhone 12 Mini är den minsta modellen så har den samma underliggande teknik som sina större syskonmodeller. Du behöver alltså inte kompromissa med prestandan bara för att du vill ha en mindre telefon.

iPhone 12 Mini kostar från cirka 8 695 kronor.

Här kan du bevaka pris och tillgänglighet på iPhone 12 Mini

Specifikationer

 • Skärmstorlek: 5,4-tums Super Retina XDR
 • Skärmupplösning: 2 340 x 1 080 pixlar
 • Processor: Apple A14 Bionic
 • Lagring: 64, 128 och 256 GB
 • Kameror: Vidvinkel, ultravidvinkel, selfiekamera
 • Videoinspelning: Upp till 4K/60fps
 • Mått: 131,5 x 64,2 x 7,4 mm
 • Vikt: 133 gram
Foto: Apple

iPhone 12

Mellanmodellen i uppställningen är iPhone 12 med en 6,1-tums OLED-skärm. Den har samma egenskaper och funktioner som iPhone 12 Mini, men med en snäppet större skärm och högre skärmupplösning.

Det betyder att modellen har samma design, A14 Bionic-processorn, två bakre kameror, 5G-stöd och den reptåliga beläggningen på skärmen. Modellen har även MagSafe-systemet som använder magneter för enklare placering av Apples nya trådlösa laddare.

iPhone 12 kostar från cirka 9 995 kronor.

Här kan du bevaka pris och tillgänglighet på iPhone 12

Specifikationer

 • Skärmstorlek: 6,1-tums Super Retina XDR
 • Skärmupplösning: 2 532 x 1 170 pixlar
 • Processor: Apple A14 Bionic
 • Lagring: 64, 128 och 256 GB
 • Kameror: Vidvinkel, ultravidvinkel, selfiekamera
 • Videoinspelning: Upp till 4K/60fps
 • Mått: 146,7 x 71,5 x 7,4 mm
 • Vikt: 162 gram
Foto: Apple

iPhone 12 Pro och Pro Max

Med iPhone 12 Pro och Pro Max lanserar Apple två flaggskeppsmodeller för entusiasterna som vill ha det där extra i sin telefon.

Det som särskiljer iPhone 12 Pro och Pro Max från sina billigare syskonmodeller är bland annat de tre kamerorna på baksidan, LIDAR-sensorn och bättre videoegenskaper.

De tre kamerorna är en 12-megapixel vidvinkelkamera, telelins och ultravidvinkelkamera. Vidvinkelkameran har upp till 27 procent bättre lågljusegenskaper och telelinsen klarar upp till 4x optisk zoom.

Den vassaste modellen är Pro Max som klarar allt som iPhone 12 Pro gör och lite till. Den har nämligen en extra telelins som är snäppet längre än den i Pro-modellen för ännu bättre bakgrundsoskärpa vid exempelvis porträttfotografering.

iPhone 12 Pro kostar från cirka 12 495 kronor och iPhone 12 Pro Max från cirka 13 795 kronor.

Här kan du bevaka pris och tillgänglighet på iPhone 12 Pro och Pro Max

iPhone 12 Pro

 • Skärmstorlek: 6,1-tums Super Retina XDR
 • Skärmupplösning: 2 532 x 1 170 pixlar
 • Processor: Apple A14 Bionic
 • Lagring: 128, 256 och 512 GB
 • Kameror: Vidvinkel, ultravidvinkel, telekamera, selfiekamera
 • Videoinspelning: Upp till 4K/60fps
 • Mått: 146,7 x 71,5 x 7,4 mm
 • Vikt: 187 gram

iPhone 12 Pro Max

 • Skärmstorlek: 6,7-tums Super Retina XDR
 • Skärmupplösning: 2 778 x 1 284 pixlar
 • Processor: Apple A14 Bionic
 • Lagring: 128, 256 och 512 GB
 • Kameror: Vidvinkel, ultravidvinkel, telekamera, selfiekamera
 • Videoinspelning: Upp till 4K/60fps
 • Mått: 160,8 x 78,1 x 7,4 mm
 • Vikt: 226 gram

Apple presenterade nya smarthögtalaren HomePod Mini

Apple HomePod Mini är en mindre variant av smarthögtalaren HomePod från 2018. HomePod Mini är både mindre och har en ny, rundare design med en liten skärm på toppen. Överst finns även volymkontrollen till smarthögtalaren.

Modellen använder Apple S5-kretsen till både bearbetning av ljudet och hanteringen av alla smarta funktioner. Enligt Apple gör S5-kretsen att HomePod Mini kan justera ljudet du hör 180 gånger per sekund för optimal kvalitet.

Vill du ha en mer omslutande upplevelse och bättre ljudkvalitet kan du parkoppla två HomePod Mini för synkroniserad uppspelning med stereoljud.

HomePod Mini har samma Apple U1-krets som bland annat finns i iPhone 11- och 12-serien. Förutom att spela musik, poddar och radio så kan HomePod-serien nu även användas som interntelefoner om du har flera enheter i hemmet. Denna funktion fungerar även med din iPhone, iPad och Apple Watch.

Det finns inget svenskt pris i skrivande stund. Den amerikanska prislappen är 99 USD, vilket omräknat blir cirka 1 100 kronor inklusive moms. Apple HomePod går att köpa i svenska butiker med ett cirkapris runt 3 600 kronor.

Här kan du bevaka pris och tillgänglighet på HomePod Mini

Text:
Daniel Haaf

Publicerad:
13 oktober 2020

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. 

10 bra saker att veta om Apple Watch Series 6

Samtidigt med iPhone 12-serien så introducerades smartklockorna i Watch Series 6. De har ljusstarkare skärm, bättre prestanda och fler sensorer jämfört med tidigare modeller i Watch Series 5. Det är också första gången som Apple väljer att inte skeppa med en strömadapter i lådan.

Här tipsar vi om tio bra saker att veta om Apple Watch Series 6 innan du köper smartklockan.