Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa kompakta systemkameran

  • 27 mar 2022
Petter Abrahamsson
Petter AbrahamssonExpert inom kameror

En anledning till att många kameratillverkare ser en minskad försäljning beror på att fler mobiltillverkare idag har avancerade kameror på sina telefoner. Dessutom har mobilkameror ofta olika filter och flertalet inställningar för att optimera bland annat landskaps- och porträttbilder. Därför anser många att de inte behöver köpa en kamera utöver sin telefon.

Men en kompakt systemkamera kan vara ett bättre alternativ än din mobilkamera. Du riskerar inte att bli avbruten av ett samtal när du fotograferar, du kan enkelt byta minneskort, fotografera i högre upplösning och kamerans batteri kommer att hålla längre än mobilens. Att ta en bild med en vanlig kamera går dessutom oftast lättare än med en mobil, då du kan ställa in kameran i förväg och sedan bara lyfta upp och trycka av. Nu har även Nikon och Canon kommit med fler spegellösa kameror, vilka är smidiga och lätta. Vill du göra en tavla eller poster i större format av din bild blir kvalitén också betydligt bättre med en riktig kameras upplösning. Här kommer jag lista några i mitt tycke intressanta kompakta systemkameror.

1. Canon EOS RP

Prisvärd fullformat

Dålig batteritid

EOS RP är Canons minsta och enklaste kamera i den nya R-erien.

Detta är en fullformatskamera vars sensor är på 26 Megapixlar. I mitt tycke får man en kompetent kamera för ett bra pris, och den är väldigt smidig. Kompromissen är den elektroniska sökaren, som inte är lika snabb som i de dyrare kamerorna i R-serien.

R-husen har en annan objektivfattning (RF-Fattning) än de äldre EOS-kamerorna (EF-Fattning), dessa objektiv håller en hög klass. Det finns även olika adaptrar, dels Canons egna och tredjeparts. Det är alltid säkrare att använda originaltillbehör när det gäller adaptrar tycker jag.

Kamerans bakre skärm är vinklingsbar med touchfunktion, och baktill finns en så kallad "touchbar" som kan programmeras. En bra idé är att styra fokuspunkterna med den eftersom det saknas joystick baktill.


2. Sony Alpha A6600

Bra bildkvalité

Krångligt menysystem

Sonys kameror har ofta många smarta funktioner och hög klass på sina sensorer. Det är dessutom den tillverkare som varit starkast inom spegellöst fram tills nu, när både Nikon och Canon har släppt ett antal starka konkurrenter.

Detta är efterföljaren till A6500 och har även den en APS-C sensor på 24,2 Megapixlar. Den har fått en snabbare autofokus med förbättrad motivföljning.

Inbyggd stabilisering finns, vilket underlättar vid fotografering på fri hand med längre slutartid. Du kan dessutom med olika adaptrar botanisera bland gamla objektiv från andra tillverkare som saknar stabilisering, och ändå få det via själva kameran.

Skärmen är vinklingsbar med touch. Kamerahuset är väderskyddat men saknar numera inbyggd blixt. Fördelen med detta system är att ett hus och litet objektiv är lätt att bära med sig.


3. Fujifilm X-E3

Smidig

Batteritiden

Här får du en kamera med hög teknisk kompetens och genuin byggkvalité i ett smidigt utförande.

Fokussystemet är avancerat och kommer underlätta att sätta fokus på dina bilder. X-E3 har trevliga, mekaniska vred med retrokänsla och flertalet knappar som kan programmeras efter ditt tycke och smak. Nackdelen är att knapparna i mitt tycke är lite små.

Sensorn är på 24,3 megapixlar och är av APS-C-typ. Skärmen är fast men har touchfunktion. Det finns möjlighet till trådlös kommunikation med till exempel telefon och surfplatta. Som en bonus gör sig denna kamera väldigt bra hängandes på axeln med det snygga skyddet i läder.

Tyvärr lider Fujifilms kameror ofta av dålig batterikapacitet, men du kan såklart ha med dig en powerbank som stöd. Fuji har Firmware-uppdateringar som du kan ladda ner till kameran, vilket gör att deras kamerahus kontinuerligt får en hel del förbättringar.


4. Canon EOS M6 Mark II

Stor sensor, "RAW-burst"

Sökare är tillbehör

Canons M6 generation II är en kompetent systemkamera från Canons M-Serie. Serien har en egen linje med objektiv som heter EF-M, men det finns även en adapter så du kan använda Canons EF-objektiv, och det utbudet är stort.

Kameran har en APS-C-sensor på hela 32,5 megapixlar och klarar seriebildstagning med 14 bilder per sekund. Det finns även en funktion som kallas för RAW-burst där seriebildstagningen ökar till 30 bilder per sekund, men då sänks också upplösningen till 18 megapixel.

Kameran har ögon- och ansiktsigenkänning som underlättar att hålla fokus på objektet när du fotograferar. Touchdisplayen är vikbar och du får både blåtand och WiFi-uppkoppling. Canons app är bra, lättjobbad och går att ansluta till en elektronisk sökare.

Den här kameran är lätt att ta med sig, både storleksmässigt och viktmässigt.


Petter Abrahamsson
Petter AbrahamssonExpert inom kameror

Jag började med foto på den analoga tiden, då var inte teknik det avgörande på kameror på samma sätt som idag. Jag har fotograferat med Canon och har alltid jämfört "mitt" märke med andra, läst på och diskuterat med folk som använder andra märken. Mycket handlar mycket om teknik, upplösning och funktioner idag, men jag intresserar mig även för det som är runt om med. Tillbehör som blixtar, original eller tredjeparts. Trådlösa tillbehör och finns det en app som kan styra kameran, är den bra? Hur är menyn, lätt att förstå eller krånglig? Det är en kul hobby som tar upp mycket av min fritid, och man utvecklas hela tiden.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer