Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa sällskapsspelet

  • 13 mar 2022
Peter Wahlström
Peter WahlströmExpert inom sällskapsspel

Jag är med i en spelförening som brukar anordna brädspelskvällar och i den här listan har jag samlat några sällskapsspel som vi brukar spela medan vi väntar på att de andra borden blir klara, så kallade fillerspel. De fyller väntandet till nästa längre spel liksom. Dessa spel är enkla att lära sig, snabba och sociala - perfekt när man inte vill sitta och spela för länge. Här har du möjligheten att kan sätta dig in i rollen som till exempel sheriffen i Nottingham eller en modig drakuppfödare! Några av mina bästa spelkonventsminnen har varit hur vi spelat olika småspel och bara haft en trevlig timma eller två.

Skillnaden mellan brädspel och kortspel är rätt så diffus, men alla spelen i listan är egentligen i ordets rätta bemärkelse kortspel. Jag har valt dem för att de är lätta att ta med, sätta upp och spela i nästan alla upptänkliga miljöer.

1. Dixit

Bilderna som låter fantasin flöda

Ibland har man inte rätt bilder

Det här är ett associationsspel. Den "aktiva" spelaren väljer ett hemligt kort med en bild på och hittar på en mening för att beskriva bilden. Men hen måste se upp! Beskrivningen får inte vara för uppenbar, då man vill att de flesta, men inte alla, ska gissa på rätt bild.

Sedan väljer de andra spelarna ett av sina egna kort som kan passa in på beskrivningen, alla korten blandas och läggs synligt på bordet. Precis som i spelet Rappakalja så gäller det nu att få medspelarna att gissa på ditt förslag, samtidigt som du själv vill gissa på det korrekta kortet.

Spelet är otroligt snyggt, kul och lättspelat. Att komma på en poetisk beskrivning för de mängder av bilder som finns att tillgå och sedan se vad det inspirerat de andra att välja är en mysig del av spelet.

Detta kreativa spel har vunnit Europas mest prestigefyllda pris som årets sällskapsspel - Spiel des Jahres.

Ett fantastiskt och roligt spel för den med rik fantasi!


2. Codenames

Kul att komma på riktigt bra kodord

Vissa är för bra på kluriga ord

Ditt agent-lag ska med hjälp av ditt kodord samla på sig och identifiera alla rätta ord före det andra laget!

En spelare i varje lag är spionmästaren som vet vilka ord laget ska få tag på - spionmästaren ska komma på ett kodord som laget kan associera med så många ord på spelplanen som möjligt. Men var försiktig, ni kan råka hitta ett av motståndarnas ord åt dem, eller ännu värre, förlora rakt av om ni väljer fel ord. Så snart man hittat alla ord som spionmästaren antytt med kodordet, eller råkat välja fel ord, går turen över till motståndarlaget.

Klurighet och samarbete är viktigt här! Spelarna kan diskutera sinsemellan vad spionmästaren menade men det är först när de väljer ett ord på spelplanen som de vet om de gissat rätt eller fatalt fel.

Ett spännande lagspel för de som är bra på ordlekar!


3. Love Letter (Clamshell Edition)

Mycket taktik i de två kort man har

Dold information kräver ärlighet

I detta spelet ska man lyckas ta sig först till prinsessan för att leverera ett kärleksbrev.

I varje drag drar man ett kort med en karaktär på, för att sedan spela något av de kort man har på hand. Genom smart spelande kan man knuffa ut andra spelare ur omgången, men var försiktig, de andra spelarna försöker till varje pris göra samma sak mot dig!

När omgången är klar ser man vilket kärleksbrev som kommit närmast prinsessan, men prinsessan själv kan också vinna omgången! Sedan är det enkelt att köra spelet direkt igen. Det går fort att spela och varje ny omgång är en ny start att försöka nå prinsessan med ett kärleksfullt brev.

Det här spelet tar minst plats av alla på listan så det är enkelt att ta med sig och funkar perfekt att spela var som helst!

Ett spel för dig som gillar att gissa vad andra har för kort på handen samtidigt som du lurar dem att gissa fel på din egen hand!


4. Sheriff Of Nottingham

Bra bluff och övertalningsspel

Mycket bluff och övertalning

Spelarna ikläder sig här rollen som handlare som vill smuggla in lite varor till stadens marknad!

En spelare i varje runda är sheriffen som ska kontrollera allas varor. Men det är ett hårt arbete och man får inte trakassera hederliga handlare, och med en liten muta kanske man släpper igenom den välspäckade väskan utan att gå igenom innehållet.

Spelet har en väldigt bra social komponent med bluffmekanik och mutor, en av mina kompisar brukar muta sheriffen att titta på andras varupåsar vilket verkligen kan sätta käppar i hjulet för de andra i gruppen.

Gillar du att bluffa andra eller manipulera deras girighet är detta spelet för dig, men det kan vara svårt om du inte gillar att övertala andra till din sida.


5. The Tea Dragon Society Card Game

Trivsamt med vackra bilder

Kanske för lättspelat för vissa?

Sist men inte minst kommer det här enkla spelet där varje spelare ska skapa varma och trivsamma minnen tillsammans med sin drake som man föder upp.

När det är din tur så drar du ett eller flera kort, eller så spenderar du de kort du har för att plocka ett minne ur tablån. Man spelar igenom de fyra årstiderna och efter vintern ser man vem som har mysigast minnen, eller mer prosaiskt, flest poäng.

Spelet uppmuntrar ofta till små historier som man kan berätta för de andra runt bordet, som till exempel den gången då min drakunge låg och sov så sött efter den långa höstpromenaden vi tog tillsammans, eller när jag köpte en ny borste till den.

Spelet är lättspelat, har en trevlig stämning och bilderna på korten är jättesöta och mysiga. Det är det perfekta spelet om man har en liten stund över och kanske är mer intresserad av att umgås med sina vänner än att se vem som vinner.


Peter Wahlström
Peter WahlströmExpert inom sällskapsspel

Jag är en brädspelare sedan barnsben, började min karriär med Risk och Monopol men har under mina år upptäckt och spelat allt från enkla "beer & pretzel"-spel till dygnslånga strategispel. Min livslånga erfarenhet har lärt mig att det viktigaste är att man gillar spelet och har roligt när man spelar det. Och det bästa sättet att göra det är att testa så många olika spel som möjligt, så det är det jag gör på min fritid. Jag är medansvarig för brädspelskvällen på vår förening och ansvarar där för att alla har ett brädspel att spela. Så spelar jag en till två nya brädspel i veckan. Allt för att hitta just de spel som tilltalar mig mest.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer