Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa fiskespöt för nybörjaren

  • 31 mar 2022
Semir Hodzic
Semir HodzicExpert inom fiske

Som nybörjare inom fiske ställs man inför många utmaningar, och en av de största är valet av fiskespö. Ett misstag många brukar göra är att köpa ett väldigt billigt spö av låg kvalitet och sedan utsätta det för påfrestningar som leder till att det på ett eller annat sätt går sönder. Med den här topplistan hoppas jag kunna visa min syn på vilka fiskespön som lämpar sig för nybörjare och varför.

En sak som är viktig att förstå, vilket de flesta erfarna fiskare kan hålla med om, är att det inte finns ett fiskespö som kan tillfredsställa alla behov i alla situationer. Olika typer av fiske kommer att kräva olika typer av utrustning. Däremot finns det fiskespön som är väldigt mångsidiga och erbjuder möjligheten för fiskaren att testa på nya saker utan att förlora något på det. Jag kommer här att ge exempel på sådana spön, som fungerar för olika situationer och i olika miljöer.

En annan bra sak att veta är vad viktklassningen innebär, vilket helt enkelt är spöets förmåga att slänga iväg ett bete i en viss vikt.

1. Shimano Speedmaster DX 270MH 14-42g

Låg vikt, långa och precisa kast

Priset

Shimano SpeedMaster DX 270MH är ett fiskespö som är 270 cm långt (9 fot). Det ger väldigt långa kastlängder, samtidigt som spöt väger lite i handen.

Spöt är av hög kvalitet och mycket mångsidigt. Du kan fiska både med större och mindre beten då det har en bred viktklassning mellan 14-42 g.

Kustfiskare älskar detta spö tack vare längden och den låga vikten. Många gånger när man besöker en ny fiskeplats där man inte vet var fisken är så kan det vara bra att söka efter den med långa kast. Det är då viktigt att spöt fortfarande är relativt lätt och känsligt. Det här fiskespöt väger endast 165 g vilket gör det till en fröjd att kasta långt med.

Vill man ha ett långt, lätt och känsligt spö som är byggt av de bästa materialen så är detta helt rätt val.


2. Savage Gear MPP2 Spin 8'6" <70g

Gå till produktsida

Fint och balanserat

Det här fiskespöt är optimalt för nybörjare inom gäddfiske.

Med en kastvikt upp till 70 g så kan man slänga iväg stora som små beten, stora skeddrag och gummibeten, eller veva in ett spinnerbait som skapar mycket vibrationer i vattnet. Spöt är stryktåligt och av god kvalitet.

Skulle man få för sig att byta fiskemetod så går det utmärkt att sätta på ett flötmete med en mört på kroken eller en annan typ av betesfisk (strömming, makrill o.s.v). På det här sättet jagar man alla predatorer som simmar i vattnet och har god chans till en stor fångst.

Det här spöt är väldigt bra eftersom det tillåter en att ha stor variation i sitt fiske. Det passar dem som vill fiska efter gädda med olika typer av beten och metoder.


3. Shimano Catana EX Tele 240cm 7-21g

Gå till produktsida

Smidigt, tar lite plats

Om man inte har möjlighet att åka bil, eller om man av någon anledning behöver packa väldigt lätt inför fisketuren så kan man ha behov av ett spö som inte tar så mycket plats. Då är det här teleskopspöt från Shimano väldigt praktiskt.

När jag var nybörjare inom fiske var jag inte tillräckligt gammal för att köra bil och behövde packa min utrustning väldigt lätt för att orka släpa med det överallt. I sådana situationer är det guld värt med ett fiskespö som får plats i ryggsäcken. Catana-spöt är dessutom välbyggt och de har haft i åtanke att spöt ska användas allround. Med en kastvikt mellan 7-21 g så klarar man många olika situationer.

Vill man ha ett fiskespö som inte tar mycket plats men samtidigt är av hög kvalitet så ska man inte vara orolig, detta levererar!


4. Sameo Jaw Amber Complete 5 Set 9"

flugor.se
1 999 kr
Se pris

Optimalt paket för nybörjaren

Som nybörjare inom flugfiske kan det vara extra svårt att komma igång eftersom de flesta börjar med en annan typ av fiske för att sedan övergå till flugfisket. Hur man ska tänka inför valet av flugspö är inte helt självklart, men det här kitet gör övergången mycket enklare.

Detta är ett komplett flugfiske-set med allt man behöver för att komma igång. Spöt är 9 fot långt (ca 275 cm) och klass 5, vilket helt enkelt innebär att det är det perfekta allround-spöt. Det är inte gjort för det allra tyngsta fisket och inte heller smygfisket i mindre åar. Ska man däremot fiska med mindre nymfer, torrflugor eller vanliga fiskliknande flugor så hanterar det här spöt de allra flesta situationer.

Kitet är perfekt balanserat med rätt dimensioner, så man kan fokusera på att träna på att kasta. Vill man ha ett bra set för allround-fiske med flugspö ska man satsa på detta!


5. Savage Gear SG2 Shore Game 9' 20-60g

Bred viktklassning, regnbågsfiske

Passar ej lättare fiske (under 20g)

Ett riktigt bra fiskespö som lämpar sig alldeles utmärkt när man fiskar efter ädelfisk i put-and-take-sjöar.

Det här är ett långt spö med ett brett spann i viktklassningen, som öppnar möjligheter för långa kast med olika typer av beten. Det erbjuder också goda möjligheter att meta med antingen flöte eller bottenmete.

Skulle man vilja fiska längs med kusten efter havsöring så är det inga problem med detta spö. Skeddrag, wobbler, spinnare och liknande beten kastar man med lätthet.

Det är inte det bästa fiskespöt för lättare fiske (beten under 20 g) och därför bör man fundera över vilken typ av fiske man kommer bedriva innan man slår till.


Semir Hodzic
Semir HodzicExpert inom fiske

Jag är en fisketokig kille som har fiskat så länge jag kan minnas och har bedrivit fiske i många olika former. Det har gått från att vara ett intresse till att bli min passion och jag älskar att nörda in mig på detaljerna. På senare tid har jiggfiske efter abborre blivit en stor favorit. Jag har även varit med och utvecklat en app som heter FishLogger (play store) som går ut på att föra statistik över viktig väderdata med ett knapptryck när man fångar fisk.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer