Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa sällskapsspelet
  • 22 sep 2023
Christian Jensen
Christian JensenExpert inom sällskapsspel

För att platsa i denna topplista behöver spelet vara enkelt att komma igång med, uppskattas av olika slags spelare och framförallt leverera en rolig spelstund för nästan vem som helst. Med andra ord, inte för komplicerat men alltid roligt! Här kommer några av mina favoritspel just nu!

För att platsa i denna topplista behöver spelet vara enkelt att komma igång med, uppskattas av olika slags spelare och framförallt leverera en rolig spelstund för nästan vem som helst. Med andra ord, inte för komplicerat men alltid roligt! Här kommer några av mina favoritspel just nu!

1. Kakerlakkpoker

Ett av de absolut roligaste spelen jag spelat

Ibland "klickar" inte de till synes enkla reglerna för alla

Kaker Laken Poker, eller Kackerlackspoker som det heter på svenska, tar konceptet att bluffa till sin spets. Är du inte bekväm med att ljuga, så håll dig borta.

Jag kan inte räkna hur många gånger jag introducerat detta spel till en ny grupp och det bara funkar. Det har vid ett flertal tillfällen fungerat så bra att dom köpt spelet själva.

Reglerna är enkla: se till att inte bli fast med för många kort av samma djur framför dig. Kruxet? Du sitter med en hand av djur som du måste skicka vidare till dina motspelare. Och varje gång du gör det behöver du uppge vad för djur du skickar (här kan du då ljuga öronen av dig).

Om mottagaren av detta kort synar din bluff ELLER tror att du talar sanning (och har rätt) så får du behålla djuret framför dig. Om mottagaren har fel så hamnar djuret istället hos dom. Mottagaren kan även välja att skicka vidare till nästa person om de inte vill/vågar syna :).

Ett måste i samlingen!

Spelet fungerar från 7 års ålder, 3-6 spelare och tar runt 20 minuter.


2. Pandemic (Revised Edition)

Samarbete krävs!

Kan lätt bli att en spelare bestämmer vad andra ska göra

I Pandemic samarbetar 2-4 spelare och gemensamt försöker man stoppa spridningen av 4 olika virus, samtidigt som man samlar ihop resurser till bestående botemedel.

Men det är en strid mot klockan, för varje runda hotar med ett nytt utbrott som kan ske någonstans i världen. Så det är en balansgång i att försöka stoppa spridningen och stoppa virusen helt.

Alla spelare förlorar om man inte lyckas stoppa smittorna i tid, och likaså vinner alla spelare om man forskar fram alla fyra botemedel.

Detta är sannerligen en klassiker. Jag älskar hur snabbt det kan gå fel och hur bra samarbete verkligen lönar sig. Och det är en riktigt härlig känsla när man till slut lyckas!

Det finns många olika varianter av Pandemic, men jag gillar fortfarande originalet som utan krusiduller levererar en riktigt rolig spelupplevelse.

Från 8+ år, 2-4 spelare och tar ca 45 minuter att spela.


3. Codenames

Kul när man hittar den perfekta ledtråden

Inte för alla, bör ha lite förkärlek till ordlekar

I detta samarbetsspel delar ni upp er i två lag som ska tävla om vem som kan leda lagkamraterna till de hemliga orden med hjälp av ledtrådar.

I början av spelet läggs ett rutnät av olika ord ut och en av er i laget får veta vilka av orden just ert lag behöver peka ut.

Den utvalda "spionmästaren" ger sedan en ledtråd, gärna en som går att anspela på flera ord i rutnätet, och därefter får laget gissa på ett eller flera ord. Det lag som är bäst på att hitta spionmästarens ord vinner.

Codenames är lätt att förstå och komma in i. Men det kanske krävs att man har lite förkärlek till ordlekar. Jag har i alla fall haft flera roliga speltillfällen där Codenames har levererat ordentligt.

Fungerar från 14+ år med 2-8 spelare och tar runt 20 minuter att spela.


4. Decrypto

Roligt, klurigt och välproducerat

Regelförklaringen är lite svår, men börja spela direkt!

Decrypto är ett spel där kodknäckning är kärnan, det kan låta lite väl klurigt till en början men jag lovar att det finns ett väldigt underhållande spel här.

Först delas ni in i två lag. Ni får därefter fyra hemliga ord inom lagen och en tresiffrig kod som refererar till tre av de fyra orden. Inom laget behöver ni hitta på kodord som får laget att förstå vilka tre ord ni försöker kommunicera.

Detta är till synes enkelt, men twisten här är att det andra laget hela tiden lyssnar på era ledtrådar. Och om ni inte är tillräckligt kluriga så kommer de förstå vilka ord ni försöker referera till.

Lyckas ni knäcka det andra lagets kod två gånger så vinner ni. Misslyckas ni att referera till era hemliga ord två gånger så förlorar ni.

Och det är hela spelet. En balansgång mellan att vara klurig nog att finta bort det andra laget, samtidigt som ditt egna lag måste förstå vad du försöker förmedla.

Otroligt underhållande spel som behöver ett par omgångar innan det klickar.

Spelas från 12+ år, 3-8 spelare och tar runt 30 min.


5. Kingdom Builder: Big Box (2nd Edition)

Enkla regler, alla omgångar känns unika

Grafiken är aningen trist

Detta är precis ett sådant spel som jag uppskattar, enkla regler fast med strategiskt djup.

Spelet går ut på sprida ut sitt kungadöme genom att placera ut byar i form av små trähus på spelplanen. Dessa byar kan därefter sprida sig till olika delar av spelplanen för att samla både poäng (guld) och specialhandlingar.

Hur du får placera dina byar styrs till stor del av det terrängkort du vänder upp varje runda. Men vad din motståndare gör och vilka specialhandlingar du har till ditt förfogande influerar även hur du får placera dina byar.

Varje runda är unik i det att både spelplanen och de kriterier ni alla tävlar om för att samla guld slumpas eller väljs inför varje ny omgång. Detta gör att varje speltillfälle känns både unik och underhållande.

När en spelare har strategiskt placerat ut alla sina byar, utvärderar man vem som har samlat ihop mest guld, och den spelaren utses som vinnaren.

Detta är verkligen ett spel som är enkelt att komma in i. Och det gynnas verkligen av flera speltillfällen då du behöver spela på olika sätt varje gång om du är ute efter att vinna.

Fungerar kanon från 8+ år, 2-4 spelare och tar runt 45 minuter att spela.


6. Ryktet Går Version 2.0

Alla kan verkligen spela detta

Bra pennor behövs, medföljande brukar torka ut

Ett spel som passar de flesta!

Det är få spel som har fått så många gapskratt som Ryktet går (även kallad Telestrations). Spelidén är enkel: Du får ett block, en penna och ett ord. Rita detta ord i blocket och skicka det sedan vidare runt bordet.

I din hand har du nu en bild som någon annan på bordet har ritat, alltså deras tolkning av ett annat ord. Gissa ordet och skicka sedan vidare blocket.

Och så går det runt, du ritar och gissar om vartannat. Och det är kul! Riktigt kul. Speciellt om det finns personer runt bordet som har förbättringspotential när det kommer till att teckna.

Spelas från 8+ år, 4-8 spelare och tar runt 30 minuter.


7. Jungle Speed

Snabbt, enkelt och kul

Totempålen kan flyga iväg ordentligt om någon är ivrig

Här har vi ett roligt spel som testar din reaktionstid!

Spelet kan spelas på några olika sätt, men grunden är alltid den samma. Alla runt bordet turas om att vända upp ett kort. Korten har olika mönster på sig, och om två av er har samma mönster efter att ett kort vänds upp initieras en duell!

Hur vinner man denna duell kanske du frågar dig själv? Enkelt, allt du behöver göra är att greppa en totempåle som står mellan er på bordet. Det enda problemet är att den andra personen kommer försöka göra detsamma.

Jungle Speed är väldigt kul, spännande, och fungerar att spela med ung som gammal. Ett stort plus är att det går otroligt fort att komma igång och att sedan packa ner när man känner sig färdig.

Lämpar sig från 6+ år, 2-10 spelare och tar ca 10 minuter att spela.


Christian Jensen
Christian JensenExpert inom sällskapsspel

Brädspel är för mig ett fantastiskt sätt att samla en grupp människor omkring dig och umgås. Umgås på ett sätt som är svårt att få till i andra sammanhang. I valet av spel kan du få till olika upplevelser beroende på grupp, energinivå och humör. Min förhoppning är att jag ska kunna hjälpa dig skräddarsy dina framtida upplevelser runt bordet. Själv har jag vart inne i brädspelens värld i många år. Från början var det dom gamla klassikerna Monopol, Alfapet och Yahtzee osv. Senare kom jag in på Schack vilket jag spelade exklusivt i några år. Sen såg jag ljuset. Ljuset som är "moderna brädspel" och jag föll pladask in i denna vackra värld (eller mörka hål kanske?) Nu spelar jag allt från partyspel, barnspel, komplexa "Euros", maffiga strategispel, abstrakta spel och kortspel. Nästan allt uppskattas så länge designen är rolig och genomtänkt. Sen skadar det inte om komponenterna är läckra och kul att interagera med.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer