Prisjakt
HemPrisjakts experterTangentbordTopplista - Bästa tangentbordet

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa tangentbordet

26 februari 2024

Här listar jag några tangentbord som jag tycker är bland de bästa på marknaden. Jag utgår från lite olika användningsområden, såsom fokuserat skrivande och spelande. Jag tar med aspekter som pris samt extrafunktioner som belysning, kortkommandon, skiftande mellan olika datorer och prestanda i sin helhet.

Det bästa tangentbordet kan väljas utifrån många olika behov, så det är upp till dig att avgöra vilket av dessa som passar in på dina önskemål.

1. Logitech MX Keys S (Nordisk)

Otroligt bekvämt att skriva mycket på

Passar sämre för gaming

Logitech MX Keys S är den uppdaterade varianten av det oerhört populära tangentbordet MX Keys. Jag har använt MX keys i flera år, både privat och på mitt jobb, och är riktigt nöjd med både batteritid och ljudnivå.

MX Keys S är i stora drag väldigt lik föregångaren, med vissa förbättringar där tester visar på bättre prestanda såsom lägre fördröjning och ännu tystare tangenter. Tangenterna har också justerats minimalt med lite längre nedtryckningar.

Både USB-mottagaren och Bluetooth-anslutningen visar på lägre fördröjning i så kallade "benchmark-tester". Även om detta förmodligen är något de flesta inte kommer märka, kan tangentbordet leverera något bättre prestanda, särskilt i spel.

Batteriet på mitt MX Keys har alltid varit över förväntan och det automatiska belysningsläget som stänger av sig vid inaktivitet tror jag är något som bidrar. Jag ser ingen anledning för mig personligen att använda något annat tangentbord för arbete än MX Keys, med eller utan S.


2. SteelSeries Apex Pro TKL 2023 (Nordisk)

Unika ställbara switchar

Dyrt

Den här gamingmodellen från SteelSeries imponerar stort med sina Omnipoint 2.0-brytare. Med justerbara magnetiska brytare kan man få ner svarstiden till 0.7 milisekunder per nedtryck och aktiveringspunkten på tangenterna kan ställas ned till så lite som 0.1 milimeter och upp till 4 milimeter.

SteelSeries Apex Pro TKL 2023 är ett anpassningsbart tangentbord som jag vill säga passar perfekt in i pro-scenen inom e-sport.

Brytarna har en hållbarhet på upp till 100 miljoner nedtryckningar. Vanliga mekaniska brytare brukar har en svarstid på ca 6 ms, en aktiveringspunkt på 2 milimeter, och cirka 50 miljoner nedtryck i hållbarhet.

Det här tangentbordet tycker jag är det absolut bästa på marknaden för gaming i dagsläget. Apex Pro finns även som trådlöst men denna modell är trådansluten.


3. Logitech G915 Lightspeed Tactile (Nordisk)

Upp till 135 dagars batteritid

Priset

Jag kan rekommendera detta om du tycker om lågprofilstangenter och vill ha ett trådlöst tangentbord. Det finns även med clicky-switchar men jag föredrar dessa med en "tactile-bump". En trevlig respons när man trycker ned en tangent.

Utöver det så finns det även ett par makroknappar på detta tangentbord, samt en numpad. Utan belysning håller batteriet upp till imponerande 135 dagar!

Kan köras via både USB, 2.4 Ghz eller Bluetooth. Det gör det enkelt att skifta användning mellan olika datorer.

Vill man lägga lite mer pengar på ett tangentbord för att få lite högre standard och en del extrafunktioner, då kanske detta är rätt köp för dig.


4. Razer BlackWidow V3 Pro Green Switch (Nordisk)

Skönt mjukt handledsstöd

Saknar passthrough-USB

Är du ute efter ett rejält gamingtangentbord med handledstöd som gör att du kan spela i timmar? Då är det här tangentbordet för dig.

BlackWidow V3 Pro är trådlöst och kan köras med 2.4 Ghz eller Bluetooth. Det kan även kopplas in med USB-C vilket jag gillar starkt. Då kan man använda samma sladd för att till exempel ladda telefonen.

Det här tangentbordet finns med både gröna och gula switchar. Jag har valt tangentbordet med de gröna switcharna då de är lite bättre för just gaming - man känner enklare när tangenten aktiveras och det ger en bra respons.

De gula tangenterna är istället helt linjära när man trycker ned dem samt är tystare. Vill man växla mellan skrivande och gaming skulle jag säga att de gula switcharna är att föredra.

BlackWidow V3 Pro har fantastisk prestanda och belysning! För den som tar gaming på allvar.


5. Logitech MX Keys Mini (Nordisk)

Kompakt och litet

Ingen numpad

Som en bonus vill jag tipsa om att MX Keys - min favorit - även finns utan numpad. Det gör att du får ett mer kompakt tangentbord och hamnar inte lika brett med armarna. Detta kan vara ett problem för många som inte är så bredaxlade, då det tär på axlarna rent ergonomiskt att sitta för brett med armarna för att nå musen.

Det här tangentbordet bjuder på riktigt trevlig känsla och de "gropiga" tangenterna gör det bekvämare att skriva.

Finns i Mac- och Windows-variant. Även om de fungerar likadant så ser tangenterna lite annorlunda ut, det kan vara bra att veta.


Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons