
Fotografering är numera var mans grej efter att mobilkameror inte bara blivit acceptabla, utan ofta även riktigt, riktigt bra. Men det finns faktiskt fortfarande anledningar till att köpa en digital systemkamera och då allra helst för dig som vill utveckla ditt bildsinne och ditt fotograferande överlag.
Vad skall man då som nybörjare leta efter i en digital systemkamera och vilka är värda att spana in? Det ska jag svara på i den här topplistan, där jag tagit med ett alternativ var från de stora tillverkarna och berättar varför jag anser att du bör kolla in just dessa!
1. Fujifilm X-T200 + 15-45/3,5-5,6 PZ
Fujifilms färger!
Det är lätt att bli förälskad i Fujifilm-kameror, oavsett om man är nybörjare eller proffs. X-systemet har objektivalternativ som går från bra till fantastiskt magiska och ger dig en alldeles särskild fotoglädje, oavsett vilket programläge du väljer!
För nybörjaren finns gott om helautomatiska lägen och filter som gör allt för att hjälpa dig ta bättre bilder och när du väl blivit varm i kläderna så finns alla möjligheter i världen att gå vidare till mer avancerade inställningar och resultat!
Självklart får du även möjlighet att koppla upp dig via Wi-Fi eller blåtand till din kamera och som sig bör 2020 så kan du även filma i upp till 4K-upplösning vid behov!
Fujifilm X-T200 är ett av de kanske mest inspirerande valen som kommer få dig vilja fotografera mer och oftare!
2. Olympus OM-D E-M10 Mark III + 14-42/3,5-5,6 EZ
Litet och smidigt format
Nästa toppval på listan blir den kompakta och snygga Olympus E-M10 III med tillhörande optik. Det här är ett utmärkt alternativ tack vare sin låga vikt och kompakta yttre mått som gör det lätt att ta med kameran vart du än går!
Det här är en kompetent kamera att utvecklas med och som kommer att leverera riktigt bra resultat. Den inbyggda bildstabiliseringen hjälper dig med såväl stillbild som film och ger dig bättre möjligheter att fånga bra bilder även när ljuset tryter.
Det stora utbudet av bra och förhållandevis billiga objektiv som finns till micro four thirds-systemet ger dig utmärkta alternativ att fortsätta utvecklas när du lärt dig hantera kameran.
Givetvis kan du även kontrollera din kamera via Wi-Fi och föra över de bilder du blir riktigt nöjd med direkt till din telefon för vidarebefordring till sociala medier.
3. Canon EOS 2000D + 18-55/3,5-5,6 IS II
Riktigt prisvärd kamera
Icke vridbar skärm
I EOS 2000D hittar vi en nybörjarkamera av rang, utan att du för den delen behöver offra funktionalitet under din inlärningsprocess. Det finns gott om automatiska program att komma igång med, och när du är redo så finns detaljstyrningen bara ett klick bort!
Även till Canons EF-fäste finns en närmast obscent stor mängd objektiv av alla slag att experimentera med när du har vuxit ur det medföljande objektivet. Ett tips är Canons 50 mm f/1.8 STM som är både billigt och bra.
Givetvis har du här även möjligheten att koppla kameran till din mobil för att både styra kameran samt smidigt föra över bilder som du sedan kan dela vidare till sociala medier.
Överlag är EOS 2000D ett riktigt bra alternativ för dig som nybörjare, speciellt med tanke på att den finns till ett väldigt förmånligt pris!
4. Nikon D3500 + AF-P 18-55/3,5-5,6 G VR
Riktigt ergonomiskt med bra grepp
Icke vridbar skärm
Kampen mellan Nikon och Canon om platserna i listan är stenhård och Nikon får se sig besegrade med minsta möjliga marginal tack vare ett marginellt högre pris. Men i mångt och mycket handlar valet mellan Nikon och Canon om handhavande och om du har gamla preferenser från tidigare kameror.
Kameran är lättanvänd och har flera förvalsprogram för dig som precis gått från mobilkamerans trygga värld. Känner du att du saknar din telefon? Koppla då kameran smidigt till telefonen och styr din fotografering från den!
Så fort du är redo kan du i detalj styra alla viktiga inställningar manuellt och du får möjligheten att verkligen utforska fotografins underbara värld!
Oavsett vilket får du här i Nikon D3500 en ruskigt kompetent nybörjarkamera som kommer ge dig stora möjligheter att komma igång med ett mer kreativt fotograferande och utvecklas med tiden!
5. Sony Alpha A6400 + 16-50/3,5-5,6 OSS
Fantastisk för video
Menysystemet
Slutligen har vi här hamnat på listans dyraste kombination med Sony A6400, baserad på Sonys E-fattning som delas med kamerorna i A7/A9-serien. Detta innebär att du när du vant dig vid denna modell enkelt kan gå vidare och utvecklas med större och mer avancerade kameror, och till viss del använda samma objektiv.
Något Sony A6400 briljerar på är videofunktionerna som rent av slår många större kameror. Detta är rakt igenom ett strålande alternativ för dig som vill börja med rörlig bild utöver fotograferandet!
När du väl tagit bilder du är nöjd med så kan du föra över dem via Wi-Fi, så snart du hittat rätt bland inställningarna. Sonys menysystem är kort sagt lite speciellt, men med viss invänjning så kommer det flyta på fint.
Sony A6400 är inte bara en bra kamera att börja lära sig med, det är även en riktigt bra kamera att fortsätta jobba med i många år framöver!

Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer