Prisjakt

head

Medlem sen 2006-04-02
6
Bidrag
8
Hjälpsamröster
Asus RT-AX86U Pro
Full Star 1
4
(5)
2 491 kr
h
head
6 omdömen
Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
5 månader sedan

Oerhört besviken på Asus och rekommenderar ingen att köpa en Asus-router för närvarande då de har stora problem med sin utvecklingsavdelning (mjukvaran). RT-AX86u Pro lanserades för mer än ett år sedan och den stora nyheten jämfört med tidigare modell utan suffixet ”Pro” var stöd för VLAN, en funktion som få routers för konsumentbruk hittills haft. Dock en väldigt användbar funktion för den som på ett enkelt sätt vill dela upp sitt hemmanätverk i flera isolerade virtuella nät så att barnens telefoner och plattor med tvivelaktiga appar och övriga IoT-prylar inte exponerar huvudnätet för sårbarheter. Vid lansering var Pro-funktionerna bara tillgängliga i beta-firmware vilket även var fallet när jag köpte routern i februari 2023. Eftersom Asus promotade Pro-funktionerna ganska hårt utgick jag ifrån att funktionerna snart skulle introduceras i ”stabil” firmware. Därefter har det släppts ytterligare en beta (i mars 2023) och tre uppgraderingar av ”stabil” firmware (maj, juni och november) utan att VLAN blivit tillgängligt. Asus utvecklingstakt är oroväckande långsam vilket i sig är en risk i dagens värld där nätverksutrustning måste uppgraderas regelbundet för att täppa till säkerhetshål. Och det är oerhört frustrerande att en router mer än ett år (!) efter lansering fortfarande inte stödjer utlovad funktionalitet.

BeSafe iZi Flex FIX i-Size
Full Star 1
4.8
(5)
3 699 kr
h
head
6 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
2 år sedan

Med tanke på prisnivån och alla positiva omdömen är jag lite förvånad över stolens rangliga konstruktion och låga kvalitetskänsla i plastmaterialen. Möjligtvis är det en nödvändig konsekvens av att stolen är väldigt lätt vilket förstås är bra, men hela konstruktionen känns instabil. Det kanske inte har någon praktisk betydelse och dottern sitter (och sover) väldigt bra i stolen men det känns inte förtroendegivande att sittdynan och hela stolen flexar och går att flytta åtskilliga centimeter i sidled trots att ”klorna” är helt fastlåsta i baksätets isofix-fästen. Tidigare babyskydd (Britax) och bilbarnstol (Maxi-Cosi) har suttit som i ett skruvstäd. På det hela taget uppfyller stolen sitt syfte men den känns inte särskilt ”premium” vilket prislappen antyder.

Fiskars Norden Stekpanna 28cm (Rostfri)
Full Star 1
1.7
(7)
1 079 kr
h
head
6 omdömen
Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 2 år sedan

Uppdatering efter ett års användning: Tyvärr samma negativa resultat som många andra. Non-stickegenskaperna avtog succesivt och efter mindre än ett års regelbunden användning är pannan inte längre non-stick och det mesta fastnar om man inte använder den på samma försiktiga och begränsade sätt som en rostfri stekpanna. Jag har redan några Demeyere för det ändamålet så den här pannan fick kasseras till förmån för en Tefal teflonpanna igen. Jakten på den perfekta (och plastfria) non-stickpannan fortsätter. ------------------------------------------------------------------------------- Ursprunglig recension: En riktigt bra non-stickstekpanna, men med frågetecken kring livslängden och jag skulle vilja förtydliga några punkter från föregående recensent. Stekpannan ser ut som en rostfri stekpanna men insidan har en kopparfärgad transparant beläggning som Fiskars kallar Thermium. Beläggningen ska vara helt fri från plaster och det huvudsakliga materialet verkar vara kisel. Fiskars skriver att Thermium-beläggningen liksom alla typer av non-stickbeläggningar gradvis försämras med tiden men att Thermium har dubbelt så lång livslängd som en stekpanna med keramisk beläggning. De säger också att beläggningen aldrig släpper ifrån sig några farliga ämnen och att stekpannan går utmärkt att använda som en vanlig rostfri stekpanna när beläggningen är borta. Alltså lite frågetecken kring livslängden på non-stickbeläggningen och den 25-åriga garantin ska man nog ta med en nypa salt. Men än så länge (efter några månader) är det en fantastisk stekpanna med suveräna non-stickegenskaper och bra värmefördelning. Den ska gå att använda i ugn också men det har jag aldrig provat (kör hellre rostfri eller gjutjärnspanna om det som tillagas ska stekas klart i ugnen). Ett plus att den är tillverkad i Finland och inte i Kina som flera andra dyra pannor av kända märken. Ska man vara petig borde en panna i den här prisklassen har svetsat istället för bultat handtag (av hygieniska skäl).

Lowepro Flipside Trek BP 450 AW
Full Star 1
5
(3)
1 890 kr
h
head
6 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
3 år sedan

Instämmer helt med tidigare recensioner. En väldigt praktisk och komfortabel fotoryggsäck med den stora fördelen att den rymmer mer än bara fotoutrustningen (tröja, jacka, överdragsbyxor, ipad mm). Om du inte har möjlighet att titta på den i butik, tänk på att på att totalvolymen (45 liter) förmodligen inkluderar toppfacket för själva kameradelen är bara marginellt rymligare än Lowepro Flipside 300 (30 liter) som jag hade tidigare.

Jabra Speak 410 Högtalare
Full Star 1
5
(1)
991 kr
h
head
6 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4 år sedan

Jabras enklaste konferensmikrofon för dator som egentligen är avsedd för flera personer runt ett konferensbord men även lyfter ljudet enormt vid enskilda samtal och videomöten framför datorn. Modellen har funnits i närmare 10 år men hårdvaran har uppdaterats några gånger (min är hardware rev C). Speak 410 ansluts med USB och saknar bluetooth som Speak 510. För övrigt är de identiska. Jag köpte den under pandemin efter att kollegor i videomöten då och då klagade över ljudet från min laptop-mic och jag inte gillar att sitta med headset under längre möten. Sedan bytet har ingen sagt ett ord och det räcker att testa ljudet i tex Zoom och höra sin egen röst för att inse hur mycket klarare och fylligare ljudet blir från Jabra-micen jämfört med laptopen. Och du behöver aldrig tänka på att prata i rätt riktning eller sitta nära micen som fångar upp ljud 360 grader. Även högtalaren låter bättre än de flesta laptops. En trevlig bonus är snabbknapparna för volym och mute som kontrollerar datorns interna volymkontroll och funkar klockrent med Zoom, Teams och Webex. Oerhört mycket enklare än att knappa på laptopen som i mitt fall inte har dedikerade volymknappar (kräver Fn + F-tangent). 1000 kr är dyrt men lyftet i ljudkvalitet och bekvämligheten med snabbknapparna gör den prisvärd.

Dynaudio Audience 42
Full Star 1
4.7
(51)
h
head
6 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
Redigerades 15 år sedan

En extremt välljudande högtalare när den matchas med rätt förstärkare. I början körde jag med en gammal Harman/Kardon HK650 (strömstark 2-kanalare) vilket lät mycket bra men jag hade bestämt mig för att satsa på surround. H/K:n byttes snart mot en Cambridge 540R (v3) surroundförstärkare som lät mycket bra i butik (med andra högtalare) och hade fått väldigt fina recensioner, men Cambridge och Dynaudio passade inte alls ihop :-( Jämfört med H/K:n lät högtalarna instängda och dämpade och ljudet grötade ihop sig vid komplex musik. Jag lånade hem en Rotel RA-06 (2-kanals förstärkare) och nu blommade högtalarna ut och visade en helt ny sida. Stereoperspektiv, detaljseparation, kontroll på basen och närvaro i röster blev enormt mycket bättre. Det roliga var att Rotel-förstärkaren lät lika bra när den kopplades till Cambridgens pre-out vilket är ett gott betyg till försteget i den relativt billiga surroundförstärkaren. Därför köpte jag Rotels slutsteg RB-06 som är i princip samma förstärkare som sitter i den integrerade RA-06 och kör nu Cambridge 540R (pre-out) -> Rotel RB-06 -> Audience 42 och är supernöjd! Signalkällan är en Squeezebox Duet och denna setup avlöjar verkligen skillnaden mellan hårt komprimerade MP3:or och musik i FLAC-format. Slutsats: Med rätt elektronik är dessa högtalare fantastiska med en närvarokänsla och detaljrikedom i mellanregistret som är makalöst bra!