Prisjakt
HemPrisjakts experterCyklarTopplista - Bästa racercykeln

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa racercykeln

31 juli 2024

En racercykel, också kallad landsvägscykel, är en lätt, snabb cykel med aerodynamisk sittposition (aero) för träning eller tävling. Cykeln ska ha bockstyre för att bli mer aerodynamisk vid högre hastigheter. Generellt har man kunnat säga att ju lättare racercykel desto dyrare men med de nya aerodynamiska cyklarna gäller det inte längre. Det är mest vid acceleration och i bergen som vikten spelar roll. Det är viktigare att du och cykeln är aerodynamisk om du vill vara snabbast, samt att du har en vridstyv ram och hjul som tillåter att kraften går ner i hjulet. Hjulen är det första man uppgraderar för att bli snabbare på en billigare cykel.

De vanligaste ramarna är gjorda av kolfiber eller aluminium. En bra kolfiberram tar upp vibrationer bättre och är lättare än en dito aluminiumram. Aluminiumram är oftast billigare. De flesta racercyklar säljs utan trampor eftersom det finns olika system av klickpedaler att välja på. Jag har valt att lista två mer åt premium, tre medelpris samt en instegsmodell.

1. Trek Madone SL 6 Gen 7 2024

Tävlingsklar, vikt i förhållande till aerodynamik

Priset

Vi inleder med en cykel som är klar för tävling direkt. Den är en grymt snabb och stabil cykel där man nu har möjlighet att välja den något billigare elektroniska växlingen från Shimano. Vikten med denna grupp är 8,4 kg (7,75 kg med dyrare grupp)

Det är fortfarande isoflow-teknik för att minska luftmotståndet, minska vikten och ge mer komfort.

Här har vi bra aerodynamiska hjul, hydrauliska bromsar och elektriska växlar (mellanklass). De hydrauliska skivbromsarna är ett måste. Styret har blivit smalare och lättare, vilket gör att man både sparar vikt och luftmotstånd.

Framklingorna är 50/34 kuggar, med plats för upp till 54/40 om du är så stark. Den 12-växlade kassetten bak är på 11-34 kuggar.

Jag kan tycka att växlingen passar bäst för bergiga områden men då kan man köpa en betydligt billigare och lättare cykel.

Den här cykeln ska du välja om du ska tävla eller köra riktigt snabbt men det kräver att man byter vevpartiet fram om man är starkare och ska tävla på plan mark.


2. BMC Teammachine SLR ONE 2023

Hydrauliska bromsar, kolfiberfälgar, elektriska växlar

Priset och kanske lite högre fälgar för flatan

Det här är en cykel som är färdig och som kan användas i tävlingar. Jag tycker den är intressant med sina 2x12 växlar och ett brett spann som passar såväl elit som motionär för att klara även de brantaste backarna.

Här har vi bra hydrauliska bromsar och elektriska växlar från Shimano. De hydrauliska skivbromsarna är toppen. Hjulen är snabba men bara 35 mm höga för att få en lättare cykel.

Vikten ligger på ca 7,5 kg vilket är okej för en landsvägscykel. Framklingorna är stora med 52/36 kuggar, vilket kompenseras av bredden på kassetten bak på 11-34 kuggar. Det ger en bra max fart och samtidigt tillräckligt låga växlar för tunga backar.

Sammanfattningsvis så får du en riktigt snabb cykel som har allt, men om du vill vara ännu snabbare på flatan så bör man titta på andra hjul.


3. BH Allround Sl1 2.5 2024

Bra växlar och hydrauliska skivbromsar

Hjulen

Den här vill jag lyfta fram som en bra träningscykel med möjlighet att uppgradera hjulen i framtiden.

Det är en billigare kolfiberram och hydrauliska bromsar. Den har moderna 2x12 växlar från Shimanos mellanklassgrupp, förvisso mekaniska men de fungerar mycket bra.

Det är ett alldeles utmärkt första val av cykel för dig som vill träna till t.ex. Vätternrundan. Den har allt man behöver och man har monterat bredare däck för att öka komforten (28 mm). Det finns plats för upp till 30 mm. Det gör att den fungerar på bra grusvägar, bara däcken hålls pumpade till rätt däcktryck.

Hjulen är dock inte de bästa och det finns gott om både dyrare och snabbare hjul. Vikten är på 9 kg, vilket får anses vara en medelväg.

Trots detta är det ett bra val för alla som vill börja träna seriöst inför ett lopp. Skulle man gilla detta så kan man alltid köpa dyrare hjul och då få en riktigt bra cykel att köra motionslopp med.


4. Cannondale Synapse Carbon 2 LE 2023

Som gjord för Vätternrundan med lampor och e-växlar

Lite tung och bara träningshjul

Detta är en bra medelväg från Cannondale, med ett rimligt pris och en uthållig sittställning. Vilket passar för långa motionslopp och för att hålla farten på långa rundor.

Billigare kolfiberram och e-växlar i mellanklassgrupp (24). Hjulen är bra men mer för träning än för tävling. Här har du kanske redan ett par tävlingshjul hemma och kan byta. En udda sak är att det följer med lampor både fram och bak, vilket är ett krav om du ska köra Vätternrundan på natten. Framlampan är dock bara på 300 lumen.

Cykelns hydrauliska diskbromsar kommer väl till användning när det är blött ute. Ramen är av kolfiber och tar upp lite av vibrationerna från vägytan. Den här cykeln väger över 9 kg, förvisso med lampor.

En cykel med bra komponenter och ett bra val för långa kvällsrundor med gänget eller för Vätternrundan.


5. Scott Speedster 20 2023

Har allt man behöver för att starta och till ett bra pris

Hjulen, lite sämre växelgrupp

Scott Speedster 20 är en bra instegscykel till ett rimligt pris och med komfortabel sittställning - både för motionärer och nybörjare. Den har allt man behöver för att starta sin träning på ett bra sätt.

En billigare aluminiumram och växlarna (20) i lägre prisgrupp gör att du kan få en så pass bra cykel till ett så lågt pris.

Det är lite krångligt att uppgradera till dyrare växelgrupper, men det är som sagt ändå hjulen som är viktigast att byta ut om man ska bli snabbare.

Cykeln har mekaniska skivbromsar vilket är lite sämre än hydrauliska men lättare att laga ute på vägarna om man har med sig en extra bromsvajer.

Däcken är 32 mm breda, lite bredare än vanligt, och framgaffeln är av kolfiber. Det gör att man med rätt lufttryck minskar vibrationerna i händerna väsentligt.

En superb cykel med billigare komponenter och ett utmärkt val som första landsvägscykel. Bra, prisvärd instegs-racingcykel för nybörjare!


Mitt cykelintresse har varit stort redan sedan barnsben då jag cyklade till alla min aktiviteter. I början lekte man mest, men jag började tidigt modifiera och göra mina cyklar bättre. Jag cyklade med en kompis som hade landsvägscykel och blev såld direkt! Min första racer fick jag när jag var 14 år. Idag har jag 8 cyklar för alla möjliga aktiviteter (landsväg, tempo, mtb, pendlar, hopfällbar, cross, damcykel, elcykel). Jag underhåller och mekar dessutom med alla familjens cyklar (2 barn och fru).

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons