Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Tysta tangentbord

  • 21 sep 2021
Feffe Bensmo
Feffe BensmoExpert inom tangentbord

Tangentbord som är tysta innebär ofta en mycket kortare "key travel" eller tangentresa, alltså resan från att du trycker på tangenten till att du når botten av tangentbordet. Ju kortare resa för knapptrycket desto mindre kommer det att låta - framför allt om vi väljer bort mekaniska tangenter som låter väldigt mycket.

Tysta tangentbord är oftast utrustade med en teknik som kallas "scissor switch". Det är ett X som är placerat mellan tangent och tangentbord som blir platt som ett streck när du trycker ner och sedan studsar upp tillbaka till ett X igen. Det finns "dome switch" som är en halv glob som du trycker ner för att aktivera tangentinmatningen. Sist men inte minst gjorde sig Apple kända för en liknande teknik som kallas "butterfly switch" där X är utbytt mot ett V men med samma flöde som ovan nämnt.

1. Logitech MX Keys (Nordisk)

Sömlös hantering mellan tre enheter

Små bekymmer med anslutningen

Denna text är skriven på ett MX Keys och personligen tycker jag att det är det överlägset bästa tysta tangentbordet.

Det absolut bästa med tangentbordet är knapparna och storleken på dem. Du missar sällan en tangent och när du trycker på tangenten känner du ett litet motstånd, men ändå en mycket bra key travel som fortfarande är i princip ljudlöst.

Tangentbordet är utrustad med de vanliga mediaknapparna där du kan höja och sänka ljusstyrka, volym, snabböppning av program som kalkylatorn och play/pause av musik eller film. Bakom tangenterna finner du scissor switches. Knapparna är bakgrundsbelysta och känner av när du närmar dig tangenterna.

Med MX Keys kan du via ett knapptryck växla mellan enhet 1, 2 och 3 som du själv ansluter till tangentbordet. Anslutningen sker via bluetooth eller dongel. Det är fantastiskt bra om man, som i mitt fall, växlar mellan PC och Mac och vill slippa ha flera tangentbord liggandes.


2. Microsoft Surface Keyboard (Nordisk)

Utseendet och smidigheten

Släta knappar

Mitt första tangentbord och många fler efter det har varit Microsoft. Dom är gamla i gemet och vet precis hur dom ska göra ett riktigt bra tangentbord.

Detta tangentbord är riktigt snyggt och stilrent, det passar in i en miljö där saker och ting är på sin plats. Tangenterna är sköna och du har helt OK key travel.

Det negativa är dom (till skillnad från hos MX Keys) helt släta knapparna, som kan göra det något svårt att alltid träffa rätt tangent eller veta var på tangenten man är med fingret.

Du kan styra volym, ljusstyrka, musik m.m. via mediatangenterna som fungerar perfekt i Windows. Du ansluter via blåtand.

Tangentbordet fungerar till både PC, Mac och surfplattor även om jag skulle slå ett slag för att detta absolut är ett tangentbord gjort för en PC med Windows.


3. Cougar Vantar (Nordisk)

Tyst gaming-tangentbord

Sladdanslutet, släta tangenter

Tysta tangentbord kopplar man sällan samman med gaming. Men här kommer Cougar med ett tangentbord som ser ut som valfritt gaming-keyboard, fast med låga och tysta tangenter.

Tangenterna är scissor switches vilket ger ett skönt knapptryck likt MX Keys. Tangentresan på detta är dock inte lika bra, så man får inte samma känsla av knapptrycket. Tyvärr är inte heller dessa knappar formade utan helt släta, så det finns risk för att missa tangenterna.

Det är litet och smidigt, tyvärr är det ingen trådlös teknik utan du får dras med sladd. Det tycker jag personligen är det mest negativa med denna produkt.

Mediaknappar finns som vanligt, dock inte lika mycket fokus på detta som de två högst upp i listan.

Gillar du att det blinkar i olika färger och vill ha mer av en gamingkänsla fast i "kontorsvärlden" är detta tangentbord perfekt för dig.


4. Logitech Illuminated Keyboard K740 (Nordisk)

Bulkigt och förtroendeingivande

Sladdanslutet

Detta tar mig tillbaka 10 år. Illuminated Keyboard K740 ser lite ut som att det har fastnat i tiden, men det behöver inte vara negativt. Jag kan ibland sakna de stora bulkiga tangenterna som gav en självsäkerhet bakom varje tangenttryck.

Här snackar vi verkligen ett full size keyboard med mycket utrymme för dina händer att svepa över. Knapparna är tydligt bakgrundsbelysta, så om du sitter mycket uppe om nätterna kommer du sällan missa en knapp.

Tekniken bakom tangenterna är scissor switch, du har en hel del mediaknappar och knapparna är formade så man lätt känner vart man är nånstans med fingrarna. Det negativa här likt Cougar Vantar är att tangentbordet är sladdanslutet.

Tangentbordet har inbyggt handledsstöd, något som saknas på de andra tangentborden i listan.


Feffe Bensmo
Feffe BensmoExpert inom tangentbord

När jag var 12 år byggde jag min första radiostyrda bil utifrån skrot och söndriga delar, det var startskottet till ett gediget intresse för allt inom teknik i över 20 års tid. Med en kärlek till att pilla och förstå både hård- och mjukvara betitlar jag mig gärna som en tekniknörd. Jag har en personlig kärlek till mobiltelefoner och mitt mål i livet är att ha ett så pass smart hem att jag inte behöver lyfta ett finger och hemmet skall förstå och lära sig mina rutiner och önskemål. Kolla gärna min Youtube på http://www.teknikterapi.se Driver Teknikterapi på Youtube med recensioner och unboxing av alla möjliga produkter inom teknikens värld.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer