Prisjakt
HemPrisjakts experterFiskeTopplista - Bästa fiskespöt för nybörjaren

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa fiskespöt för nybörjaren

10 augusti 2023

Som nybörjare inom fiske ställs man inför många utmaningar, och en av de största är valet av fiskespö. Ett misstag många brukar göra är att köpa ett väldigt billigt spö av låg kvalitet och sedan utsätta det för påfrestningar som leder till att det på ett eller annat sätt går sönder. Med den här topplistan hoppas jag kunna visa min syn på vilka fiskespön som lämpar sig för nybörjare och varför.

En sak som är viktig att förstå, vilket de flesta erfarna fiskare kan hålla med om, är att det inte finns ett fiskespö som kan tillfredsställa alla behov i alla situationer. Olika typer av fiske kommer att kräva olika typer av utrustning. Däremot finns det fiskespön som är väldigt mångsidiga och erbjuder möjligheten för fiskaren att testa på nya saker utan att förlora något på det. Jag kommer här att ge exempel på sådana spön, som fungerar för olika situationer och i olika miljöer.

En annan bra sak att veta är vad viktklassningen innebär, vilket helt enkelt är spöets förmåga att slänga iväg ett bete i en viss vikt.

1. Savage Gear SG4 Light Game 7'3" 5-18g

Kommer i många varianter

Något dyrt för nybörjaren

SG4 Light Game-spöna från Savage Gear är en ny serie som kommer i många olika utföranden.

Det finns varianter som är fyrdelade men även tvådelade. Det alla har gemensamt är att de är tunna, lätta, håller hög kvalitet, och framför allt fiskar riktigt bra. De är ett självklart val för nybörjare men passar även de lite mer erfarna.

Väljer man en variant med en kastvikt mellan 5-18 g får man ett lite tyngre spö, men också möjligheten att fiska med ett stort urval av beten såsom jigg, spinnare, skeddrag, crankbait, twitch-beten m.m, utan att det blir påfrestande för spöt.

Väljer man istället varianten med en kastvikt mellan 3-14 g kan man kasta de allra lättaste dragen och verkligen uppleva det väldigt roliga ultralätta fisket!

Oavsett vilken variant man väljer kan man räkna med ett riktigt bra fiskespö som kommer hålla i många år.


2. Shimano Catana EX Tele 240cm 10-30g

Smidigt, hopfällbart, kvalitet

Något sämre känsla än vanliga spön

Om man inte har tillgång till bil, eller om man av någon anledning behöver packa väldigt lätt inför fisketuren, kan man ha behov av ett spö som inte tar så mycket plats. Då är det här teleskopspöt från Shimano väldigt praktiskt.

När jag var nybörjare inom fiske var jag inte tillräckligt gammal för att köra bil och behövde packa min utrustning väldigt lätt för att orka släpa med det överallt. I sådana situationer var det guld värt med ett fiskespö som fick plats i ryggsäcken.

Catana-spöt är välbyggt och de har haft i åtanke att spöt kommer användas i olika situationer och miljöer. Med en kastvikt mellan 10-30 g klarar man en hel del olika situationer.

Vill du ha ett fiskespö som inte tar mycket plats men samtidigt är av hög kvalitet? Oroa dig inte, detta levererar!


3. Savage Gear SG2 Shore Game 9' 20-60g

Bred viktklassning, regnbågsfiske

Passar ej lättare fiske (under 20g)

Ett riktigt bra fiskespö som lämpar sig alldeles utmärkt när man fiskar efter ädelfisk i put-and-take-sjöar.

Det här är ett långt spö med ett brett spann i viktklassningen, som öppnar möjligheter för långa kast med olika typer av beten. Det erbjuder också goda möjligheter att meta med antingen flöte eller bottenmete.

Skulle man vilja fiska längs med kusten efter havsöring så är det inga problem med detta spö. Skeddrag, wobbler, spinnare och liknande beten kastar man med lätthet.

Det är inte det bästa fiskespöt för lättare fiske (beten under 20 g) och därför bör man fundera över vilken typ av fiske man kommer bedriva innan man slår till.


4. ABU Garcia Sölv AG3 Haspel 332 10-40g

Längden och vikten, bra för havsöringsfiske

Passar ej tyngre fiske (beten tyngre än 40g)

Det här fiskespöt är riktigt bra om man vill fiska mycket havsöring i älv, men också längs kusten. Abu Garcia Sölv AG3 finns i ett antal olika varianter men jag rekommenderar den 10' 10'' fot långa varianten med viktklassning 10-40g för dig som är ny inom fiske.

Självklart går det hur bra som helst att även fiska ädelfisk i sjöar med det här spöt, och till skillnad från Savage Gear spöt som också finns med i topplistan så har man här möjlighet att fiska med lättare beten i och med den lägre viktklassningen.

Med det här spöt kommer man kunna kasta sina beten väldigt långt och varenda centimeter av det här spöt är designat för att maximera kastlängden samtidigt som man håller nere vikten.

Ett riktigt bra spö för nybörjare inom havsöringsfiske helt enkelt.


5. Sameo Jaw Amber Complete 5 Set 9"

Sameo Jaw Amber Complete 5 Set 9"
Det saknas återförsäljare för denna produkt

Optimalt paket för nybörjaren

Kräver kastträning i början

Som nybörjare inom flugfiske kan det vara extra svårt att komma igång eftersom de flesta börjar med en annan typ av fiske för att sedan övergå till flugfisket. Hur man ska tänka inför valet av flugspö är inte helt självklart, men det här kitet gör övergången mycket enklare.

Detta är ett komplett flugfiske-set med allt man behöver för att komma igång. Spöt är 9 fot långt (ca 275 cm) och klass 5, vilket helt enkelt innebär att det är det perfekta allround-spöt. Det är inte gjort för det allra tyngsta fisket och inte heller smygfisket i mindre åar. Ska man däremot fiska med mindre nymfer, torrflugor eller vanliga fiskliknande flugor så hanterar det här spöt de allra flesta situationer.

Kitet är perfekt balanserat med rätt dimensioner, så man kan fokusera på att träna på att kasta. Vill man ha ett bra set för allround-fiske med flugspö ska man satsa på detta!


Jag är en fisketokig kille som har fiskat så länge jag kan minnas och har bedrivit fiske i många olika former. Det har gått från att vara ett intresse till att bli min passion och jag älskar att nörda in mig på detaljerna. På senare tid har jiggfiske efter abborre blivit en stor favorit. Jag har även varit med och utvecklat en app som heter FishLogger (play store) som går ut på att föra statistik över viktig väderdata med ett knapptryck när man fångar fisk.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer