Prisjakt
HemPrisjakts experterKamerorTopplista - Bästa systemkameran för nybörjaren

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa systemkameran för nybörjaren

28 april 2024

Du är nybörjare och vill ha en systemkamera, men vad ska du tänka på? Ja, det finns lite olika saker. Många gillar funktioner, andra tittar på priset och en del på märket. Alla kameror i min lista har så kallat autoläge, ett läge där du inte behöver ställa in något utan bara kan peka och trycka av. Kamerorna har också andra olika förinställningar så som porträtt, landskap, makro med flera, och slutligen har vi det kreativa fältet med bländar- eller slutarautomatik.

Ett enkelt sätt att senare lyfta nivån på ditt fotande är att köpa lite bättre objektiv till din nybörjarkamera. Det är alltid bättre med bra objektiv till en enklare kamera än tvärtom. Här listar jag de i mitt tycke bästa systemkamerorna för nybörjare, efter pris och handhavande.

1. Sony Alpha A6100

Fokus och bildkvalitet

Saknar stabilisator i huset

Sonys A6100 är en kompetent kamera för en nybörjare.

Kameran är liten och kompakt samt rymmer mycket teknik. Den har 423 fokuspunkter vilket underlättar för dig att få ditt objekt i fokus.

Fokusen är reptilsnabb och med intelligent fokus följer den ditt motiv både vid fotografering och filmning.

Sensorn är i formatet APS-C och på 24 megapixel. Sony är kända för att hålla en bra kvalité och ger dig möjlighet att filma i Full HD och 4K. Det finns även en timelapse-funktion.

Du kan ladda kameran med en powerbank om det behövs, sånt gillar jag. Du kan dessutom skräddarsy fokusen med hela sju stycken olika Fn (funktionsknappar). Du får även wifi, NFC och bluetooth såklart, samt inbyggd blixt. Den inbyggda blixten kan du vinkla uppåt vilket gör att du kan få finare blixtbilder inomhus.

Detta är en nätt, smidig kamera med vinklingsbar pekskärm. A6100 levererar allt som allt väldigt bra bilder!


2. Canon EOS R10

Många funktioner

Saknar vädertätning & inbyggd bildstabilisering

Här har du en riktigt mångsidig "nybörjarkamera" som erbjuder en rad imponerande funktioner. Med en 24-megapixels APS-C sensor kan den ta upp till 23 bilder per sekund med elektronisk slutare.

Fokuspunkterna är strategiskt fördelade över hela sensorn, vilket ger dig möjlighet att fånga ditt motiv på ett effektivt sätt och till och med ställa in fokusen för att känna av människor, djur eller fordon i bilden. Den är dock inte lika välbyggd som de dyrare modellerna vilket gör att den tål dåligt väder lite sämre.

Detta kompenseras av de spännande funktionerna som den här instegsmodellen har att erbjuda. Du kan experimentera med time-lapse-fotografering, dra nytta av fullständig fokustäckning, utnyttja Dual Pixel-teknologin för förbättrad fokusprecision och till och med använda fokusgaffling för att fånga samma bild med olika fokuspunkter.

Tyvärr har inte kamerahuset inbyggd bildstabilisering men du får det med objektiv som har det.


3. Nikon Z30

Kul med inbyggda filter

Ingen sökare eller IBIS

Detta är Nikons enklaste instegsmodell, med en APS-C sensor på 20,9 megapixlar. Huset har inbyggd elektronisk stabilisering, dock främst optimerad för filmning. Fokusen kan låsas på människor och djur med sina 209 valbara fokuspunkter. Tyvärr saknar huset sökare vilket kan bero på att den vänder sig mer till videobloggare.

Skärmen är vinklingsbar och har touch. Det finns 20 st så kallade kreativa filter inbyggda som gör att du som fotograf kan experimentera redan vid fotograferingstillfället. Den klarar 11 bilder per sekund vilket idag är hyfsat okej men kan eventuellt begränsa den som gillar att fotografera till exempel sport.

Nikon Z30 är en bra instegskamera för dig som fotograf eller du som vill fila till dina sociala medier.


4. Canon EOS 250D

Lätt, smidig, enkel att använda

Plastig

Detta är en lite mer avancerad variant på Canons 2000D. Lite lättare, mindre och mer avancerad, men dyrare.

Den har en APS-C-sensor, vinklingsbar skärm och inbyggd blixt. Fokusen kan detektera ögon och du kan styra fokusen själv i sökaren. Sensorn är på 24,2 megapixlar och den har 9 stycken fokuspunkter i sökaren.

Precis som med alla kamerahus från Canon har du tillgång till ett enormt utbud av objektiv - både original och tredjepartstillverkare. Knappar och vred är enkla att förstå och placeringen är lätt att lära sig. Du kan styra fokusen direkt på touchskärmen och Canons menysystem lättanvänt även för en nybörjare.

Det här är en bra kamera för dig som vill köra med automatiska inställningar men även kunna testa egna. En kamera att växa med.


5. Canon EOS R100 + RF-S 18-45/4,5-6,3 IS STM

Smidig

Saknar stabilisering i huset

En systemkamera utan spegel med de flesta funktioner du behöver.

Sensorn har en upplösning på 24,1 megapixlar och är av typen APS-C CMOS. Det är alltså inte en så kallad fullformatssensor. Kameran har 3975 fokuspunkter i stillbildsläge och fokusen kan följa ögon och ansikten bland annat.

Som vanligt på Canons instegsmodeller finns det en inbyggd blixt, men denna känns mer som en nödlösning eftersom blixten mest förstör i mina ögon. Det är bättre att investera i en extern blixt.

Du kan såklart koppla upp dig mot Canons app som jag tycker funkar bra (den anses också vara den bästa jämfört med andra tillverkares).

Bildstabilisering är enbart tillgänglig via objektiv med inbyggd stabilisering.

En smidig och praktiskt systemkamera för nybörjaren!


Jag började med foto på den analoga tiden, då var inte teknik det avgörande på kameror på samma sätt som idag. Jag har fotograferat med Canon och har alltid jämfört "mitt" märke med andra, läst på och diskuterat med folk som använder andra märken. Mycket handlar mycket om teknik, upplösning och funktioner idag, men jag intresserar mig även för det som är runt om med. Tillbehör som blixtar, original eller tredjeparts. Trådlösa tillbehör och finns det en app som kan styra kameran, är den bra? Hur är menyn, lätt att förstå eller krånglig? Det är en kul hobby som tar upp mycket av min fritid, och man utvecklas hela tiden.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons