Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa objektivet för Canon

  • 15 mar 2022
Petter Abrahamsson
Petter AbrahamssonExpert inom objektiv

Canon har ett otroligt stort utbud av objektiv. Räckvidden är enorm: från EF11-24/4L upp till EF 800/5,6L (på bilden ser ni Akilles fångad i ett språng en vinterdag med mitt EF 70-200 2,8 IS II). Ett av det senaste är ett dedikerat objektiv för att kunna filma VR (Virtual Reality) med enbart ett kamerahus. Det passar enbart EOS RF-husen. Det finns såklart andra fabrikat förutom Canons eget som passar Canon-kamerorna, mest kända är Sigma och Tamron.

Fördelen med att använda Canons egna objektiv är att kameran kan identifiera det och justera för respektive objektivs egenskaper. Canons objektiv behöver dessutom inte uppdateras när kameran uppdateras, medan ett tredjepartsobjektiv kan sluta fungera och behöver då en separat uppdateringsdocka.

Det viktigaste för mig med ett objektiv är att det levererar fina bilder, har en stor bländaröppning, är robust och gärna vädertätat.

1. Canon RF 28-70/2,0 L USM

Ljusstyrkan, närgräns

Tungt

Detta är ett monster! Både vad gäller storleken (i förhållande till ett RF-hus) och bländaren på 2,0.

Den stora bländaren kan du dra nytta av vid porträttfotografering. Kanske om du har en liten studio hemma och är nära ditt motiv.

Objektivet saknar bildstabilisering men Canons nya RF-hus (R5 & R6) har stabilisering inbyggt i kameran. Vikten kan i sig göra att kameran är lättare att hålla stilla på fri hand.

Det finns en kontrollring längst fram som du kan programmera efter eget behov, till exempel byte av ISO eller fokuspunkter. Det är välbyggt och, som alla L-objektiv, väderskyddat. Det innebär dock inte att du kan stå i direkt regn.

Fokusen är snabb och relativt tyst. Du kan komma nära ditt motiv eftersom närgränsen är så kort som 39 cm. Filtergängan är på 95 mm vilket gör att det kan bli dyrt med filter.

Det här är ett objektiv jag skulle välja vid bröllopsfotografering.


2. Canon RF 24-70/2,8 L IS USM

Bildkvalitén

Högt pris

Detta är ett grymt objektiv, det passar bara på Canons nya spegellösa kamerahus.

Med det här klarar du av många situationer dels tack vare ljusstyrkan på 2,8 och dels för att det har en inbyggd stabilisering. Det gör att du kan använda det i dåligt ljus utan stativ till exempel. Det är välbyggt och vädertätat.

Motorn är tyst och snabb vilket gör att det är bra för filmning och om du fotograferar på t.ex. ett bröllop. På dessa nya RF-objektiv finns dessutom en så kallad funktionsring, den kan du programmera efter eget tycke. Eftersom det är lätt att göra kan du byta funktion efter behov. Den har en kort närgräns, det betyder att du kan fokusera 21 centimeter från ditt motiv vilket är mycket bra.

Bildmässigt håller objektivet hög klass över hela zoomomfånget även med största bländaren. Detta är mitt förstaval till ett RF-hus från Canon.


3. Canon EF 24-70/2,8 L II USM

Hög optisk klass, vädertätning

Saknar IS, tungt

Ett grymt objektiv! Vädertätat, med stor bländare och fin optik.

Detta är ett suveränt allround-objektiv och med ett bra kamerahus kommer du inte ha några svårigheter att fotografera i dåligt ljus. I objektivet sitter en USM-motor som är snabb och tyst, dock inte lika tyst som STM-motorn, som är bättre vid filmning.

Detta objektiv sitter på min kamera 90% av tiden, jag gillar verkligen att ljusstyrkan gör att jag kan fotografera även under dåliga ljusförhållanden. Tyngden gör att jag kan hålla det stabilt. Tyvärr saknar objektivet IS (bildstabilisering), vilket i och för sig säkerligen skulle höja priset.

Det här objektivet passar dig som vill ha ett allround-objektiv som även låter dig fotografera i svagt ljus.


4. Canon EF 16-35/2,8 L III USM

Brännvidden, bra skärpa

Priset, ingen IS

Här har vi tredje generationen av detta objektiv, och för varje ny version blir det bara bättre!

Det här är en så kallad vidvinkelzoom, vilket innebär att du kan få med mer av motivet fastän du står nära. Detta är med andra ord ett objektiv för dig som intresserar dig för landskap, arkitektur och även gatufoto.

Glasen i detta objektiv är, som brukligt med Canons dyrare objektiv, av väldigt hög kvalité. Känslan i knappar och reglage är gedigen och fokuseringen är snabb och tyst. Knappar och reglage har en bra kvalitetskänsla, inget som går sönder trots mycket användande.

Jag gillar att du med en så stor vidvinkel kan fotografera till exempel inne i ett rum och ändå få med så mycket av rummet i bild, samt att den stora bländaren gör att du kan fotografera utan externa ljuskällor.

Här är mäklarens och landskapsfotografens favoritobjektiv!


5. Canon EF 70-200/2,8 L IS III USM

Bakgrundsoskärpan (bokeh), tåligt

Vikten

EF 70-200 2,8 IS är mitt favoritobjektiv för sport, porträtt och action. Detta är tredje generationen av Canons eminenta arbetshäst.

Detta objektiv har bättre ytbehandlingar på linserna än generation två. Bland annat har linserna längst fram och bak fått en behandling som gör dem lättare att hålla rena. Ett objektiv i denna kaliber väger en del, men fördelen med tyngden är stabiliteten du får när du fotograferar.

Stabiliseringssystemet i objektivet har två lägen: ett för när du inte vet var ditt motiv kommer ta vägen, som en fågel till exempel, och ett enbart för motiv som rör sig sidledes, till exempel en bil.

Objektivet är vitlackerat, vilket gör att det inte påverkas lika mycket av solen. Precis som föregångaren har detta objektiv en underbar bokeh.

Det här objektivet är oumbärligt i min kameraväska. En arbetshäst som aldrig strular och är väldigt tåligt.


6. Canon EF 70-300/4,0-5,6 L IS USM

Brännvidden, bra reseobjektiv

Saknar stativfäste

När du ska ut på resa och minimera antalet objektiv i kameraväskan så är Canons 70-300 F/4-5,6 L ett bra val. Med ett EF 24-70 mm och ett vidvinkelobjektiv (16-35 mm t.ex.) så täcker du de flesta normala fotograferingstillfällen..

Detta objektiv har ett stort zoomomfång, hyfsat bra bländarvärden med tanke på omfånget och är kompakt. Det tillhör L-serien, så det är vädertätat och har stabilisering samt en snabb och tyst USM-motor.

Det som saknas är stativfäste, vilket jag tycker borde ingå för dessa objektiv. Det som drar ner på bildkvalitén är så kallad vinjettering på större bländare, men detta kan du åtgärda redan i Canons egna kamerahus samt deras bildbehandlingsprogram.

Det här objektivet är inget förstaval utan mer ett bra reseobjektiv som är både robust och smidigt.


7. Sigma 50/1,4 DG HSM Art for Canon

Välbyggt, tyst, fin bokeh

Ej vädertätat, ingen stabilisering

Sigma har tillverkat objektiv sen 60-talet och deras tredjepartsobjektiv finns i olika utföranden. Detta är ifrån ART-serien, ett utsökt objektiv med en bländare på 1,4. Det är tungt, gediget och kräver lite vana för att få fokus med största bländaren.

Det väger strax under 1 kg, viket är en fördel när du kör handhållen fotografering. Känslan i objektivet är väldigt angenäm, det känns att det är välgjort rent mekaniskt och även alla reglage har kvalitetskänsla. Jag valde just 50 mm för att det är mest allround; ett bra objektiv för gatufoto, bröllop och i dåligt ljus. Detta objektiv uppdateras separat med en USB-docka.

Letar du efter ett klassiskt 50 mm-objektiv som klarar dåliga ljusförhållanden, levererar mycket bra bilder och som du kan använda för spännande fotoprojekt med stor bländare? Titta på det här!


Petter Abrahamsson
Petter AbrahamssonExpert inom objektiv

Jag började med foto på den analoga tiden, då var inte teknik det avgörande på kameror på samma sätt som idag. Jag har fotograferat med Canon och har alltid jämfört "mitt" märke med andra, läst på och diskuterat med folk som använder andra märken. Mycket handlar mycket om teknik, upplösning och funktioner idag, men jag intresserar mig även för det som är runt om med. Tillbehör som blixtar, original eller tredjeparts. Trådlösa tillbehör och finns det en app som kan styra kameran, är den bra? Hur är menyn, lätt att förstå eller krånglig? Det är en kul hobby som tar upp mycket av min fritid, och man utvecklas hela tiden.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer