Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa racercykeln

Jonas Jönsson

Jonas Jönsson

  • Topplista
  • 15 mar 2021

En racercykel, också kallad landsvägscykel, är en lätt, snabb cykel med en aerodynamisk sittposition för träning eller tävling. Cykeln ska ha bockstyre för att man ska kunna växla position under längre turer och för att bli mer aerodynamisk vid högre hastigheter. Generellt kan man säga att ju lättare racercykel desto dyrare, dock är det mest vid acceleration och i bergen som vikten spelar roll. Det är viktigare att cykeln är aerodynamisk om du vill vara snabbast, samt att du har en vridstyv ram som tillåter att kraften går ner i hjulet. Hjulen är det första man uppgraderar för att bli snabbare.

De vanligaste ramarna är gjorda av kolfiber eller aluminium. En bra kolfiberram tar upp vibrationer bättre och är lättare än en dito aluminiumram. Aluminiumram är oftast billigare och mer stöttålig. Alla racercyklar säljs utan trampor eftersom det finns olika system av klickpedaler att välja på. Jag valde att lista två tävlingsklara cyklar, en medelväg samt två instegsmodeller.

1. Cannondale SystemSix Carbon Ultegra 2021

Aerodynamisk, klar för tävling
Priset

Vi börjar med en drömcykel. Den är klar för att tävla direkt och med den kan du göra utbrott från klungan. Helt enkelt en cykel som har allt man kan önska sig, utan att man behöver göra några kompletteringsköp.

Bra hjul, aerodynamisk, hydrauliska bromsar, men ej elektrisk växling. Skivbromsarna är toppen när det är blött ute. Den här cykeln är snabb och gjord för att bara mala på i timme efter timme på landsvägarna. Ska man klaga på något så är det att den bara har näst bästa växelgruppen från Shimano.

Vikten ligger på strax över 8,4 kg vilket är bra för en aero-cykel. Framklingorna är semi-kompakta dvs 52/36 kuggar, vilket räcker både för elit och en bra tränad motionär.

Cyklar man i en klunga är en aerodynamisk cykel kanske inte det viktigaste, men när man tränar själv eller kör triathlonlopp eller tempolopp är det väsentligt.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Cannondale SystemSix Carbon Ultegra 2021
Cannondale SystemSix Carbon Ultegra 2021
64 990 kr

2. Giant TCR Advanced Pro 0 Disc 2021

Vikten, kraftmätare
Dyr

Det här är cykeln för dig som vill vara snabbast i acceleration och klättring uppför backarna.

Detta är listans lättaste cykel på 6,7 kg. Den kan dock konfigureras på lite olika sätt, så kolla vilka komponenter och hjul som sitter på. Det finns olika kombinationer av växelgrupp, bromsar, hjul, sadel m.m. och det är din budget som styr hur bra cykeln kan bli.

Den är redo direkt för tävling men är även perfekt för träning och motionslopp. Nackdelen är att det kan vara svårt att välja bland modellerna om man inte har koll, men känner man någon med kunskap om landsvägscyklar så kan man säkert få hjälp.

Växelgruppen i denna (dyra) variant är Shimanos elektriska näst bästa växelgrupp med inbyggd kraftmätare i vevpartiet. Proffsen använder kraftmätaren för att hålla rätt tempo.

Passar dig som prioriterar låg vikt för att vara snabb i backarna och hastiga accelerationer.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Giant TCR Advanced Pro 0 Disc 2021
Giant TCR Advanced Pro 0 Disc 2021
55 000 kr

3. Cannondale CAAD13 Disc 105 2021

Priset, hydraulisk skivbroms
Vikten, billiga hjul

Detta är en bra medelväg, med ett rimligt pris och komfortabel sittställning vilket passar motionärer och nybörjare.

Aluminiumramen och växlarna i mellanklassgrupp gör att du får en bra cykel till ett hyfsat pris. Det är lätt att uppgradera till dyrare växelgrupper, men det är hjulen som är viktigast att byta ut om man ska bli snabbare. Du får plats med upp till 30 mm breda däck för mer komfort.

Cykelns hydrauliska diskbromsar är bra när det är blött ute. Framgaffeln är av kolfiber vilket är standard även på aluminiumcyklar. Det gör att man minskar vibrationerna i händerna väsentligt.

Den här cykeln är lite tyngre, men det är ändå inte vikten utan hur aerodynamisk man är som avgör hur hög fart man kan hålla.

En cykel med bra komponenter och ett utmärkt val som första landsvägscykel.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Cannondale CAAD13 Disc 105 2021
Cannondale CAAD13 Disc 105 2021
26 990 kr

4. Scott Addict 20 Disc 2020

Bra på sämre vägar, låg utväxling
Vikten och hjulen

Det här är cykeln för dig som vill ha en bra nybörjar-racer att växa i. Den erbjuder bra komponenter och möjlighet att köra på lite sämre vägar.

Här får du 30 mm breda däck vid köpet, vilket är intressant. På senare år har man satt på allt bredare däck på landsvägscyklarna. Det ger en ökad komfort på sämre vägar men kan även vara lämpligt för tyngre cyklister bara hjulen klarar tyngden.

Vevpartiet är kompakt, med 50/34 kuggar fram och ett brett spann bak (11-28) för att klara branta backar eller underlätta för nybörjaren. Är du stark i benen eller cyklar i platta landskap så kanske du bör titta på en cykel med annat vevparti.

Sammanfattningsvis är detta en bra första cykel för dig som planerar att köra på kuperade och lite sämre vägar, eller för den tyngre cyklisten.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Scott Addict 20 Disc 2020
Scott Addict 20 Disc 2020
25 995 kr

5. Specialized Allez E5 Sport 2021

Instegscykel som går att uppgradera
Fälgbromsar, billiga hjul

Detta är en bra instegscykel, med ett rimligt pris och komfortabel sittställning vilket passar motionärer och nybörjare.

Aluminiumramen och växlarna i lägre prisgrupp gör att du får en bra cykel till ett hyfsat pris. Det är lite krångligt att uppgradera till dyrare växelgrupper, men det är som sagt ändå hjulen som är viktigast att byta ut om man ska bli snabbare.

Cykelns fälgbromsar sliter tyvärr på fälgen och är sämre än skivbromsar när det är blött ute. Framgaffeln är av kolfiber vilket är standard även på aluminiumcyklar. Det gör att man minskar vibrationerna i händerna väsentligt.

Den här cykeln är ungefär 10 kg tung, men det är ändå inte vikten utan hur aerodynamisk man är på cykeln som avgör hur hög fart man kan hålla.

En cykel med billigare komponenter och ett utmärkt val som första landsvägscykel.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Specialized Allez E5 Sport 2021
Specialized Allez E5 Sport 2021
13 990 kr