Prisjakt
HemPrisjakts experterFiskeTopplista - Fiskedrag för nybörjaren

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Fiskedrag för nybörjaren

28 oktober 2023

När jag började fiska så blev jag snabbt beroende av att samla på mig massa olika fiskedrag. Problemet var att jag snabbt kom upp i en orimligt stor mängd medan faktum kvarstår att man endast fiskar med ett bete i taget, och under en hel fiskedag så hade jag inte ens gått igenom 1% av alla som fick följa med.

Jag insåg efter några år att det var viktigare att ha en god grund med olika typer av beten som man tror helhjärtat på. Om man utgår från några tumregler så kan man täcka de flesta situationer med ett fåtal beten.

Man vill gärna kunna variera djupet som man fiskar på, någonstans mellan 0.5-10 m är att föredra. Färgval är också viktigt - några mörka beten, några ljusa och ett gäng neutrala räcker långt. Man vill också ha beten med olika gång.

I den här topplistan går jag igenom några olika beten som tillsammans ska täcka de flesta situationer, utan någon särskild inrikting på fiskart.

1. ABU Garcia Atom 20g

Busenkelt att fiska med

Mindre bra i tät vegetation

Går det ens att inte nämna det här otroliga draget? Abu Atom är draget som lanserades år 1946 och har sedan dess varit en trotjänare för så många generationer av gäddfiskare. Det är helt enkelt ett fantastiskt drag, där det minsta draget går utmärkt att fiska väldigt grunt med (det finns även varianter med vasskydd för att kunna fiska genom vass), och de tyngre varianterna fungerar utmärkt för det djupare fisket.

Även om gäddan är helt tokig i detta drag så händer det väldigt ofta att även abborren och gösen finner intresset för det här betet. Om man köper några olika storlekar och några olika färger så har man ett bete som definitivt kommer leverera fisk.

Väldigt enkelt att fiska med då det bara är att kasta ut och veva, variera hastigheten och testa sig fram till vad som fungerar för dagen.


2. ABU Garcia Reflex 12g

Lockar många fiskar, lättfiskat

Fiskas med fördel grunt

Precis som Atomdraget så är Reflexspinnaren från Abu en riktig klassiker. Släpptes någon gång på 50-talet och har ett riktigt gott rykte bland alla fiskare, helt enkelt för att det fungerar. Jag har många gånger plöjt igenom draglådan under sega fiskedagar och inte förrän Reflexspinnaren åkte på så hände det saker.

Reflexspinnaren lurar de flesta fiskar, både gädda, abborre, gös, öring och regnbåge. Det här betet är väldigt bra just för att det är så himla enkelt att fiska med det, du behöver inte bemästra krångliga tekniker eller hålla utkik efter några försiktiga pet på betet för att sätta mothugget. När fisken hugger, då känner man det verkligen.

Det bästa med detta fiskedrag är att det är så enkelt att fiska med, att det lockar alla möjliga fiskar och finns i många olika färger så man kan täcka de flesta situationer.


3. The Pig Pig Shad Junior 20cm

Fiskas på valfritt djup

Ett av de mest sålda fiskedragen för gädda, vilket är välförtjänt. Pig Shad Junior är ett riktigt vasst bete.

Det här gummibetet väger 50 g och räknas som en junior i gäddfisket. Om man bara skruvar in några trekrokar i det här gummibetet så kan man fiska extremt grunt, och skulle man vilja fiska djupare så är det bara att tynga ner det med en jiggskalle eller ett päronbly.

Det vackra med det här betet är att gången inte blir sämre då man tynger ner det, man kan således fiska på vilket djup man vill utan att det ska påverka betets effektivitet. Välj några olika färger och köp några päronblyn, så har du ett superbete.

Betet är utformat för gäddorna, men skulle man vilja fånga abborre och gös så finns lillebror Piglet Shad 10 cm.

Detta är en riktig storfisk-magnet som går att fiska på många olika djup utan att det blir mindre effektivt.


4. Relax Lures Kopyto 7,5cm

Mångsidigt, fångar mycket fisk

Inte optimal på grunt vatten(0.5 m)

Relax Kopyto är en jigg som alltid finns i min beteslåda oavsett vilken predatorfisk jag är ute efter att fånga.

Oavsett om det är en stor eller liten fisk, om det är en abborre, gädda, eller gös så fångar man fisk på det här betet tack vare den helt fantastiska gången på jiggen.

Storleken 3" motsvarar 7.5 cm och är en perfekt storlek om man vill fånga mycket fisk. Tröttnar man på att fånga små fiskar kan man gå upp några storlekar och satsa på de större individerna.

Tänk på att variera tyngden på jiggskallen utifrån de förhållanden som råder. Är det väldigt djupt kan det vara värt att testa tyngre skallar så att man kommer ner till botten fortare. Är fisken däremot högre upp i vattnet, eller om du fiskar grundare så behövs en lättare jiggskalle.


5. Darts Fishing Bombaset Floating Trout

Förenklar långa kast med små beten

Inte lämpligt för stora beten

Sist så tar vi en bubblare! Det här är inte direkt ett fiskedrag, utan snarare ett hjälpmedel till dina fiskedrag som ger en ytterligare dimension till fisket.

En "bombarda", eller kastdobb som det också kallas är helt enkelt ett flöte vars enda uppgift är att fungera som extra vikt till ditt bete så att du kan kasta långt. Om du har ett bete som är väldigt lätt och är svårkastat så hjälper kastdobben till.

Många som fiskar efter regnbågsfiskar använder kastdobbar för att kunna fiska med fluga, men kastdobbar går att använda i alla fiskesituationer då man behöver hjälp med att kasta ut ett väldigt lätt bete. Även kustfiskarna som fiskar efter havsöring tycker om det här hjälpmedlet eftersom det är lättkastat även i de starkaste vindarna.

Bombarda går att köpa i tre olika utföranden, flytande, intermediate, och sjunkande.


6. Berkley URBN Kit Minnow

Bra startpaket för nybörjaren

Det här är ett bra startpaket för dig som vill börja fiska med gummibeten och ha några olika jiggar att testa fiskelyckan med.

I paketet medföljer två jiggskallar á 7 och 10 gram, samt sex stycken jiggar i olika färger som hjälper till att täcka många olika situationer.

Med dessa jiggar har du möjlighet att fånga både gädda, abborre, och gös. När du har fångat ett antal fiskar med en av jiggarna kan du få en indikation på vad som fungerar bra i just ditt vatten.

De här jiggarna är dessutom behandlade med en unik powerbait-formula som både ger doft och smak till betet, vilket ökar chansen för fångst.


Jag är en fisketokig kille som har fiskat så länge jag kan minnas och har bedrivit fiske i många olika former. Det har gått från att vara ett intresse till att bli min passion och jag älskar att nörda in mig på detaljerna. På senare tid har jiggfiske efter abborre blivit en stor favorit. Jag har även varit med och utvecklat en app som heter FishLogger (play store) som går ut på att föra statistik över viktig väderdata med ett knapptryck när man fångar fisk.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer